Tuesday, 27 February 2018

Jom Bertadarus Bersama #the_sufi_sisters

Ini peringkat pertama cara sue perkenalkan bacaan Al Quran kat rumah bersama dengan anak2... sue pernah mengajar mengaji anak org lain... umur 2thn pandai hafaz Al Fatihah dan surah lazim... tang anak sendiri... umur 6tahun baru start ajar...



Setiap mlm sebelum tidur.. Kami akan berkumpul di ruang istirehat.. Semua wajib mengaji Al Quran sebelum tidur walaupun hanya dgn 1 ayat. Dgn ayahnya sekali kena berkumpul.. Hahaha.. Asben sue pun tak boleh tengok TV.. Lama kelamaan kitorang makin kurang dgn TV.

Pastikan di ruang istirehat tak ada TV... Kat ruang tu hanya ada AlQuran dan buku2 cerita yg menarik minat anak2 spy tak jemu di ruang istirehat.

Jangan tunggu dapat gelaran Ustazah atau Ustaz baru boleh ajar anak mengaji.. Jgn tunggu kita dpt sijil tadarus Al Quran tahap 7 baru nak ajar anak mengaji. Set kat minda.. Kita sama2 mengaji,  sama2 perbaiki tajwid dan sama2 lancarkan bacaan dgn anak2.. kat surau kita boleh bertadarus Al Quran dgn kawan2.. kenapa dgn anak2 tak boleh??? kenapa depan suami malu nak baca?

Kalau kita ajar anak mengaji sendiri.. Kita akan banyak habiskan  masa dgn anak2.. Cuba bayang kalau kita hantar ke tempat pengajian kat luar..pukul 6pm sampai rumah... kelas mengaji start pukul 6.30pm.. Pukul 5.45pm kita dah petir anak suruh mandi dan bersiap masuk ke kereta... Anak2 tunggu giliran utk mengaji.. Pukul 7.30 siap mengaji.. Dah tak pasal2 keluar masuk rumah waktu maghrib pulak.. Tang ting tung.. Pukul 8pm anak2 sampai kat rumah.. Agak2.. Anak2 rasa penat tak? Pagi sekolah rendah.. Petang sekolah agama.. Mlm mengaji.. Bila masa dgn ibu bapa?

kita sendiri akan rasa penat... kita jadi penat menunggu anak2 untuk mengaji... buang masa kat situ... bosan tunggu dlm kereta.. tunggu kat restoran, sambil tunggu sambil minum dan mkn yg ringan2... aduhaiii... perut dah kenyang... drp dok saje... baik makan... lama2 badan pun gedempollll....masalahnya... bila masa anak2 nak mkn mlm pulak? pukul 9pm sampai rumah... pukul 9pm anak2 dah mengantuk tak ada selera makan dah.. nak kemas buku sekolah lagi...

 kalau mengaji kat rumah... sue straight the point jea... "duduk dan mengaji"...

ini suasana mengaji dalam bilik istirehat...





Kalau kita mengajar mengaji sendiri.. Biasanya.. Sue ambik masa 20 minit jea.. termasuk hafazan dan bacaan harian. Tak perlu keluar rumah pun...jadual sebelum ni... pukul 9.30pm masuk bilik istirehat baca Al Quran.. pukul 10pm tidur...

skrg daina dan hanna dah ada tektik auta baru... pukul 9.30pm diorang ke ruang istirehat... buat muka penat.. tak larat... hohohoho... kat bawah kemain gurau senda... terlompat sana.. terloncat sini... masuk bilik istirehat... terus lembik yea.... hmmmm....jangan nak auta dgn mama dan ayah yea... mama dan ayah ni dah puas kena tipu.... dah puas kena auta dah...skrg sue alihkan jadual... balik kerja.. sue masak nasi... asben, dekna dan kakak pegi surau waktu maghrib... balik surau ayahnya masak lauk yang simple2 jea... kebiasaan asben beli lauk yg dah masak 1 jenis... pastu buat lauk viral 1 jenis.. contoh Sambal Telur Pecah...nasi goreng mak ani.. hahaha.. ulam2 petik di Kebun Kecil depan rumah...  sue pulak mengajar ngaji anak2 kat ruang tamu... beralih tempat pulak... nak auta sangat yeaaaaaa.... percaya takkkk... sebulan dua lagi, kalau diorang bosan baca Al Quran kat ruang tamu... sue akan ajar diorang mengaji kat ruang parking kereta pulak... kalau bosan kat parking... sue mengajar kat depan pagar... sape baca main2... tak boleh masuk dlm pagar... hahaha...



ini pulak mengaji kat ruang tamu... InsyaAllah.. lepas ni akan ada Video mengaji kat pagar pulak...









Ingat satu perkara #the_sufi_sisters... mama dan ayah ni JURUJUAL... target jurujual adalah utk jual barang.. kat mana.. di mana... itu pikir sendiri... korang pun sama... target mama utk korang pandai membaca Al Quran... kat mana... di mana... bila... bagaimana... haaaaa... korang akan rasai nanti...

Semasa mengajar buku iqrar.. Bila anak2 dah sebut dengan betul.. Walaupun tak lancar.. Terus beralih ke muka surat seterusnya.. Jgn biarkan anak2 jemu dan terlalu byk habis kan masa kat buku iqrar. kerja sue ringan sikit bab iqra' ni... sebab basic iqra' kakak belajar di Sekolah PASTI dulu...

Hanna pulak... ishhhh... dah setahun buku Iqra' satu muka surat satu... tak beralih2... sue mintak asben bayar belajar Iqra' kat cikgu sekolah PRA nya... hilang sabar jugak weiiii... baris pertama kita ajar dia spy ikut.. aaa... baaaa... taaaa... baris kedua.. hanna tunjuk jea... kita yg baca.. last2 tak tahu sape mengajar sape... hadoiiiii... bila mengaji dgn cikgu... dekna balik rumah siap bangga lagi... kat sekolah... dekna baca sendiri... cikgu cakap dekna pandai... huhuhuhu...
habis tu???? dgn mama main2!!!!!

Surah yg wajib baca sebelum belajar mengaji...
Al fatihah - baca sama2
5 ayat pertama surah Al Bakoroh - baca sama2
3 ayat terakhir surah Al bakoroh - baca sama2
5 ayat pertama surah Al kafir - baca sama2
5 ayat terakhir surah Al kafir - baca sama2
3x surah Al ikhlas dan 1x 3 Qul..
Sepipi atau sehelai surah yg beralih setiap hari - separuh kakak baca.. Separuh lagi baca sama2

pentingnya part baca sama-sama dengan anak... anak2 akan cepat ingat tajwid tanpa hafaz hukum tajwid. contohnya : Nun bersabdu dibaca dengung... anak2 akan ikut dengung sekali...

Kebiasaannya... akan ada soalan2 pelik kita terima dari anak2 la....

"Kenapa asyik kakak jea kena ambil AlQuran? Penat laaaaa.. Mama yg baca jugak.. Mama ambik lah.."

"kakak.. Sape yg suka pegang AlQuran.. Ambil AlQuran.. Baca Al Quran.. Cium AlQuran.. Allah sayang Nabi sayang.."

"ooo.. Kakak nak ambik lah.. Biar Allah dan Rasul sayang kakak"

untuk budak umur 7 tahun ke bawah kita tak perlu tekan sebutan makraj sgt... cukup lah diorang buat berkonsepkan "Allah sayang... Nabi Sayang..."

Mula2 sue tak yakin nak ajar anak mangaji sendiri.. Sebab takut diorang main2.. Tp sue dan Asben guna sedikit ketegasan.. Alhamdulillah diorang boleh disiplin kan diri.. diorang auta A... sue dan asben auta B... ingat satu kunci tauuuu... "Mama dan Ayah dah puas kena tipu...".. kah3

Zaman sekarang anak2 bijak... kita tak boleh jadi ketam mengajar anak berjalan.... korang pegi mengaji... mama nak layan drama pukul 7pm... sekali terkantoi... kena lah sound setepek dgn anak nanti... muahaha.. kita nak anak mengaji.. kita kena mengaji sekali... kita nak anak solat... kita kena solat dulu... sebab tu... kita tengok anak org barat... langkah pertama anak diorang pandai ialah joget... menari... kenapa? sebab celik mata jea pagi2... emak ayahnya dah joget utk senaman. kalau kita lihat anak2 org islam... step pertama yg diorang pandai adalah sujud... anak yg umur setahun akan suka sujud di mana tempat ibu ayahnya sujud... sebab tu time solat anak kecil akan dtg berebut tempat kita sujud...




Semua di atas adalah sekadar berkongsi pengalaman shj.. Setiap tanah.. Setiap tumbuhan.. Memerlukan baja yg berbeza..begitu jugak kerenah anak... ada yg serasi belajar dgn ibunya... ada yg serasi belajar dgn ayahnya... ada yg serasi belajar dgn ustaz kat luar... Pengalaman Sue bukanlah sempurna tp sekadar perkongsian shj. mana yg kurang tolong perbetulkan...




tata.. titi.. tutu..

Sunday, 25 February 2018

Pejabat Rasmi II Blogger SUEperb MaMa - A081

Operation start 1 Feb 2018

Signboard Media Smart Healthcare Resources terpampang kecil jea kat sebelah kiri bukan di tengah2 .. Sebabnya sebelah kanan sue sediakan untuk ruang singboard penyewa... 
syarikat sue bersaiz kecil.. tak perlukan ruang pejabat yg besar... baki ruang pejabat yang tidak gunakan lebih baik bagi sewa.

haaaaa... inilah penyeri pejabat sue.... bunga ini hadiah dari Mr David dan Mdm Sally.

memandangkan sue ni seorang penakut... kali ni asben tak bagi buat opis ada partition atau bilik dah..
asben sue cakap buat "Open Office" jea... senang nak kemas... boleh guna semua ruang tanpa masuk bilik ke bilik... tak de lah rasa sunyi dan takut...
sebagai isteri yg taat... "Sue menurut perintah"

Alhamdulillah... Seronok Sgt Open Office ni.. Dpt monitor anak drp meja sue jea..
pandang kanan terus nampak jalan raya... pandang kiri terus ke pintu dapur... pandang depan terus nampak dinding pejabar org sebelah.. muahahaha..

Puas sue cari kat mana simpan gambar table meeting ni.. Pikir punya pikir... Hohoho.. Gambar tu ada kat website www.mediasmartcare.com


Fuhhhh... Nasib baik sue ni gedik nak letak gambar dlm website... Boleh jugak tengok 
balik suasana opis lama... sekarang opis lama tinggal kenangan gambar shj...

Meja meeting yg cukup utk 10org.. Sue ubah jd 4 org jea... 

Baki kayu putih yg tengah. Asben arahkan buat meja mkn kat pantri..
kittle air tu... hadiah dari kak pah...

Pastu sue buat rack utk fail...  kayu drp meja meeting td juga.. Jimatkan.. 
Alhamdulillah .. Tiada pembaziran dan tak perlu beli baru... 

meja meeting yg dahulu nya panjang dipendekkan jadi utk saiz 4 org shj...
meja ini jugak digunakan untuk keje2 susun tender...

Haaa.. Side table ni.. Takkan jumpa di kedai perabot luar oiiii... Ini kreatif Sue tauu.. Sue beli kaki besi... Kayu segi empat senget tu drp kaki tengah meja meeting .. Haaaa... Hambekkk kauuu... 1 dlm sejuta boss bajet mcm ni tau... Se-inci kayu pun tak membazir... hahaha..
org tua dulu2 kata laaaa... kalu nak kaya kena berjimat cermat... 

Nampak tak bentuk side table coffee sama spt kaki meja meeting...


Cat dinding agak simple kali ni... Asben tak nak warna warni dah.. Sebab opis bawah kalau warna warni takut jd taska pulakkk . Asben pilih warna memang utk nampak pejabat urusan.. 

ruang hadapan utk tetamu menunggu...

Pejabat lama Dulu, kakak dan dekna penyeri opis lama... Masa tu ada anak dua..  
Skrg kat opis baru.. Bertambah sorang lagi sufi... Sufi Raina!! 

Tuuuu... Sufi raina... Menyelit kat celah tuuuu...
kalau org ajak dia bergambar... tak nak pandang pun... kalu kita nak selfie... dtg lah dia menyelit kat bawah tu...

Taddaaa... 
Hari minggu jadi cleaner...

Musim cuti sekolah... #the_sufi_sister akan ke opis... Sue pulak jadi menyinga... Maklum lah keje sambil jaga budak2 ni.. Boleh naik hantu tauuu... 

Contoh.. Kat sekolah mkn sendiri siap bertambah2.. Bila dgn mama nya... mkn kena bersuap... Baju nak kena mama bukak kan kalau nak mandi... Hadoiiii. 

Aksi #the_sufi_sisters bila cuti umum....

kat open office ni ok sikit... diorang nak ke tandas pegi sendiri... tak perlu berteman spt kat opis lama dulu...

hmmmm... mentang2 lah kita kecik lagi... asyik kena pulau jea... 
ari tu ingat nak dpt kawan dah... tak jadi pulakkkk... hmmmm....







Bersiap sedia nak pergi rumah ibu.... nak main dgn Umar dan Medina!!!





Saturday, 10 February 2018

Pengalaman ke Turkey pada musim Sejuk (Salji)

#the_sufi_sisters diberi peluang menjejak kaki ke Tanah Turkey.

Istanbul - Bursa- izmir - pamukkale - konya- cappadocia- Ankara - bolu - Istanbul naik, feri pegi ke prince Island.. Di Prince Island naik kereta kuda round pulau.. Pastu Naik cruise bosphoruse utk melihat Asia dan Eropah dari tengah laut.. Pastu ke Airport utk balik Malaysia..

Terletak persis di antara benua Asia dan Eropah, Turki adalah sebuah negara di kawasan Timur Tengah yang tersohor dgn kekayaan sejarah dan budaya, serta keunikan alamnya. “Kekayaan” Turki pun diakui dunia dengan adanya 11 situs UNESCO World Heritage yang tersebar di seluruh penjuru negara ini.











Bagi mkn burung atas feri.. 



Travel dgn family adalah latihan tahap SABAR yg sangat tinggi... 

Haaaa... Sape2 rasa dirinya seorang penyabar.. Jom travel dgn anak2 kecik.. hehehe

Asben wasap nak ke turkey.. Sue rasa tak sedap hati.. Sebab Sue rasa mcm pragnent jea.. Terus buat pragnent test.. Tengok2 double line. ALHAMDULILLAH... Bagitahu kat Asben., ingatkan Asben  batal kan niat ke turkey. Tak sampai 5 minit.. Asben wasap deposit rm5k dah buat ke company travel agent..

"ayang.. Deposit dah buat.. Kita bawak baby turkey yea.." bla.. Bla.. Bla..

Lurp...

"abang...Kalu anak kita pompuan lagi.. Kita letak nama Turqina.. Ok tak bang. Nur Sufi Turqina? . Kah3.. Laki bini gelak.. kita panggil "Qina"..

Bulan 12.. Sibuk dgn persiapan anak2 nak bukak sekolah... Persiapan utk ke Turkey.  Menguruskan anak 3 org ni... Sgt penat.. Kandungan sue tak dpt bertahan.. Setiap hari sue berdoa spy keluarga sue sihat walafiat. Itu doa Sue.. Takdir Allah.. Gugur 3 hari sebelum bertolak ke turkey. Allah lebih mengetahui.. Travel ke turkey Sgt penat.. Tak sesuai utk org pregnant. Pakej ke turkey.. Wajib round ke semua negeri2 diorang.. Di Istanbul.. Naik bas ke ephesus.. Naik bas ke  Bursa.. Naik bas 8 jam ke Cappadocia.. Naik feri ke price island.  Naik kereta kuda round2 kat pulau.. Memang penat giler.. Ibarat seperti org turkey dtg ke Malaysia turun di KL.. Pastu ke Pahang.. Terengganu.. Kelantan.. Kedah.. Pulau Pinang.. Pulau Langkawi.. Pastu turun balik ke KL.. Sepanjang perjalanan di turkey.. Naik bas sepanjang masa... Setiap hotel hanya 1 mlm.. Kecuali di cappadocia 2 mlm.. Sebab nak ke sana jauh mcm dr KL ke Kelantan. Kitorang hidup spt kaum nomad. Tak ada masa nak rehat.. Pukul 7 petang sampai hotel.. Pukul 8 pagi kena hijrah lagi.. Rasa spt betul2 kembara lah.. Sue nasihat kan.. Nak pergi turkey mesti ambik pakej group.. Jgn pergi sendiri... Kalu setakat nak lepak kat Istanbul..  Boleh lah nak pegi sendiri..  Kalau nak ke kawasan2 lain spt salji atau tempat bersejarah.. Naik belon.. Nak main ski.. itu kena berjalan dlm group. Sebab tempat2 yg cantik sgt jauh dari airport istanbul.











#the_sufi_sisters berkesempatan menjelajahi Turki pada Jan 2018, dan berikut adalah kota-kota yang Sue rakemen untuk pembaca blog Sueperbmama jelajahi.


Istanbul! Kota terbesar di Turki yang pernah menjadi ibukota negara (sekarang Ankara) ini terkenal dengan keragaman objek wisata sejarah dan budaya. Jelajahi Istanbul dari area historis Sultanahmet yang populer dengan arsitekturnya yang mengagumkan, mulai dari Topkapi Palace yang dahulunya merupakan istana Kaisar Ottoman selama 400 tahun, Blue Mosque (atau Sultan Ahmed Mosque) yang terkenal dengan dekorasi cantik ubin-ubin biru pada bagian Interior nya.



Grand Bazaar yang merupakan salah satu pasar tertutup terbesar dan tertua di dunia, hingga Aya Sophia, sebuah gereja yang sempat beralih fungsi menjadi masjid dan kini dijadikan museum.
Amati suasana mistis yang tercipta dari tarian sufi Whirling Dervishes di Sirkeci Train Station.

Tarian ni sgt membosankan tp menarik utk tengok secara langsung.. Anak2 cepat bosan dan mengantuk.. Sampai ke hari ni.. Sue bengong pikir pasal tarian tu.

Bursa


Kozan Han yang kini ramai dijadikan tempat minum teh
Mengunjungi Turki rasanya wajib makan kebab sebagai makanan otentik negara ini. Sebab makanan yang sudah tersebar di seluruh penjuru dunia ini tercipta pada 1867 di kota Bursa. Kamu bisa mendatangi Kebapci Iskender, di mana pertama kali kebab diciptakan oleh Iskender Efendi. Selain sebagai kota di mana kebab pertama kali diciptakan, Bursa juga ibu kota pertama kerajaan Ottoman. Enggak heran kalau di sini banyak masjid tua serta pekuburan para sultan, yang paling terkenal adalah YeÅŸil Türbe kuburan Sultan Ottoman ke-lima Sultan Mehmed I. Satu lagi tempat menarik di kota ini, Koza Han. Dibangun pada 1491 sebagai sentra sutra Turki, tapi seiring perkembangan zaman tempat ini berubah menjadi tea garden dengan beberapa teko souvenir yang menjual sutra Turki dalam berbagai bentuk.




Ishhh... Dua video ni tonggeng terbalik pulak..  Tengok guna hp lah yea... Boleh pusing2.. Jgn pusing desktop pulak.. 

Pamukkale

Cotton Castle atau kastil kapas, merupakan sebutan yang cocok untuk hamparan luas berwarna putih seperti kapas—dan sekilas mirip salju—yang berada di Kota Pamukkale. Lepaskan alas kaki dan biarkan telapak kakimu merasakan uniknya permukaan “salju” yang terasa padat dengan tekstur bergerigi, yang ternyata adalah mineral kalsium berwarna putih yang telah mengeras. Di sini kamu dapat pula mencoba berendam di kolam-kolam mata air panas berbentuk terasering yang tercipta secara alami dari mineral tersebut.
Begitu tiba di atas, kenakan kembali sepatumu dan lanjutkan perjalanan hingga ke puncak bukit. Pemandangan putih tadi secara perlahan berubah menjadi perbukitan dengan rumput dan bebatuan yang menghampar, seperti padang rumput di dataran Inggris. Dari sini, mulailah mengeksplorasi area Hierapolis yang terkenal dengan kolam renang kesehatannya—lengkap dengan reruntuhan bangunan Romawi di dasar kolam—dan teater Romawi di atas bukit. Walaupun teater Hierapolis ini tidak sebesar yang ada di Ephesus, namun pemandangannya spektakuler




Konya

Alasan utama mengunjungi Konya, kota yang termasuk paling religius konservatif di Turki, adalah untuk mendatangi Mevlana Museum yang merupakan tempat makam Jalaluddin Rumi (1207-1273). Oleh pengikutnya, ia dikenal sebagai seorang Mevlana (atau Rumi), penyair Muslim, dan salah satu pemikir rohani dan guru sepanjang waktu. Rumi adalah tokoh yang menginspirasi terciptanya Whirling Dervishes, tarian sufi yang juga lazim dikenal sebagai ritual sema. Gerakan berputar Whirling Dervishes yang diiringi dzikir adalah ritual ibadah yang bercerita tentang pendakian rohani manusia menuju kesempurnaan. Tarian sufi ini meskipun tidak dimaksudkan sebagai hiburan, namun telah menjadi salah satu daya tarik wisata tersendiri di Turki.
Bagi pemerhati arsitektur, di kota ini kamu dapat menikmati arsitektur Seljuk yang terkenal dengan bentuk bangunan yang sederhana namun tampak elegan serta memiliki detail dekorasi yang rumit di permukaan pintunya.



Göreme, Cappadocia


Salah satu tujuan utama ke Turki adalah kota Göreme di Cappadocia. Pemandangannya bagaikan di negeri dongeng. Kontur tanah dan formasi bebatuannya di tempat ini unik, menyerupai permukaan bulan. Di kota ini kamu dapat mencoba merasakan sensasi menginap di cave house atau rumah gua, yang dibuat dengan cara membobok bebatuan menjadi sebuah hunian.




Gambar yg paling mahal dlm hidup Sue.. Dan paling nak termuntah korang tengok..  Hik3



Impian utama #the_sufi_sisters utk ke Turkey adalah utk kenal salji. Salji adalah Salah satu ciptaan Allah yg patut kita hayati tentang keindahan dan keajaiban ciptaanNYA. Salji yg turun halus spt kapas.. Menimbun lembut yg sgt halus memutih menutupi bumi..






Apabila ingin melihat seluruh keindahan alam Cappadocia dari atas, cobalah terbang dengan Hot Air Balloon yang tarifnya berkisar antara Rm600 seorang untuk terbang selama 1-1,5 jam. Kitorang tak naik belon udara panas sebab #the_sufi_sisters kecik2 lg.. Diorang tak akan merasai best nya naik belon sebab bakul nya tinggi..

Waktu utk melawat gereja di dalam gua. Kakak dan Dekna tidur dlm bas.. Kami tak sampai hati nak kejut diorang sebab diorang terlalu penat berjalan di bolu. Jadi.  sue dan Asben main salji berdekatan dgn bas sambil layan adik raina pijak salji...











Pemandangan seperti di Alam Fantasi... Tapi sebenarnya kami di Alam Realiti.. 











Soalan pertama Dekna bila nampak salji...
"mama... kenapa salji tak ada kat tmpt kita.."

"Sebab Allah nak kita berjalan lah di Muka bumiNYA yg luas melihat KEKUASAAN ALLAH SWT..tentang ciptaan2NYA.. Ada setengah tempat ada salji.. Ada setengahstrmpat ada petir kilat..."

Salah satu #The_Sufi_Sisters kena belajar bila di negara orang...
Makan kena catu.. Duit ada tp rezeki makan kena catu. Ini mengajar anak2 spy tak semua boleh dibeli dgn duit. Sue dah standby ikan sambal bilis.. Tp semua jd pedas bila sampai kat turkey.. Sambal jd Sgt pedas.. Sue sendiri dpt mkn 3 ekor ikan bilis jea.. Terus pedas menyingat bibir. Nasib baik 2 jam sebelum bertolak ke airport klia.. Sue ke kedai aceh beli ikan bilis pastu terus goreng.. Asben terkejut tengok Sue.. Sebab gerak hati Sue kata.. Anak2 susah nak mkn kat sana. Sue beli lah rm8 ikan bilis kat kedai aceh.. Ingatkan dah byk.. Bila goreng dpt seciput jea.. Alhamdulillah.. Anak2 dpt bertahan dgn mkn bubur nasi dan ikan bilis selama 8hari. 

Sue nak ingatkan... Kalau ke negara Eropah..  Jgn lupa bawak periuk nasi.. Beras.. Pati ayam.. Ikan bilis blender kering.. Anak2 sue tak mkn ikan bilis.. Sampai sana.. Automatik diorang akan mkn sebab terlalu lapar. Diorang tak boleh telan langsung makanan org Eropah. Setiap pagi Sue bangun pukul 4am.. Masak bubur nasi letak pati ayam, gaul dgn ikan bilis... Alhamdulillah.. Diorang Sgt berselera.. Bila turun breakfast kat hotel.. Diorang cuma minum air teh.. Mkn biskut dan cococruch. Nenek2 dlm group tu semua heran.. Mcmana, #the_sufi_sisters boleh survive dan bertenaga kat sana.. Sekali tu..  sue tak sempat nak suap bubur kat bilik... Terpaksa bawak periuk nasi ke restoran.. Haaaaa... Baru diorang tahu.. Mcmana menu yg sue buat utk anak2 survive di bumi Eropah tu.. Hahaha..

Sue cakap kat Asben.. Kalau abg nak ayg kurus mcm Mula2 kahwin dulu.. Senang jea... Abg bawak ayang pegi ke Moscow kat Rusia selama sebulan.. Comfirm berat Sue akan turun 10kg.. Skrg pegi turkey 10hari berat badan turun 3.5kg.. Kalu sebulan??? Ngeng3.. Tak perlu mkn ubat kurus... Dgn travel pun boleh kurus oiiii... Hahahaha

Bila berjalan dgn anak2 kecik.. Kita set dlm kepala.. Kita enjoy dgn pengembaraan kita.. Jgn sibuk shopping utk cenderahati.. Kita kena fokus keselamatan anak2... Andai kata.. Terserempak dgn buah tangan... Boleh lah beli dgn syarat buah tangan tu ringan shj. Kalu kita berjalan dlm kepala asyik dok pikir utk beli buah tangan jea.  Nanti jd stress.. Bila pikir duit tak Cukup2...










Ini kali pertama kitorang travel melalui agensi dan dalam group. Sebelum ni kitorang tak berani nak join group sebab ada anak ramai. Takut menyusahkan org lain yg dlm group yang sama. Tp bila ke turkey, Asben sue tak berani nak pergi sendiri sebab takut kena tipu dgn Transporter kat sana. Terpaksa lah join group. Wahhh.. Bila sue tengok tourists guide buat keje.. Ehh3.. Alangkah bagusnya jika salah seorang #the_sufi_sisters minat dlm bidang pelancongan. Salah satu bidang yg sgt bagus utk org yg kaki travel. InsyaAllah.. mama akan bagi galakkan mana2 #the_sufi_sisters minat dlm bidang pelancongan.

Betul lah kata pujangga.. "Banyak berjalan.. Luas pandangan.."














Impian sue yg paling sue tak sangka boleh tercapai adalah "Pegang Salji"... Sentuh salji adalah suatu yg sgt mustahil utk sue capai.. Tp itulah hikmah ayat seribu dinar. Rezeki dtg tanpa di sangka sangka. #the_sufi_sisters selalu mintak utk pergi ke tempat salji.. Nak sentuh salji.. Nak buat org salji.. Nak baring atas salji.. MasyaAllah.. Keinginan anak2 kecil ini.. Allah tunaikan..ramai yg pm personal kat sue.  "Tak mungkin saya  saya akan sampai ke tempat salji" yupppp... Itulah ayat sue dulu.. Itulah yg ada di hati Sue dulu.. Tp segala nya Allah sudah Takdirkan.. Kita sebagai Hamba ni.. Hanya harungi kehidupan sementara menunggu MATI.. 

Nk bg selera mkn dgn nasi org turkey? 


Bukti Sue mkn guna tangan.. Nampak liuk lintuk jari jemari Sue kat pinggan tu.. 
Sue makan guna tangan.. Org lain ketung ketang dgn sudu, garfu dan pisau.. Sue pulak guna tangan.. Nasib baik tak bersimpuh atas lantai weiii... Kah3. Nasi org turkey tak pernah rasa plain.. Ada jea rempah yg nak dicampur. Dia campur dgn spaghetti la.. Rempah ratus la... Diorang tak reti mkn nasi kosong.. Muntah hijau diorang Kalu mkn kosong weii.. Hadoiii


Hari ke 9 di Istanbul.. Ikan bakar mkn dgn roti kosong keras kong tanpa sos.. Korang rasa? 
Boleh telan tak? Hanyir ikan weiii.. Tiba2 kena mkn dgn roti.. Hohohho.. Sakit otak sue dibuat nya.. Kita dpt ikan bakar.. Cicah dgn kicap pedas.. Huhuhuhu.. Menangis sedap oiiii.. Nasi putih pun jadi lah.. Mau habis seperiukkkk kannnn.. 





semua jenis cheese... 8 hari kat sana... secubit cheese sue tak pernah telan...
asben pernah lah buat lagak mcm org Turkey makan...
ambik roti, letak cheese.. letak sosej.. letak planta... dengan semangat gigit yg sgt menyelerakan... sekali kunyah... nak termuntah mak kauuuuu... kah3

Sampai ke sudah Sue tak try jenis2 perasa diorang ni.. Nak mkn dgn apa pun tak tahu.. 

Setiap kali Sue masuk restaurant.. Mata sue sue akan melilau.. Perhatikan cara diorang makan roti keras.  Kah3.  Senget2 jugak lah kepala diorang nak kunyah roti tu.. hahaha..

Utk breakfast kat restoran.. Sue mkn biskut tawar cicah teh o... Hmmm... Boleh laaa... Roti bakar sapu planta, cheese dan coklat cair.. Habis lah 3 keping roti.. Ngeng3.. 





Jgn beli cenderahati kat kedai2 yg tourists guide bawak.. Mahal giler... Cuba bayang.. Kat kedai biasa keychain Rm2.. Kat kedai tourist guide bawak keychain harga rm12.. Bentuk lebih kurang jea.. Cuba curi2 beli kat kedai2 biasa.. Kalu tak lepas nak beli kat kedai biasa.. Di penghujung kembara.. Tourists guide akan bawak ke grand bazar dan spice bazar. Kat 2 tempat ni mahal jugak.. Lebih ok dr tmpt yg tourists guide bawak pd hari pertama hingga ke 5 la. Bila dah sampai ke penghujung kembara.  Duit yg kaki shopping dah habis.. Baru lah tourists guide bg membeli kat kedai murah2.. Masa tu rasa mcm "wakena beb.." kitorang yg tak berapa shopping ni.. Alhamdulillah.. Tak terkena mana laaaa.. Hehehe

Internet tak perlu register roaming.. Mahal sgt kalu roaming.. Kat sana bas ada WiFi.. Hotel ada WiFi.. Alhamdulillah.. 10hari perjalanan... Sue dan Asben berjaya hidup tanpa roaming.. jimat byk tau... 


kitorang ni... pantang dengar ubat utk eczema... mesti beli sebgai ikhtiar..
ini utk minyak zaitun.... Sgt bagus utk eczema... Alhamdulillah... cepat pulih utk kulit kering... Ada lagi satu utk product garam yg kitorang beli.. Tak sempat nak ambik gambar la... 

Sue Suka perhatikan gaya org turkey pakai tudung, simple... Tak perlu pakai pin.. Tp terbentuk cantik dan kemas.. Salah satunya sebab diorang memang cantik.. Pakai apa pun cantik lah.  Tenung punya tenung... Diorang suka pakai bonggol unta.  Sanggul rambut yg tinggi. Itu yg buatkan tudung terbentuk cantik. 

Kitorang biasa naik air asia makan nasi lemak... sekali naik Turkish Airline ni... hadududu... sedihnya makanan org turkry... tak habis2 dgn roti kerasnya... sangat kasihan bila tengok kakak dan dekna semangat buka meja bersedia utk mkn... sekali bila tengok hidangan terus termenung... tak nak makan tapi tak complain apa2 la... diorang rela berlapar jea...

Sue nak ingatkan lagi sekali... Bag biar berat dgn makanan.. bawa makanan yg anak2 suka.. tak habis tak apa.. daripada tengok anak2 berlapar... baju bawak sikit tak apa...kat sana sejuk kering... basuh malam pagi esok kering... ingat tauuu... Baju boleh dibasuh boleh dibeli..tapi Makanan Malaysia confirm tak ada kat sana.. bawak lah sos cili byk botol sikit... diorang tak mkn soso cili... diorang mkn sos tomato jea...

Buah yg paling sedap.. Buah delima yg merah menyala dan manis. Bawak balik Malaysia.. Jd masam.. Cuaca membezakan rasa buah



Ini adalah jajan yg paling Sue suka... Tak semanis manisan org turkey.. Rangup.. Ada perasa cheese dan coklat.. Yg perasa kopi sue tak beli...

Kalau korang jumpa makanan yg sedap kat sana. . Mkn jea byk2 kat sana.. Bila bawak balik sini dah tak sedaps. Mungkin faktor cuaca yg berbeza... 







Kebab kosong tanpa sos.. Kakak bengong sekejap.  Nak mkn mcmana entah.. Ikan pulak ada tulang dlm isi.. Hahaha.. Kesian  anak2 kelaparan pd hari terakhir.. Sebab ikan bilis dah habis. 













Latihan kembara ke Turkey adalah latihan yg sgt berat utk #the_sufi_sisters.. Sue dulu.. Umur 23thn masuk askar wataniah, diletak dlm group Askar Wataniah kat tengah2 ladang kelapa sawit.. kami dikehendaki mencari jalan pulang berpandukan peta dan kompas. Masa tu Sue sudah cukup kuat dan matang dlm menguruskan keletihan diri. Tp utk #the_sufi_sisters... sue dan Asben sudah bagi tekanan terlalu awal sgt.. Hehehe.. Bukan kejam tp diorang perlu belajar erti kehidupan.. Hidup tak boleh lari dari rasa penat. Diorang kena berjalan kaki seperti org dewasa jalan kaki. Sejam kitorang berjalan..  Sejam lah diorang kena berjalan. Sejam kitorang lepak menunggu feri.. Sejam lah diorang kena bersabar. Saat yg paling kasihan Sue tengok kakak dan dekna kepenatan di hari terakhir kat Istanbul. Siang hari dah penat berjalan.. Tunggu flight mlm tu.. Semua dah tertidur di kaki lima lapangan terbang. Ramai yg nak membantu (dukung) utk uruskan kakak dan dekna naik ke flight dlm keadaan tidur. Tp Asben dan sue tak nak menyusahkan ahli group dan dgn niat utk mendidik kakak dan dekna.. Bersabar jika waktu tidur terganggu. Asben cuba kejut kakak.. Tak berjaya.. Kakak tak mampu berjalan krn terlalu penat. Dekna berjalan sambil menangis kepenatan.. Kakak tidur dlm stroller. Sue dukung adik raina. Kami naik aerotrain terakhir.. Ishhh.. Lambat pulak pintu train tutup.. Kakak tidur sambil menggigil kesejukan. Sue bukak baju cardigan balut kakak. Semua baju winter dah masuk dlm luggage.. Kitorang tak mampu nak bawa barang kat tangan byk.. Sebab fokus utk jaga anak2.


Alahai... lambat sikit entry ni siap... maklumlah... balik dari turkey... kelam kabut dgn kerja yg pending... ke hulu ke hilir.... bla... bla.. blaa