Tuesday, 5 August 2014

Raya Aidlfitri 2014

Alhamdulillah...

setelah selesai sebulan puasa.. setelah selesai habis kan duit beli baju raya..

skrg tiba lah masanya kita beraya dan pakai baju baru...

haaaaa... ini tema baju raya family SUEperb MaMa tahun ni..
tema ROJAK MOJAK.. 12 color luna... okey tak?

memang lari dari kebiasaan kan?
 yg penting si kakak dan si adik mesti sama...
kalu tak sama kang... salah sorang akan menangis...
nak baju sama jugak..

 Di teratak ayah bonda Felda Kemahang 1
 kalau korang perasan...
buat masa ni... semua profile pic fb, wechat dan wassap di tukar ke gambar raya ni..
hahaha... itu memang tradisi SUEperb MaMa lah yea...

 sebab tu... setiap kali raya... sue akan desak asben utk bergambar jugak...
hehehe... biar ada kenangan...
dulu gambar disimpan dlm album... 
skrg gambar disimpan dlm blog atau fb... :)

 camana lah asben sue boleh pakai pelikat hijau tuh...
rasanya warna pink purple ada..
sibuk sgt ngan kerenah anak2.. xsempat nk tegur..
hari ni baru perasan... hahaha

 mcm ni lah kami..

gaya sempoi jea...

 haaaa.... ini ayah sue..

emak sue ada 4 menantu... yg tengah2 tu jea menantu yg beraya dgn emak n ayah sue thn ni...
3 menantu yg lain... semua beraya di umah emak masing2...

yg tengah tu sue.. anak no 3..
sedikit pening punya org... hahaha

camana tak pening... org lain pakat ngan adik beradik nk kumpul sama2..
sue pulak pilih contra dgn adik beradik... kikiki 
Aidilfitri adalah hari ibu dan hari bapa buat kami...
kami memilih giliran beraya contra dgn adik beradik yg lain...
sebab utama utk jaga hati dan perasaan emak dan ayah...
sue tak nak emak dan ayah sue atau emak mertua sunyi ketika solat raya..
jadi, sue pilih jalan contra dgn adik beradik yg lain...

bila tenung balik raut wajah org tua... kesian sgt..
berjimat cermat... simpan utk anak2..
simpan utk keselesaan anak2..

begitu lah nasib bila dah tua kan?
beranak ramai2 pun... bila dah kawin.. sepi jea rumah...

lepas bergambar..

kami pun jadi tetamu pertama kat rumah best freind sue..
kami sampai... laksa masih kat atas dapur lah... hihihih
saje nak wak tuan rumah kelam kabut...
 
 ************************

hari raya ke 3...
 
tengah dok siapkan anak2..

ayahnya start motor...dua kanak2 ni ikut...
hmmm... nampak gayanya sue pun ken ikut sekali lah...
demam raya... beli ubat batuk sambil keliling kampung...
 
alih2..  tak abis jugak ubat batuk tu..
sbb emak sue letak kapur makan + limau nipis kat leher menantunya..
Alhamdulillah sembuh batuk...
 

pastu diorang pun main posing2...
 


bersiap utk ziarah Tok Yeng pulak...
 
ini Tok Yeng yg dah uzur..
 
 
*************************

hohoho... bersiap utk ke rantau panjang..
bkn nk beraya... tapi nk beli periukkk... muahaha
 

 
 

senyuman lepas bangun tido...

Periuk Ajaib..
semua org dah puas pakai... sue baru nak beli... hadoiiii...
jenama Vantage RM99...
pastu beli periuk Tefal 1... RM140..
inilah hadiah hari raya yg sgt berharga... :)


***********************
ini pulak baraan kat umah emak mertua...
sedang elok kami sampai umah mertua...
esokkan ada baraan...
entry sblm ni cerita baraan org lelaki... kali ini baraan org perempuan pulak...

Entry sblm ni Bara'an Orang Banjar
bagus budaya ni... kunjung mengunjung jiran tetangga...
tradisi ni tak ada di kelantan dan dlm family sue...
sbb emak sue jenis yg xsuka jalan2..
kami pun jd tak suka berjalan jugak la...
 

ini anak buah sue.. yg baju biru dan pink tu...
gaya mcm nk gi beraya atau kenduri...
 

alih2.. dok bertenggek kat sini..
kat LATA TOK JANGGUT... hahaha

************
genap sudah cuti seminggu raya... meh kita baca jampi serampah ni...

"wahai mood keje... dtg lah pada ku... aku kene keje skrggggg.. cuti sudah habisssss"

adehh... korang pun baca jampi sue ni sekali ke? hahaha


bergambar hari pertama pegi keje bersama dgn anak2..
asben tukang ambik gambar...

salam ngan anak2.. sblm pegi keje hari pertama selepas cuti..

"waaaa... hebatnya... ini hadiah kakak punyaaaaa..."

tqvm pd yg bg hamper kat asben sue...


tata... titi... tutu..
selamat hari raya dari SUEperb MaMa.. 

No comments:

Post a Comment