Tuesday, 23 April 2013

Resepi Roti Goreng atau Cakoi


Assalamualaikummm....

haaaa... entry kali ni sue nak kongsi resepi roti goreng yg dimakan ketika berpantang lepas bersalin... sambungan entry sblm ni, http://sueperbmama.blogspot.com/2013/03/menu-berpantang.html org yg xberpantang pun boleh makan jugak...

hari ni Hanana baik jea... minum susu tido.... minum susu tido... Alhamdulillah... boleh mama ngasah bakat kejap.. SUEperb MaMa ke dapur setelah sekian lama tak sentuh kualiiiiiiii.... kikiki

cakoiiiii... cakoiiii... mari uli cakoiiii... mari uli cakoi... mari uli cakoi...

senang sgt nk buat... sambil kenyit2 mata pun boleh siap... jom layan resepinya..

air.. garam... gula.. susu dan mauripan(ibu roti)

kacau hingga sebati...

masukkan gandum... uli biar jadi "doh" mcm donat..

pastu peram di bawah besen..
sehingga "doh" td naik dan jadi lembut..

pastu bentukkan "doh" sesuka hati...
nk gunting segi 4 pun boleh...
nk pulas2 mcm yg sue buat ni pun boleh...
nk bentuk donat pun boleh...
buatlah sesuka hati asalkan senang hati...

pastu goreng... makan time panas2... perghhh... memang best gilerr...
pulas bukan main cantik... dah goreng jadi kembang la pulak... hihihihi

ini sos nya...
milo + susu pekat... kacau sebati... siap!!!

nyum..nyum..nyum...
makan time panas memang sodap... lembut... rangup...
tp bila sejuk... lembut sikit dari kayu... hahaha



Selamat mencuba... Resepi dari SUEperb MaMa!!!
tata...titi...tutu...



New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di
ROSSEcouture

Monday, 22 April 2013

Shopping di Packson


Assamualaikummmm...

hurey... hurey!!!! seronok betul dpt shopping di minggu pertama lepas pantang... mcm katak terlepas dr bawah tempurung.. kikiki..

pasaraya parkson di kajangggggggggggggg!!!! aku dah sampaiiiiiiii oiiiii!!!! aku dah abih pantanggggggg!!!!
rasa nk jerit jea kat situ....hehehe... kang org ckp gilo pulok...

masuk pasaraya bila anak dah 2 ni memang boleh jadi giler... si kakak pulak nk jln sendiri tak nak di pegang... ke hulu ke hilir.. buas mcm ketam... bila dah x larat sgt ayah dia nk kejar... mcm nilah gayanya... :)
hahaha.... kiri kanan... 
semua org kat situ pakat tegur...
adiknya berapa bln? kakaknya berapa tahun??
huhhh... jenuh nk menjawab...
ishhh... ni dah kira jarak dah ni... 
umur kakak dah setahun baru ngandungkan adik...
ada yg lagi parah laaa.... si kakak 8bln tp dah ngandung 5bln...
haaaa... yg betul kalu nk terkejut pun...
abih pantang terus lekat... hahaha

time ayah dia dukung kiri kanan tuhhhh...
sue shopping selipar keje dan selipar jln2...
sue jenis yg tak pandai beli kasut byk2 utk dibuat koleksi...
dah jd kebiasaan... rosak satu... beli satu..
rosak 2 beli 2... jd kat rumah sue xperlu ada rack kasut...
pakai sampai hancur...
tak pandai nk pakai... baju biru selipar biru...
baju merah selipar merah...
huuuuuu... idok lerrrr.... hahaha..
pilihan brand yg sue suka.. Crocodile... 
korang mesti gelak kan??? brand zaman tok kadok punye...
tok kadok pun tok kadok lah... janji tahan lama n murah...
hihihi... cari yg SALE 50% lerrrr...
dah siap bayar bahagian sue rm150...

giliran baju ayahnya pulak... RM 150 jugak...
baru nk gi bayar... cashier tu bgth... pembelian ari ni RM300 dpt voucher RM100...
wowwww!!! tp pembelian sue dah dibayar...
apa lagiiiii.... gi komplain kat customer service la...
pegi sana wak muka serius...
asben pulak segan nk complain... dok belakang sue tunggu menyampuk jea... hahaha...
biar singa betina ni komplain...

"Dik, sy nk komplain ni... kenapa cashier tmpt bayar kasut crocodile td tak bgth ari ni ada promosi??? kitorang beli brg lebih RM300... tp RM150 dah dibayar... promosi tu pulak utk satu resit RM300"

hmmm... wak muka serius... kali ni... kalu xkena cara... mulalah aku nk tunjuk samseng salak tinggi kat situh...
nasib baik customer tu cool jea..
"kalu mcm tu.. akak cancel resit lah... buat pembayaran semula..."

hihihi... selesai masalah...
voucher RM100 tu... kitorang wak beli "seat car" or "car seat"
mana2 lah... asalkan tmpt duduk kanak2 dlm kete...

Taddaaa...
sue nk beli yg murah jea... RM170..tambaah duit RM70..
tp asben sue tak nk yg murah... takut x stabil...


asben sue beli yg RM299 ada discount 10%..
tambah duit RM169... dpt voucher lagi RM10...

masa ni dah penat dah... daina dah ngamuk nk tido... 
adik pun dah nk susu...
ke hulu ke hilir cari brg yg harga rm10...
tup2.. jumpa buku merwarna ni... sambar jea la...


lupa nk beli crayon...
so, daina blm tahu lg fungsi buku ni...
asyik mintak "bukak.. bukak.. bukak..."
daina ingat gambar kat buku ni boleh dibukak pelekat mcm yg cik suenya beli...
bila sue explain yg buku ni bkn mcm buku cik sue bagi...
daina pun koyakkan...
prekkkkkkk... ghelai satu... satu...
fusssssssss.... panassssssss....

beli car seat utk si adik... ghuper2nya...
si kakak yg rasminya...
alih2... adik dok bawah ngan mama jea la..

kakak tido kepenatan... 

dalam dok penat2 tuh... sempat lg kitorang singgah kat busana RATU nih...
nk beli tudung pulak...
harga tudung terbaru... hmmm... memang ratulah...
tudung2 yg tengah hot kat market tu...
sue tak nk beli lagi... bg peluang kpd penggemar feshen terkini yg rasmikan dulu...
biasanya sue beli bila harga dah promosi 50% atau 70%..
time nk clear kan stok... hahaha...

ada yg harga RM89... skrg harga dah runtuh RM35...
sue sambar lah 2 helai...
yg sehelai tu RM 75... diskaun 20% sbb jd ahli RATU...

sue ni berfesyen yg tak de lah ketinggalannn zaman.... cuma tak berapa nak ke depan jea...
masa bujang dulu sempatlah nk belit sana  belit sini...
skrg... semua kena pakai yg express jea... 
tu pun asben dah berzaman nk tunggu sue siap...
nk siapkan anak... nk siapkan brg2 anak yg nk dibawak...
jadi...pilih yg simple jea la...

 selesai sudah shopping hari sabtu...

asben ckp ahad nk rehat....
tp asben ajak gi shopping kat parkson alamanda pulakkkk....
huhuhu... abih lg la duit akuuuu....

ting tong... ting tong.... sambil2 kejar anak tuh... 
sempat jugak sambar T-shirt 3 helai ni...
sale 50%.... layaannnnnn....
anak tengah kecik2 ni... tak bole nk pakai baju yg berfesyen2 sgt..
sbb nk dukung anak...
tu blm kira si kakak main tarik2 baju lagi..
kena yg simple2 jea kalu setakat nk kuar jln2 d hujung minggu...
kang xpasal2 dok abih masa nk iron baju...

giligran asben sambung shopping pulakkk...
pun beralih ke arah yg simple jugak...
drp T-shirt berkolar --->> T shirt xde kolar...

kalu asben dah pakai simple... tak kan sue nk pakai ala2 mak datin pulak kan....

asen sue dok sibuk nk beli stroller... tp sue x galakan...
bersamak jea...nk angkut kuar masuk kete...
baik kita guna kemudahan yg disediakan oleh pihak pasaraya ni...
pegi jea customer service...
ckp nk guna stroller...
tinggalkan lesen kete dan RM20...
dpt lah guna stroller ni percuma utk 2 jam pertama...
RM10/sejam utk jam berikutnya...
hmmm... 2 jam pertama register atas nama sue...
2 jam kedua register atas nam asben..
dpt 4 jam percuma... senang kan...

kenapa sue suka beli baju yg ada SALE 50% atau 70%...
dan sgt benci dgn "NEW ARRIVAL"
hmmm... ada sejarahnya tau...
kemeja ni sue beli kat butik Kylie Lang...RM89..
lepas sbln jea... sue masuk parkson... RM45...
arrrgggggg!!! rugi duit akuuuuuuuuu!!!
kylie langggggggg!!!
lepas sejarah tu... selamat tinggal "NEW ARRIVAL"


fesyen tinggal kita sebln dua tak pe... jgn kita tinggalkan fesyen sehingga nampak terlalu kelainan dgn org ramai... peace... :)

sekian... shopping2 dr SUEperb MaMa!!
tata... titi... tutu...


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di
ROSSEcouture

Friday, 19 April 2013

Breast Pump Spectra Dew

Assalamualaikummm... ari ni sue nk kongsi pasal penyusuan susu ibu...

nyusukan hanana sambil menonton nasi lemak kopi o pagi tadi...
terdengar topik  : kemurungan ketika dlm pantang..

apa yg dibincang dlm topik tu... salah satu sbb murung dlm pantang... "stress tak dapat menyusukan bayi"...  "buah dada bengkak susu"...  "susu tidak mencukupi"... "bayi menangis tak mahu susu ibu"...

ini pengalamn sue dlm menyusukan bayi..
anak pertama dan anak kedua... anak sue memang suka melekat kat tetek... kalu boleh nk menetek jea 24 jam... nk tercabut pinggang dibuli daina dulu.. nak tidonya pun kena menetek dulu... risikonya... melalak sebulan ketika hantar rumah pengasuh..

sue pengadu kpd doc pakar kanak2..
"anak sy nyusu badan sampai 2 jam... nk patah pinggang sy dibuatnya..."
"susu badan 10 minit -15minit setiap buah dada...kalau anak u isap betul2 susu akan kering..."
"abih tu kenapa anak sy asyik cari susu jea... tak kenyang kot..."
"bkn xkenyang... dah jd tabiat... tetek u dah dibuat mcm puting plastic... kira mcm baby u dah buli u la..." hahaha
"haaaa!!!"
"u bg susu 10minit setiap belah... pastu pujuk jea spy jgn buli u lg.."
"huhh!!! Hadainaaaaaaaa!!!!!"

utk anak kedua ni... no.. no.. no... jgn buli mama lagi...
Adik Hanana ni ada kerenah mcm kakak dainanya jugak... nyusu sekejap jea... lena... pastu bila di letak kat tilam... nangis nk susu... bila disusukan balik... susu dua tiga teguk... lena balik... mcm tu lah sampai ke sudahnya... dr mlm ke siang... dr siang ke mlm...

kali ni sue tak layan dah "badi tetek" tuh!... sue dah dpt idea dan diiktiraf oleh doc pakar kanak2...
sue nyusukan direct 5 minit jea... utk aktive kan susu... pastu sue akan bg susu ibu guna botol...
bila bg guna botol kita nampak kuantiti yg diminum oleh bayi dan  bayi pun betul2 kenyang... hanana akan senang sendawa... mama pun tak patah pinggang..

bayi yg minum susu ibu... ada 2 ketegori :
1) bayi rajin
2) bayi malas

bayi rajin - akan menyusu direct sehingga susu ibu kering dan si bayi pun kenyang ...
bayi malas - minum susu ibu dua tiga teguk, pastu tido... lepas 15 minit tido... nangis nk susu lagi.. mcm tu lah tiap2 masa.. yg penatnya si ibu... sikit2 kena selak baju.. baru nk mkn.. anak nk susu... blm siap mandi.. anak nak susu.. memang stress...

Hanana di ketegori bayi no 2.. hehehe... malasssss...

kalau minum susu ibu direct.. bayi kena guna tenaga utk menyedut...
kalau guna botol... susu akan mengalir sendiri tanpa di sedut.. nak tak nak bayi akan telan dan sambung sedut kalu terlena kejap2 tu....

cara pengurusan bg bayi no 2...
hmmmm.. kalau salah step ni, kita sangka bayi tak cukup susu/xkenyang dgn susu ibu... sbb asyik mintak susu... sebenarnya bkn x cukup susu... pengurusan kita dlm menyusukan bayi tu kena ubah... drp direct ke botol susu dgn cara mengepam...

org tua2 zaman dulu xde pump... bila dpt bayi ketegori no 2... si ibunya akan bagi air nasi atau susu pekat manis yg direbus dahulu... zaman skrg dah ada pump... baik kita gunakan kemudahan teknology yg Allah bg pd zaman kini... (idea tetang breastpump ni dtg dr Allah)

sue pilih Spectra Dew - sbb nk guna kerap..
yg ni standard hospital... tahan lasak...
sejauh mana ia melasak tu... "hasbunallahawanikmal wakil"

jika susu ibu jenis yg susah nk keluar lebih baik pakai yg ni...
hmmm... ada jugak yg sayang duit nk beli pump sbb ratusan ringgit...
jom kita buat kira2..
kalu kita beli susu formula yg murah... kos susu formula 3 bln dah sama harga breastpump...
kalu kita beli susu yg mahal mcm frisolaq... sebulan setengah dah sama harga dgn breast pump sue.. RM590 termasuk accessories...
kalu si suami tak de duit sedebok... kongsi2 beli...
kalu si suami xnak kongsi... belilah dgn duit sendiri..
semoga dgn pergorbanan ni... Allah gantikan dgn rezeki yg lebih berkat... Amiiinnn..
 krn "menyusukan bayi itu satu kewajiban bg seorang ibu"


 pump sambil berdoa... :)

sue amalkan Habbatus sauda'
sbb ada hadis menyatakan kelebihannya...
"Kekallah kamu dengan Habbatus sauda' kerana padanya itu penawar bagi segala penyakit, kecuali As-saam (mati)" (Riwayat Bukhari)
jadi... kalu ibu2 mengalami masalah kurang susu...
jom kita ikhtiar dgn habbatus sauda'

ini contoh sue pump baru sekejap sakni...
belah kanan dpt 2oz... belah kiri dpt 2oz sekali pump..
pump biar betul2 keringkan buah dada...
bila sue bg susu direct kat hanana... sue tengok hanana x kenyang...
bila di pump dpt 4oz...
bila sue bg kat hanana guna botol... hanana cuma minum 2-3oz shj...
masih ada lebihan susu...
jadi, kenapa kita kata tak cukup susu????
makin kerap pump... makin kerap kita kosongkan buah dada...
Allah akan supply lg banyak...
itu yg dinamakan "Demand and Supply"
Allah akan supply mengikut kuantiti yg kita supply ke anak kita...
byk kita supply ke anak kita... byklah Allah gantikan susu yg baru..
itu sbb... kalau kita topup dgn susu formula... kurangkan breast milk..
Allah pun kurangkan supply susu. makin lama makin kuranglah kuantiti breast milk....
nauzubillah...

ini raut wajah hanana bila dikejut dr tido...
utk paksa minum susu...

"Assalamualaikum sayangku hanana... bangun la minum susu... bangun lah sayang...
asyik tido jea nanti lapar..."
baru minum 5 teguk dah lena balik...

okey3... hanana senyum tanda menang...
sbb mama paksa minum susu tak bejaya...
"tido lg best la mamaaaaaa!!! oyessss!!!" :)  
hmmmm...


ari ni sue berpantang ke 39.... x sabar nk kuar jalan2 esokkkkkkkk!!! nk round2 pasaraya... nk mkn burger king... nando's... kari mamak... nyumm3.. nk beli selipar baru... handbag baru... purse baru... hihihihi... berangan jea.. mcmlah duit tu byk ssangat!!!
kalu dah dlm pantang ni... mkn nasi putih seperiuk pun tetap lapar... sbb spikology nya... yg lapar tu sebenarnya keinginan utk mkn makanan spt biasa... bkn mkn lauk org sakit atau lauk org pantang...



sekian sudah perkongisian penyusuan susu ibu style SUEperb MaMa!!!
selamat mencuba... tata...titi...tutu...


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di
ROSSEcouture

Sunday, 14 April 2013

Bayi kuning


Assalamualaikum pembaca blog sueperb mama!!!...

Entry kali ni sue nk kongsi pengalaman bayi kuning yg berpanjangan...
hari ni hari yg ke 35 sue berpantang... Nur Sufi Dhiahanna tak abih2 lg kuning... bila ditekan kat kulitnya masih keluar kuning lg...

jom ikuti perkembangan kuning bayi kami!!!!

masa mengandung kan hanna... sue amalkan minum susu kambing... sbg ikhtiar utk bayi tidak kuning...
tp itulah takdir Allah... kita hanya berusaha.. Allah yg tentukan hasilnya... kami diuji dgn hanna mengalami kuning yg berpanjangan... "hasbunallahawanikmal wakil"

masa hari ke 8 selepas kaliharannya... Tahap kuning hanna "14" bersamaan "238"
nurse kat kpmc suruh masuk wad.. kami bincang punya bincang... ikut pengalaman yg Daina dulu...
kalu masuk wad time rendah nanti kena masuk lagi sekali... sbb sue berdarah O Daina berdarah AB...
jadi kami buat keputusan x masuk wad.. dah balik rumah 3 ari... nurse dtg rumah.. membebel2 suruh ambik darah kat klinik kesihatan... hari yg ke 11 tinggi kuning hanna cecah "17" bersamaan "305"..
doc paksa utk masuk wad jugak... so, kami putuskan masuk wad kat kpmc sbb keesokkannya ada kenduri akikah...

 kalu masuk wad kat hospital kerajaan... kami xboleh bawak balik hanna pd hari kenduri...
masuklah wad kat kpmc 3 ari 2mlm... jumlah bil RM513. tak pelah... janji tuan punya majlis ada dlm majlisnya... hihihi

ini wad kanak2 kat kpmc

hanna isap jari memikirkan nasibnya tido tanpa pelukan mama...
"aku nk melalak sekuat ati mlm ni... tanda protes kat mama dan ayah..."

sayang hanna... jgn nangis yea... hanna kena kuat tau..
mama dan ayah balik nk wak persiapan akikah hanna..
esok kami ambik hanna...

ayah balik dulu yea... 
mama dah letak hanna tu...
mama dah tak toleh2 kebelakang dah...
kalu toleh kang... tak jd balik mama... :(

hari pertama hanna masuk wad kena lampu atas bawah...
perghhhh... mcm kena panggang anak mama nih...
ketegori kuningnya sgt tinggi nk banding dgn usianya dah 11 ari..
sepatutnya hari yg ke 11 kuning dah abis...
hanna pulak... tak turun2 kuningnya...
mcm2 petua mama dan ayah ikhtiarkan spy hanna tak masuk wad..
sebenarnya mama tak sampai hati nk tengok hanna tergolek sorang2 dibawah lampu yg silau tu...

mama dan ayah mandikan dgn bunjut cina la...
mama minum air glokus la...
mama mkn buah anggur la...
mama minum susu kambing la... 
kuning hanna masih di tahap "305" selama 3 ari... tak nak turun langsung...
akhirnya mama terpaksa serahkan pd yg pakar jugak...
nurse ckp... hanna menangis teruk mlm tu...
mama dah agak dah... sbb hanna minum susu ibu... dah 11 ari hanna cium bau badan mama..
tiba2 kena tinggal... mau tak melalak...

hari kedua guna lampu atas jea..
sbb kuningnya dah turun ke "238"..
apa pun tetap tinggi... sbb hari ke 13 sepatutnya kuning dah hilang...
kena ambik darah lg pd hari ke 20... kuning hanna masih lg "205"

bila hanna dah sebulan kuning masih lg '205'c 
apa lagi.. doc pakar pead kpmc arahkan utk ambik darah 3ml kat lengan dan bg sample air kencing... 
melalak la hanna.. utk test ni RM140...

darah yg diambil td utk cek jika ada masalah kat hati atau ada jangkitan kuman kat mana2 organ lain...
kecur hati mama bila dengar doc ckp mcm tu...
time ambik darah tu... mama x sampai ati nk tengok... 
ayah yg temankan hanna ambik darah...
mama jaga kakak daina kat luar...

perbezaan darah adalah punca kuning hanna..
sue darah O.. hanna darah A+

selain tu... sue ada ambik ubat utk sembelit...
sue xsedar langsung ubat ni adalah herba...
kandungannya kunyit... halia... lengkuas...hmmm mcm2lah... 
hadoiii... hari ke8 baru sedar benda ni adalah herba..
tak nak mkn ubat hospital kononnya ada bahan kimia...
rupa2nya termakan herba lah pulak...
hmmm... lari mulut rimau masuk mulut buaya... uhhukk3..

hati ibu mana tak remuk bila tengok anak masih kuning ketika usianya cecah sebulan....
result darah dan air kencing pulak kuar dlm masa seminggu...
tak putus2 mama berdoa spy anak mama ni sihat..


12 apr.. kami ke kpmc.. utk ambik result hanna..
rasa berdebar mengalahkan nk ambik result SPM...
bila dah jumpa doc pakar..
...........................................
" Rossuzilawatey.... anak u normal"
"betul ke doc??? tp billirubinnya tinggi sampai 16?"
"anak u kuning di sebabkan breast milk (susu ibu)... kuningnya akan turun dlm masa 30 ari hingga 40 ari.."
"Alhamdulillah Ya Allah.."
"jadi... mama jgn risau... jgn bg mkn apa2 kecuali susu ibu shj... jgn jemur... jgn bg madu.. sy ulangi... anak u kuning yg normal.. tak bahaya"



Alhamdulillah... dah dpt tahu kuning hanna kuning yg tak bahaya... 
baru lah tidur mama lena... makan mama pun kenyang....
terima kasih Ya Allah...

total bill kali ni RM83..


jom kita ikuti artikal tentang bayi kuning...


Jaundis merupakan keadaan yang kerap berlaku pada bayi baru lahir. Ia berlaku apabila paras bilirubin dalam darah melebihi paras normal. Bilirubin dihasilkan apabila sel-sel darah merah yang lama pecah. Bagi bayi baru lahir jaundis boleh diketegorikan kepada:
  1. Jaundis fisiologikal
  2. Jaundis patologikal
  3. Jaundis yang berpanjangan (prolonged jaundice)
Jaundis fisiologikal biasanya berlaku pada hari ke 3 atau ke 4 selepas lahir dan disebabkan sel-sel darah merah lama yang pecah dan keadaan hati yang belum cukup matang untuk megeluarkan bilirubin secara efektif dariapada badan.

Jaundis patologikal adalah disebabkan penyakit atau keadaan abnormal badan dan boleh berlaku pada hari pertama lagi.
Jaundis selepas bayi berumur 2 minggu adalah diketogorikan sebagai jaundis yang berpanjangan. Jaundis sebegini memerlukan ujian darah dan air kencing bagi memastikan punca kenapa bayi tersebut masih kuning selepas 2 minggu.

Rawatan Jaundis
Jika paras bilirubin agak tinggi maka rawatan fototerapi perlu bagi menurangkan jaundis pada bayi tersebut. Paras bilirubin yang terlampau tinggi boleh memberi kesan kepada otak bayi jika tidak menerima rawatan yang sewajarnya. Oleh kerana itu jika bayi yang baru lahir jika nampak kuning maka perlulah dibawa berjumpa doktor segera bagi memastikan tahap bilirubin dan menerima rawatan fototerapi jika perlu.

Pada kebiasaannya, kebanyakan bayi baru lahir dibawa ke klinik kerana penyakit kuning. Bayi kuning atau neonatal jaundice boleh mencecah sehingga 60% kelahiran. Bermakna setiap 6 orang bayi yang lahir akan menjadi kuning di dalam setiap 10 kelahiran. Dan pada kebiasaannya bayi ini menjadi kuning pada hari ketiga selepas lahir dan semakin hilang selepas beberapa hari.


Apa Itu Jaundice (Kuning)?
Jaundice berasal dari perkatan Perancis ‘jaune yang bermakna kuning. Sel darah merah manusia yang terurai (kerana mati) menghasilkan partikel yang dipanggil bilirubin. Bilirubin ini adalah tidak larut air dan akan dihantar ke hati untuk diubah kepada menjadi larut air.
Setelah itu sebahagiannya akan dikeluarkan menjadi air kencing (menyebabkan air kencing berwarna kuning!). Sebahagiannya pula akan dibuang melalui najis melalui saluran hempedu (menyebabkan najis berwarna coklat kekuning-kuningan!).


Mengapa Kebanyakan Bayi Mengalami Kekuningan?
Perkara ini seolah-olah misteri kepada kita. Kenapa kebanyakan bayi ini kuning? Ada 2 sebab utama :
1. Sel darah merah bayi (fetal hemoglobin)
Kajian menunjukkan sel darah merah bayi adalah berbeza dengan sel darah merah orang dewasa. Ia mudah terurai dan jangka masa hayatnya adalah pendek. Bilangannya juga berlebihan daripada biasa. Oleh itu, penguraian sel darah bayi yang tinggi menyebabkan kadar bilirubin yang meningkat pada hari ketiga.
2. Hati bayi
Hati bayi yang belum cukup matang juga menyukarkan proses penukaran bilirubin tak larut air kepada bilirubin yang larut air. Bayi pra-matang lebih cenderung terkena kuning sebanyak 80% daripada bayi lahir cukup bulan.
Ini dipanggil kekuningan secara fisiologi atau normal. Oleh itu, tidak hairanlah ramai bayi yang terkena kuning selepas 3 hari kelahiran.
Apakah Penyebab Lain Jaundice
Ada banyak sebab-sebab lain untuk bayi baru lahir kuning. Sekiranya kekuningan datang terlalu awal contohnya hari pertama kelahiran, ini mungkin disebabkan oleh tersumbatnya pundi hempedu akibat kecacatan lahir (biliary atresia).
Antara penyebab lain :
* Trauma di kepala disebabkan oleh kelahiran secara forceps atau vakum
* Jangkitan kuman di dalam darah (sepsis)
* Jangkitan virus seperti Rubella atau Toxoplasma
* Masalah tidak Serasi dengan darah ibu (Coombs Positive)
* Masalah dengan enzim darah merah (G6PD)
* Hormon tiroid yang rendah (hypothyroidism)
* Masalah hati dan hempedu (biliary atresia, Dubin Johnson)
* Kuning disebabkan oleh susu ibu (setelah semua penyebab di atas telah dikenalpasti negatif)


Adakah Jaundice Merbahaya?
Sangat bahaya! Serum bilirubin yang berlebihan menyebabkan kernicterus. Ia adalah satu fenomena yang mana bilirubin yang tidak larut tadi menembusi lapisan otak bayi yang kurang matang. Autopsi menunjukkan otak bayi yang meninggal dunia disebabkan kernicterus berwarna kuning!
Kernicterus dikaitkan dengan kadar kematian yang tinggi. Sekiranya selamat pun akan menyebabkan bayi menjadi lumpuh, pekak atau buta.
Rawatan
1. Terapi lampu (phototherapy)
Terapi lampu adalah kaedah yang paling berkesan abad ini untuk mengurangkan kekuningan bayi. Ia adalah sumber cahaya biru dengan jarak gelombang (wavelength) kira-kira 450 nm. Dengan kaedah ini, bilirubin merbahaya ditukarkan kepada bilirubin larut air untuk dinyahkan daripada badan.
Cara menggunakan terapi lampu dengan berkesan :-
* Letakkan sumber cahaya kira-kira 35 cm – 50 cm daripada bayi
* Buka semua baju bayi kecuali lampin
* Tutup matanya
* Lampu dibuka setiap masa 24 jam kecuali ketika mandi, minum susu, menukar lampin dan mengambil darah
* Alih posisi bayi setiap 2-3 jam
* Ada kajian menunjukkan terapi lampu boleh menyebabkan bayi kekurangan air maka memasukkan air melalui salur darah adalah satu kemestian
* Paras bilirubin hanya hanya boleh disukat dengan pemeriksaan darah sahaja kerana pemerhatian visual tidak tepat
* Risiko untuk peningkatan mendadak semula (rebound effect) boleh berlaku setelah rawatan lampu diberhentikan
2. Exchange Transfusion (ET)

ET dilakukan sekiranya rawatan lampu tidak berjaya mengurangkan paras bilirubin. Kernicterus boleh berlaku sekiranya paras bilirubin tetap tinggi.
ET ialah satu rawatan yang mana darah bayi dikeluarkan secara perlahan-lahan oleh doktor secara manual melalui satu prosedur ringkas dan diganti dengan darah baru yang diambil dari bank darah. Proses ini memakan masa sehingga 5-6 jam.
Di HKL ia biasanya dijalankan pada waktu malam bermula pada pukul 11 malam dan tamat hampir pukul 5 pagi. Itu untuk seorang bayi! Doktor akan mengeluarkan darah bayi dengan perlahan-lahan melalui satu tiub yang dipasang di saluran darah di pusatnya (tali pusat masih baru lagi) dan memasukkan darah baru juga secara perlahan-lahan.
Cahaya Matahari vs. Phototherapy?
Adakah meletakkan bayi yang kuning dibawah cahaya sinar matahari pagi boleh mengurangkan kekuningan? Apa pendapat anda?
Ada yang berkata, “kau dulu aku letak bawah matahari tulah.. takde apa-apa pun…” atau “buat apa kau nak siksa budak kecik tu… masuk hospital… letak bawah lampu.. kena cucuk sana sini… letak je bawah matahari….”
Kadang-kadang idea-idea yang meruntun jiwa ni boleh juga masuk ke benak kita dan akhirnya akan melengah-lengahkan tanggungjawab kita kepada anak kita.
Pada hakikatnya, bayi dijemur di bawah sinar matahari ketika berada di rumah. Tiada ibubapa yang ingin membawa anak mereka ke hospital dengan niat menjemur anak. Oleh itu, tiada pengawasan yang sewajarnya untuk bayi tersebut ketika berada di rumah. Ibu-bapa pula berada di dalam zon selesa dan perhatian kepada anak pula berkurang.
Kenapa phototherapy lebih baik daripada menjemur bayi di bawah matahari?
* Phototerapy bersinar selama 24 jam, menukarkan bilirubin kepada bentuk yang tidak merbahaya setiap masa kecuali waktu minum susu, tukar lampin, mandi dan ambil darah
* Berapa lama bayi boleh dijemur di bawah matahari? Bayi hanya boleh dijemur pada waktu pagi selama 3 jam? 4 jam? paling lama 5 jam? Bagaimana dengan baki 20 jam lagi?
* Bagaimana anda hendak memeriksa paras bilirubin sekiranya anda begitu selesa berada di rumah menjemur anak? Adakah cukup dengan pemerhatian visual anda sahaja?
* Antara sebab kekuningan bayi meningkat ialah dehidrasi iaitu bayi kekurangan air. Sinar matahari boleh menjadikan dehidrasi bertambah teruk kerana suhunya itu. Sedangkan di hospital, dehidrasi boleh dibendung dengan menambah air melalui saluran darah
* Keputusan untuk mengadakan exchange transfusion atau ET boleh dibuat sekiranya pesakit di hospital menjalani rawatan lampu, berbanding sekiranya pesakit hanya berada di rumah
* Ujian darah boleh dilakukan serentak ketika menjalani rawatan lampu untuk mengenalpasti sebab-sebab kekuningan samada ia adalah jangkitan, masalah hati atau sebagainya.
Neonatal jaundice seperti penyakit lain boleh mendatangkan padah kepada sesiapa yang tidak mengetahui. Sekiranya anda sangat mementingkan cara tradisional untuk merawat penyakit ini, maka itu adalah keputusan anda. Ilmu perubatan semakin meningkat maju. Janganlah disebabkan pendirian anda menyebabkan bayi yang tidak berdosa menjadi mangsa.





sekian sudah perkongsian bayi kuning berpanjangan dari SUEperb MaMa!!
tata... titi.. tutu....


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di
ROSSEcouture

Wednesday, 10 April 2013

Cukur Rambut Bayi

Assalamualaikum...

toinn... toinn... SUEperb MaMa muncul lagi dgn perkongsian aktiviti di dlm pantang.... :-)

sblm tu... sue nk ucapkan ribuan terima kasih kpd Kak Ita (opismate asben) krn bg hadiah utk Hanna...

taddaaaa.... inilah hadiahnya...


kali ni cerita pasal cukur rambut pulak yea..... jom ita kongsi pengalaman ini...
cukur rambut Nur Sufi Hadaina sue dan pie lakukan sendiri... main hentam keromo jea..
tak tengok hari pun... main cukur jea...

utk Nur Sufi Dhiahanna... pengasuhnya (Mak ngah) ni seorang bidan...
dah bidan depan mata, baik kita serahkan pd yg pakarlah...

mak ngah ckp... tak boleh cukur rambut pd hari luruh pusat.
hari yg sunat cukur rambut jatuh pd hari yg sunat potong kuku... isnin, rabu, khamis dan jumaat.
pastu... cukur rambut ni kena hati2 sgt... tak boleh luka kulit kepala... kalu luka... hilang pahala org yg mencukurkan rambut tu, malah dpt dosa...
siap cukur.. sedekahkan makanan utk kanak2... mcm bubur nasi ke... kuih muih ke..

hari khamis adalah hari pilihan mak ngah utk cukur rambut Hanna...
 hari ke 31 Nur Sufi Dhiahanna dilahirkan...
setelah selesai baca doa2..
mak ngah mulakan kejenya dgn gunting rambut yg panjang dulu...

pastu barulah cukur perlahan2...
seghiauuuu jugak sue nengoknya... 
Hanna pulak xdok diam.. marah kepalanya dipusing2... ditenyeh2..
sue pun sumbat puting... baru diam...

ni cukur belah belakang kepala pulak..

rambut yg dicukur td... diletak dlm mangkuk yg ada air..
spy rambut tu x terbang..

dah siap cukup... sue tapis rambut dgn kain net... 
diperah buang air...
abih pantang nanti... sue akan timbang dgn nilai emas kat kedai emas...
nilai emas tu ditukar dgn duit RM... kmd sedekahkan utk org miskin...
sedekah tetap kena sedekah... wlpn kitorang x berapa nk kaya... kikiki
sunnah nabi sedaya upaya dilaksanakan...

ini bedak sejuk..

bedak sejuk disapu pd bahagian kepala dan muka utk hilangkan miang rambut...

skrg mak ngah pakaikan benang hitam kat tangan dan perut...
kalu cukur kepala ngan bidan memang dipakaikan benang ni...
benang ni dibaca ayat2 al quran...
anggap jea pakai benang ni mcm pakai rantai emas/silver/plastic... sekadar perhiasan...
kalu anggap utk halau hantu setan... itu dah jd khurafat..
sama jugak.. kalu kita pakai "mask" masa H1N1 utk halang penyakit H1N1..
itu pun boleh jadi khurafat jugak... sbb yg berkuasa menghalang penyakit hanyalah Allah..
apa yg kita buat hanyalah Ikhtiar shj...
jadi... pakai Mask atau pakai benang yg salah???... 
atau iktikad yg salah???... tepuk dada tanya iman..... hihihihi

haaaa... kat bawah ni ada artikal tentang cukur jambul, cukur rambut dan Qaza'...
selamat membaca!!!!

Adat Cukur Jambul

Agak popular dalam masyarakat kita mengadakan majlis yang diistilahkan sebagai 'cukur jambul' yang menjadi adat turun temurun. Artikel ringkas ini menukilkan beberapa nas dari sunnah untuk melihat adakah amalan cukur jambul ini menepati satu sunnah atau adat sahaja dan bagaimana pandangan Nabi (صلى الله عليه وسلم) mengenai hal ini.

Islam mempunyai cara dalam menguruskan rambut dan ada hukumnya tersendiri yg berkaitan dengannya spt mencukur rambut anak yang baru lahir dan masalah mengqaza‘ rambut.

Mencukur Rambut Anak Baru Lahir

Adalah Sunat mencukur keseluruhan rambut anak (lelaki atau perempuan) yang baru lahir pada hari ke-7 (selepas kelahirannya). Menurut pendapat yang ashah (paling sahih), sunat mencukur rambut anak itu selepas menyembelih binatang aqiqah. (Al-Majmu‘: 8/324-325) Sebagaimana sabda Rasulullah (صلى الله عليه وسلم) yang maksudnya :

"Anak-anak tergadai (terikat) dengan aqiqahnya, disembelih (aqiqah) untuknya pada hari ketujuh (kelahirannya) dan diberi namanya serta dicukur rambutnya."
(Hadis riwayat at-Tirmidzi)

Demikian juga, sunat disedekahkan emas atau perak setelah ditimbang berat rambut yang dicukur itu kepada fakir miskin, sekiranya mampu. Jika tidak mampu, maka tidaklah diberatkan ke atas ibu bapa anak yg baru lahir tersebut melainkan sekadar yang terupaya, umpamanya digantikan dengan nilaian wang atau sebagainya mengikut kemampuan. Hal ini bersandarkan kepada hadis Nabi (صلى الله عليه وسلم) daripada ‘Ali bin Abu Thalib katanya yang bermaksud :

"Rasulullah(صلى الله عليه وسلم) telah beraqiqah untuk Hasan dengan seekor kambing dan Baginda bersabda: "Wahai Fatimah! Cukurlah kepalanya (rambutnya) dan bersedekahlah seberat timbangan rambutnya itu dengan perak." (‘Ali) berkata: "Lalu dia (Fatimah) timbang (rambut anaknya itu), maka beratnya adalah satu dirham atau setengah dirham." (Hadis riwayat at-Tirmidzi)


Qaza‘ (Mencukur sebahagian rambut)

Qaza' (قزع) iaitu mencukur sebahagian rambut dan meninggalkan sebahagian yang lain adalah dilarang oleh Nabi (صلى الله عليه وسلم). Ia adalah cukuran sama ada di tengah kepala meninggalkan yang tepi, mencukur di tepi meninggalkan rambut di tengah atau mencukur rambut depan meninggalkan rambut belakang atau sebaliknya. Hukum melakukan qaza‘ ini adalah makruh. (Al-Majmu‘, kitab ath-thaharah bab as-siwak: 1/363-364)

Larangan melakukan qaza‘ ini telah disebut dengan jelas di dalam hadis daripada ‘Abdullah bin ‘Umar RA katanya yang bermaksud :

"Sesungguhnya Rasulullah(صلى الله عليه وسلم) menegah daripada melakukan qaza‘ (mencukur sebahagian daripada rambut kepala)." (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Dalam hadis yang lain daripada ‘Abdullah bin ‘Umar Radhiallahu ‘anhuma yang bermaksud :

"Sesungguhnya Nabi (صلى الله عليه وسلم) telah melihat seorang kanak-kanak yang dicukur sebahagian rambutnya dan ditinggalkan sebahagian yang lain, lalu Nabi melarang mereka berbuat demikian dan Baginda bersabda: "Kamu cukur (rambut itu) kesemuanya atau kamu tinggalkan kesemuanya (tidak mencukurnya)." (Hadis riwayat Abu Daud)


Sesungguhnya pada rambut itu banyak perkara-perkara yang berhubungkait dengan hukum, sama ada perkara yang dilarang atau yang disunatkan. Oleh yang demikian, adalah wajar diketahui perkara-perkara tersebut agar tidak ketinggalan dalam mempertingkatkan amal atau tidak terlanjur pada melakukan kesalahan.

Selesai sudah amalan sunat cukur rambut bayi dr SUEperb MaMa!!!
tata... titi... tutu....

New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di