Monday, 20 May 2019

Shopping Raya 2019


Persiapan raya utk tahun 2019.. Baju sepasang sorang.. Ayahnya pakai baju 2 tahun yg lepas.

Kasut utk Aisar? 

Sue cadangkan beli kasut kat kios2 jea.. Sekali harga kat kios pun rm59.. Tambah duit sikit lagi.. Beli kat Clark.. 

Taddaaa... First Shoe utk Aisar..  
Rm99.. 

Asben nak beli kasut Aisar yg rm250.. Memang sue tak bagi beli.. Membazir.. 

"apaaa??.. Abg nak beli kasut Aisar rm250? Hadoiii.. Tak yah lah bang.. Membazir.. Tak patut langsung beli kasut yg mahal utk budak umur 2 bulan.. Ayg yg dukung Aisar abg belikan Rm300.. Yg kena dukung rm250.. Beghak3..." 

"ok lah tu..  Abg pakai selipar Jepun jea ni.." 





Bila anak ramai.. Nak masuk mall memang ke vellet parking.. Maklumlah.. Urusan kena cepat sebelum mood #the_sufi_familly berubah... 

Ayahnya tengah try kasut utk kakak... Biya pun dtg kat ayahnya.. 

Untuk biya??? 




Hadiah besday sue.. Asben ambik part yg paling byk pahala.. Iaitu wedges keje.. 
Cuba bayang.. Sue pakai setiap hari bekerja.. Berapa byk pahala Asben sue dpt?Sue jenis yg tak byk kasut keje. . Beli satu pakai sampai buruk.. Dah rosak baru beli baru balik.. Ini asben belikan yg baru sebab serabut tengok sue pakai wedges yg buruk.. Muahahaha... Sue ok jea.  Selagi tak tercabut tapak wedges.. Selagi tu sue pakai.. 



Haaaa.. Tengok.. Aisar dah celik nata sebagai isyarat dah bosan.. Tengah tunggu masa nak lela lak jea tu.. 

Tuesday, 14 May 2019

Kakak Daina dan Duit belanja sekolahnya


Marah anak suka beli mainan kat sekolah.. Tanpa sedar.. Kawan sue dari zaman sekolah rendah tolong imbas kembali..  "perangai suka membeli mainan mengikut trend adalah ikut perangai mamanya" ..🤣🤣🤣🤣

Sue punya tahap boros masa sekolah rendah dulu.. Org beli lollipop 1.. Sue beli lollipop 10.. Penuh poket.. Muahahaha.. Itu kes terliur punya pasal lah tu...

Zaman dulu lolipop RM0.10 satu.. Zaman skrg RM0.50 satu yg dijual kat gerai depan sekolah.. Rm1.50 yg kat Mall.. 







Balik jea sekolah... Dekna tunjuk mainan ni..

"dekna beli kat mana?"
"kakak yg belikan.."
"berapa ringgit?"
"rm1"
"kakak beli berapa"
"kakak beli 1 jea.. Hadiah utk dekna kakak cakap"
"utk kakak sendiri ada tak?"
"tak ada.. Mungkin kakak beli hari ni kot.. Sebab bulan puasa ayah bagi rm1 sehari.. Dpt beli 1 jea lah.."

Fitrah anak perempuan.. Memang suka dgn mainan yang kiut miut dan jajan... Sanggup tak makan asalkan dpt Belek2 mainan yg kiut ni... Kakak pulak.. Sanggup minum air kosong time rehat sebab nak beli gula2 utk adik2..

Pada mulanya.. Asben tak nak bagi duit belanja di bulan puasa... Sebab kantin tak bukak.. Tp sue tak sedap hati... ikut pengalaman sue.. Bulan puasa masa Sue kat sekolah rendah dulu.. Sue Suka beli kad raya.. Rasa bersalah sgt bila kakak pegi sekolah poket kosong... Time tak beli makanan lah budak2 nak beli mainan.. Esok kan nya.. Asben bagi rm1.. Kadang2 kakak bawak balik semula rm1.. Kadang2 beli mainan utk lepaskan rasa teringin nya.. Tapi kakak suka beli utk dekna jea.. Kakak Takut nak beli utk biya.. Sebab biya tak pandai sorok mainan lagi.. Muahahaha.. Nanti kakak yg kena marah dgn ayah.. 

Lagi satu bab jajan.. Ramai ibu bapa complain.. Kenapa ada jual jajan kat depan sekolah? Sehingga ada ibu bapa yg sanggup buat report kat majlis perbandaran Spy tidak dibenarkan berniaga depan sekolah.. Tak salahkan ibu bapa jugak.. Sebab jajan jugak lah bg duit rm6 sehari pun tak cukup.. Budak2 cukup teringin gula2 yg trending.. Gula2 trending ni.. Tak ada di jual kat pasaraya.. Hanya dijual kat gerai depan sekolah shj sebab gula2 tu Market ya utk budak sekolah rendah. Sue Tak salah kat peniaga juga.. Peniaga pun nak cari rezeki.. Ada yg hilang pekerjaan.. Ada yg nak tambah pendapatan sebab ahli keluarga dah semakin ramai.. Kita sebagai ibu bapa lah kena didik anak2 berpada2 ketika berbelanja. Contohnya.. 1 hari utk 1 jajan yg berharga RM0.50.. Tp kakak daina ni.. Suka beli dan makan kat rumah.. Kena bagi lah duit extra utk jajan adik2.

Andaikata.. Terlalu control tak bagi anak2 beli mainan atau jajan.. Takut2 anak kecil akan cuba belajar mencuri krn terlalu teringin bila tengok kengkawan bermain.. Ataupun.. Bila masuk rumah org.. Nampak mainan terus jd mcm pirana buasnya.. Lagi pun.. Anak2 balik dr sekolah kan lapar.. Tengok kengkawan mkn ais krim dlm van.. Mkn gula2 dlm van.. Makan roti pizza dlm van.. Confirm terliur sementara nak sampai ke rumah. Sue pernah intip kakak ketika dlm van sekolah.. Syok jea mengunyah gula2 sambil tunggu giliran utk sampai ke rumah.. Kalau sue kontrol tak ada bajet utk beli jajan.. Alahai.. Kesiannya kakak akan telan air liur tengok kengkawan makan dlm van. 

Setiap kali kakak belikan mainan yg rm1.. Dekna akan tunjuk kat mama jea.. Dan Sembunyikan daripada ayahnya..

Sue tak pernah marah bila tengok anak2 beli mainan yg murah.. Sebab itu fitrah semula jadi budak perempuan... Sue pun pernah jd kanak2 kan.. Sue faham laaa.. Sue pernah menjadi kanak2 yg boros.. Kad raya dulu.. Org beli kad raya yg harga RM0.20.. Sue beli yg rm1.. Tp bila dah tua ni... Baru lah faham.. Setiap sen dibelanjakan akan dihisab.. Baru lah elakkan diri dari membazir.

Tahun lepas kakak belikan sekuntum bunga ros rm1 sempena hari ibu.. Balik dari sekolah.. Terus bagi kat sue yg tengah masak nasi kerabu... Sue buat raut muka yg sgt seronok.. Kakak gelak senyum sambil tanya.. "Mama suka tak bunga ros tu?"
Mesti lah suka.. Sambil sue mencium bunga plastik yg bau plastik.. Muahahaha..
Tahun ni.. Kakak tak beli hadiah utk Mama nya.. Mungkin sebab bajet cuma ada rm1 jea di bulan puasa ataupun takut kena marah dgn ayahnya.. Ngeng3..

Bunga ni tak sempat nak simpan di office.. Sembunyi kat Sana.. Sembunyi kat sini.. Last2 dirosakkan oleh biya akhirnya.. Huhuhuhu . 


Ayahnya akan marah anak2 jika beli mainan kerana membazir. Yea lah.. seorang lelaki tak akan faham naluri anak perempuan yang kecil.. Kerana naluri anak lelaki dan anak perempuan jauh berbeza. Ayahnya fikir jgn terlalu manjakan anak dgn duit.. Mintak dpt.. Mintak dapat.. Sue pulak tak boleh anak mintak.. Mesti nak tunaikan.. Sebab sue nak anak2 nak apa2 luahkan kat Mama dan ayahnya shj.. Jgn nak mintak dgn org lain..

Alhamdulillah... Anak2 tiada rahsia dgn sue.. Beli apa pun akan tunjuk kat mamanya.. Dan sorok drp ayahnya..

Tp ok lah.. Sorang ibu cuba memahami kehendak anak2 spy anak2 tidak merahsiakan apa yg terpendam dihati.. Seorang ayah pula cuba mendidik anak2 spy tidak membazir dan terlalu mudah utk dapat duit..

Setiap kali #the_sufi_familly kena marah dgn ayahnya.. Sue akan tanya

"dekna kena marah ke?"
"tak.. Ayah sayang dekna.."

Ayahnya selalu cakap.. "ayah dan mama marah kerana sayang.. Dan kerana korang buat salah.."

Seorang bapa yg tegas.. Seorang Mama yang cepat kasihan..


Kasihan kan anak kecil kerana MU YA ALLAH...


tata.. Titi.. Tutu..


Monday, 6 May 2019

Tips Puasa ketika hamil dan ketika menyusukan bayi



Buka2 Facebook 1 Ramadhan.. Ramai yg update status tak larat nak puasa sebab menyusukan bayi ataupun sebab mengandung.

Sekarang sue kongsi pengalaman sue selepas berkahwin yg pernah mengandung 7 kali.. Setiap kali bertemu dgn ramadhan.. Kalau tak mengandung.. Mesti tengah menyusu badan.. Kalau sue guna kelonggaran yg islam bagi iaitu Boleh berbuka puasa.. Agak2 berapa ratus hari Sue tak puasa.. Sedangkan puasa itu wajib . Ada dalam rukun islam.. Tinggal 1 rukun.. Gugurlah islamnya...

Tips pertama.. Set dalam kepala.. Tukar waktu makan.. Bulan tak puasa 12 jam siang hari waktu makan dan Malam waktu tido.. Bila sampai bulan puasa.. Tukar waktu makan.. Anggap lah korang tengah keje shift dgn Allah.. 12 jam malam tu.. Korang kena makan dan minum setiap 1 jam.. tak ada yang kurang pun.. Siang hari di bulan puasa pula.. Ibu2 yg menyusukan anak atau mengandung rehatkan badan dgn cara tido.. Set dihati.. "Hidup atau mati.. Aku nak puasa kerana Allah..".. Jgn terlintas sedikit pun utk tinggal puasa.. Kerana berjaya atau gagal ibadah kita letak nya pada Hati

Yang kedua.. Menu makanan pula.. Mesti makan sampai penuh perut.. Kalau boleh sendawa tu biar tersembur makanan yg ditelan td.. Contoh :

pukul 7.30 berbuka dgn nasi.  1 gelas Air manis.. 1 gelas air masak...

Pukul 9pm makan roti sandwich.. 1 gelas susu.. 1 gelas air masak..

Pukul 11pm pulak.. Kuih karipap 5 ketul.. 1 gelas air manis.. 1 gelas air masak..

Pukul 1am.. Korang makan nasi spt makan tengah hari.. Mkn byk2.. 1 gelas air manis.. 1 gelas air masak. .

Pukul 3am.. Makan makanan ringan.. Ibarat macam tengah minum petang.. Macam makan goreng pisang.. Keropok lekor.. 2 gelas air..

Ini sandwich nugget yg sue buat pukul 3am.


Pukul 5am.. Makan sahur yg berat.. Mcm makan malam.. 1 gelas susu.. 1 gelas air masak.

Ini contoh jadual makan Sue setiap kali bulan puasa.. Kalau jadual makan lagi padat.. Lagi bagus.. Kalau ikut jadual Sue ni.. Sendawa pun dah keluar makanan dah ni..

Bulan puasa.. Family sue tak tido di bilik.. Semua Tido bersepah depan tv.. Menghormati jadual makan Sue di bulan puasa.. Tilam sue paling dekat dengan dapur.. Senang kan? Baby nangis sambil bg susu sambil makan.

Minum air segelas setiap 1 jam.. 8gelas utk badan.. 4 gelas utk jd kan susu badan.. Kerap kencing tak pe.. Penat nak ke tandas? Korang pakai baju kelawar.. Nak kencing jea selak kain.. Malas nak lap.. Korang baring kangkang kat kipas.. Senang kan?

Elakkan beli makanan bazar utk makan lewat malam.. Takut basi dan tak sedap.. Confirm kecewa...  Masak sendiri sekejap jea.  Mcm roti nugget.. Makaroni.. Bihun.. Mee.. Masak simple2.. Makan panas2.. Memang sedap!

Mungkin korang akan cakap.. Eleh.. Sue keje sendiri boleh lah adjust masa.. Nak tido sesuka hati.. Sue nak tanya?? Keje yang wajib dlm rukun islam atau puasa yg wajib??  Sebenarnya sue tido siang pun tido2 ayam sebab aisar tido2 ayam waktu siang... Bulan puasa ni memang kita kena berkorban... Kalau boleh ambik cuti tanpa gaji.. Lebih baik ambik cuti tanpa gaji.. Kalau tak boleh cuti.. bagi susu formula pada baby adalah lebih baik drp meninggalkan puasa.. Tinggalkan puasa di longgar kan sekiranya tiada jalan penyelesaian. Sebab tu.. Sue elakkan diri jumpa client di bulan puasa.. Sebab memang tak mampu nak drive.. Nak drive 5 minit ke office pun.. Nyaris nak masuk longkang.. Sebab mengantuk dan cepat penat sebab panas terik.

Andaikata.. Dah buat jadual makan mlm yg padat.. Puasa esoknya menyebabkan kesakitan pada badan.. Atas arahan doc wajib berbuka.. Baru lah berbuka.. Jgn atas arahan nafsu sendiri.. Dibulan puasa Syaitan di rantai.. Nafsu kita masih ada..

Ingat tau.. Bayar fidyah jika tinggal puasa.. Bayar utk denda satu tahun shj.. Tahun depan kena ganti.. Cuba bayang..

Tahun pertama mengandung.. Tinggal puasa 1 bulan..

Tahun kedua menyusu.. Tinggal puasa 1 bulan..

Tahun ketiga mengandung lagi.. Tinggal puasa 1 bulan..


90 hari tinggal puasa.. Mcmana nak ganti tu?

Bayar fidyah murah jea.. Nilai beras 1 cupak utk 1 hari.. Tp yg beratnya nak ganti puasa...

Lagi pun.. Time bulan tak puasa.. Makan waktu siang jea kan.. Malam tido lebih dr 10 jam tak makan ape.. Elok jea susukan anak..

Ingat! Bulan puasa.. Makan byk dalam keadaan langit gelap.. Rehat dan tido Bila langit cerah.. Masa makan 12 jam.. Masa tido 12 jam.. Tak kurang kang? Yang beza cuma cerah dah gelap sahaja..


Andaikata.. Kita gagal berpuasa.. Maka gagal lah malam lailatulqadar...

Semoga kita bertemu dgn malam lailatulqadar dalam keadaan solat kita yang khusyuk . Amin3

Ok.  Assalamualaikum.

Thursday, 2 May 2019

Bayi 41 hari sunat (khatan) - Tips Penyembuhan





Manfaat Khatan Bayi Lelaki :

1. Khatan awal ni elok untuk elakkan dari mudah terkena infection yg selalu kene pada anak lelaki akibat tidak dicuci kemaluan nya dengan bersih. Jika khatan awal, part dalam2 area 'tahi p!lat' putih2 tu pon dh bersih. Lagi pun.. Ketika aisar berusia 3hari.. Sue terkejut ada putih di "bird" nya... Ingat nanah... Asben sue cuci sambil cakap.. "inilah tahi p!lat" hehehe
Mana lah sue.. Firstime dpt anak lelaki kannnn..

2. baby punya "sense of pain" belum mula develop ketika awal2 ni. Sebab tu la baby rilek2 aje kene sunat macam takde apa.

3. Penjagaan yg mudah sebab baby tak banyak bergerak. Kurang pergerakan, luka pon cepat sembuh. Tambahan kulit baby lembut lagi so luka memang cepat baik. Tapi.. Bab aisar ni lain sikit.. Kaki siap dah boleh terajang sampai angkat punggung dah walaupun usia 43hari..

Haaaa... Ini Pengalaman sunatkan Aisar ketika umurnya 41hari.. Mula2 plan nak sunatkan umurnya bawah sebulan.. Tapi masalah kuning berpanjangan hingga lebih sebulan.. Tunda lah sampai ke hari 41.

Sue call kpmc buat appointment.. Plan asalnya nak consultant jea dulu.. Nak mintak nasihat doc.. Aisar ni dah sesuai ke tidak nak sunat. Tp masa call utk appointment.. Sue lupa nak sebut consultant.  Sue sebut utk appointment sunatkan bayi lelaki.



Bila sampai jea ke kpmc.. Daftar nama.. Terus naik tingkat atas utk prosedur sunat.. Haduhhhh.. Bukan aisar jea tak bersedia utk sunat.. Mama dan ayah pun tak bersedia.. Sebab niat nak consultant.. Tp sunat terus.. Memang cepat.

Tak sempat nak study pengalaman kat blogger2 yg lain.. Tau2 anak2 dah sunat.. Huhuhuhu





KAEDAH PLASTIBELL 
  • Sesuai untuk  bayi seawal kelahiran – 11 bulan
  • Sejenis alat yang berbentuk cincin yang mempunyai saiz mengikut ukurlilit glans penis.
  • Prosedur cepat dan kurang rasa sakit.
  • Tidak perlu dressing dan balutan selepas khatan
  • Boleh pakai lampin yang longgar selepas khatan
  • Cincin Plastibell akan tanggal sendiri selepas 7-14 hari.



Sue tak sampai hati nak teman kan aisar utk sunat. Jadi Asben yg temankan..

Ambik masa lebih kurang 15minit - setengah jam.. Sempat lah aisar pancut kencing 2 kali sblm start sunat tu...

Bila dah siap tu.. Aisar pakai seluar kemas spt Mula2 dtg td.. Nampak mcm luka kecik jea la... sue pulak tak nampak aisar bersunat.. Asben tunjuk daging yg dipotong kat sue.. Terkejut sue tengok.. "byk nya kulit yg dipotong.."

Bila masuk kereta aisar melalak sepanjang jalan utk sampai ke rumah.. Sue dah cuak dah.. Asben cuba tenangkan Sue.. Aisar ngantuk ni.. Alhamdulillah.. Dekat nak sampai rumah aisar tido.. Fuhh.. Lega..

Bila dah sampai rumah.. Sue nak tukar pempers aisar.. Dgn berani nya bukak pempers... Pastu terus sue terkejut beruk sambil menjerit..

 "abang.. Nape ni?? Abang! Ok ke mcm ni?"

 sue dah panik... Dah sunat kan anak.. Tanya pulak kenapa bertukar bentuk dan berdarah yea... Muahahaha

dengan pantas Asben meloncat bangun dari tempat baring dtg tengok tempat aisar sunat..

"laaa.. Memang mcm tu.. Ayang nih... Buat terkejut abg jea... Yg dipotong kulit lebihan mcm belalai tu.. Kepala ada tu.. "

Dalam hati Sue.. Fuhhhh.. Ingatkan hilang separuh.  Ohhh tidakkkk.

Terus sue di serang demam seram sejuk.. Ketar lutut ... Mulut terungkap "Aisar.. Mama minta maaf jika terlalu awal Mama sunatkan aisar..kesiannya aisar.. Tapi nak buat macamana.. Mama dan ayah melaksanakan perintah Allah.. Allah kata sunat utk buang bahagian yg kotor.. Jadi.. Aisar kena buang laaa.. " masa tu rasa menyesal nak nangis pun yea.. Muahahaha...

Tapi kuat kan semangat.." Rasulullah sunat kan cucunya pada usia 7 hari.. Aisar hari ke 41.. Aisar dah kuat..." huhuhuhu

Asben pun pujuk sue.. Yg merah tu darah jea.. Lepas basuh kencing kang ok laaa... Yg lukanya kulit tepi tu jea.. Sehari dua ok lah tu..

Mau tak terkejut beruk.. Sue biasa bawak anak pompuan sunat jea.. Luka hanya  "dot" dgn pen atas kertas jea.. Tapi luka sunat anak lelaki banyakkkkkk... Huhuhuhu...

Ini bukan pakai seluar kat dalam pempers kat luar tau.. Ini pakai pempers longgar pastu pakai stokin Sue.. Muahahaha . Tak sampai hati nak pakai kan seluar.. Tp kakinya sejuk.. Jd sue pakai kan stokin sue.. Ngeng3.. Aisar jenis lasak kakinya.. Tak sampai seminit tercabut  

Start pukul 5pm hingga pukul 9pm.. Aisar menangis mengamuk.. Mungkin sakit dan tak selesa.. Asben suh bg ubat tahan sakit...
Bagi ubat tahan sakit ikut arahan doc.. Jangan terlalu awal.. Jgn lambat..

Alhamdulillah.. Mlm pertama aisar tido nyenyak... Syukur Sgt2.. Bangun menyusu 2 kali jea.. Tukar pempers tengah mlm.. Sue kejut Asben utk cuci.. Sue masih tak boleh terima lagi rupa lepas kena potong... Huhuhu


Asben sue pun serghiau jugak.. Tp buat2 kuat.. Sue ketar lutut dah.. Tak boleh bangun nak basuh aisar.. Mintak Asben yg basuh kan..  Asben basuh bontot jea... Tak basuh "birds" nya... Haaaa.. Itu menunjukkan Asben serghiau.. Pastu sue mintak Asben siram jugak tempat kencing sebab takut jangkitan jika basuh tak bersih...


Kena Kerap tukar pempers .. Sue tukar setiap kali aisar kencing Walaupun tak berak.. Kalau sekali kencing jea pun sue tukar pempers dan basuh birdnya.. Alhamdulillah.. Selepas 12 jam.. Baru nampak.. Bahagian lukanya kulit luar shj.. Ubat sapu mesti di letak antara ring dan kulit hidup.. Jgn korang letak kat ring yg kulit mati tu.. Tak ada fungsi situ.. Buat apa sapu ubat kat kulit mati.. Korang tanya lah doc betul2 ubat sapu kat mana.. Salah letak ubat kang lambat sembuh.. Silap2 boleh jangkitan kuman.



"Bang.. Masa ayg jd cikgu tadika dulu.. Budak lelaki yg sunat awal perangai mcm gatal sikit.. Pegang bontot cikgu laaa.. Cuba pegang buah dada cikgu la..."

"ish.. Mengarut lah ayg nih.. Semua tu atas didikan.. Kalu tak.. Masakan Rasulullah sunatkan cucu2nya di usia 7 hari.."

Hadith Nabi Saw serta Pandangan Ulama tentang usia yang sesuai untuk berkhatan
Dalam satu riwayat daripada Saidatina Aisyah menceritakan:

Sesungguhnya Nabi SAW telah mengkhatankan Hasan dan Husin pada hari ketujuh kelahiran mereka berdua.” (Riwayat Imam al-Baihaqi dan al-Hakim)

Kebanyakan ulama berpendapat, khatan wajar dilakukan semasa budak lelaki meningkat umur baligh. Malah ada ulama yang berpendapat lebih afdal bagi pihak ibu bapa atau penjaga melaksanakan khatan ke atas anak lelaki mereka sejak mula hari kelahirannya.



Waktu yg terbaik Sunat kan bayi masa dlm pantang.. Sebab kaki bayi belum kuat utk terajang lagi...

Masa buat detail scan baby tengah mengandung hari tu.. Sue tanya pasal sunatkan bayi lelaki .. Sebab senang.. Lepas beranak terus booking doc.. Masa tu doc bagitahu.. Seeloknya selepas sebulan.. Sblm pandai merangkak.. Sebab biar "birdnya" terbentuk elok dulu spy dpt sunat dgn sempurna. Kalau baby dah pandai merangkak baru nak sunat.. Bayi akan lasak sebab tak rasa sakit lepas mkn ubat tahan sakit.nanti tempat sunat jadi lambat sembuh.

Bayi tak perlu melalui fasa berpantang kalau sunat ketika bayi Sebab bayi cuma minum air susu ibu atau susu botol.. Senang kan?



Sebagai seorang islam.. Sudah pasti kita sentiasa tanam niat utk pergi mekah dan madinah kan? Arwah ayah sue ada bagitahu.. Anak lelaki wajib bersunat terlebih dahulu sebelum buat tawaf sunat atau umrah. Utk memudahkan urusan akan dtg.. Lebih baik sunat kan sekarang..

Rezeki utk ke mekah tak tahu bila.. Tengah kumpul duit lah ni... Tak nak lah aisar kena tinggal sewaktu nak tawaf. Kesian lah pulak..


Jenuh sue pikir.. Macamana proses sunat ni dilakukan.. Sebab ring tu dok bertenggek jea kat Bird aisar.. Sue dok tertanya-tanya.. Betul ke tak cara sunat ni.. Kat mana tempat yg di potong.. Mcmana ring ni melekat.. Punya lah Sue cuak dan risau takut cacat anu si aisar.. Muahahaha.. Asben pulak selalu sebut.. "alahai.. Ini lah tempat penyambung zuriat nak oiiii.." Hmmmm... Lagi lah sue tak berhenti study tentang sunatkan bayi nih..

Rupa2nya.. Antara ring dan kulit hidup tu akan terputus.  Fungsi ring utk matikan kulit.. Bila kulit dah mati.. Ring akan tertanggal sendiri..

Minta maaf yea.. Sue tunjuk picture ni spy korang mudah faham..

Betul lah kata lecture kusza mata pelajaran fekah dulu.. Bila bab perkahwinan jea.. Sue tak boleh nak faham.. Sebab tak boleh imagine yg anu lelaki punya bila bab hukum sabit berzina.. Masa tu ustaz tunjuk contoh guna marker dan penutup marker.. Sue jd blur ketokkkk.. Ustaz pun cakap "Tak pe faham sikit2 skrg ni.. Lepas ni awak semua mengajar siap ada gambar dan ada video lagi.." masa tu sue cakap.. Huhh! Tak masuk akal langsung nak tunjuk gambar.. Hmmm... Tengok skrg ni? Sue bg info siap tunjuk gambar.. Ngeng3 . 

(sue tunjuk gambar ni spy korang mudah faham... Sue ada baca 2 blog.. 1 entry tak ada gambar.. Sue tak boleh faham proses sunat dgn cara ring.. 1 blog lagi ada gambar kata atas ni... Haaa.. Baru faham. )

Hari ni 3 may 2019 - umur Aisar 48hari..

Haishhh.. Stress jugak nak tunggu se-coet tu tanggal dan kering.. geram tengok ring tu tergantung-gantung.. Double check dgn doc..

Alhamdulillah . Ring tanggal pada hari ke 8.

Bila dah tanggal tu.. Tengok isi merah.. Ingatkan bengkak.. Terus ajak Asben jumpa doc..

"abang.. Nampak tak merah ni.. Ngerinya.. Mcm luka tak sembuh jea..abg dulu sunat mcmana?? ." erkkk... Dah melalut dah..

"laaa.. Memang mcm tu.  Dlm proses penyembuhan.. Sunat dulu dan sunat skrg lain ayang.. Barang baru dan barang lama pun lain.. " adehhh

Asben tengok sue dah muka stress tahap gaban.. Pergi lah jugak jumpa balik doc yg sunatkan aisar... Doc cakap sama spt Asben sue cakap.. Muahahaha...

Asben cakap sue tak percaya.. Sebab Asben sue bukan doc.. Ngeng3 .

Kesian kat ayah yea..  Pagi2 submit tender.  Pastu berlari bawak aisar ke klinik pulak.. Itu lah pengorbanan seorang ayah..

Org islam wajib sunat tauuu... 
Orang bukan islam pun Sue galakkan bersunat.. Sebab memang beza sgt kebersihan selepas sunat.. 

Alhamdulillah... Settle satu part wajib utk anak lelaki.. 

Opocot.. Mama buat blog pasal saya sunat.. Malunya... 

Hmmmm... Tak pe lah.. Semoga entry ini boleh dijadikan bahan rujukan utk ibubapa yg ingin sunatkan anaknya ketika bayi.. 

Asben suap nasi kat sue ketika menulis blog ni.. 
Okey.. Bye! 

Jgn kecam saya.. Muahahaha