Monday, 25 May 2015

Restoren Tasik Idaman

Assalamualaikum...

kali ni sue nak kongsi salah satu restoran yg best dan unik di Jalan Nangka, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysian... Rstoren ni memang tersorot sikit... ada signboard kecik jea kat luar tu... bila korang masuk restoran tu... woowwwww...
memang meriah giler.. siap ada kareoke lah... ada pentas... ada DJ... confirm tak bosan dok situ...
seminggu sekali ada pertandingan menyanyi... kalu korang rasa berani tu lebih... boleh test bakat kat sini... sue ni berani nyanyi dlm jamban jea... pastu melalak dgn anak2 dara sue kat rumah... hmmm... berani takat tu jea... kikikiki... kalu sue nyanyi jugak kang... tersedak org yg makan... nak2 tersedak time hirup tomyam.. perghhh memang kena sumpah laa...

masuk jea kat pintu depan tu... ada pondok seafood...
ada ikan.. ada sotong... mcm2 lah...
korang pilih.. timbang... pilih jenis masakan..

sue datang bawak client mkn mlm...
spt kebiasaan lah... luar waktu keje su akan bawak family...
family happy... client happy... keje siap...


sue memang sengaja pilih hari yang tak de pertandingan kat sini...
sbb bawak anak2... diorang cepat rimas kalau ramai org dan makanan lambat sampai...
diorang suka tempat yg tenang... senang nak melompat2... berlari2..
tapi kena hati sikit... 
restoran ni tepi tasik... ada jugak meja makan kat dalam tasik..
kitorang pilih atas darat jea lah... sbb nya ada anak2... hahaha

mcm biasalah... kakak daina akan berebut menu dgn ayahnya...
sape yg paling terror order... hahaha



Tomyam nya memang best... pekat melekat... memang power lah...
restoran ni memang terkenal dgn ikan bakar.. so, ikan bakar wajib order...
pencicahnya memang sedap... wollaaaaa... memang terbaik..

orange susu.. memang terbaikkkkk...

dah 10thn sue  kat bandar baru salak tinggi... setiap otw ke serdang nak jumpa client... tengok jea kat signboard restoran ni... tp tak nampak restorannya... hingga lah client ajak mkn kat sini...
adushhhh... meriah giler kat dalam...

okey.. sue cikidout dulu...
jgn lupa abg2 semua... bawak lah anak bini makan kat best2.. 
hiburkan family... InsyaAllah rezeki makin Berkat.. Aminn..
Tata... titi... tutu...

Wednesday, 20 May 2015

Mangga Harum Manis

Assalamualaikum..

Entry ni dibuat kat kedai mamak... makan mee goreng dan abc sambil tunggu appoitment dgn client pukul 3pm...

******

korang pernah dengar mangga harum manis tak?

buahnya hanya ada di perlis jea... kalau korang ambik benihnya tanam kat luar perlis dia akan jd harum pahit... setiap kali musim buah ni... mesti ramai org berkunjung kat sini... dlm bulan 5 dan 6...
kitorang pun tak ketinggalan laaa... pegi jelajah perlis utk merasa mangga ni...

ini website utk Mangga Harum Manis

harga buah ni meningkat tiap2 tahun... thn lepas rm25 sekilo... sue pergi baru2 ni rm32 sekilo...
makan utk sekali seumur lah jawabnya... sekadar nak rasa jea...
sekilo dapat 2 biji jea... kalu tak rasa tahun ni... tahun depan naik lagi harga... baik try tahun ni...

kami kat  Pusat Kecermelangan Mempelam Mangga Harum Manis... kami sampai pukul 1.30pm..
memang panas terik... anak2 pun dah penat...
tak sempat nak jelajah semua gerai makanan pencuci mulut...
spt Pulut Mangga dan air mangga...

beli jea mangga sekilo terus balik...

Makcik yg jual mangga harum manis tu tanam sendiri... 
dibimbing oleh Pusat  Pertanian Bukit Bintang Pelis...
lama sunggu makcik ni menunggu utk dapat hasil jualan... Alhamdulillah..
bersabar berusaha dan tunggu rezeki sampai... harga sekilo mangga rm32...
sekilo 2bijik..

yuppp... bersabar usaha dan tawakal... 
tiada jalan pintas utk berjaya... 
Hasbunallahawanikmal wakil... 

Tanaman Mangga Harum Manis...


Terakhir, Sebuah hadits yang sangat indah dari Rasulullah berikut ini semoga menjadi penambah keyakinan kita kepada Allah , sehingga kita menjadi insan yang lebih sabar dan bijaksana dalam menyambut rezeki.
“Dari Umar Radhiyallahu ‘anhu, ia berkata: Aku pernah mendengar Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Kalau kalian bertawakkal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakkal, maka niscaya Allah akan memberikan kalian rezeki sebagaimana Allah memberi rezeki kepada burung; ia pergi pagi hari dalam keadaan perutnya kosong, lalu pulang pada sore hari dalam keadaan kenyang”. [HR Tirmidzi, no. 2344; Ahmad (I/30); Ibnu Majah, no. 4164]


baru siap separuh entry ni... tiba2 client cancel appoitment...
adushhhh... terbantut idea mengarang... 
sue pun tutup laptop... gi kaunter bayar mee goreng dan abc tadi...
balik opis... sambung keje2 online...


tata.. titi.. tutu...




Hutan Lipur Kuala Woh

Ramai yang mungkin tidak tahu kawasan pelancongan menarik Hutan Lipur Kuala Woh apabila melalui jalan lama dari Tapah-Cameron Highlands. Hutan lipur ini yang di bawah jagaan Jabatan Perhutanan Negeri Perak ini mempunyai keunikan sendiri kerana pengunjung bukan hanya dapat mandi manda di kawasan air terjun, tetapi menikmati kolam air panas di tepi sungai itu.

Ramai pengunjung tidak mengetahui kewujudan kolam air panas itu, malah hairan apabila ternampak kepulan asap di tepi sungai itu.

Apabila menyedari ada­nya punca air panas dari perut bumi mengalir di tepi sungai itu, pengunjung kagum dengan keunikan alam semula jadi di kawasan berkenaan.
perikan dari sumber myMetro

****************
Ahad lepas asben bekesempatan bawa kami ke Hutan Lipur Kuala Woh...
asben cakap kat sini ada air panas semula jadi... seriusss... sue memang tak percaya apa yg asben cakap... kadang2 gurauan dia tu menipu sampai ke sudah... kadang2 gurauan tu memang betul... so susah nak tahu apa yg dia cakap tu betul ke tak...
sekali tu... bila sampai jea di tepi jeram... sue pelik tengok berasap...
takut pun ada... takut gunung berapi...
org yg main air kat situ pun perasan tengok muka sue yg jakong ni...
sampai2 terus ambik gambar...
nampak sgt tak pernah sampai sini kan????

kakak pernah mandi jeram masa umurnya 4bln...
masa tu tak tahu apa2...
sekarang kakak sgt takut tengok jeram... adik pun ikut kakak sekali... takut jugakkk...

so, tak boleh paksa diorang terus mandi...
slow2 sue turun kan kaki diorang dlm air... pastu betis.. pastu paha...
pastu letak diorang atas batu... pastu turun diorang hingga ke dada...

hinggalah adik mula beraksi nak berenang...
 kakak pun boleh duduk atas batu dlm air... tp masih takut lagi...

nak mandi pun kena pilih tempat2 jugak....
ada air dan pasirnya panas... ada yg sejuk...
kena pilih2... kalau terpijak yg tmpt panas memang terloncak2 lah dlm tuuu... wakakaka..

kat jeram ni tak ada gerai... kena bawa bekal sendiri...
mejoriti yg dtg semua berkelah... bawa mkn sendiri...
ada yg bawah khemah utk jadikan tmpt persilanan pakaian..

suasana yg memang redup sejuk... bunyi kicauan burung..
memang buat hati jadi tenang...


Info..Info... Info...
jarak perjalanan ialah 13 km dari Bandar Tapah melalui Jalan Tapah - Cameron Highlands dan 72 km dari Bandaraya Ipoh melalui Jalan Tapah - Brinchang. Jika dari Kuala Lumpur keluar di Plaza Tol Tapah dan akan sampai dalam 20 - 30 minit sahaja. Hutan Lipur Kuala Woh terletak dalam Hutan Simpan Bukit Tapah yang merupakan jenis hutan dipterokarpa bukit.

yg pakai baju pink tu bukan pekerja kaunter kat Hutan Lipur Kuala Woh tau...
itu Blogger SUEperb MaMa... Tata.. titi.. tutu...

Sunday, 17 May 2015

Cameron Hingland

Assalamualaikum,

minggu ni asben sue ajak ke cameron highland... adik hanna belum pernah sampai lg kat sana..
last dtg sini masa kakak umur 8bln... pertama kali dtg sini masa sambut besday ayahnya thn 2011...

2 hari sebelum ni... kakak ada tanya ayahnya. pasal gambar salji...
"ayah ape ni?"
"ini salji..."
"kakak nak pegi tempat salji boleh tak?"
"jauh lah kakak... ke negara luar.. tmptnya sejukkkk sgt"
"alaaaa.. kakak nk pegi jugak laaaa..."

ayahnya pun bawak lah daina & hanna ni ke cameron... sejuk lah jugak tp xde salji...tunaikan permintaan anaknya yg tahu mintak jea....

sampai kat puncak tu.. kitorang pun terus beli sayur2 segar utk dibuat steamboat...
perancangan kali ni... nak elakkan makan kat kedai... sebabnya nak makan sayur segarrrr...
 
hotel booking online... kul 3pm baru dpt masukk..
ambik bilik tingkat atas sekali... tingkat 13... senang nak tengok pemandangan di cameron highland...
 
 sementara dapat bilik hotel tu.. kitorang pun ambik pengalaman "pick your own strawberries"
memang mahal pick sendiri nih...
rm30 utk setengah kilo... kalu beli kat pasar mlm baru rm10...
tp biasalah kannnn... nak jugak petik sendiri... baru puas hati...
 
 

petik sana... petik sini... ayahnya petik yang memang masak ranummmm...
merah menyala... semerah shawl yg sue pakai tuuuu...
haaaa... tudung pun ikut tema tauuuu...

tokey pun terkejut... "waaaa... besar2 dan merah yea..."

 
makan puas2 kat cameron... kalau bawak turun bawah kang lembam dan masam...
satu mlm dok kunyah buah tu jea... 
 

beli cendawan segar... organik..

suh kakak ambik gambar... camni lah...
zoom dari bawah... nampak lubang hidunggggg....
dah dapat masuk hotel tuuu...
apa lagi... kitorang start buat steamboat lah...
guna periuk nasi jea... tak nak membazir beli periuk steamboat... bukan nak mkn selalu pun...
setahun sekali jea...
potong semua sayur2... susun2... celur...
satu kesalahan tau memasak dlm hotel...
so, kitorang tak memasak... rebus air jea dlm periuk nasi tu....
pastu masukkan kiub tom yam... kitorang tak memasak pun...
dah mendidih tu... masukkan sayur... kitorang tak memasak pun...
sayur dah layu tuuuuu... makan lerrrrr... nyummyyyy3.. memang sedap sayur segar  nih...
 

 
kenyang mkn sayur... selang seli dgn buah strawbery pulakkkk...
 

jgn panggil SUEperb MaMa kalau tak suka buat keje gila tauuu..
sue cakap kat asben... jom mandi kolammm... asben tak nak lah sbb sejuk... pukul 5pm...
angin sejuk dah masuk bilik... apalagi... sue tipu lah asben... ini kolam tertutup, air panas punyerrrr... hahaha... asben pun bersiap nak mandi dgn pantasnya... hahaha..

seronok lah kitorang sbb takde org dlm kolam... "wowwwww... kolam ini kami yg punyerrr"
asben pun turun.. pastu jeling kat sue... wakakaka... "Air panas lah ssangatttttttt"

patutlah tak de orang nak mandi... suhu 18'C tuuuuu... hadaina undur diri dr sahut cabaran mandi air sejuk... adik hanna memang power... sahut cabaran ni...

pastu menggigil kesejukkann... wakakaka..
adik kan badan halus mulus mcm mama...
so, adik kena jd kuatttttt... tak boleh lembik tauuu...
nanti kena buli...
 
dah siap mandi kolam... kitorang pun bersiap ke pasar mlm brinchang...
ini salah satu pasar yg sue sgt suka...
sbbnya ada sayur goreng... kimcam, bayam, pelbagai jenis cendawan goreng tepung...
jagung mutiara rebus... kuih ubi keledek goreng... 
 
bayam goreng tepung... memang sedap...
kena pandai pilih gerai tauuu..
yg goreng rangup jea yg sedap...
sekali makan confirm ketagih punyerrr...
kat KL confirm tak jumpa sayur goreng tepung...
 
 selfie sikit.... kalu menyampah... shcroll laju2 yea...



ini sue beli kat pasar tani di brinchang...
tak sempurna dtg cameran kalu tak makan strawbery cicah coklat tauuu..
 

pagi2 buta kitorang dah checkout tauuu...
sebabnya nak pusing2 cameron pulakkk...
tak nak breakfast kat hotel... RM18 sseorang utk dewasa... rugi3
kalau breakfast kat luar di kedai mamak rm10 satu family...
 
kakak nyanyikan lagu besday utk mama...
tak berapa nak merdu... bateri dah habis...
maklumlah penat berjalan...
mama dan ayah kepenatan... kakak tlg sambut besday mama yea...
 
 
 
tata.. titi... tutu...