Monday, 27 February 2017

Kembara Geng SUFi3 ke Tanah Suci Kota Mekah Dan Kota Madinah..


Kalu nk cari ketenangan.. cari lah di Masjidil haram dan masjid Nabawi.. di kedua2 masjid ini adalah tempat yg BARAKAH... Solat di Masjidil Haram nilainya 100,000 kali ganda... Solat di masjid Nabawi 10,000 kali ganda...

Kalau rasa nak bawak diri jauh dr masalah dunia.. bawak lah diri ke Masjidil haram dan masjid nabawi kat situ kita cuma kejar solat 5 waktu utk berjemaah tanpa memikirkan kerja...



Perkongsian ini adalah utk mengajak kengkawan sue spy menyimpan duit ke Mekah dan Madinah... 

Ramai yg bertanya.. mcmana nak beribadah kat Mekah dan Madinah jika bawa anak2.. mcm nak pegi melancong jea... Yesss... sekali pandang spt melancong... Tp ibadah kita cukup lah Allah yg Maha Mengetahui..

 Jgn terus mengata org riak jika check in dan kongsi foto kat fb... riak atau ikhlas letaknya dihati..  yg boleh hukum riak atau ikhlas hanyalah Allah.. org tua dulu2.. nk pegi Mekah buat kenduri riuh sekampung hebohkan yg dia nk gi mekah... Boleh kah kita hukum org tua dulu riak? Nk riak bknnya share kat fb jea... Kalu kita bgth dan rasa bangga kat adik beradik kitashj . Itu pun riakkkk... 

Setiap kali sue tengok kawan2 fb sue share gambar kat Mekah dan Madinah.. secara automatik sue akan berdoa "Ya Allah.. Jemputlah aku dan ahli keluarga ku menjadi tetamu MU juga... Aku teringin sgt Ya Allah."

ramai jugak yg nasihat spy jgn bawa baby... Takut baby tak kuat utk berdepan dgn habuk dan suasana org ramai yg padat kat sana... Takut kena jangkitan..tp sue berserah bulat-bulat pada Allah.. tawakkal..

sebagai seorang ibu yg penyanyang dan kadang2 jd pemarah... Sue tak tenang berada di Tanah Suci sekiranya tak bawa anak2.. sebab memikir nasib anak2 yg merindui mama dan ayahnya...
Lagi pun.. tak ada tempat yg sesuai utk tinggalkan anak2 buat sementara waktu... Diorang tak mesra dgn family terdekat belah sue dan asben.. sebab diorang jumpa musim raya shj.. anak2 sue lagi manja dgn pengasuh drp nenek dan datuknya...

Pastikan ambik insurans perjalanan sepanjang kat negara luar.. asben sue bayar tiga ratus lebih utk satu family (utk sekali trip shj) kos Medical utk kita sebagai pelancong ni memang mahal bila kat luar negara... Asben sue habis rm300 utk beli lotion badan dan ubat utk repair tumit .. korang boleh bawak ubat siap2.. ubat batuk.. demam.. selsema.. lotion utk badan muka.. ubt utk repair tumit pecah....

Ini sue nak kongsi doa simple dan basic ke Tanah Suci...
Doa tu karang dr rumah lg... Tanam dlm hati... Tak perlu baca dlm bhs Arab..

Doa :

1) Minta spy Allah ketemui Jalan utk miliki solat yang khusyuk... 

2) Minta ampun dosa2 yg sengaja dan tidak sengaja...

3) minta spy Allah jauhkan percakapan kita terselitnya mengumpat dan sia2..

Sue kongsi point yg penting shj... Kalau ada kehendak lain.. itu tambah sendiri...

PENTING

Selain solat sunat dhuha dan tahajud kat sana.. Banyakkan solat qodhor... kita tak tahu.. mana satu solat kita diterima dgn sempurna.. dan mana satu solat kita sumbang sumbing... Di tanah suci ni.. selepas solat berjemaah.. solatlah ganti sebanyak mungkin...

Sampailah masanya... Kami bersedia ke tanah suci..

Hari pertama dlm flight.. Alhamdulillah semua berjalan lancar.... Keje kami pun senang sebab pramugara dan pramugari ambik alih keje kami jaga adik raina.. diorang dok peluk cium habis merah pipi dan kepala adik raina... Hahaha


Bgth kat travel Agent.. nak Bassinet utk baby.. baby selesa.. mama nk mkn pun senang...


Hari kedua musafir agak mencabar... Pertama kali sampai di masjid Nabawi... Kitorang tak dpt ikut jemaah yg lain utk kenal dlm masjid Nabawi. Nak settlekan sorang2 anak... Lepas sorang2 ke tandas.. alih2 kami tertinggal... Nak mkn breakfast yg andalusia sediakan pun tak lepas.. beratur  panjang.. asben sue nak senang... Kitorang beli makanan kat luar jea.. 

2 hari mkn roti cicah kari... Tiba rasa loya... Teringin nk makan masakan kampung... Huhuhu.. terpaksa lah beratur utk mkn hidangan andalusia sediakan...


kitorang habiskan masa dlm masjid nabawi hingga ke zohor.. sue bg ruang utk asben masuk kat Raudah sue jaga anak2 kat luar...
Agak mencabar bila waktu zohor... Sue tak dpt solat berjemaah sebab adik nangis... Asben tinggalkan sue kat 1 sudut... bila masuk waktu solat.. pengawal mintak kosongkan sudut tu.. sue dan anak2 pindah ke tiang sebelah.. bila asben siap solat.. dia terpacak tunggu kat tempat asal.. sue pulak tak boleh nak bergerak sebab pempers  Dekna penuh.. tunggu masa nak jatuh jea.. kakak pulak tertido dilantai.. adik menangis melalak.. mungkin tengah nak serasi dgn cuaca tengah hari kat Madinah... Alhamdulillah byk org Pakistan membantu utk redakan tangisan adik.. 

Ini cara goyang utk redhakan baby menangis.. 3 kali hayung tercungap2 weiii...

ada yg ambik peluk baca ayat kursi.. ada yg tiup2 dgn doa... Akhirnya adik tertido... Kakak pun tertido.. pempers dekna yg penuh nak tercabut.. disebabkan hotel kami duduk kat Madinah jauh dgn masjid..asben tinggalkan penggalas baby.. baju kotor dikna.. selipar Jepun nya.. menyebabkan sue susah nak bergerak sebab nak dukung adik... Nak heret barang.. nak jaga kakak dan dekna lg.. 

ada org Pakistan tlg ikat bag plastic sue...
Dekna mengamuk nak air.. sue tak boleh nak ambik air zam2 sebb tak boleh tinggalkan kakak tengah tido... tiba2 org Pakistan dtg bg secawan air... Alhamdulillah... merayu dlm hati kat Allah... air sampai tanpa diduga.. Semenjak tu.. sue suka solat dikawasan mejoriti org Pakistan.. bila adik menangis diorang tlg reda kan sekali.. 

cuba cool kan hati.. tp geram tu tetap ada... selawat banyak2.. Kakak dah bangun tido.. sue dukung adik.. heret brg dlm plastic bag.. berdoa byk spy pempers Dekna tak jatuh.. kakak jln terhuyung-hayang mamai... Tawakal jea.. sekali tengok asben terpacak dgn macho Spek hitamnya.. terus sue meletop mcm bunga api gituuu... "Ya Allah bang... Kenapa abg x pandang ke tiang sebelah.. abg kan free tangan kaki.. ayg payah brg lg... Kakak tido lg.... Dekna nak air lg.. pempersnya penuh lg..." Memang rasa nak menangis lah time tu.. sebab sue duduk kat tiang sebelah dgn asben jea.. tp terlindung dgn org nak keluar masjid...

semua org pandang mcm sue ni mintak sedekah.. sedih betul... 
Nasib baik asben cool jea... "Yeaaa... Jgn lah marah.."

Dah sampai selangkah depan asben.. pempers dekna jatuh... Huhuhuhu.. asben tukarkan pempers dekna dan pempers adik yg dah penuh... Angkut sorang2 turun eskalator utk ke tandas..

Mau tak marah.. biasanya asben takkan duduk diam.. dia mesti berlari cari ke lain punya.. sebab asben jenis yg tak sabar menunggu.. tp kali ni.. dgn sabarnya asben sue terpacak menunggu... Haddudududu.. memang Ujian Kesabaran betullll..

Sebelum bertolak.. Pak Kiyai dah nasihatkan kitorang.. "bawa anak2 ni kena byk bersabar.. kalu ada yg tak kena.. diam dan buat tak tahu.."

*****
"Suami yang baik bukanlah suami yang menyerahkan ape adanya pada isterinya. Tetapi suami yang baik adalah suami yang 'Halim'. 'Halim' maknanya ialah "sabar", tidak cepat marah ketika isterinya kurang akal.
Bilakah seorang isteri kurang akal? Yakni ketika isterinya sedang marah. Lalu dia bersabar, maka itulah suami yang paling baik..."-Imam Al-Ghazali
*****

Bila dah bayar jea pakej umrab utk 1 family... Maka kena seiringan dgn doa mohon kesabaran yg tinggi dlm menguruskan anak-anak yg masih kecil... 
Hanya Allah shj yg memberi kesabaran pd kita... Berlatih sabar mcmana pun... Kalu Allah tak bagi.. maka tak sabar lah kita.. sama2lah kita mohon SABAR dgn Allah...

Hari kedua perbaiki kesilapan... Asben bawak semua brg2.. tinggalkan bag makanan Jea kat Sue dan anak2.. kalau adik raina nangis.. senang utk sue beralih ke belakang jauh dr barisan org solat utk elakkan jemaah rasa terganggu..

***Jadual family kami... Anak2 akan bangun pukul 4am.. tak perlu mandi.. kat sana sejuk kering.. badan tak busuk... Gosokkan gigi dan cuci muka jea.. pastu terus jalan ke masjid..

Lepas solat subuh.. breakfast... Tak boleh nak iktikaf lama2 kat masjid mcm makcik2 yg tak ada komitmen tu... siap solat terus balik hotel.. tukarkan semua pempers anak2... Bg diorang main sekejap... Pukul 11.30 keluar ke masjid utk zohor pulak.. lepas zohor terus makan tengahari.. pastu balik hotel.. bg anak2 main sekejap... Haaaaa... Yg ni mencabar sikit... Nak pegi asar, maghrib dan Isyak serentak... Nak balik hotel tak sempat sebab hotel jauh.. nak bertahan dlm masjid takut pempers anak bocor... 
1) cuba keluar sblm asar balik Isyak... Atau
2) suami jea solat Asar.. isteri solat Asar kat hotel.. suami dah siap solat Asar berjemaah.. balik ambik anak dan isteri utk solat maghrib dan Isyak kat masjid... Pempers boleh bertahan kalu setakat maghrib dgn Isyak...

Andai kata anak berak.. nak kena tukar pempers.. sue cakap awal2.. kalau tandas perempuan sentiasa penuh... suami kena ambik alih tukar pempers tu dgn sabar yea... Hehehe.. jgn tenyeh semua kat isteri... Sama2 cari duit.. sama2 dijemput menjadi tetamu Allah... Sama2 ingin beribadah mendekatkan diri  pd Allah... Sama2 jaga anak... InsyaAllah.. suami isteri tak bergaduh punya...

*****
Masa kat mekah.. sorang Pak cik menegur sue 
"Tabahnya kamu dgn anak2 dtg ke sini.." 
"Ada jugak sy terlepas solat berjemaah.. sebab uruskan ragam anak2.. lagi pun sy utamakan suami solat berjemaah... Kalu sy sempat sy solat... Kalu tak sempat sy solat dlm masjid tp bersendirian la..
"Tak per  terlepas berjemaah.. org perempuan tak wajib berjemaah... kamu jaga anak2 pahalanya lebih byk kamu solat berjemaah suami kamu yg jaga anak..."

Sy suka beribadah sendiri.. tak nak berharap pahala ibadah suami.. Sama jugak sy suka cari duit dan ada duit sendiri.. tak nak berharap duit suami jea.. 

Kami bawak semua anak2 ke masjid... Kakak dan dekna kena asingkan.. diorang tak boleh dok sama2... Nanti diorang bergurau sehingga melanggar jemaah yg lain... Kalu adik dah kenyang.. tido lena.. asben akan bawak adik dan kakak.. Dekna ikut sue...

Dekna dan kakak suka bergurau.. diorang kena asingkan kalu ke masjid...


Pandangan org arab terhadap 3 anak pompuan...

"MasyaAllah.. sudah ada ada 3 anak perempuan.. pandangan org arab.. Sudah tertulis di syurga nama ibu dan ayahnya... Sambil mengangkat jari telunjuk nya ke atas (Allah)" 

Pandangan org Malaysia.. oooo.. kena beranak lagi... oooo.. tak pandai tu.. tu yg xjadi anak lelaki... Adehhhh...

Pegi sana.. jgn bawak baju byk... Bawak t-shirt dan seluar panjang yg tebal... Pastu beli baju jubah kat sana... Rm10 jea baju jubah kanak2..( beli dgn penjual haram) Wakaka.. kalu kat kedai rm35 kain elok sikit laaaa.. Baju jubah anak2 org Arab besar.. beli gunting dan lilin jea... Setakat rm10 tu.. pakai buang jea.. kalu korang nk hantar dobi rm23 sepasang... Haaaaa.. baik pakai buang jubah rm10 tuuuu..

Baju umrah org dewasa ada dijual kat butik bandar baru Bangi... Kalu utk kanak2 kena tempah...
Sue tempah sepasang sorang warna hitam.. sepasang sorang warna putih... 

Kat sana pakai baju 2 hari tak basuh pun tak busuk sebab tak berpeluh... Kalau kotor pun sebab habuk jea...

Pastu.. apa yg dipakai itulah sesuai utk solat.. kita yg sibuk jaga anak ni.. xsempat nak capai telekung dah... Kalu pakai telekung susah nak dukung anak nanti... Bali jea tudung labuh yg boleh buat solat terus..

Harga barang kat sini.. rm40 sama dgn 100 riyal kat mekah.. contoh.. jagung dlm cup rm3 kat Malaysia.. kat sini rm6.. kalu bawak anak2 tu.. memang kena standby duit byk2.. kot2 diorang mintak jajan...
Selipar Jepun kena standby lebih sikit.. ataupun standby duit utk selipar Jepun... Selipar Jepun dgn peniaga haram 5riyal jea.  Kalu kat BinDawood 18riyal..

Pastikan anak2 byk minum air zam2... Biar pempers cepat penuh.. asalkan badan tak dehidrate... Dlm flight pun banyakkan minum air mineral.. jgn segan mintak air masak byk kali dgn pramugari... (Kita tak dibenarkan bawak air masak.. so.. mintak lah air mineral dgn pramugari sekerap yg mungkin... Air mineral dlm flight sgt limited... Sekali mintak dpt secawan kopi shj...

Sebelum balik kena buat Tawaf widak iaitu tawaf selamat tinggal... kalu nk buat dgn anak2 pastikan buat lepas subuh... Utk elakkan demam.. kalau buat pukul 10am.. cuaca kat sana panas terik... Anak2 demam dan cepat penat..



) ***Dekna demam selepas tawaf widak.. batuk dan selsema ketika tunggu flight kat airport Jeddah.. sampai kat Malaysia.. masuk wad sebab dehidrate..



Asben sue dukung adik raina mcm ni.. topinya tutup habis kat muka... Adik raina tak sedut udara sejuk yg direct... Adik raina akan sedut udara yg panas dr badannya sendiri.. mungkin cara ini dpt selamat adik raina dr selsema...

Org akan tengok asben pelek sebab mcm dukung teddy bear.. mcm org "mereng" gitu...
Asben sue pun angkat topi adik raina.. diorang semua terkejut sambil sebut "MasyaAllah... baby.. baby.. baby" hahaha

Jika berkemampuan... Ambik vaksin selsema kat Malaysia siap2... Dalam family sue.. sue sorang jea ambik vaksin selsema.. anak2 tak ambik sebab nak lepaskan injection umrah pun hampir trauma diorang... Sue kena selsema sekejap.. batuk sekejap... Mkn ubat cepat ok... Pastu jadi balik sekejap.. asben sue tak ambik vaksin selsema.. memang kena demam batuk selsema teruk la... Kat sana.. beribu2 org pijak kapet tmpt sujud solat.. pastu kita sujud kadang2 tersedut udara kat kapet... Perghhh... Terasa habuk masuk sampai ke tekak... Sue memang xbawak sejadah dan telekung.. kadang2 sujud jea atas lantai... kebanyakkannya org sebelah akan lintangkan sejadah la.. hehehe.. sebab dlm bag sue penuh dgn pempers, baju spare dan coklat utk anak2... 

Wajib kursus umrah wlpn dah study secara teori dan youtube... Apa yg faham belajar secara teori.. confirm kan balik dgn ustaz... Study kat buku.. kita xboleh bertanya.. study dgn ustaz. . jgn malu bertanya dgn ustaz... Dari sekolah menengah lagi... Sue pegang pepatah "berguru dgn buku bermakna berguru dgn syaitan"... Hmmm tp kadang2 tu terlupa jugak nak rujuk ustazzz...

Solat di dataran kat Masjidil Haram dan Masjid Nabawi sama spt solat di masjid yg lain.. kecuali solat berjemaah.. maknanya.. jika kita tak sempat masuk dlm Masjidil Haram utk solat berjemaah.. maka kita solat berjemaah di dataran.. nilainya spt 100,000 kali ganda juga.. jika solat bersendirian di dataran maka nilainya spt masjid biasa yg kat tepi rumah kita..

Pilih pakej hotel yg paling dekat dgn masjid kalau bawa anak kecil... Senang nak balik hotel tukar pempers anak... Hotel yg paling dekat dgn masjid itu lebih dekat dari tandas masjid... jgn pilih pakej murah..yg rm5100.. hotel 750m... Nak jimat punya pasal.. kang tak sempat nk kejar solat jemaah 5 waktu... Pakej yg murah.. dok hotel jauh.. itu sesuai utk makcik2 yg tak ada komitment.. dtg subuh.. balik mkn tengahari.. dtg zohor balik Isyak nanti... Kita yg ada anak kecik ni.. nak kena pikir pempers anak tu... Kalau di masjid Nabawi.. pilih hotel yg berdekatan dgn pintu 25.. kat situ pintu utk masuk Raudah bg org perempuan..

Pergi musim sejuk.. mlm boleh cecah 16'c... Bawak baju sejuk dan seluar panjang yg tebal.. pakai belah dalam... Kat luar pakai jubah hitam yg harga 10 riyal..

Pilih pakej yg lama kat masjidil haram kalau bawa anak kecik... Sebabnya.. tmpt solat lelaki dan perempuan di masjid Nabawi terpisah jauh antara lelaki dan perempuan. Pastu org lelaki tak bawa anak perempuan kat tmpt solat lelaki... Jadi ketiga2 SUFI akan ada bersama sue... Susahnya.. Allah jea yg tahu.. kadang2 tak sempat berjemaah.. tunggu asben siap solat berjemaah pastu dtg jaga anak.. baru lah sue solat sendirian... 

Kalau di Masjidil Haram.. ada berpuluh pintu masuk.. setiap pintu ada barisan solat lelaki dan ada barisan solat perempuan.. jd kita tak terpisah jauh dgn suami.... Pastu suami boleh bawak anak perempuan sekali.. kadang2 sue jaga kakak dan dekna... Ayahnya jaga baby... Begitulah kitorang bergilir jaga anak sambil solat berjemaah..

Doa dari seorang ibu sgt penting walaupun kita dah ada suami... Makbul Doa seorang ibu tak terhalang wlpn kita sudah berkahwin... " Emak sue tak putus2 doa supaya selamat dah sihat.."

Pegang tangan anak kuat2... Tak lepas walaupun sesaat.. anak2 automatik akan sentiasa nk pegang tangan sue sebab diorang selalu kena usik dgn org Arab... Pastu org arab lain dari muka melayu, cina dan India.. anak2 sue akan takut nak berenggang... Dah balik ke tanah air.. pegi Alamanda.. diorang masih lg ada tabiat nak pegang tangan kalu nak berjalan... Padahal sblm ni diorang suka melompat jea sana sini.. 

Daina dan Hanna buat Umrah sendiri.. sue ajar niat dan ambik kan wuduk utk diorang... Sue bg diorang buat sekali jea.. sebab tak larat nk jaga DAM.. takut kena dam.. Utk adik raina.. sue ingat nak buatkan umrah.. tp Driver bas indon  cakap.. "utk bayi tak payah buatkan... Sebab kita tak tahu... Akan datang.. ibadahnya jauh lebih sempurna dari kita..." Betul jugak kata Pak cik... Nasihat yg baik.. teguran yg baik.. sue akan terima wlpn dia hanya seorang Driver... Kalu org pakai jubah... Nampak warak.. tp menegur secara sindiran..  sue tak layan punya..

SABAR

Ibu menyusu memang makan byk... Pelahap sikit... Bila travel.. tak dpt mkn byk tu jgn menangis pulak... Time travel ni mcm2 boleh jd... Baru nak suap.. anak nak susu.   Baru nak suap.. Si kakak nak ke tandas.   Siap Si kakak.. Si Dekna pulak nak ke tandas... Kena sabar byk2.….

Solat berjemaah pulak... Jgn kejar kuantiti... Kejar kualiti... Sedaya upaya pegi ke masjid.. kalu anak nangis.. tak payah solat berjemaah... Zikir byk2.. tunggu asben siap solat.. asben jaga anak... Kita solat bersendirian pulak... Pahala berjemaah kita dah dpt berganda... Pertama sebab niat nak berjemaah... Kedua.. sebab kita jaga anak kecil dgn kasih sayang dlm Masjidil haram juga pahala berganda. 

Jgn bandingkan kuantiti solat kita dgn mak cik - mak cik yg dah bercucu.. diorang pun solat mcm patuk ayam jugak time anak kecik2 dulu... Skrg dpt sujud lama sebab anaknya pulak solat mcm patuk ayam...adehhh.. ayat pujuk hati tauuu... 

Batuk demam selsema... Itu semua penghapus dosa... Jgn stress.. tp sue ambik vaksin selsema.. bukan takut sakit... tp sue kena sihat utk beribadah dan jaga anak2... Bila sue sihat.. suami sue dpt solat berjemaah dgn sempurna...

6g

Musafir bersama 3 org Sufi ni.. memang memerlukan kesabaran yg sgt tinggi... Penat mcmana pun.. terpaksa lupakan perkataan penat demi utk mencapai Matlamat solat berjemaah 5 waktu di masjidil haram dan masjid Nabawi..

Sue yakin.. ramai yg nak pergi umrah tp tak sanggup nak berpisah dgn anak kecil.. bawak jea semua anak... InsyaAllah.. berserah pd Allah..  Allah jaga kat sana nanti... Pegang tangan anak kuat time tawaf dah saei.. jgn terlepas wlpn sesaat... 

Akhir sekali.. sue doakan semoga kita sama2 dijemput menjadi tetamu Allah setiap tahun... Amiinnn...