Friday, 29 September 2017

Travelog.- Episod 4... Geng SUFi3 travel ke Ho Chi Minh, Vietnam



Trip ke Vietnam sebenarnya atas urusan keje.. kebiasaan kami akan selit dgn aktiviti keluarga, sepatutnya sue berada di Vietnam pd 20hb Sept 2017, Meeting Sales & Marketing pada 21hb sept 2017. Meeting tersebut sue terpaksa Tarik diri sebab ayah sue meninggal pada 19 Sept 2017, trip ke Vietnam sue batalkan pada peringkat awal…
Bila sue pikir balik… berada di Kelantan kesedihan tetap menyelubungi diri… balik ke sepang di rumah sendiri… sue tetap rasai kesedihan… sue bagitahu asben, sue nak beralih tempat… utk hilangkan rasa kesedihan atas pemergian ayah ke Alam Barzakh.

Tiket Cuma beli sehala shj… iaitu dr Malaysia ke Vietnam..  utk balik semula ke Malaysia.. tiket sudah book 2 bulan awal.
Alhamdulillah… bila beralih tempat, rasa sedih tu hilang… sepanjang perjalanan sedekah Alfatihah utk arwah ayah sentiasa iringi perjalan sue.
Cuma ada beberapa kali shj… air mata mengalir sendiri tanpa sue sedari…

pergi ke sana tak guna agensi travel, kiranya mcm backpacker lah.. semua bergantung pada google maps shj.




kejutan budaya tu tak yah cakap lah kan... org vietnam ni tak pandai bahasa inggeris sepatah haram...hadoiiii.. mcm ayam dgn itik bercakap... last2 bercakap guna bahasa isyarat.

bab duit juta2 tu satu hal laaa... sampai ke sudah sue malas nak belajar pasal duit tu... otak pun masih diawang awangan... setiap kali nak membeli.. sue akan tanya asben murah ke.. mahal...

kalu nak senang... korang mintak dia harga brg dlm duit RM... kat situ korang dah boleh calculate murah ke mahal...

Booking tiket ketika berada di Kelantan, naik flight pukul 11.30pm sampai di rumah kat sepang dlm pukul 1.. Alhamdulillah, anak2 semua tido.. sue dan asben mengemas pakaian utk bertolak ke Vietnam. Pukul 4.30 kena bersiap utk bertolak KLIA 2, flight kami pukul 7am.

Asben dpt tido sejam.. sue dpt tido setengah jam… hahaha… ini memang keje giler.
Plannya sampai awal pagi kat Vietnam, nak sambung tido pukul kat hotel. 

kami nak check in awal 2 jam dari pukul 12 sama seperti sewa hotel satu malam… adusssss… rugi bang… kita round2 kat pasar jea lah…

Kitorang letak bag kat tepi kaunter… terus masuk Ben thanh Market. Kitorang plan memang nak habiskan masa kat bandar Ho chi mint jea… sebab anak2 kecik dan ramai ni… tak sesuai utk membeli belah kat dlm sungai bagai tu…

Byk tempat yg menarik kami tak lawati spt Mekong Delta, Cai Be Floating Market, Can Gio Mangrove Forest, Dai Nam Amusement Park… dan lain2 tempat.. pada sue, kalau nak betul2 jelajah Vietnam, lebih baik pegi dgn rombongan pakej. Orang Vietnam tak pandai cakap Bahasa inggeris langsung… apatah lagi Bahasa melayu. Macam kitorang ni… pergi utk hilangkan stress jea.. memang nak round2 kat bandar HCM jea… org kata kain murah… pada sue tak murah sgt lah… kena rajin tawar menawar. Sue malas nak tawar menawar ni… sebab serabut dgn bawak anak2… biasanya asben tanya jea harga… kalu harga OK asben beli… kalu harga tak munasabah kitorang bla jea lah…

Bagus nya latih kakak dan Dekna travel… apa yg diorang belajar kat sekolah PASTI tentang makanan Halal dan Haram berkaitan dgn makanan. Kami praktik kan kat sana… kakak tanya…
“Mama… pisang halal ke haram?”
“Halal…”
“mama… ubi bakar halal ke haram?”
“Haram…”
“kenapa haram pulakkkk… itu kan mcm buah jugak…”
“ubi bakar tu… kita tak tahu pemanggangnya tu digunakan utk bakar ubi shj atau bakar daging khinzir.. kat situ timbul rasa was2… lebih baik tak payah makan…”


No anak2 tengah Segar sugar lagi... Baru keluar hotel... Destinasi pertama..

Ni destinasi terakhir... Semua tido... Habis jemmm kitorang..



Gambar sue simpan dlm bentuk video yea.. nak jimat space blog...


Tips utk yg bawak anak kecik utk travel ke negara bukan islam....

Bawak biskut byk2 utk anak2… kat sana kitorang tak berani langsung nak beli Jajan… was2 dgn bahan yg digunakan.
Kalau nampak penjaja makanan atau kuih muih… nak tahu halal ke haram… tanya kat penjual kopi motor yang halal… diorang akan bagitahu makanan apa tu halal ke tak….  

Kat Malaysia… sue tak pernah tengok org jual daging babi… bila pegi sana.. daging babi dijual secara terbuka jea… masa tu kitorang nak masuk pasar, sekali Nampak air lelehan daging babi. Kami batalkan ke jalan arah tu.. sebab takut terkena Najis Berat.

Teksi??? Kitorang round kat HCM tak guna tourist Guide pun… asben kejenya google tempat2 menarik yg dlm bandar… pastu kitorang jalan kaki… kalu anak2 penat, kitorang akan balik ke hotel naik teksi… teksi kat dlm bandar tu semua bermeter… jgn ingat bermeter tu tak kena tipu… comfirm kena sekali sorang lah… sambil dok beringat tu… terkena jugak..
Anak2 semua dah tido… masa tu kalut sgt, kesian kat anak2 tak puas tido dah kena kejut… ambik teksi tanpa tanya harga… terus masuk jea… perghhhh… kena ketuk lerrrr…

Bab restoran halal kat HCM tak de masalah… memang byk sgt kat sana… masakannya lebih kurang kat Malaysia jea.. bab jajan anak2.. haaaaaa… yg memang kitorang tak berani nak beli… menyesal pulak tak bawak jajan lebih, nasib baik pergi sekejap jea…




Shopping pulak…. Kitorang tak shopping, pegi sana untuk relek2 jea… lupakan perkara yg pahit.. terserempak dgn baju anak2 yg comel… kami beli lah 3 helai sorang… sue dan asben pun 3 helai jugak… asben belikan sue 3 helai cardigent. Cantik kainnya… memang tak pernah jumpa kat Malaysia lah… puas pusing Mall… tak ada pun patern yg sue jumpa kat HCM. Sgt puas hati….
bila nampak pakaian kanak2.. fuhhh... yg penat jadi cerah bijik mata weiiii... hahaha..
badan yg bengkok penat... jadi segar bugar lah...

Harga baju kat Ben Tanh jauh lebih murah dari Saigon Centre. Harga baju kat Saigon lebih korang kat Mall do Malaysia jea lab...

sehari kami keluar 3 kali sesi... sesi pagi keluar jalan2 di HCM... pukul 12pm anak2 dah penat... kitorang balik hotel, bagi diorang berendam sejam... beli bekal siap2. sebelum keluar utk sesi petang makan dulu... nasi sebungkus utk 5 org... Alhamdulillah cukup... hehehe..
sebungkus nasi yang halal kat sana RM20... mahal giler.... "Mencari yg halal itu Fardhu"
Alhadulillah syukur sgt2 kerana kami mampu membeli makanan yg halal...

dulu kat kelantan tak boleh tak jumpa nasi kerabu... skrg dah 12 tahun hidup kat selangor... adussss tak boleh hidup lah tanpa Nasi Lemak Ayam goreng nih.... masuk jea kedai... cari nasi lemak dulu... hahahah

Hardrock cafe?
Sue tak tahu hardrock cafe tu menatang ape.. tempat ape... Asben singgah lah bergambar kat depan hardrock tu.. asben cakap tak yah masuk dalam lah.. tempat tu tak sesuai utk kita sebab dia lebih kpd hiburan. asben sue ajar sue tentang hardrock cafe spy sue ni faham apa itu hardrock cafe... yea lah kan... kot2 client ajak sue ke hardrock cafe nak cari Surah Yasin kat situ pulak kannnn.... Sue yg bengap nih.. main ikut pulakkk... Hadoiii.



Kasut???
Gi bandung ke... gi vietnam ke... korang jgn pakai kasut yg baru beli.. korang pakai jea kasut dah lusuh... sebab kat sana byk jln kaki kat jalan raya.. bukan dlm mall... kalu ada kasut baru... baik korang simpan pakai kat Mall malaysia.. insyaallah.. pakai kat Mall Malaysia setahun pun tak kotor2 tapak kasut...

Geng Netsmart..


Okehhh... Sue cikidout dulu... Masa utk sue berinternet Sgt terhad... Bye3..




Tuesday, 15 August 2017

Hackers - Email Kena Godam

E-mail kena hack

11 August 2017

Sue print Invoice dr supplier tanpa curiga walaupun sudah perasan ni akaun yg berbeza.. drp akaun Hongkong ke Thailand...

Sekali Sue tengok tak ada penambahan order spt yg Sue minta.... Sue pun wasap org kilang yg kat oversea utk add order. Biasanya Sue comunicate melalui e-mail.. tp kali ni tergerak hati nak comunicate melalui wasap pulak.. mungkin sebab nak wujudkan reletionship yg lebih mesra dgn supplier.

Selama 4 tahun Sue berurusan dgn kilang... Lepas sue email PO... Dlm masa 5minit kilang akan bagi PI..  Sue akan TT duit ke oversea dlm masa hari yg sama.. tapi kali ni Sue ambik masa seminggu nak transfer duit.. rasa berat jea hati... Pd sebelas 11agust Sue gerakkan kaki nak TT jugak.. Sue ke bank pukul 3pm.. kul 3.30 dpt no... Bila giliran Sue kena panggil... Baru Sue sedar kilang tak buat penambahan order spt yg Sue minta. Sue ke kaunter bagitahu officer cancle TT hari ni sebab PI salah.

Dgn hati yg panas membara... Sue pegi lah ke kedai belakang Maybank mkn mee sup... Dlm hati sue merungut.. "nape lah kilang lembab kali ni.. selalu cepat jea respon?" Sambil merungut habis mee sup semangkuk...

Pagi 12 hb esok Sue wasap kilang..  bgth PI baru belum terima lagi.. kilang cakap dah email... Selepas 2 jam baru masuk dua email yg siap di edit. Pukul 3.30pm  Sue sampai ke bank utk buat TT...
Pekerja bank tanya sue..

“Kenapa tak buat TT online?”

“Saya tak berani lah nak buat TT online utk puluhan ribu ni… segala kesilapan saya kena tanggung seorang diri… kalau saya buat kat kaunter, 1) pekerja bank akan semak lg sekali apa yg saya tulis kat boring TT, jika berlaku kesilapan no akaun atau apa2 berkaitan dgn TT.. sekurang2nya saya ada tempat nak rujuk…”

Pekerja bank angguk kepala tanda faham apa yg sue maksudkan.

Siap TT sue balik opis seperti biasa…  buat appointment dgn spa body utk buat Sauna… petang jumaat.. Siap sauna dan urut, sue ingat nak tido awal.. nak rehat2kan otak dan badan sambil tunggu barang sampai… dalam kepala confident keje dah settle dan semua batul dan tepat! sekali kena boommm kat wasap!!!

Apa yg sue takut jadi kenyataan… masa tu rasa macam kena hempap kat kayu balak…

Kilang wasap ada masalah kat boring TT dan duit tak masuk ke akaun diorang. nama penerima betul.. no akaun salah… kilang bagitahu diorang tak ada no akaun di Thailand.

Melompat laki bini cek email… cek kat mana silap nya.. call customer service Maybank Online utk stop payment… Customer service tak boleh membantu.. semua berkaitan dgn TT kena rujuk kpd branch manager.. customer service online minta sue buat report polis..

Kami terus berlari ke IPD Sepang, polis pun tak boleh buat apa2… semua tu kuasa Manager Bank jugak.. suka duka.. nak tak nak… kena tunggu pagi isnin, mintak Manager buat pembatalan TT.
Masa tu rasa nak keluar dr rumah.. nak menjerit sekuat hati… “Aku cuaiiiiiiiii…aku cuaiiiiii… aku cuaiiii.. 

kenapa aku uruskan syarikat org berjalan lancar.. bila uruskan syarikat sendiri.. email kena hack!!!!” rasa nak jerit Sambil hantuk kepala kat pokok depan surau. Argghhhhhhhhhhhhh!!!!

Tapi asben sue cool kan sue… ayg relaks jea… jgn stress.. nanti mengundang penyakit..
Boss ni banyak penyakit… darah tinggi,  jantung bagai.. Belajar erti redha…

Meh abg tuju lagu REDHA kat ayang yea… (asben pun nyanyi lagu Redha..)
Asben nyanyi separuh jea sebab lupa… selebihnya dia suh bukak youtube… Adehhh!



Asben ingatkan Sue mengenai "REDHA"

"Ayg belajar erti REDHA, andai kata itu rezeki ayg.. Allah akan buka jalan... Jika duit itu sudah terlepas ke hackers.. maknanya itu adalah Takdir bukan rezeki ayang.

senyuman kelat sue... 

Jika tengok pada fb sue… wah3.. mcm happy giler lah kat Medvelly kannnn, hati gundah gelana.. trauma… hanya Allah shj tahu… nak menangis nak meratap pun tak guna… duit sudah masuk ke swift.. jika ada rezeki sue duit tu tak masuk ke akaun hackers…

Siang mlm berdoa…solat hajat… semoga “nasib baik” itu menyebelahi sue..

Terlintas dihati… berjuta bisnesswomen di Malaysia kenapa sue jadi mangsa? Bisness seciput office sekakang kera.. duit cukup2 utk belanja bukan utk bermewah.. kenapa sue yg jadi mangsa?..
 pandang kiri kanan.. suami dan anak2 dah tido nyenyak.. sue pulak termenung kosong memandang syiling… pandang aircond suhu sudah 19’c tp tetap rasa panas luar dan dalam seluruh badan sue… uhhuk3..

Ambil wuduk dan solat hajat.. memohon spy duit itu kembali selamat ke akaun sue… dalam hati terjawab segala persoalan difikiran… mungkin kerana “Aku Seorang Blogger” sebab itu aku yg kena…

Yessss!!! Email sue kena hacker!!! Takdir Allah ini adalah utk peringatan semua org… jika sue yg kena sue akan buat entry blog utk peringatan dan pengajaran pada org lain… jika terkena pada bisnesswomen yg bukan seorang blogger, sudah pasti penyebaran PERINGATAN cukup tersimpan didalam pengalaman hidupnya shj.

Asben sue cukup faham dgn perangai sue… sue seorang yg sangat detail… sue akan semak byk kali sblm buat sesuatu benda…

Detailnya sue… cerewet nya diri sue ni… masa keje kat Ex-Company… sampai Ex-Boss marah sue..
“you nih.. lebih sudu dari kuah”…

Terlalu detail sampai kena marah dgn boss!!!

Kenapa sue detail… kerana sue takut salah!!! Takut buat salah utk keje syarikat orang!!

Di pagi sabtu yg tenang.. tapi hati sue tak tenang… gundah gelana… 12hb August 2017
Sekali kena tegur kat asben… sentap dari lamunan..

“Jom kita ke Medvally… kot2 maybank bukak kat sana.. daripada kita duduk kat rumah, lebih baik kita bergerak dan ikhtiar”



Dah sampai Medvelly, asben sue call isteri bossnya… manager branch di salah sebuah bank kat klang velly. Mintak khidmat nasihat satu persatu yang perlu dibuat utk selamatkan duit RM21k tu.
Manager bank nasihatkan:

“Pukul 9.15 mesti sampai di bank, jumpa manager bank utk semak status duit. Jika duit belum masuk ke akaun hackers, buat pembatalan TT. Jika duit dah masuk tak boleh buat ape dah… kebiasaannya… nama penerima dan nombor akaun tak sama, duit tak akan masuk.. Cuma.. Cuma.. Cuma… takut agent swift terlepas pandang lepaskan duit tu ke akaun hackers.. itu shj. Tempoh duit masuk ke akaun di oversea mengambil masa 1 atau 2 hari..”

Bila sampai di Medvelly, maybank opis tutup.. sue jadi lemah longlai, nak pitam pun yea… bila sue tampar muka muka sue… Oooo… baru sedar nak pitam sebab pukul 11am belum breakfast lagi.. asben ajak pegi breakfast dulu, sue bgth arah kanan utk ke Nando’s, asben cakap… kita ke kiri lah dulu… survey2 kedai lain kot2 ada makanan yg best... Pastu ternampak Kiosk Rimittance /Exchange Money Maybank. Dalam hati sue menjerit… YA Rabiiii…. Allah permudahkan jalan. Setelah di explain kat kaunter, jawapan officer agak mengecewakan. Kes ni kena rujuk Manager Maybank BBST jugak. Dalam hati sue menjerit.. diorang berurusan dgn swift.. berurusan transfer duit ke oversea, takkan tak boleh hantar email atau notis berdasarkan bukti yg ada ni!!! Yessss!!! Tak boleh kerana itu bukan duit diorang… itu duit sue..

Kaki lemah longlai pegi mkn kat nando’s, masa tu telan nasi dah rasa mcm telan pasir… kalau boleh sue nk mkn sambil menangis!!! Nak mkn sambil melalak terlolong!!! Tapi itu bukan sifat org Mukmin… sue kena sabar dan belajar redha. Sue kena kuat depan anak2.. tak boleh tunjuk sifat2 negatif. Sedih… kecewa… duka… lara… simpan dalam hati..

Siap makan, asben tanya nak balik ke?.. sue cakap… kita pusing2, round2, senaman dlm medvelly lah… biar cepat gelap sikit… kalu balik rumah lagi stress dan rasa lambat gelap.
Ketika di Medvelly, Hackers hantar lagi sekali Invoice dari kilang… kat situ sue dah ada keyakinan hackers belum terima duit..


Kitorang kat medvelly sampai petang.
Pagi isnin, asben ada submition tender. Sue mintak ehsan asben utk teman sue ke Maybank BBST, sue takut Manager bank tak nak layan sue sebab Nampak sue ni spt org yg lemah dan kampong… diorang boleh diperlekehkan sue nanti..

Asben pikir punya pikir… “esok ikut abang pegi opis, abang nak siapkan tender pagi isnin abg teman ayg ke maybank”

Dalam hati sue… Alhamdulillah… InsyaAllah tak kena buli lah…
Hari ahad sue dan anak2 habiskan masa di opis asben, kakak dan dekna seronok dpt layan youtube. Sue pulak tak dapat layan internet… adik raina tengah melasak… semua celah dia nak terokai… celah mesin fotostat, celah meja, celah kerusi…. Nak kejar dia.. dgn sue sekali kena masuk celah… hadoiiii haiii..
Pukul 4 asben siap keje… asben belanja mkn mee Tarik… anak2 sgt suka mee Tarik, bagi anak2 seronok selepas teman ayah keje seharian.
Balik rumah… sue pandang jam dinding, “abang… tinggal 12 jam jea lagi… Berjaya atau gagal…” uhhuk3
“isyaAllah… Berjaya… duit tak masuk lagi ke hackers… ayg jgn stress.. stress mengundang penyakit, nak abg nyanyikan lagu REDHA tak?”

***Uhhuk3

9.30pagi isnin--- > terus jumpa bahagian customer service, jawapan kerani depan agak mengecewakan, beliau bgth… duit tu tak mungkin dapat balik… masa tu sue rasa nak tepuk meja tepuk kepala dia bertubi-tubi… tapi, sabar.. sabar.. sabar… Sabar itu sifat org Mukmin…
Kemudian jumpa  Manager bank, manager bank semak boring TT… nama penerima betul tapi no akaun Hackers. Manager bank confident duit tu takkan masuk ke hacker dan tunggu jea duit tu patah balik ke akaun sue. Manager tu tak ambik action.

Asben dah naik hangin… mula bercakap dalam Bahasa inggeris… dalam hati sue (Yessss!!! Kalu cakap Bahasa inggeris ni nampak cerdik sikit, org akan respek)

Baru lah manager tu nak hantar maseg ke agent swift di oversea utk cancelkan duit TT. Dan mintak sue sign boring pembatalan TT. Manager tu lupa utk mintak cop… sue ingat tp buat2 lupa pasal cop, balik opis sue tunggu bank call utk minta sue dtg balik bawak cop ke bank… hahaha.. time tu lah sue nak follow up status.

Lepas balik dari bank Inspektor IPD sepang, follow status report sue. Sue explain satu persatu.. kes ditutup krn duit selamat dan belum masuk ke akaun Hackers. skrg tunggu duit masuk balik ke akaun sue jea...

Selesai bercakap dgn Inspektor, sue terus Sujud Syukur menitis air mata di ruang lantai parking kereta rumah sue.. sebagai tanda bersyukur kepada Allah..



ini adalah cara2 sujud syukur..


Cuai sangat ke sue ni????

Asben sue seorang supplier IT.. supply product antivirus dan block utk hackers. Tp email isterinya sendiri kena godam.. itu bermakna asben sue sendiri tak terlintas benda email company kecik pun kena godam.. asben berkongsi pengalaman dgn kawan IT nya… kes ini di ketegori CEO/ Found. Company besar S*F*R* rugi berjuta di sebabkan email kena godam, kesnya sama spt kes sue ini… information akaun ditukar kat invoice. Itu company besar yang ada akauntan, ada pembantu akaun, ada kerani… ada PA boss… betapa ramainya staff semak cek atau borang TT sebelum CEO sign atau lulusan duit utk di transfer supplier. Tetap terpedaya dan keliru dgn penggodam.

Tengok akaun tinggal RM1300… uwwaaaaa… tak cukup duit nak beli barang nih… termenung sana termenung sini… segannya nak mintak tlg Mr D & Mdm S… diroang dah byk sgt menolong… tp kena mintak tlg jugak… Alhamdulillah… belum habis cerita… Beliau terus hulurkan bantuan… Terima kasih byk2… Jasa kalian ku kenang sepanjang hayatku… Tqvm.. tqvm.. tqvm..

apabila sue terima musibah gundah gelana ni... barulah sue sgt rindukan kan ketenangan...



Tata.. titi.. tutu… semoga kecuaian sue ini menjadi pengajaran buat pembaca blog SUEperb MaMa!!

Thursday, 10 August 2017

Mesin basuh dan Mesin pengering Baju

Tahun ni dah masuk anniverseri ke 7... Haaa.. baru mampu nak beli dryer weiii...


Nak jd kan cerita... Mesin basuh media yg dah 7 tahun tu rosak... Kalu di repair tu boleh pakai lg.. tp gak.. kalu repair pun sama dgn harga mesin basuh baru.. hmmm.. baik beli lah kannn...

sebenarnya, Masa beli dulu rm550 Saiz pulak kecik, skrgFamily dah bertambah, Utk jimatkan masa...  kitorang belilah mesin basuh yg 12 kg pulak.... Dua hari sekali basuh... Sekali sumbat jea kain... Terus settle. Dah siap basuh --->Transfer ke dryer ---> hanger ke Rack SUEperbMaMa klik link Rack Baju SUEperbMaMa kalu tak sempat nak hanger.. korang kena beli bakul byk2... lepas dryer baju tak busuklah... sebulan korang tak hanger pun tak pe.. confirm tak busuk punya... hahahaha

Penyusunan seblm ni... Siap mesin basuh kain.. jemur kain... Ampaian nya kecik... Basuh dua tiga hari sekali... Jenuh lah nak siap nya.. dah jemur tunggu kering pulak satu mlm satu hari... Sebab Sue suka jemur baju kat dalam rumah... dah kering Barulah transfer ke bilik pakaian pulak.... Byk buang masa kat situ... 

Kisah Kami Cerita Benar tahun 2010


Korang nak tahu tak... Kitaorang beli mesin basuh pertama dulu hasil dari duit jual cincin merisik yg tak jadi... Cincin tunang yg tak jadi... Wakakaka...

Maklum lah kannnn... Masing2 kawin pada usia yg lewat... Mesti lah byk kisah2 cinta tak berjodoh kann.. Asben Sue dulu tunang... Tak jadi kawin... Cincin tu mertua Sue pegang... Bagi kat Sue.. Sue tak nak lah pakai.. sebab cincin Sue dah byk.. wakakaka...

Mula2 kawin... Sama2 gaji kecik... Nak beli mesin basuh pun tak mampu... Apa lagi... Kitorang pegi gadai cincin yg tak jadi kawin tu... Kah3... Asben Sue beli mahal cincin tu.. Sue cakap lah..

"cincin yg ada permata tak laku nak gadai.. Kalu laku pun rm50 jea kot...

"arghhh... Kalu tokey kedai tu bg rm50 kat abg... Abg bakar kedai tu nanti... Abg beli mahal ni..."

Sampai jea masuk kedai emas.. masing2 keluarkan cincin... Kah3.. yg Sue punya belah rotan.. cincin merisik.. Sue nak pulangkan balik Ex-???   tak nak... Tokey tu cakap yg belah rotan rm450...

Asben pun hulur cincin permatanya kat tokey kedai emas..

"Rm50 saje.... Cincin permata tak dak laku lorrrr.... Permata buang.. cincin lebur balik lorrrr...."

Asben melompong terkejut cincin yg dia cakap mahal.. gadai dpt rm50 jea... Wakakaka...

Gabung duit gadai td.. dpt lah rm500...

keluar dari kedai emas, sue tanya asben.. "abg tak nak bakar ke kedai emas tu?" hahahaha

Dah dpt duit... Laki bini bergegas ke kedai elektrik..  survey punya survey... hajat dihati nak beli jenama yg semenggah sikit.. panasonic ke... sharp ke... tengok harga mahal lah pulak... beza rm100 dgn jenama MEDIA... dgn ekonomi kecil kitorang masa tu... RM100 tu rasa mcm RM1000 sekarang lah... nak jimat punya pasal ambik jenama MEDIA... Belasah lah labu... Media pun media lah... Janji automatik... Start beli tahun 2010 - 2017 dok guna mesin tu... Bunyi dah mcm kapal terbang nak turun, enjin pun dah lunyai, Goyang mcm nak roboh mesin basuh setiap kali guna... Bulan March 2017 mesin basuh media disahkan nazak... Kami beli mesin basuh baru...

Nak saiz besar... Automatik... Murah... Haaa... Itu spec yg kitorang cari... Jumpa lah jenama BEKO... Peliknya jenama ni.. mcm tak glamour... Hentam jea lah... Janji ikut spec... Asben beli mesin basuh rm1350... Mesin basuh keperluan...

Sue pulak nak penuhi kehendak...Utk memudahkan keje rumah Sue... Maklum lah anak dah 3... Yg sulung blm dpt membantu keje2 rumah lg... So... Sue sgt perlukan Dryer... Dah 3 tahun dok servey.. sayang duit nak beli... Masuk anak ke 3.. terpaksa beli jugak... Rm1580...

Kitaorang memang malas nak menunggu kat dobi layan diri... Tak de masa lah nak termenung kat kedai dobi tu... Kalu basuh kain dan dryer kat rumah... Boleh lagi buat keje2 lain... Manyapu ke.. basuh pinggang ke... layan anak2 tengok tv.. gurau2 manja laki bini... opocot!! Sgt praktikal...

Sblm ni.. lepas basuh jemur kat ampian utk keringkan... Skrg.. lepas basuh masukkan ke dlm dryer... Pastu terus hanger kat rack baju... Senang giler...

Part yg paling best... Dryer akan sedut semua habuk2 yg ada kat kain... Baju kita akan rasa bersih dan rasa mcm xde kuman...



Alhamdulillah... 7 thn kawin baru dpt mesin basuh yg 12kg dan dryer... Syukur3... Kita keje penat2.. kita kumpul duit.. beli brg utk menyenangkan keje kita.. baru rasa berbaloi...

Semakin ramai anak.. semakin mudah keje2 rumah... Alhamdulillah... itu tandanya ---> Allah sudah permudahkan urusan kita.. Alhamdulilah..


asben tanya..

"Yang... nape lah kita tak beli awal2 lagi Dryer ni.. senang giler keje... tak perlu ada ampian dlm rumah dah.."
"bang... ooo... bang... abg lupa ke... mula2 kawin dulu kita susah bang.. nak beli mesin basuh pun gadai cincin tunang yg tak jadi banggg..." hahahaha

Nasihat sue lah kan... drp korang main kutu selipar ke... handbag ke... lebih baik korang main kutu beli Dryer nih... memang berbaloi...

Tata.. titi... tutu... SUEperb MaMa cikidout dulu... 

Wednesday, 19 July 2017

Kembara 3 - Geng SUFi3 ke Sungai KoLoK, Thailand


"Abg.. jom kita gi melancong... "
"Jom... "
"Kita nak melancong kat mana bang?"
"Kat golokkkk..." Wakakaka

Huhhh! Setakat golok tuh... Tu bukan melancong... Tu "Kucing Rayau" namanya...

Dalam hati Sue... Golok pun golok lah... Janji ke oversea... Ke negara org katakan...

Berbekalkan ilmu melancong sebelum ni.. kami redah jea lah sendiri... Kena selalu bertanya..

Nampak pagawai Imigresen.. terus bertanya... "Nak cop passport kat mama? Kitorang nak gi golok... "

"Sila ke kompleks.. bla.. bla.. bla.."

Kitorang dgn confident nya... Pusing kete.. melepasi gate Imigresen Malaysia.. tunggu pegawai imigresen sekat... Tak de sekat pulak... Kami terus kan perjalanan... Dlm masa 5 minit... Sampai ke pegawai imigresen Thailand...

Sampai di imegrasin Thailand...
Pegawainya sekat... Tanya dah cop passport ke blm?

Kitorang jawab tak tahu nak cop kat mana... Hahhaha..

Pegawai imigresen cakap... Setakat nak mkn2 round kat golok... Tak perlu cop passport pun tak pe... Pegawai tu bg laluan... Sue rasa tak sedap hati... Tak berani lah... Takut kena tangkap kang... Dah satu family masuk lokap.. ohhoiiiii... Family blogger SUEperb MaMa masuk lokap PATI... Tidakkkkkk!!!!

Jadi... Kami patah balik... Scan passport kat imegrasin Malaysia... Pastu cop passport kat imegrasin Thailand...

Leceh jugak lah nak berdepan dgn imegrasin Thailand tu.. dia tanya soalan pelik2 lah...

"Nak pegi mana?"
"Nak pegi mkn2 kat sungai Kolok"

"Nak pegi mkn kat kedai mana?
"Errrrr... " 
Kitorang blur tak tahu nak jawab kedai mana sebab firstime​.. 

Fuhhh... Nasib baik lepas...

Masuk jea golok... Kitorang main pusing2 dlm bandar.. 
Biasanya abg yg turun survey makanan ke.. pakaian ke... Sue jaga anak2 dlm kereta.. dah sampai kat satu kedai ni... Asben tengok baju blouse sesuai utk Sue... Baru lah semua turun... Hahaha...
Dapat lah Sue tapau 3 helai baju blouse.. harga rm64 sehelai... Kalu kat butik sini mungkin harga dlm rm99 ke rm199 sehelai... Ok laaa..

Lagi pun baju Sue dah byk ketat... Saiz body dah berubah laa.. hehehe... Bukan salah Sue mkn byk tauuu... Asben Sue suka beli air kotak susu Dutch lady yg full krim... Ya ampunnn.. sedapnya... Lemak2 gitu... Sedar2... Badan dah chubby2 sudah....

Plan nak cari baju anak2.. tp tak larat nak berhenti dah... Sebab kakak dan Dekna sibuk nak mainan... Singgah lah kat kedai basikal... Bali basikal antik utk adik raina satu dan kereta goyang stereng satu utk kakak dan Dekna.... Hehehe..
Kereta goyang stereng tu... Bukan anak2 jea syok naik... Sue dgn Asben pun main jugakkk... Wakakaka...

Tak nak lah tunjuk gambar kitorang naik kereta tu... Buruk bebenorrrrr weiiii... Kah3

Baju dah dpt... Mainan anak-anak dah dpt... Masa utk makan kali kedua kat sini...

Ini kat Foot Court ...
Bangunan baru dan bersih...
Air tembikai blender cawan besar tu.. rm2 jea... 

Kalu dtg sini.. minum air buah sgt berbaloi... Sebab murah dan sedap...

Survey tempat mkn pun Asben yg turun dulu... Dia akan cek kebersihan kedai.. kebersihan tuan kedai... Dan jenis masakan..  biasanya.. Kalu Asben dah lulus tu... Lulus lah utk family kitorang mkn...

Gambar berdua jea.. 
Kakak dan Dekna seronok berlari ke sana ke mari... Ruang yg luas dan berangin...

Mula2 sampai dah mkn mee celup... Ni mkn round kedua sblm balik.. bihun tomyam pulak... Fuhhhhh... Memang sedap giler lahhh...

Sambil sue dukung nak tidokan adik Raina... Jumpa sebuah kedai jual penyejuk tekak jea.. namanya ais Celing...
Waaaaa.. Memang sejukkk tekakkk.. 

Aishhhh... Terliur weiii... Tak sabar nak pegi golok lagi nih..

Tak sabar nk mkn Pencuci mulut atau penyejuk tekak yg tak ada kat Malaysia...
Nyummy3...

Tata.. titi.. tutu... 








Wednesday, 31 May 2017

Nur Sufi Raihannah - Pneumonia



Ini adalah entry duka buat Sue sekeluarga... Sue menulis dgn linangan air mata... penulisan dari Hati seorang ibu.. bermalam dgn bayi yg perlukan bantuan oxygen.. kerinduan pula pada 2 lagi anak kecil di rumah.. bertambah sepi bila suami tiada di sisi di malam hari...




Jeritan hati...
Adik mesti kuat... Adik mesti lawan kahak yg ada dlm paru paru adik tu... Adik mesti batuk dgn kuat spy kahak dlm paru paru tersembur keluar...!!!! Mama yakin.. adik mesti boleh lawan kuman yg jahat tu!!! Adik jangan tewas dgn kuman tuh!!



Mama.. ayah... Kakak.. Dekna... Tak pernah henti berdoa dan terus berdoa spy adik Raina cepat sembuh... Tak sabar nak tengok adik ceria spt sedia kala... Gelak2... Mama cikucak adik dibahu ayah... Merangkak sana sini.. main sembur air liur.... Tarik rambut kakak2.. cakar badan mama sambil menyusu.. sampai merah2 kulit mama.. gelupas pun ada... Mama rindu sgt adik cakar badan mama dik...

Harapan yg melangit tinggi... Semoga kesembuhan utk adik Raina dtg sepantas kilat...
Kuman di paru-paru hilang sekelip mata.. kahak di paru-paru tersembur keluar tanpa komplikasi.. Hasbunallah hawanikmalwakil.. "Cukuplah Allah tempat bertawakal"

Segala penyakit datang atas sebab Takdir dr Allah... Begitu juga penyembuhan penyakit
. Hanya ada pada Allah.. Doctor dan ubat hanya lah ikhtiar semata-mata...

Ada yg menyalahkan.. sebab travel ke Bandung punca adik Raina kena jangkitan kuman di paru-paru... Pada Sue... Jangkitan kuman di paru-paru ini adalah takdir dari Allah.. di seluruh dunia ada bacteria dan ada virus... Kat Malaysia ada bacteria... Kat Malaysia ada org Indon... Semua org Indon dtg ke Malaysia tak ada seorang pun yg kena "sterile" sblm masuk flight... Kat rumah Sue.. setaip hari  di mop dgn steamer yg 99% dijamin mati kuman... Itu jaminan pembuat steamer.. tp takdir Allah kita tak boleh elak... Semua pakaian Sue sekeluarga guna "dryer".. habuk2 dibaju hilang utk elakkan asma.. kuman mati kena dryer... Tp.. takdir Allah???... Tiada siapa yg dpt elak...

Pergi lah ke seluruh pelusuk dunia sekali pun... Cari lah kat mana tmpt yang tak ada bacterial dan virus.. sudah pasti mustahil kan? Bacteria juga boleh dtg dr ubat.. dr antibiotik.. drp minuman dan makanan harian kita... Kenapa tak kena jangkitan pd org itu tp kena jangkitan pada org ini... Itulah namanya "Takdir"... Takdir "org itu" berbeza dgn takdir "org ini"..

Baby sebelah katil adik raina.. kena jangkitan paru-paru di dlm bilik pengasingan...

depan katil adik Raina...  Baby yg di asuh sepenuhnya oleh ibunya suri rumah... Terkena jangkitan paru2..

Katil depan lagi.. terkena jangkitan dra rumah pengasuh.. ada yg terkena kat taska...

Nampak tak? Bacteria sentiasa ada di sekeliling kita

Setiap kali terlelap.. Sue bangun tido... Dgn harapan yg tinggi... Apa yg Sue nak dengar dari doc hanyalah "anak mama dah pulih sepenuhnya.. boleh keluar hospital hari ini..."
Di saat itu... Adik Raina merangkul bahu Sue sekuat hati... Sue berlari dgn laju nya utk kembali ke "Teratak Geng SUFi3"...

Wlpn itu khayalan yg mustahil utk dpt sekelip mata... Tp sue tetap berdoa spt yg Sue khayal kan... doa dan terus berdoa...

Doa senjata umat Islam...




Saturday, 27 May 2017

Travelog 1 - Geng SUFi3​ di Bandung, Indonesia


Sempena besday Sue.. Asben bawak ke Bandung.. mkn angin sambil meraikan anniverseri ke 7 kitorang...

Pakaian utk travel...  bawak baju yg nipis2... Utk anak perempuan.. bawak dress labuh... Senang nak uruskan bila nak ke tandas...  
Wajib pakai kasut yg selesa utk jalan... Sue pilih kasut scechess yg khas utk berjalan.. harga dlm rm300 lebih... Kasut tak perlu pakai stokin... Dalam kasut tu lembut mcm pakai stokin...
Dgn penuh semangat.. pukul 3pagi dah bangun... 

Kat Bandung ni... Kitaorang tak pergi dgn agensi pelancongan... Kami cuma sewa kereta dan pemandu shj... 3 hari 2 mlm rm660...

Anak berderet-deret ni... Tak sempat nak gerak berkumpulan mcm rombongan cik Kiah... Sebab kitorang kena ikut masa anak2... Anak anak penat balik rehat... Anak anak dah aktif... Kitorang call Driver dtg ambik kat hotel.. sambung aktiviti pusing pusing kat Bandung ni..

Kami bayar Pak supir 3 hari 2 mlm rm660..
Termasuk petrol dan parking..
Senang sgt uruskan kami kat sini..

Memandang kan... Niat asal kami nak shopping baju anak anak utk raya... Factory pertama yg kami singgah ialah di "anak kecil ni"..

Bab pilih baju..  bukan Sue yg pilih.. hehehe.. Asben yg pilih.. kalu dia berkenan baru dia beli..  Kalu Sue yg pilih.. buat penat jea... Asyik kena rejek jea..

Keje sue... Ukur baju di badan anak...
Kat factory anak kecil ni.. ada sehelai yg Asben berkenan.. 
Terus pakai utk hari pertama Travel Log Geng SUFi3...

Ini kat pasar baru.. suasana Kedai2 kat sini sama spt kat kat pasar rantau panjang.. kualiti kainnya pun sama... kualiti kain Siam dan china... Cuma harga agak mahal.. penjual main ketuk2 harga kat sini... Kami tak beli apa2 pun...

Food court kat atas ni semua masakan original Indonesia.... Menu tak ada harga.. perghhh..  bila kitorang masuk jea.. terus kena kerumun... Masing-masing panggil masuk ke gerainya... Kitorang kena kerumun mcm retisss weiii... Feeling artis jap.. pui3

Last sekali kitorang terpaksa undur diri ke gerai di pintu utama... sebab kena kerumun sambil jerit2 panggil masuk gerainya sampai tak boleh nak jalan..

Tang ting tung.. pilih menu.. harga 1 set ayam penyet.. rm35 .. beli 2 set.. harga jd lebih kurang kat KL... Ayam kampung sgt kecik... Besar sikit dr burung puyuh jea... Setiap kali mkn.. mesti kena tambah order utk ayam... Kecik giler weiii... 

Perut dah kenyang... Kitorang pun ke Rumah Mode pulak..

Tempat pertama wajib singgah di kedai permainan.. ini kes tutup mulut la... Settle mainan diorang baru dpt pilih baju... Masing-masing dpt Playdoh..

Bg anak anak cuti mata.. segarkan minda... Terapi tengok ikan berenam kejap..

Ini suasana diluar Rumah Mode... 

Senarai mall yg dah pegi..
Paris Van Java
Cihampelas walk
Rumah Mode 
Istana Plaza
Bandung Indah Plaza
BTC Mall
Heritage Factory Outlet
Secret Factory Outlet
Transfer Studio Mall
Braga City Walk..

Kat sini byk oulet kecil2... Kena rajin singgah dan keluar masuk kereta...
Kalau anak2 penat... Tertido dlm kereta.. Asben Sue jea masuk outlet utk tengok pakaian anak2... 10 buah outlet... Ada lah 1 pasang sorang yg di beli..  kebanyakan nya tak berkenan... 

Inilah gaya diorang setiap kali nak masuk bilik hotel...

Bagus jugak hotel Harris ni... Cuma towelnya agak buruk.. Hehehe

Mkn tengahari... Kami mkn di restoran nasi padang... Kita duduk jea di meja.. pekerja restoran akan letak semua menu kat meja kita duduk... Mangkuk mana yg kita sentuh dan makan... Itu yg dibayar... Yg tak di sentuh tak perlu bayar...

Kenyang perut senang hati..

Kek lapis fresh Sue tak beli kat Kartika..
Tp tempah dgn Pak cik Driver..  Pak cik Driver akan hantar ke hotel.. kek yg panas2... Sedap giler... Memang puas hati...

Makan kek sulam dgn buah beri yg masak ranum... Ya Allah.. nikmatnya... Syukur Alhamdulillah....

Anak2 dah penat.. tak larat nak pusing bandar dah... Mlm pertama kat Bandung... Kitorang mkn Street Food kat kawasan hotel jea... Nasi gorengnya Memang sedap... belanja anak2 mkn ais krim... spy bertenaga...

Aktiviti hari kedua.....
Kami ke Taman Tema Dusun Bambuu..



Bergambar di jambatan berliku2... 
Simpan kenangan terindah kami.. sempena 7 tahun perkahwinan di sini... 


















Kami dedahkan anak2... Dgn aktiviti sunnah Rasulullah... Iaitu.. berkuda...


Dekna sgt berani.... Berani mencuba...
Kakaknya menangis sblm naik kuda... Dah dipujuk... Pastu tengok Dekna tak menangis... Kakak pun senyap sendiri.. malu kat Dekna kot.....hahaha


Syok weii naik kuda... Lembutkan badan.. ikut liuk lintuk gerakkan badan kuda.. rasa mcm kena urut badan.. kalau hari2 naik kuda.. boleh kurus... Tak perlu beli mesin elektrik utk kurus...


Berkuda sudah.. bergambar sudah... Kita mkn pulak...

Kat Dusun Bambuu ni.. ada ratusan menu org Bandung... 

Nak membeli makanan kena beli voucher... Alahai.. leceh sikit laaa....


Apa entah nama ni.. sedap giler... Telur di campur dgn lauk2.. di bakar dlm daun pisang.. mkn dgn kuah kicap yg secukup rasa... 

Confirm rindu makanan ni nanti..

Ini nasi bakar... Pun sedap..

Es Campur... Yg ni tak pandai Sue nak mkn... sebab ada buah evocado yg diletak susu pekat yg byk... Manis giler... 



Suasana kedai2 di dusun bambuu..

Nak fish spa tak boleh... Anak2 tak bg ruang langsung... Diorang bosan nak menunggu...


Sambung lagi panjat bukit... Masuk stesen2 hiburan utk anak2..

Tangkap ikan... 

Seronok tengok anak-anak seronok..

Gajah badai..

Tunggu van utk ke parkir..

Kalau nak dtg ke Dusun Bambuu ni... Pastikan dtg awal pagi... Kalu dtg tengah hari cepat penat nanti.. 
Rasa penatnya sama spt ke MAHA MARDI... Haaaa... Mcm tu lah kena naik turun transport kat dlm tu..

Mlm kedua pulak kitorang mkn kat Paskal Food Court... Waaaa... Kat sini ada 1001 masakan Indonesia... Larat tak larat jea nk makan... Satu lagi halnya... Kena pilih menu apa yg nak order... pastu beratur nak bayar dan ambik makanan...


Ini pun sedap... Nama apa entah... Tak boleh rekod nama makanan ni.. sebab mata tak boleh leka walau sesaat utk pandang anak2...

Roti ni.. cheese dan coklat byk giler...
Tak pernah sue jumpa cheese sebanyak ni..

Suasana sekitar paskal Food...

Siap mkn.. anak2 mintak naik keretapi pusing bandar pulak...
Sue yg tak berapa tinggi ni susah nak masuk... Asben Sue yg tinggi tu.. kaki terjolor keluar laaa... Kah3

Dengar Asben pok pek pok pek...
Bayar tiket mahal2.. kaki kena parking luar... Ngeng3...



Ni kat Toko Tiga...
Tmpt jual seluar Jeans.. 
Asben tak bg beli... Sebab harga lebih kurang kat KL... Ada setengah tu lebih mahal dr kat KL... Last2.. layan anak anak tengok kura2 kat dlm kedai tu... Wakakaka

Hasil dr rekeman Ina Maya dlm freinds fb Sue... Dpt lah mkn daging bakar yg terbaik.. rasanya spt rasa di Victoria laaaa..
Daging masak sepenuhnya tp lembut.. bila mkn tak lekat celah gigi... Haaaa... Itu tandanya daging tu berkualiti dan cara masak sgt terror lah..

Sebab tu Sue suka share kat fb... Boleh bertukar2 info...

Sue mkn dua set daging bakar nih...
Org lain dtg Bandung shopping berkodi2...Sue dtg sini ternak lemak berkodi2... Aduuu makkkkk aaaiii..

Flight delay... Sepatutnya pukul 5pm.. delay ke 9 mlm.. kami kumpulkan tenaga sabar sebanyak mungkin... 

Anak2 berlari-lari.. berpeluh peluh.. gatal gatal kulit..  Sue mandi kan kerbau anak2 Sue sorang-sorang... Tiba2 giliran kakak yg ke tiga...  Cleaner bgth tak boleh mandi...

"Kenapa tak boleh?"
"Nanti toilet basah.."
"Toilet memang sedia basah... Kalu tak nak bagi basah.. tutup jea toilet ni.. awak bersila jea dlm nih...senang keje awak..."
Dia bertegas tak bg mandi... 
"Tak pe... Lepas sy mandikan anak sy ni... (Basahkan badan jea.. tak sabun pun) bg mop kat saya.. biar sy mop kesan basah selepas mandikan anak sy... Jgn risau... Permulaan hidup sy di alam pekerjaan ialah seorang kerani yg kena cuci tandas.. vacum kapet.. jadi, tak de masalah utk ambik alih keje awak setakat 5 minit tu.. "

Lepas sue ulang 3x mintak mop tu... Baru lah cleaner tu diam...

Rasa agak kecewa lah...

2 jam lepak kat kedai coffee dlm airport.. 
Order mkn habis dlm rm50..
Sambung lepak kat kopitiam dlm airport pulak 2 jam... Order mkn dlm rm100... 

Syukur sgt2... Anak2 dah pandai travel.. diorang tak mengamuk kalau lambat.. cuma tak boleh halang diorang bergurau senda jea... Sue akan cari kawasan yg tak de org utk menunggu... Biarkan diorang bergurau sampai penat kat situ... masuk flight nanti.. confirm diorang akan pengsan.

insya-Allah.. anak2 tak meragam kalau ibu bapanya enjoy ketika travel...
Penat jea..tetap senyum.... Sesat ke... Gelak2 jea... insya-Allah perjalanan akan jd enjoy..
Kalau bawa baby.. pasangan jgn berkira utk dukung baby...  Biasanya adik Raina dgn Sue dlm kereta jea utk menyusu... Bila berjalan.. adik Raina akan duduk dlm kelongsong dgn ayahnya... Diam jea..

Adik Raina menangis bila lapar jea...
Adik ni seolah2 suka sgt travel... Org cakap Kalu ada tanda kat kedua2 belah kaki... Anak tu suka travel...

Ayah utk adik Raina..
" Adik Raina... Bila adik besar nanti... Jln2 dgn ayah tau... Jgn jln sorang2... Kalu nak jln jauh2.. jln dgn ayah... jgn tinggalkan ayah tau.."


Orait....
Sekian sudah Travelog pertama kami di Bandung, Indonesia... Tata.. titi.. tutu..