Friday, 8 December 2017

Travelog 5 - Krabi Thailand - Days 3 - Hong Island


Hari ke 3... Asben sue ambik pakej Hong Island.. 

Pulau pertama singgah adik raina tido... Ayahnya layan kakak dan dekna mandi.. Sue menulis blog utk Days 3.


Perjalanan ke Hong island ni agak ngeri sikit.. Ambik masa 20minit.. Boat memang laju membelah ombak... Goyang kiri kanan.. Huhuhuhu.. Takut oooo... Bila sampai ke pulau ni.. Memang cantik.. Kawasan nak main pantai tak panas langsung.. Sebab lindung dgn batu yg besar.. kulit tetap terbakar tp tak teruk..

Bila dah sampai ke satu2 pulau... MasyaAllah.. Cantiknya ciptaan  Tuhan...

Dalam keadaan ngeri naik boat tu.. Terlintas jugak lah tentang mati kat situ.. Cepat2 mengucap lah..
Tempat mandi pun byk yg teduh.. Berangin tak seperti pantai kat Malaysia..

Kulit tak terbakar Sgt laaaaa..Kat Malaysia.. Angin dari pantai naik ke darat terasa haba panas Sgt.. Kat krabi ni.. Tak terasa panas terik langsung.. Betul lah  org  Thailand yg keje kat restoran di Langkawi cakap kat Malaysia ni panas terik.. Pekerja tu kurus turun berpuluh kilo hilang selera mkn disebabkan terlalu panas...

Bila pakai baju mandi.. Cepat kering.. Air pantai tak melekit pun kat badan.. Kalau dtg sini tak payah sayang badan nak mandi lah.. Terjun jea pantai..  Suasana tak panas dan air tak melekit. Elakkan dr pakai kain cotton.. Kain cotton jd berat susah nak kering.

Pakai selipar yg selesa.. Jgn pakai kasut.. Beli yg jenis getah tak bertumit.. Korang tiup jea boleh kering.. Hahaha.. Kalu pakai yg jenis kain atau kulit.. Kaki korang akan sentiasa basah nanti mudah melecet. 

Ini contoh selipar yg simple. 



Sue ingatkan.. Anak2 tak suka aktiviti lasak.. Rupa2nya.. Diorang siap tak nak balik.. Dah sampai rumah.. Cakap nak pergi Krabi lagi.. Hadoiii.. Insya Allah.. Ada rezeki kita pergi lagi yea sayang... 



Asben sue nak naik boat ni.. Slow tapi unit.. Sue tak suka boat ni.. Macam tak cukup selamat utk anak2 kecik... Takut anak2 panjat terjun laut... 

Byk batu.. Air jd sejuk.. 



Handbag bawak yg tahan lasak kalis air.. Jenis yg galas.. Tak payah nak stylo ssangat lah... 
Bag mcm ni banyak dijual kat pulau.. 
 Boleh bawak mandi sekali.. Tak payah tinggal kat bawah pokok.. Takut hilang passport dan duit

Kat sini pantai tepi jln tak boleh mandi sebab air kotor.. Kalu nak mandi memang kena ambik pakej ke pulau.. Kat situ ada polis atau askar laut yg jaga keselamatan pengunjung takut lemas atau jenayah. 

Test IQ anak... 

"apa yg kakak dan dekna nampak sepanjang kita round dari satu pulau ke satu pulau?" 

"ikan.. Air laut.. org putih pakai spender nampak bontot.. "

Lurp!!terbeliak biji mata kitorang... 

Hehehe.. Ayahnya pun bagitahu.. "kita org islam tak boleh pakai macam tu tau? 

" kakak dah besar nanti kakak kena pakai macamana? "

" kakak kena pakai macam mama.. Baju mandi Muslimah.. "

" Oooo.. Okey" 

Dalam flight otw balik kakak tanya lagi.. 

"Mama..  Kenapa mama tak bg hp kat kakak?"

"kakak.. Kalau Kakak main hp.. Kakak suka tengok YouTube kan? Kakak tengok kartun kan? Bila kakak terlalu byk tengok benda2 mcm tu.. Kakak jadi garang...  Mama panggil kakak tak jawab.. Kakak tak nak berkawan dgn adik2.. Kakak suka marah mama.. Marah ayah.. Marah adik2.. Betul tak? "

Daina angguk tanda betul... 

" kalau kakak tak tengok hp.. Kakak jadi kanak2 yg baik.. Dengar cakap mama dan ayah.. Suka bermain dgn adik2.. Mama seronok tengok kakak jadi kanak2 yg baik.. Kakak seronok tak jd kanak2 yg baik? 

"seronok.." 

"kalau jd kanak2 yg baik.. Kakak tak kena marah kan?" 

"ahha.. Kakak nak jadi kanak2 yg baik lah.. Mama.. Kenapa mlm td mama bagi hp kat dekna masa di restoran .. Mama bagi tengok kartun? " 

"mlm tadi.. Dekna dah penat.. Mengantuk.. Mama takut dekna tertidur sebelum makan.. Mama takut dekna tidur dalam keadaan lapar... Mama bagi kakak tengok hp jugak kan?" 

"ahha.. Tp kakak tak mengantuk.. Kakak tak mintak hp.. Kenapa mama bagi jugak?" 

"sebab mama takut kakak cakap mama tak sayang kakak.. Mama kena adil kat korang.." 

"kakak tak cakap kakak tak sayang mama.. Mama.. Adil tu ape?" 

Adehhhhh... Pening nak menjawab... 
"kakak nasi lemak sedap dah sampai.. Jom mkn.." 

"Okey.. Kakak lapar sangat nih. . "

Fuhhhh.. Selamat terlepas dr soalan yg bertubi2 kena tembak.. Hadoiii.. 


Addehhh...  Juling mata nak jawab soalan anak2.. 


Tata... Titi.. Tutu










Tuesday, 5 December 2017

Travelog 5 - Krabi, Thailand - Day 2 - Four Islands


Chicken Island
Pranang Cave Bay
Poda Island
Tub Island


Sebelum ni kitorang pernah pergi round pulau di Langkawi.. Tp kitorang tak turun laut masa tu.. Kali ni round pulau di Krabi.. Ishhh... Semangat giler nak main pantai sebab airnya Sgt cantik dan jernih.. Pesisir pantai pun ada ikan yg cantik.. Belang hitam putih kuning.. Pasirnya bersih..

Cuaca hari ni elok.. Redup jea..  Air laut tetap cantik kehijauan... Kalau langit cerah dan panas.. Air laut lagi cantik jernih hijau birunya.. Bagi kitorang yg bawa anak2 kecik ni lebih baik cuaca redup la..

Persiapan utk hari ni.. Mesti bawa baju mandi.. Jaket keselamatan utk kanak2.. Jaket keselamatan anak2 Asben suruh bawak yg diorang dah serasi guna.. Utk orang dewasa boleh guna yg pakej sediakan.

Utk mudahkan urusan.. Semua pakai baju mandi siap2.. Bawak bag utk baju spare baby dan Plastik pakaian basah.. Kat sini.. Start naik boat baju kering.. Pastu balik basah.. Setiap kali singgah pulau mesti basah kecuali Chicken Island.. Chicken island hanya boleh ambik gambar dlm boat jea..

Pengalaman Sue snockling??? Perghhhh.. Best gilerrr.. Best dok berpaut kat besi speed boat!

Turun yg pertama dgn penuh confident tahap tertinggi lah... Yea lah kan.. Pakai jaket keselamatan.. Mestilah terapung.. Dlm kepala dok perasan dayung kaki mcm ikan duyung lah.. Pastu Terus pandang bawah tengok ikan. Haaaaa.. Enjoy kannnn.. Tp yg berlaku kat sue.. Jaket sue longgar.. Apa lagi tertonggeng tonggeng Sue berpaut balik kat tali boat.. Naik atas balik tukar jaket keselamatan yg lebih ketat.. Try turun lagi.. Fuhhhh.. Trauma dah ehh... Takutttt nak lepas besi boat.. Huhuhuhu.. Sblm snockling.. Lebih baik korang beli jaket keselamatan.. Berlatih berenang imbang kan badan kat kolam dulu.. Jgn terus terjun laut mcm Sue... Sekali tengok laut dalam tu.. Haaaa... Gelabah biawak cari tangga boat. Kah3. Nak snockling mesti pakai baju mandi.. Kalau pakai biasa takut koyak dan susah nak renang sebab kain berat.

4 beranak tu dah main jauh dah.. Hadoiii.. Kena tinggal lagi..

Kakak turun jea laut.. Terus tanya ayahnya
"ayah.. Kat sini ada jerung tak?"

Hahahaha.. Tergagap tercungap jugak lah ayahnya nak menjawab..

Mula2 Asben sue tak nak celup adik raina dlm air laut.. Kata nya takut kulit hangus.. Takut kulit adik raina alah dgn air laut..  Sue pulak tengok cuaca mendung.. Ok lah adik raina snockling sekali...

" sayangnya nak celup adik raina dalam laut ayang oiiii... "

"ala bang... Ayg koko.. Abg koko.. Anak kita xde nya nak putih mcm anak Che ta.. Celup dlm laut ke.. Tak celup ke.. Keluarga kita ni memang koko.." hahaha

Air yg hijau.. Kalu musim panas ni.. Lagi jernih ni.. 








Ini gambar sblm naik boat.. Telatah anak2 sue selalu menjadi perhatian pelancong asing.. Tengok dok ambik gambar wefie.. Org putih offer utk ambik gambar kitorang... 

Adik raina sebelum kena celup dlm laut... 

View chicken island

Adik raina memang lasak.. Alhamdulillah.. Usianya setahun dah pergi 4 negara.. 
Arab.. Indonesia.. Vietnam.. Dan Thailand.. 


Sepanjang round pulau ni.. Korang pakai jea baju mandi Muslimah.. Alhamdulillah selesa.. Walaupun kejap kering.. Kejap lembab.. Kejap basah... Kalau pakai baju biasa nak mandi takut tak tahan.. Takut seluar terlondeh nanti.. 


Kat sekolah.. Cikgu2nya cakap.. Anak2 sue Feeling princess... Skrg sue nak latih diorang lasak sikit.. Sebab zaman sekarang.. Lelaki ke.. Perempuan ke.. Semua pandai mencari rezeki sendiri... Sue tak nak anak2 Sue pikir nak suasana yg Ayu jea.. Dilayan seperti puteri.. Ohhh.. No.. No.. No.. 

Biar diorang merasai rasa penat.. Tapi enjoy!!! 


Mama posing kejap.. Sambil tunggu anak2 main air pantai... 
Puas tegur dah... Kat pranang cave island ni tak boleh mandi..tlg lah bersabar.. Lepas ni ke pulau yg boleh mandi... Tapi kan budak2.. Kalu cikgu cakap jea takut.. Kalau mama ayah cakap... Buat2 takut jea...
Dekna byk tektik sikit.. Pergi kat ombak Buat2 jatuh.. Habis basah baju... Dia pun main air dan pasir.. Pastu kakak pun tanya.. 
"nape dekna boleh mandi mama?" 
Haaaa.. Kalu kakak dah tanya mcm tu.. Takkan tak bagi kakak mandi pulak kan.. 
Dlm diam diorang tak ikut arahan.. 
Hahahaha.. 

Bila nak naik boat balik.. Diorang merungut baju basah tak selesa.. Malu sebab org lain baju kering.. Diorang jea baju basah...  Haaaa.. Time tu makan ceramahah sikit.. Muahahaha 




Kitorang selalu jadi org last naik boat.. Maklum lah.. Anak2 langkah sempit... 



Alah balik.. Semua penat pancit... 


Balik Hotel diorang sambung terjun kolam hotel pulak.. Sue dan adik raina balik bilik.. 
Petang pulak semua tido kepenatan.. Sue dan Asben layan maggie kari kat brander..

Malam kami keluar lunch dan round pekan krabi naik Tut tut.. Anak2 Sue suka naik Tut tut drp naik kereta.. Sebab menikmati angin sepoi2 mengacau rambutnya..  Diorang kan tak de motor.. Sekali naik Tut tut motor.. Memang enjoy giler lah...  
 Hahahaha 


Tata.. Titi.. Tutu... 









Monday, 4 December 2017

Travelog 5 - Krabi, Thailand - Day 1 - Treekking Elephants


Alhamdulillah.. Ada rezeki merasa jejak kaki ke Krabi ni

Dugaan betul nak travel kali ni.. 2 hari sblm bertolak pun dah macam2.. Sabtu dah pergi ke Sunway Pyramid beli brg apa yg patut. Lupa nak buat roaming line hp.. Tak pe lah lupa gak.. Sabar2.. Sebab boleh buat kat Alamanda Putrajaya hari ahad. Esok kan nya.. Pergi alamanda.. Tak boleh bayar utk roaming kat branch TM di alamanda... Terpaksa lah pegi ke Sunway Pyramid lagi... Addehhh..

Balik rumah.. Packing semua brg.. Tido awal.  Tak sabar nak fly nih.. Pukul 4.15am semua dah siap.. Asben cari uber... Semua uber tak menyahut.. Maklumlah hujan renyai2.. Tido lagi syok... Try on grab.. Pun tak menyahut.. Kalau ada pun kereta viva.. Tak muat bagasi kitorang ni.. Pukul 5am.. Kitorang  terpaksa bergerak dgn kereta sendiri.. Bayar lah parking airport... Hati hanya mampu bersangka baik dgn Takdir Allah.. "mungkin Allah mintak kami simpan kereta di tempat yg elok.."

Sampai jea airport.. Kitorang dah lambat.. Siap check in dah pukul 6am lebih.. Flight pukul 7am.. Hambik kauuu.. Berlari anak beranak.. Lepas check in bagasi.. Beratur kat saringan pulak... Dlm bag hand carry tu Asben letak barang mandi... Mungkin Asben sue nak cepat malas nak bukak bagasi dah... Polis airport pompuan..   Dia cek satu persatu brg mandi.. 3 botol kena rampas.. Sabun mandi cetaphil utk anak2.. Minyak rambut dan sebotol lagi.. Tak ingat apa entah... Ohhoiiii... Mahal sabun cetaphil weiiii... Syarat cecair yg boleh bawak dlm bag kat tangan ialah 100ml shj... Hadododododo.. Terkena lagi...

Kitorang org last check passport..  Fuhhhh... Pengalaman yg mendebarkan..  Giler lah.. Kakak dan dekna seronok berlari.. Diorang ingat kitorang tengah bergurau senda.. Padahal kitorang dah lintang pukang takut terlepas flight.. Lari2.. Tiba2 singboard L hilang.. Tanya Asben.. Skrg PQ.. Mana L? Asben cakap depan lagi... Kebetulan ada pekerja Asia bgth L kena patah balik... Hadoiii... Berlari lagi... Pastu Asben berhenti kat L6.. Sue tanya Asben.. Mana L16? Dgn confidence tahap menteri.. Tunjuk tangan kat signboard L6. Asben jeling kat sue... Tanda salah... Hadoiii.. Lari lagi... Sampai lah kitorang org kedua last.. Siap check.. Kami diberi laluan emergency.. Tau2 kitorang tembus dan masuk flight lebih awal dr org yg beratur panjang...

Ini memang keje gilerrrr... Lain kali Kalu nak check in bagasi kena pegi pukul 3am utk flight pukul 7am. Done.


Dah sampai Krabi pukul 8am.. Waaaa.. Awalnya.. Terus check in hotel.. Round2 tepi pantai.. Hari ni kitorang pilih Elephant Treeking.. Sue ingat aktiviti ni tengok anak gajah jea.. Sekali dah sampai tu.. Kena naik gajah weiii.. Gajah yg sue dan dekna naik usianya 62thn... Gila seghiauuuu.. Sama tinggi dgn pokok kelapa sawit.. Serikkkk weiii... Tak cukup dgn tu.. Gajah bawak turun dlm kolam yg curam... Ya Allah.. Masa tu rasa mcm nak kiamat!

Gajah bawak round dlm ladang sawit.. Fuhhhh..  rasa macam bawak pusing 1 krabi nih.. jauh giler.. Belum kira gajah berhenti mkn.. Kencing.. Berak lagi... Hadoiii.. Lamanya.. Pemandu Asben turun ambik gambar.. Pastu pemandu Sue pulak turun kencing.. Gila lah..  Taubat dahhhh.. Takkan naik gajah dah lepas nih.. Cukuplah lah sekali dlm seumur hidup...

Travel kali ni.. Misi kitorang ialah latihan lasak utk anak2.. Last2 sue ngan Asben yg lagi cuak..  Wakakakaka.. Dekna dan kakak siap tak bagi pegang dia atas gajah lg..

Cuba tengok kaki gajah tu... Boleh dia berdiri di tepi parit tu.. Hadoiii... Cuak betul... Tengok lah muka Asben Sue yg senyum cuak tu.. 

Ini stesen naik turun gajah.. 
Serius... Sue tak gurau.. Sue memang takut dgn binatang liar yg besar ni... Rasa naik gajah ni sama spt berada di atas pokok kelapa ketika angin kencang.. Haaaa.. Gitu lah gayanya... 






Ini video naik gajah dan persembahan baby elephant..  Seram.. Gayat.. Trauma.. 














Makanan halal kat sini Sgt banyak.. Tak yah lah korang sibuk nak bawak maggie.. Biskut.. Dan roti.. Mejoriti penduduk sini Islam.. 99% Muslim. 

Santai sekejap sblm naik gajah... Kononnya mcm enjoy lah naik gajah... Sekali dok Takbir kat atas gajah tu... Hambekkk kau.. Muahahaha 

Naik tut tut.. 

Okey.. Bye!! 
Sue tido dulu yea... Esok aktiviti laut nak round 4 pulau.. 

Tata.. Titi.. Tutu.. 





Sunday, 3 December 2017

Hijrah - Pejabat baru Blogger SUEperb MaMA A081

Hijrah lagi…

Selagi "ADA Ruang -  AMBIL PELUANG"




Onak duri dalam mencari rezeki… hanya Allah sahaja yg tahu tangisan hati ini… Ingat lagi tak kisah  "Singa Star Medik Resign" dalam entry tu sue cakap sue takkan buat bisness sendiri.. bla.. bla.. bla.. sue takkan jadi seperti "Crazy John"... bla.. bla.. bla... 

tapi itu kata2 sue... itu niat sue... itu perancangan bodoh sue... hakikatnya??? Takdir Allah??

sekarang ni. . Sue dah jadi lebih crazy dari Crazy John!!!! sebab??? sue dah kapit EX-Company!!!! hadoiiii... mintak maaf laaaa... tak sengaja...

satu persatu sue harungi onak duri kehidupan sebagai Medical Supplier... cabaran utk dapat Letter Of Appoitnent dgn kilang... cabaran untuk dapat lesen MDA.. cabaran dalam mendaftar product... cabaran terbaru tahun depan adalah Sistem Eperolehan seperti LAZADA... user akan beli barang atas talian seperti kita beli barang kat Lazada... adushhhhh... pening3.   tapi sue tempuhi jugak selagi "Ada Ruang.. SUE Ambil Peluang".. Persaingan semakin sengit.. Peluang jadi semakin tipis.. 

Disebabkan cabaran2 kat atas tu... bisness sue mesti ada office. Setiap kali nak perbaharui lesen mesti kena audit... takkan nak audit kat kedai mamak kan... mesti lah audit kat office sebgai tanda PROFESSIONAL..

Tahun 2014 sue setup opis sue belakang ex-company sue keje dulu… sue rasa aman damai kat tingkat 2 tu walaupun kerja sorang2 dalam keluasan ofis 1400sqt.. semua org terkejut, mcmana sue berani kerja sorang2 kat atas sedangkan byk bangla yg menyewa sekeliling tu… sue hanya berpegang teguh dgn Tawakkal pada Allah. Allah yg beri sue opis kat situ… jadi Allah lah yg akan jaga sue di situ…
Bulan Aug 2017… jiran sebelah opis sue yg berkongsi grill dgn sue, bagi sewa opisnya kat agensi pekerja asing. Penyewa sebelah akan letak orang india yg betul2 dari india sampai lebih 130 org kat situ. Kunci gril yg berkongsi tu.. diorang tukar sesuka hati… menyebabkan sue rasa tak selamat utk operation company sue. Andai kata Sue bertahan di situ.. Ibarat spt meletak parang di leher.. 

Berserah diri pada Allah…
Otak sue mula berfikir utk selesaikan masalah…
Plan yg pertama >>> beli opis sebelah… kebaikannya : sue boleh control sape yg nak sewa utk dijadikan jiran. Keburukannya.. sue terpaksa bekukan duit ratusan ribu lagi kat premis yg tidak beri keuntungan jangka masa pendek. Hmmmm… pening3.. lagi pun, opis kat atas tak boleh nak buat bisness customer walkin. Peluang utk dpt penyewa tu sgt rendah. Ada penyewa pun… kadar sewa sgt rendah. pikir punya pikir sue tak boleh buat pelaburan utk pejabat tingkat atas lagi.

Misi mencari opis bawah… ada opis dekat dgn rumah sue… rm205k… kedai restoran utk dijual. Aduhhhh… opisnya kecik, nak buat bisness walkin pun susah jugak kat situ sebab jalan mati… nak kena renovate balik… hadoiiii… mahal tu.. 

pusing2 kat kosmoplek pulak… Jalan 5 opis sue yg tingkat atas, Jalan 6 ex-company, tiba2 ternampak iklan utk dijual di jalan 7 kat kosmoplek. Suh asben call… asben call sorang chiness tu, harga dah mati rm300k. perghhhh… giler mahal… kitorang cari2 kat tmpt lain pulak… ada kat kawasan taman sue jugak, rangka opis tu kat jalan mati.. nak buat bisness walkin kat situ harapkan org taman dahlia jea.. bumbung rosak teruk.. tingkap pintu grill semua rosak.. harapkan ada rangka simen jea lagi.. rm300K… fuhhhh… lagi melampauuu…

2 minggu kemudian, sue call balik chiness kat kosmoplek yg kedai di jalan 7. Sue berdoa pada Allah spy dapat harga murah.

“Boss, harga kedai di kosmplek berapa K?
“RM300k..”
“mahalnya… saya ada bajet rm250k shj... kalau owner nak jual rm250k.. u contact saya balik yea…”
“ok2… saya check dgn owner sekejap..”

Pukul 6 petang… Chiness call…
“hello madam… owner setuju nak jual dgn harga RM250k…”

Masa tu.. Ya Allah… syukurnya.. jimat rm50k weiii.. no kedai tu… A081… eh3.. mcm pernah dengar 081.. 081… 081.. E081… A081… E081.. A081… Ya Allah… E081 tu Star Medik (Ex-Company)… A081 Media Smart (Company akuuuuuu)… Ya Rabbiii… dulu dok belakang Ex Company.. skrg dok depan Ex Company pulakkkkkk…

Kenapa kena beli opis??? Kenapa tak sewa opis???
Perbezaan sewa dan beli… kalau sewa opis, deposit sewa rm5k dah cukup… renovation?? Zaman skrg… renovate opis.. paling busuk2 lah rm20k… nak cantik sikit rm30k… lepas sewa 3 tahun… pemilik kedai akan naikkan sewa… haaaaaaa.. kat situ menangis tak berlagu…kadar sewa kat kosmoplek rm1500 – rm2000. Pemilik kedai tengok kita bayar sewa ontime jea… confirm dia naikkan sewa, sebab pemilik kedai Nampak bisness kita maju.. kalau kita lambat bayar sewa… pemilik kedai akan hantar warning letter nak suruh cauuuu… pergi main jauh2… kannnn… belum kira owner nak ambik balik kedainya… kita dah renovate cantik2.. cukup kontrak… owner suruh kita keluar… hadoiiiii… tak larat nak bertikam lidah laaa… 

andaikata sue menyewa sepanjang bissness sue selama 4 tahun ni… rm800x32bulan = RM25600 + renovation RM25k = RM50600… ini adalah angka yg hangus bila sue menyewa… 

sue pegang kata2 seorang chiness “Saya tido pun dapat duit… apatah lagi saya bangun loorrrrrrr…” sebenarnya kita tak perlu banyak duit... tak perlu kaya... kita cuma perlu SMART jea menguruskan duit... kedai bawah pulak sue akan guna utk 1 bilik jea, lebih kurang 2/3 drp opis tu... selebihnya sue akan bagi sewa. kos sewa tu sue sue guna utk expensess company sue dan topup sikit utk bayar kat bank.

Time tido dpt duit sewa2 kedai… time bangun dpt duit hasil gerakkan tangan dan kaki… 

Lagipun… sue perhatikan emak dan arwah ayah sue berniaga nasi kerabu dan kedai runcit.. nasi kerabu emak sue dpt jual dgn harga rm2.50 ada ayam goreng kecil…
kenapa emak sue dpt jual murah?

Jawapannya sgt senang.. kos overhead atau expenses syarikat sgt rendah… kedai makan sendiri tak perlu bayar sewa… kedai makan dan rumah satu tempat… tak ada kos petrol utk ulang alik keje.. dari sudut harga? Emak sue tak mudah naik kan harga makanan sesuka hati… ambik masa puluhan tahun niaga… baru naikkan harga nasi dr rm2 ke rm2.50…

Sue pun buat perkara yg sama… brg yg sue import sendiri… sue yg control harga… sue tak mudah naikkan harga… 12 tahun jual brg yg sue import… 12 tahun lah harga sama wlpn currency naik… kalu masih lagi ada untung… sue tetap dgn harga yg sama… berbeza dgn jual product local… tiap2 tahun kilang local naikkan harga… kadang2 sue masih lagi harga yang sama dgn customer… tiga kali kilang naikkan harga… barulah sue naikkan sedikit harga dgn customer.

Sue ambik pengajaran cara org tua sue uruskan bisnesnya sebagai rujukan utk bisness sue… 33thn bisnesnya bertahan di KEMAHANG 1.

sekarang Sue pilih utk BELI kedai…bukan niat untuk mengumpul harta.. tapi sebagai kemudahan dimasa hadapan. skrg ni anggap sue “sewa beli” dgn Bank… memang rasa parah sikit nak bayar muka 15% drp RM250k. tak ada sape yg boleh halau sue kat situ.. ikat perut kemas2.. bayar muka RM37500. Uwaaaaaaa… habis duittttt… opis tu kosong… kena renovate simple2…

Ada yg bertanya… loan sampai 30tahun… ko rasa ko boleh buat sale sampai umur 65 tahun? Jalan dah bengkokkkkk… ada lagi ke yg nak berbisness dgn engko sue oiiiiii….
Hehehe… Hasbunallahawanikmalwakil..

Drp “engko” gelakkan aku… lebih baik “engko: baca doa ni utk aku…
DOA MAMPU BAYAR HUTANG sebelum mati… hehehe

Sebagai ikhtiar utk mati tidak dalam keadaan tidak hutang… sue ambik islamik loan… tp itu blm cukup cover kalau sue meninggal dunia sblm langsai hutang ini…  sue ambik insurans yg langsaikan hutang sue sekiranya sue meninggal dunia. Sue bayar rm8010 seumur hidup utk insurans kedai ni… andai kata ajal sue sampai sblm habis sue bayar hutang… pihak insurans akan bayar semua hutang dgn bank.. pewaris akan dpt premis dlm keadaan cash tanpa perlu sambung bayar. sucikan hati NIAT dgn niat sedekah utk PEWARIS.

Opis lama tu skrg dah jadi ape?
Alhamdulillah… Jadi sumber pendapatan sampingan sue. Sue bagi sewa RM800/sebulan.
Sebenarnya…sepanjang sue beli pada tahun 2014… opis sue sentiasa ada penyewa jea… sue perlukan ruang pejabat Cuma satu bilik kecil shj… selebihnya sue bg sewa… hasil sewa tersebut sue gunakan utk bayar si Kerbau kelabu (SU7100C)… haaaa…. Gitu caranya main pusing duit…
Sue beli opis atas dulu rm80k + rm20k renovation… duit beku kat situ rm100k… perghhhh… kalu dlm citer kartun tu… sue dah macam Tom and Jerry kena penyek kat lori dah…
Sepanjang bg sewa kongsi pejabat 24bulan x RM800 sewa = RM19200 --- > kos renovation dah balik modal…

Andai kata sue tak beli kedai… sue menyewa selama 3 tahun.. sewa kat atas sekali jugak, rm800 x 25 bulan… sue akan habis duit utk menyewa rm20k… lepas 3 tahun pemilik akan naikkan sewa.. ke seribu.. masa tu akan rasa stresss… nak pindah kena renovation lagi… tak pindah kena layan harga sewa semakin meningkat… itu kos menyewa kat tingkat atas sekali..

Bila bangla start mengacau… sue mesti pindah dan cari opis bawah… harga sewa opis kat bawah rm1800 sebulan… cuba bayang rm1800 x 25 bulan = rm45,000. Haaaaa… kaaaannnnnnn… dah burn duit menyewa kat situ jea… kalu beli opis sendiri… burn duit pun… lama2 boleh jd hak milik… kalu tak nak jadi hak milik… boleh jual jea… sewa kedai bawah rm1800/bulan… kalu sewa beli dgn bank rm1117… haaaa… byk beza tuuuu….

Skrg tengah cari duit utk renovate pulak… nak renovate simple2 jea.. sebab sue nak guna ruang sikit jea utk bisness sue… selebihnya utk bagi sewa… hehehe … sue dah ikat perut bayar deposit… skrg biar penyewa bayar loan sue dgn bank.. amacam? Ok takkkkkk…

Hidup berdikari… susah senang tanggung sendiri… mereka Cuma tahu utk bersorak jika kita gagal… tumpang bangga jika kita Berjaya… kata2 yg pahit sue terpaksa telan selalu sue terima "tanduk lembu dok depan.." dari kecik sampai ke tua ni... sue tak faham apa maksud tanduk lembu dok depan...

Liku2 kehidupan…

Rasa nak sewel kerja tanpa pejabat... stress gilerr

Setahun jugak lah sue kurangkan masa dgn internet. Asben buat keputusan tak boleh pasang unifi kat rumah... takut anak2 lalai dgn youtube. Terpaksa lah sue keje guna internet hp dan bluetooth. Memang mencabar. Ada satu hari tu.. Sue cakap kat asben... hari ni mesti TT ke oversea. Brg yg perlu dihantar ke hospital sgt urgent.

Absen godek hp guna bluetooth utk transfer dokumen ke laptop nak print.. tak lepas.. try guna hot spot.. tak lepas.. pergi ke kaki Opis lama utk guna internet.. baru boleh download.. itu pun ambik masa yg lama... sempat lah asben naik darah... hahaha... haaaa... rasakan seksanya tak de opis tak ada internet.

Lepas download kena balik rumah utk print.. pastu keluar balik pegi ke maybank bbst utk TT duit.  Asben sue bebal.. "kena ada unifi lah kat rumah... susah lah mcm ni.. keje abg pulak jd lambat"

"Abg kena sekali dah nak marah2... Ayg ni buat keje tanpa internet kat rumah dah setahun.. rasa nak sewel tiap kali nak urgent..." adushhh 

hehehe...  3 minggu lagi.. sebelum habis DEC 2017.. sue akan dapat kunci.. InsyaAllah.. tahun depan tak sewel dah... ngeng3.

sekali lagi sue ulangi.. sue bukan nak bersaing.. sue cuma mencari rezeki selagi ada RUANG sue ambil PELUANG... 



Terima kasih YA ALLAH.. Terima kasih byk2 customers yg support sue.. Semoga Allah balas jasa tuan2 dgn rezeki yg Berkat.. Amin..

Hasbunallahawanikmal wakil...

***Nak kena ambik angin pantai lah esok.. Nak rehatkan otak drp berfikir hal keje.. "Cari ketenangan dlm Keagungan Ciptaan Tuhan.."


tata,, titi.. tutu...



Monday, 27 November 2017

KISAH Nur Sufi Raihannah - 1Tahun


Alhamdulillah.. genap setahun sudah adik raina...




perkataan pertama yg adik raina sebut adalah "mama.. mama.. mama..."
berbeza dgn kakaknya... pandai sebut "umi" dulu baru mama... sebab masa dgn pengasuh lebih lama dari dgn sue... sama jugak dengan hanna... pandai sebut "Emak" dulu dari mama..

apabila anak pandai sebut nama pengasuh dulu daripada "mama"... sebenarnya sue rasa bersalah dgn diri sendiri... sue rasa sue tak lakasanakan tanggungjawab sebagai ibu dgn sempurna.  tp apakan daya... sue bekerja kerana "Ada Ruang & Ambil Peluang" dgn rezeki yg Allah sudah sediakan... bukan kerana nak lari dari tanggungjawab sebagai IBU.







Rasa nikmat sgt... dapat merasai besarkan anak depan mata... dlm 24 sehari.. hanya 4 jam shj hantar ke pengasuh... dlm masa 4jam lah sue kejar masa utk jumpa client.. pastu bergegas balik utk ambik anak2... cuba bayangkan keje yg 8 jam dipendekkan jadi 4 jam... tak ke sue jadi macam lipas kudung... bawak kereta pun dah macam pelesit.... yg mana keje boleh tenyeh ke asben... sue tenyeh la... wakakakaka..

Nikmat yg paling sue syukuri atas kehadiran adik raina ni... Sue dpt jaga adik raina separuh hari dihari bekerja. Maklum lah.. 2 anak yg lain sue masih bekerja dgn org.. masuk kerja mesti 8.30 - 6.30... tak dapat merasai besarkan anak2... tak dapat merasai kerenah sebenar anak2 keci;... lepas ambik dari rumah pengasuh.. anak2 cuma tahu mengamuk untuk ambik perhatian sahaja...

Beza pulak masa dgn adik raina...  adik raina hadir ketika sue sibuk buat bisness sendiri.. jadual keje sue.. Sue susun lebihkan masa bersama adik raina. Pagi sue akan habiskan masa dgn adik raina... bagi mkn breakfast... pastu tido kan adik raina. Waktu raina tido.. Sue mkn dan siapkan keje2 opis. Pukul 10.30 raina bangun.. masa ni sue habiskan masa dgn bergurau senda.. peluk cium... menyusukan raina... Sue ingin menikmati saat raina kecik... Sue cium bau bayi sepuas hati... peluk sepuas hati... sue tenung adik raina lama2... kerana sekejap lagi adik raina akan besar... akan hilang bau bayinya..

Bila azan zohor... Sue akan mandi bersama adik raina... mandi sambil dukung... sambil cium2... lepas siapkan raina.. Sue solat zohor... Sue bersiap pakai baju keje utk jumpa client.... jadual sue... jumpa client semua sue set waktu petang.

Alhamdulillah.. jumpa pulak pengasuh yg boleh mengasuh petang shj. Hantar pukul 2 sampai pukul 6.

Sedar2... raina dah setahun.. sekejap nya masa berlalu...
Rezeki kehadiran adik raina ni sgt berbeza... adik raina sue mampu beli breast pump yg rm1,000. Breast pump utk anak sulung rm350... utk anak no dua rm650... Alhamdulillah... semakin murah rezeki anak2.
 setiap anak ada rezeki masing2..
Stok susu adik raina byk sgt.. cegah 15pack dan 20 botol.. lepas sebulan hantar ke pengasuh pertama yg dipanggil nenek.. adik raina tak nak susu botol... sayang sgt dgn stok susu... skrg nenek dah pencen dari mengasuh... sue pun tukar pengasuh lain pulakkk..

.. skrg adik raina di rumah ibu (pengasuh baru)... pun sama... adik dah tak nak juga susu botol.. wlpn sue dah train dalam pantang semua ok... tp adik raina tak nak susu botol dgn pengasuh...   puncanya selepas 2 minggu masuk wad masa usianya 6bulan.. adik raina tak nak susu badan guna botol.. dan tak nak susu formula.. Byk susu membazir yg dah di frozen kan... tak sampai hati sue nak buang susu tu secara serentak... kadang2 seminggu sue buang 1 pack jea... sedih sgt...

yang paling sedihnya... teringat zaman kakak2nya menyusu dulu... setiap hari sue berkejar hantar susu yg dipam utk kakak2nya.. susu tak cukup2... tp itu adalah TAKDIR rezeki kakak2 nya...
berbeza pulak dgn rezeki adik raina... melimpah ruah susu sampai terpaksa dibuang...
setiap kali susu dibuang.. air mata sue menitis krn terasa sayang sgt... tp nak buat macamana... kita hanya mampu merancang tapi Allah sudah takdirkan Rezeki masing2...


Walaupun gigi dah ada 6 batang.. 
Adik raina tetap bergantung kpd bubur utk kenyang... Kalau bg nasi biasa.. adik raina akan makan sebijik2... korang rasa boleh kenyang tak? Muahahaha... malas nak mengunyahhhh...

Haaaa... dr umur 6 bulan.. sampai lah skrg dah umur setahun.. masih mkn mcm ni lagi.. biasanya anak2 sue yg lain.. umur 8bulan dok ngan pengasuh dah tak nak bubur.. mkn nasi biasa... tapi adik raina ni byk masa dgn sue.. jadi manja la pulakkk... 







Wednesday, 22 November 2017

Bekam




sue bagi lah gambar blur sekeping...

satu pagi tu dekna tengok bekas bekam kat belakang sue..

"mama.. Nape belakang mama? Merah?"
"mama sakit lah..."
"mama nak pergi hospital ke ni?, nak jumpa doc ke?"
"tak laaa... Mama dah buang darah racun..."

Dekna masih tak faham lagi...

"mama... Sape buat mama? 
"ada org rotan mama laaa.."
"itu bukan bekas rotan la mama.. Kalau rotan mesti garis panjang.. Mama punya ni bulat2 merah.."

Sue diam nak tutup kes..
Masa kak Mall(tengah try baju dlm fitting room).. Dekna tanya balik bila nampak kesan bekam kat badan.
"mama.. Ke ayah yg pukul mana?"
"lurp.." sentap tersedak Sue dgn soalan dekna.. Muahaha

maknanya ape??? Dekna ni mempunya sifat ingin tahu yg sangat tinggi... selagi dia tak jumpa jawapan yang logik.. selagi tu dia tanya...

dah bertahun sue nak buat Bekam.. tapi sue rasa sangat takut.. takut ada jangkitan pada jarum yg dicucuk tu.. takut lebam tak sembuh... tangguh2... baru2 ni tergerak hati nak buat Bekam sebab badan dah rasa lemah sgt... sakit pinggang... rasa mcm umur 60an.... nak buat senaman pun tak larat... risau betul takut tua sebelum usia... sue terlintas pasal Bekam...

Terdorong utk buat Bekam..selagi sue tak buat bekam sue rasa tak sedap hati... rasa macam masih ada lagi cara perubatan yg sue belum buat...

BEKAM!!! nabi galakkan buat BEKAM..  takut??.. ngeri??... mesti buat!!! nekad!!!

sue beranikan diri buat Bekam.. fuhhhh... memang sakit gila lah.. rasa macam menyiksakan diri... rasa macam sue kena dera dgn penjahat lah... mula2 kulit kita di tarik atau di sedut biar darah terkumpul dulu... pastu dibukak balik kmd dicucuk dgn jarum buat bulanan... perghhhh... seksa gila... pastu disedut balik dgn acuan bekam biar darah keluar lagi banyak...

Lepas buat Bekam.. Alhamdulillah sue rasa ringan badan... baru rasa cegas balik utk buat senaman harian... pinggang pun dah boleh melentik balik... perhhhh... lentik tuuuu...

Info tentang BEKAM
Selepas 3 bulan, sel darah merah di dalam tubuh kita akan mati. Ia mengandungi lebihan asid urik, urea, toksin dan sel darah merah yang rosak. Sel darah kotor ini akan berkumpul di lapisan bawah kulit sebelum dikumuhkan.

Sel darah ini akan digantikan dengan sel darah merah yang baru. Darah yang baru mengandungi oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh sel tubuh.
Sel darah yang rosak (darah kotor) yang gagal dikumuhkan dan masih hadir dalam sistem aliran darah menyebabkan faktor utama yang mengakibatkan kapilari tersekat dan tersumbat, kesannya akan menganggu pelbagai sistem badan dan menyebabkan kegagalan sistem limfa, ginjal dan hati tidak berfungsi dengan sempurna yang akhirnya akan menyebabkan pelbagai penyakit kronik.

Gejala awal yang dapat dirasai oleh tubuh badan ialah badan terasa lesu, letih, kebas kaki dan tangan, pening, cepat marah, cepat bosan, murung, mudah mengantuk dan mudah pitam.
"Dengan ringkasan diatas, dapatlah disimpulkan keharusan berbekam kepada kita yang mana ia dapat mencegah tubuh badan kita daripada menjurus kepada penyakit-penyakit yang lebih kronik seperti diabetes (kencing manis), darah tinggi, migrain dan sebagainya."
Adalah menjadi tanggungjawab kepada kita untuk memastikan tubuh badan kita sentiasa sihat wal afiat dengan cara berusaha mencegah dan berdoa kepada Allah agar diberikan kesihatan supaya mudah beribadat kepadanya. Insya'Allah...


Sabda Rasulullah SAW... 
"Sesungguhnya pengubatan paling utama yang kamu gunakan adalah bekam"
(Hadis sahih)

Tuesday, 21 November 2017

Sukan PASTi Kids BBST 2017


Alhamdulillah.. Tahun ni kami bersukan di sekolah PASTI lagi... Raikan kedua2 puteri kami iaitu Daina dan Hanna.. mereka mewakili rumah pasukan yang berbeza.. Dekna rumah merah diketuai cikgu Emy dan kakak rumah kuning yg diwakili oleh cikgu ain..

Bila sue tengok pada cikgu yg melatih setiap rumah tu.. Sue target rumah kuning akan dpt no 1.. Sebab ikutkan rekod sebelum ni cikgu ain Sgt agresif membantu pelajarnya utk menang.. Tapi tahun ni persaingan Sgt sengit... Semua cikgu yg mewakili rumah Masing2 membantu kumpulan pelajar masing2 utk menang.. Haaaaa.. Tahun ni lebih adil laaaaa pertandingan.. Hahahaha.. sue tengok semua cikgu bertungkus lumus utk pasukan nya menang...  mak bapak pun terangkat kaki2 sekali.. wakakaka

Silap hari bulan cikgu dan ibubapa yg pengsan dulu sebab penat memberi sorakan dan sokongan. Hahahaha. tahun ni cikgu lia naik heran dgn sue... sebab sue turun bagi sokongan kat anak2 sekali... sebelum ni sue diam jea.. tak tunjuk taring gediks... 2015 tahun pertama kakak di sekolah PASTI.. sue perhatikan dulu gaya mainan diorang... tu sebab sue diam... 2016 pulak.. masa tu sarat nak bersalin... kalu sue turun sorak sekali.. terberanak kat situ kang... aduhhhh... masuk paper gegar waganzar kang...malu siotttt... tahun ni... adik raina bagi kerjasama.. syok jea tido dipangku ayahnya... sue pun melenggang kat pdang la... muahahaha

Kakak diberi tugas utk berada di hadapan Pegang sepanduk dan pakai topi mewakili rumah kuning. Dgn confident Sue yakin rumah kuning menang no 1 nanti.



Fuhhh.. Nampak tak... dgn megahnya kakak memegang sepanduk yg penuh dgn keyakinan terasa spt dirinya jadi ketua kumpulan. wakakaka... Keyakinan itu jd lebih confident utk menang bila dibimbing oleh cikgu ain... Hahahaha.. 

Sue risau jugak kakak bawak sepanduk sebenarnya.. maklumlah.. kakak berada didepan sekali utk bawa kumpulan kuning berbaris.. Yea lah.. Mau tak takut.. sue Takut kakak buat kepala angin.. Bawak sepanduk syok sendiri masuk ke dalam kereta.. Mampuihhh.. Malu siokkkk.. Addehh.. Tapi.. Alhamdulillah.. Kakak ikut arahan cikgu buat pusing utk persembahan beramai2..

Dekna rumah merah.. Dibimbing oleh cikgu Emy.. Sue tak target kumpulan merah dpt no 1.. Sebab tak de rekod kumpulan cikgu Emy no 1 sebelum ni... Hehehe

Kakak ni karektornya tak minat sukan.. Masa pemilihan bola jaring wakil sekolah.. Cikgu lia bagitahu Sue.. Daina tak nak main bola jaring...sue gelak jea... Hohoho.. Xpe.. Sue tak kecik hati pun kakak tak terpilih wakil sekolah sebab Sue pun tak minat bersukan masa kat sekolah dulu.. Wakakkaka.. Maklum lah feeling ayu2 gituuuu.. 

Kat sekolah cikgu siap panggil daina Princess.. Sebab dia selalu perasan dirinya mcm princess.. ngeng3.. Suka hati kakak lah.. Janji kakak tak kacau hidup org.. Okey!


Lagu tema dan ikrar di sekolah pasti dah cukup utk sue rasa yakin dan betul sue hantar anak2 di sekolah ini... pengalaman pertama sue kerja lepas habis belajar di Unisza dulu adalah jadi cikgu sekolah tadika islam di taman sri andalas klang...
setiap pagi pelajar akan baca ikrar... Rodhi tu billahi robba... 
masa tu sue sudah terlintas... bila sue ada anak nanti.. sue akan hantar anak ke sekolah tadika islam.
Alhamdulillah... kakak dan dekna dpt berada sebumbung belajar tentang islam peringkat Pra Sekolah.

InsyaAllah suatu hari nanti... bila impian dan cita2 sue sudah tercapai... sue akan jadi Cikgu di Tadika Islam semula... sue nak guna dan curah balik ILMU yg sue pelajari dulu....



























korang tahu tak... target sue melencong jauh tauuu... kumpulan yg sue target menang tu berada di no 4.. addusshhhhh... tiap2 tahun kumpulan kakak dpt no 4. hahaha... sama sebijik masa mama kat sekolah rendah dulu... tiap2 tahun kumpulan mama dpt no 4... muahahaha.. bab bersukan sue memang tak de luck langsung..

tak pe... setiap pertandingan ada menang ada kalah... yg menang dpt hadiah... yang kalah pun dapat hadiah... inilah cara pihak PASTi menceriakan hati anak kecil... setiap permainan dpt hadiah... kakak daina seronok sangat dapat hadiah... kakak cakap dia hebat sebab main dpt hadiah... hahaha... kakak tak pandai beza kedudukan yg menang dan kedudukan yg kalah.. sebab kami tak ajar diorang perbezaan kedudukan tersebut... yg no 1 kami ucapkan tahniah... yg no 4 pun kami ucap kan tahniah... krn masing2 bagi kerjasama yg baik...

kumpulan yg dpt no 1... adalah kumpulan Dekna... warna MERAH!!!! dibimbing oleh cikgu Emy!!!!... perghhh... kumpulan dekna nampak kecik2 jea... tapi semua lari macam tupai... toing.. toing.. toing... tahniah2...


hahaha... tata.. titi.. tutu...