Wednesday, 29 April 2015

Rumah 4 Musim di Taman Botani Negara - Shah Alam


Assalamualaikum...

kali ni sue nak kongsi pengalaman riadah bersama family tercinta ni...
kami ke Taman botani Negara Shah Alam...

kat sini memang best utk riadah... kami tak dapat nak riadah berbasikal lah sbb anak kecik2..
jaga kanak2 ni dah cukup utk keluarkan peluh... tak perlu nak mengayuh basikal dah...

dah sampai shah alam, bayar parking kete rm3... pastu naik bas utk ke rumah 4 musim... tiket rm5 dewasa dan rm3 utk kanak2...
kami pilih bas lah... agak mustahil nak bawak kanak2 ni naik basikal...

 ini basikal sewa... berapa rm sue tak survey lah pulak...

 kami pakai baju hijau.. sempena dgn masuk tempat hutan rimba yg kehijauan ni...
 tunggu bas...

 dah sampai ke kawasan rumah 4 musim..
"haiiii... saya dah sampaii... korang bila lagi???"

 sue datang ni musim bunga...
sue ingatkan ada 4 musim... ada 4 rumah...
rupanya ada 1 rumah jea... sekarang musim bunga...
kalau nak merasa musim luruh.. musim salji... musim panas kena datang bulan lain pulakkk..






suasana yg segar bugar di taman ni.. redup, sejuk dan sungguh nyaman...
udara bersih jauh dr bau asap kenderaan...







posing sebelum masuk ke rumah 4 musim..

ni kami kat dalam rumah 4 musim...
masuk jea dlm rumah 4 musim utk musim bunga...
memang harum bau bunga lavender...
kalu tertembung dgn rombongan sekolah atau org yg terlalu ramai dlm tu...
bau bunga bertukar menjadi bau stokinnn... hehehe..

dah siap posing kat dalam rumah musim bunga tu...
kami jalan2 kat luar pulak...
posing dan lepak2 kat pondok2 kecil ni...

wefie sekeping sebelum naik bas...
pastu selfie sekeping...

okey... sue cau duluuuuu...
jgn lupa bawak family jalan2 makan angin... anak2 mesti gembira seronok tauuu...
jgn sampai jd mcm hadaina... sekolah 2 hari dah tanya... "esok cuti tak mama?"
addehhh... hari2 nak berjalan mampuih lah mama ngan ayah weeiiiiiiii...
tata.. titi... tutu....

Tuesday, 28 April 2015

Sunglusess Untuk Kanak-Kanak

Assalamualaikum...

haaaa.... anak2 nak sunglass pulakkkk...

tiap kali nak keluar rumah... nak naik kereta, berebut sunglass ayahnya atau mamanya..
cepat2 diorang pakai... katanya silauuuu...

kesian punya pasal... ayahnya pun belanjalah spek mata sorang satu... utk kakak dan utk adik..
nak beli rm2 satu takut rosakkan mata diorang.. kena lah beli yg original...
survey punya survey... brand poney jea yg paling murah rm159 satu... brand yg tak berapa nak glamour semua rm300-rm400 satu.. mampuihhhh... mahal siukkk...

bila di study balik... mata kanak2 lagi sensitif dr mata org dewasa...
kanak2 sgt perlukan sunglass untuk mengurangkan kilauan dan menapis 99-100% sinaran UV ketika aktiviti luar...


ni haaaa... kejap adik yg rembat spek ayah...
kejap kakak yg rembat spek mama...

alih2 kami yg meloponggg... pong.. pong..

ayahnya pun bosan dok berebut spek...
beli lah spek poney sorang satu...
kemain suka lagi adik dpt spekkk...
kakak pilih warna purple...

dah dapat sorang satu... pakat dok posing depan cermin...

Hureyyyy... kami ada sunglasssss..

dok sopan ala2 puteri lah kononnnnn... kikiki 
parking tepi jap... sementara tunggu ayah bayarrrrr...
balik rumah lap spek mata sendiri... 
tido pun peluk spek mata...

kami tak pernah ajar diorang beli mainan barbie doll yg mahal2..
mainan2 semua kat kedai rm2 jea..
sunglass jea di kecualikan dr kedai rm2..
sunglass yg rm2 boleh merosakkan mata kanak2 jika terkana cahaya UV..
so, kena keluarkan bajet lah sikit... kikikiki


tata.. titi... tutu...

Tuesday, 21 April 2015

Zoo Negara

Assalamualaikum..

Entry kali ni nak kongsi pengalaman ke zoo negara... bawak Daina & Hanna jalan2 utk melihat ciptaan Allah SWT...

sebelum ni sue pernah buat entry zoo melaka...masa tu ada anak sorang...
Entry Zoo Melaka Klik disini
si adik masih di alam kandungan....
 

kali ni kat zoo negara ada anak 2 org... Syukur Alhamdulillah...
haaaa.... tu yg si kanak2 berbaju pink tuuuu....
 
Ini lagu kakak belajar nama2 binatang dalam bahasa arab di Pasti Kids BBST...
ada ke patut... kakak cakap mama ni garang macam singa...
mama punya lah manja mcm kucing miew miew...
ishhh... tak patut langsung!

 

tunggu ayah beli tiket...
 


ini kartun yg selalu kakak dan adik tengok...
pastu lari masuk bilik.... sekali dengar suara harimau.. sekali manangis..
2kali dengar... 2kali menangis...
sue geram... tukar channel lain... haaaaa... baru diammm...
pastu nak tengok lagiiii... pastu nangis lagiiii...
 

 ini tempat beli tiket utk naik kereta zoo...
RM5 satu kepala...

 penat nak jalan kat semua pelusuk dalam zoo tu...
so, kereta ni akan berenti di tengah2 zoo
pastu kitorang pusing2 lah kat situ...
 haaaa... inilah kakak daina yg suka posing...
si adik pulak action sikit...
jual mahal... tiap kali nak ambik gambarnya... mesti dia bg bontot jea...
bila dipanggil... buat2 tak dengar jea...
 
kat zoo melaka dukung si kakak..
kat zoo negara dukung kakak dan adik...
ishhh... nampak mcm ada kosong lagi kat bahu tu... kikikiki

 ayah tengah mengajar kakak dan adik tentang bunyi binatang yang sebenar...
bukan spt dlm kartun yg boleh bercakap tu...

 dalam 4 org ni... adik yg paling aktif dan ceria...
sebabnya dia byk dok atas dukung ayahnya...
so, tenaga utk ketawanya tetap maintain..
mama... ayah... dan kakak... tenganga penat mcm kena kejar kat anjing lah....
 
 haaaa... ini lah adik... tiap kali nak ambik gambar... dia bg bontot...
action betulllll....
time nak ambik gambar lah.. adik buat2 bercakap dgn gajah....
hadodododo...
 
 kakak memang senang dgn kamera...
suh ambik gambar kita sekeping... kena ambik dia 10 keping...
 

wefie lah kita... segan nak mintak tlg org ambik gambar... kikikiki
wefie pun wefie lah...
nampak muka separuh sorang pun jadi lahhhh....
 
 
sue saje tak nak upload gambar2 binatang yg ada dalam zoo tu...
kalu korang nak tengok gambar binatang korang pegi sendiri...
bawak anak2 kenali binatang yang sebenar bukan seperti yang dalam kartun yg boleh bercakap tuuu...
 
oraittttt... tata.. titi... tutu...