Monday, 30 March 2015

Makanan Menarik di Rantau Panjang, Kelantan - Ais Krim Kelapa Muda


Assalamualaikum...


Alhamdulillah.... dgn nikmat sihat yg Allah bagi ni.. dapatlah SUEperb MaMa merasa ais krim kelapa yg sgt enak ni... rasa lemak2 manis santan kelapa muda tuuuu... Ya Allah nikmatnya..

bagi penggemar Ais Krim... boleh cuba yea... jemput datang ke Rantau Panjang...

 haaaa... ini gerai basikal yg jual ais krim kat Rantau Pajang Kelantan...

taddaaaa... hiasan dan rasa ais krim bertaraf hotel lima bintang SUEperb MaMa bagi yea...
dah bosan dgn ais krim yang kat pasaraya yg gebu2 tu..
sekali sekala dapat rasa air krim kampung... perghhhh... sedapnya...
hanya rm6 shj sebijik kelapa ais krim ni... memang murah...
sebijik boleh makan 2 org... tp sue makan sebijik sue sorang jea... kikikiki
sedap tauuuu...

 aishhhh.. pantang nampak pulut mangga ni... mesti rembat punyaaaaa...

 haaaa... yg ni pertama kali sue beli..
kerabu suhunn... rasanya mcm som tam... cuma betik diganti dgn suhunnn..

 biasanya kami akan tapau makanan.. tak suka makan kat kedai.. sbb anak2 cepat bosan...
pastu gerai pulak panas dan tepi jalan...
memang bahaya utk kanak2 yg aktif la...

 kitorang akan tapau dan makan dgn emak ayah sue...
 lepak2... gelak2... sembang2... makan2...
pastu kenyang tersandar...


 Breakfast di kedai Ayah Bonda..

 nasi kerabu air tangan ibunda menu yg wajib di makan..

ini van jual ikan dan sayur...
kakak dan adik memang suka sangat dgn van ni..
sbb van ni ada jual main kanak2...
harganya sgt murah... rm1 atau rm2 jea satu...
dikampung diorang tak jual mainan yg mahal2... nanti kena pelakong dgn pisau penoreh oleh customer.... menyusahkan mak bapak jea kalu mainan yg mahal2...

 ais krim motor RM1 satu kon...
 amboi.. bukan main seronok lagi akak dan adik teman tok ayah menyusun bata...

di felda kamahang satu ni... semua penduduk felda diwajibkan penyusun bata yg di cat warna merah dan putih di halaman rumah... di wajibkan buat hiasan ini mengikut kreatif masing2...
ayah sue pun tak ketinggalan utk hias halaman rumahnya...


dalm dok penat2 outstation tu...
telatah anak2 lah yg dpt hiburkan hati kami.... 

tata... titi... tutu...
sekian sudah Kerja dan Ziarah sue utk bulan March...
sue berharap sgt bulan April dapat Kerja & Zairah lagi... 
Aminnnnnn...

Wednesday, 25 March 2015

Ummi Riaz Collections


Assalamualaikum...

kali ni sue nak kongsi salah satu butik yg sue baru masuk ni... setiap kali ke bangi, mesti nampak butik Ummi Riaz, tapi takut nak masuk... maklum lah... bila nampak butik yg tersergam indah tu.. mesti productnya mahal2 kan... tapi kali ni tersermpak kat expo di Bangi Getway...

tergerak hati nak singgah kat booth Ummi Riaz... ingat nak beli sehelai jea... asben sue bele2k... dia suh beli dua... asben sue belek lagi... dia suh beli 3... asben sue belek lg... dia suh beli 4 helai... adehhhh... xpernah sue shopping sampai 4 helai sekali gus... kalu yg rm10 sehelai pun, paling byk beli 3helai... baru total rm30..

dia cakap... "kesian abg tengok ayg... pakai baju belang yg rm10 tu time gi jln2 hujung minggu..."

ahha la... sue pun tak perasan sue ni kurang baju... pendek panjang cakap... "sue ni selekeh laaaa"... wakakaka

beli 4 helai... sue nak 4 paper bag... sue nak 4 resit... dan sue kena bayar 4 kali...
 kenapa sue buat keje bongok tu...
jom layannnnn...
 nak shopping kena bijak... wakaka

jurujual tu nama Hana... sgt peramah orgnya... suka gelak2...
disebalik peramahnya tu... kita mintak diskaun la... hik3
jurujual cakap... hari ni ada diskaun 10%.. pastu akak akan dpt voucher 20% setiap pembelian..
dan voucher tu akak boleh beli di butik ummi riaz kat mana2 cawangan jea...

Yesssss... akak dpt idea...

 sue nak beli 4 helai baju... tp sue bayar sehelai jea dulu...
bayar baju yg paling murah... iaitu rm69... dpt 10% rm62..
pastu dpt voucher 20%

tadddaaaaa... ini baju nya...

voucher 20% tuuuu... sue beli baju kat bawah ni...

yg ni rm129 tak silap... dpt diskaun 20% guna voucher baju yg biru turquest tuu...
sue bayar cash.. buat resit baru... dpt paper bag lg...

pastu dpt voucher lg 20%... sue beli baju yg ni pulakkk... wakakaka...
yg rm129 jugak... diskaun 20% lagi... ulangi pembelian tu sebanyak 4 kali sbb 4 helai yg nak beli...
 
ini warna yg paling sue suka...
baju pertama yg sue suka.. pembelian terakhir yg sue buat...
itu pun atas sokongan asben yg suruh beli lagi...
sue tengok 3 helai dah byk... dah rasa senget bahu nak bimbit dah..
tp asben yg suh beli jugak yg oren ni...
apa lagiiiiiii... org mengantuk disorong bantal lerrrrr....
 
haaaa... in dia kupon nyaaa...
jgn korang print skrin yg ni utk wak shopping pulak yeaaa...
voucher kena yg oriiiii...
 
 pening jurujual bila berurusan ngan org akaun ni... hik3
 

 
setiap kali pembelian... mesti kena beli warna pink, merah atau oren...
baru hati SUEperb MaMa rasa puassssss....
tata... titi... tutu...
 

Monday, 16 March 2015

Fesyeniesta SUEperb MaMa 2015


Assalamualaikum...

lama sungguh SUEperb MaMa tak sempat update pengalaman hidup... hampir sebulan blog ni tersepi... disebabkan sibuk dgn aktiviti harian... nak belek2 blog pun xsempat..

skrg sue nak kongsi fesyenista SUEperb MaMa 2015..
memandangkan sue ni buta STYLO MELLO... kita lantik consultant lah...
consultant fesyen sue tahun 2015 ialah En Pie... beliau memang terkenal dgn seni fesyen ni..  beliau jugak pengkritik terhebat sue... kadang2 kritikannya rasa nak pelakong dgn kasut...
tp dah memandangkan kritikan tu kritikan yg membina... telan jea lah...

apa yg sue pilih semuanya tak cantik... so, semua fesyen sue serahkan kpd consultant jea... confirm tak kena krintik punyerrrr...

kadang2 pilihan en pie sendiri pun dia boleh cakap "hodoh giler" lepas beli... inikan pulak pilihan kita kannnn...

ni penasihat fesyen SUEperb MaMa...
tengah perhati satu persatu kasut yg sue try...

nampak tak si baju belang tu tengah survey handbag sue...
setiap pembelian pakaian sue... 
penasihat akan masuk survey dulu.. sue kena jaga anak...
pastu... penasihat akan bgth hanya dua tiga item jea yg boleh try..
sebab yg lain semuanya tak cantikkkkkkkk...

kalau beli baju pulak...
penasihat akan masuk dlm bilik sekali utk tengok baju yg di try tu cantik ke tak...
hahaha...












 ini satu-satunya baju yg consultant beli tanpa sue..
nasib baik muat... baju senget...
ayah sue ckp... baku xcukup kain...

 seminggu sblm dpt baju ni...
sue ni teringin sgt nak pakai baju warna kelabu asap...
hijau air longkang... tp kalu sue yg pegi beli baju...
confirm balik2 beli warna pink... merah dan oren...
haaaaaa.... kali ni consultant beli tanpa sue... baju dpt warna kelabu... hahaha...
sue cuma teringin jea... pastu Allah gerakkan hati asben sue utk belikan tanpa sue meminta... Alhamdulillah...


haaaa... ni hadaina yg ambik gambar....

dah siap ambik gambar mama tu...

"mama ambik gambar kakak pulak..."

hahaha... mama borek anak rintikkkk...



kononnya nak beralih dr color pink ke pelbagai color lah katakan... tp
terberalih ke semua biru lah pulakkkk... hadoiiiii...





atas nasihat consultant..

"cukup2 lah ayg bawak handbag hijau baju purple kasut oren... cuba belajar match sikit..."

dalam hati..."errrrrrr.... habis lah duit akuuuuuuuu...."

hari ni... 1st time bawa kasut dan handbag sedondon gi keje... hahaha
 2015.... thn pertama sue ada handbag lebih dari satu...

2015... thn pertama sue ada kasut keje lebih dari sepasang...

yg seronoknya jenama VOIR kat The Mines buat clearences stok...
wakakaka... 4 pasang baru RM80... hik3... selamat duit akuuuuu...
ikutkan hati sue nak rembat jea 20 pasang...
tp consultant tak bg... katanya tak cantikkkk... hadoiiii... potong betul laaa...

harga asal rm249... harga penghabisan stok rm20...
so, korang boleh agak lah kan.... sender tu mesti zaman tok kadok punyer...
silap2 pakai sebulan dah menggelupas...

sebelum ni asben sue ada belikan sender yg rm100 satu..
pakai 3bln dah putus... arrrrrr tensionnnnn...
baik beli yg clereance stok... pakai 3 bln, pastu putus 14 pun tak kisahhhhhh....
wakakakaka

pastu kang... time jalan2 tu...
3 beranak ni asyik sama jea... pastu mama yg terkontang kanting warna warni sorang2...
uhhuk3..

tata... titi... tutu...
SUEperba MaMa tak suka simpan koleksi pakaian, kasut atau handbag yg dah lusuh...
cukup lah gambar yg menjadi kenangan...
lepas 10thn... tengok balik gambar2 lama.. mesti tergelak sorang2... 
rasa mcm keje bodoh jea... kah3...