Monday, 13 August 2018

Restoran Nasi Kerabu Sepang - Pengalaman pengurusan untuk buka restoran



Sembang laki bini depan rumah sambil bagi makan burung... 

"abg rasa.. Abg nak beli lah rumah sebelah.. Abg nak buat homestay.."

"Tak yah lah labur untuk rumah lagi.. Maintenance tinggi.. Kalu abg pandai repair sendiri tak pe.. Ini semua asyik nak upah org jea.. Tak untung nanti.. Ayang cadangkan... Kita upgrade opis kita jadi restoran.. Lagi berbaloi.. Boleh kembang kan lagi bisness nasi kerabu.. Rumah kita sekarang sempat berhabuk bersepah tak larat nak kemas dah.. Kalau beli rumah sebelah.. Mau sempat berhantu dulu baru nak mengemas bang.. "kah3

Pertengah puasa dalam perjalanan  balik ke Kelantan untuk ziarah org tua.. Kami sembang lagi.. 

Pang ping pong.. 
Tang ting tong.. 

" mcmana bang? Berani nak. Laburkan restoran yg cecah puluh ribu tu.. "

" berani.. Labur jea.. "

" okey.. Hasbunallahawanikmal wakil" 

"abang kena janji... kalu untung kita sama2 merasa.. kalau rugi.. jangan salahkan ayang mengabiskan duit jea.. deal?"

"Deal!"

Step pertama yg kitorang beli utk bukak restoran adalah pinggan dulu.. Kah3 


Terdengar desas desus.. Ada yg mengata.. Buat jatuh maruah jea jual Nasi kerabu.. Elok2 keje sign cek.. Pegi keje hidang nasi kerabu kat customer.. 

Jual nasi kerabu adalah bisness backup, bisness kontraktor ada tempoh matang... bila sale dah naik dan start mendatar... pastu kena cantas kiri kanan..sale dah start menurun secara perlahan maka kena pikir utk backup bisness supaya kedai tak kena lelong... sue tak boleh berpeluk tubuh tunggu duit jatuh dari langit... rezeki akan datang setelah kita gerakkan tangan dan kaki... 

Sue tanya diri sendiri.. Perlu ke sue ambik peduli dgn kata2 org?

Sakit hati.. Kecil hati.. Semua tu boleh menguntungkan kan diri Sue ke? 

Apa yg terdetik dihati Sue.. 
"manusia akan mengkritik sekali pun Sue ke liang lahad.."

Sue abaikan apa yg org cakap.. Sue buat apa yg sue rasa enjoy..  Pada sue kalau meminta minta.. Itu lagi hina dari Sue yang jual nasi kerabu...

hidang nasi ke customer melatih diri utk jadi merendah diri, jgn terlalu mendongak bila ke hotel pekerja hotel bukak dan tutup pintu kereta... semua tu sementara... diorang bukak time kita berkereta mewah jea... kalau kita naik kancil ke hotel lima bintang.. diorang suruh parking bawah pokok jea... pangkat dan darjat tu... duniawi belaka...

bila jual nasi kerabu ni... gelaran baru akan dapat... "kakkk... Nasi kerabu 2 pack..."
hahahaha... sebelum ni, ke mana2 org akan panggil puan.. bila jual nasi kerabu org panggil "akak"... 
sue tak kisah ehhh... org nak panggil apa pun.. asalkan dgn panggilan yang elok...

sebenarnya.. jual online ni tak untung mana... keuntungan habis kat minyak kereta jea... bila nasi kerabu dah dapat tempat dihati regular customer sue... itu yg sue berani nak bukak restoran... lagi pun..
terlalu penat ulang alik dari rumah ke opis... pagi masak dan delivery nasi kerabu... pastu belari masuk office utk siapkan keje office... pastu berlari utk ke hospital untuk jumpa client. macam lipas kudung.. sebenarnya keje tak banyak tp cara susunan tempat kerja tu yang salah...

setelah di analysis sue dan asben... kami buat keputusan bukak restoran utk breakfast dan lunch. sambil tunggu customer dtg, sue boleh siapkan keje2 opis... pukul 2.30pm tutup restoran.. sue bersiap utk jumpa client kat hospital pulak... bila buat mcm ni... pengurusan semakin smart, quotation dan respone dpt siap dlm 5 - 15minit. 

masa kecik2 dulu.. sue suka baca buku sambil jaga kedai emak... tak sangka kali ini... buat keje2 opis sambil jaga restoran sendiri... segalanya Allah sudah Takdirkan.. sue cuma jalan kan apa yang telah ditetapkan oleh Allah SWT.







Kos utuk dapatkan lesen premis perniagaan di Selangor ni sangat mahal.. Cukai taksiran setahun rm840.. Cukai billboard rm240.. Kalau bercahaya tambah lagi rm100... 

Percaya tak.. Kalau bukan premis sendiri Sue tak akan bukak restoran.. Sebab  Penyediaan utk dapat lesen sgt rumit... Kos utk bukak restoran sgt mahal.. 

Takdir yang Allah tetapkan pada sue sgt unit... Bisness medical.. Office berjiran dgn Ex Boss. Nasi Kerabu pulak berjiran dgn restoran Ketereh yang memang dah Establish. sedangkan sue masih merangkak-rangkak lagi... tapi tak pe.. niat dihati bukan utk bersaing tapi sekadar memberi pilihan pada customer.. nasi kerabu sama warna tp rasa yang berbeza. sue cuma buat lauk ayam goreng dan daging bakar shj. kalau customer nak lauk lain... sue galakkan customer beli lauk kat restoran jiran sebelah... dan boleh dtg mkn dgn nasi kerabu sue...tak ada masalah... 

kalau kita pergi mana2 medan selera... boleh dikatakan 10 gerai... 10 gerai ada nasi lemak... 10 gerai rasa nasi lemak yang berbeza... ada yg sambalnya cair.. ada yg sambalnya merah gelap... ada yg sambalnya rasa cili kering... customer boleh pilih rasa nasi lemak ikut selera masing-masing.

Pernah tak korang pergi kat A&W cyberjaya dan Burger King Cyberjaya.. Restoran diorang bertentangan... Masing2 bawak menu yg sama.. Burger.. Ayam goreng . Air gas.. Yg beza cuma RASA dan HARGA... Bila org dah bosan dgn burger King.. Org mkn burger A&W pulak.. Begitu jugak nasi kerabu sue.. Kadang2 org bosan dgn nasi kerabu ketereh.. Org dtg ke restoran sue.. Begitu lah sebaliknya.. Kitorang menu yg sama tp rasa yg berbeza.. 

kalau ada 20 kedai nasi kerabu... 20kedai lah ada rasa yg berbeza... customer boleh pilih ikut selera masing2... 

Nasi kerabu sue sentiasa dlm periuk nasi.... setiap 3 jam sue akan panas kan balik utk jaga kualiti nasi. Ayam goreng sue pulak.. sue goreng bila customer datang.

mungkin yg tertanya-tanya... handle 2 bisness dlm satu masa.. sempat ke nak beribadah. banyak kali dah sue explain... beribadah kpd Allah SWT buka nya kena berada di atas sejadah... bukannya kena berada dlm masjid. sambil memasak pun boleh beribadah dgn niat kerana Allah. setiap kali letak bahan dalam masakkan... baca BISMILLAH... bukan kah itu IBADAH? doa spy menu kita jadi sedap... bukan itu IBADAH? sambil masak... terpercik sambal tumis ke lengan.. terlintas di hati... "Allah... ini panasnya dunia... panas api neraka itu sgt perit... Ya Allah... Jauh kan aku dari api neraka.? bukan ke itu IBADAH??? sentiasa berdoa spy Allah sedapkan rasa masakan kita.. spy berbaloi customer dtg dan bayar... jika kita praktik kan keje dan doa serentak... bangun awal pagi kita jauh lebih mulia dr org yg tido lena dibuai mimpi...

Bisness medical skrg bukan mcm bisnes medical 10tahun yang lepas... dulu hantar jea quotation, asal jea customer puashati harga dan kualiti product terus boleh proses pembelian. skrg ni.. customer nak beli barang.. tp sue kena upload catalogue dlm ep... kebanyakkan ambik masa seminggu untuk tunggu ep luluskan IKLAN.. pergi lah menangis kat customer sampai air mata berdarah pun... kalau tak settle kat EP.. customer tak boleh buat apa... bila product dah iklan kat ep... peluang utk kena cantas tu sgt tinggi... sebab kebanyakkan supplier letak harga murah.. silap2 ada yang letak harga agent. skrg ni sue fokus utk promote product yang sue import sendiri sebab product local kebiasaan sue dapat harga pengguna.. bukan harga agent... 



Ini antara soalan yg selalu Sue terima.. 

sue dan suami menguruskan bisnres restoran sendiri tanpa mengambil staff??. kenapa?

sebabnya kami nak faham dan nak tahu selok belok pengurusan restoran.. dari mula renovation,  pendaftaran dgn majlis perbandaran sepang hingga beroperasi ke hari ini... kami buat A - Z.

sekarang sue dah tahu selok belok keseluruhan pengurusan restoran tanpa pengalaman bekerja dgn orang.. penat lelah nya...
 Allah dah bagi rezeki.. Dah bagi tempat yg elok..  Lebih baik sue gunakan utk membeli benda yg memudahkan keje sue.. Deep friyer utk goreng ayam.. Pemanggang elektrik.. bab bila nak balik modal tu.. itu cerita no dua.. Yg no satunya.. Sue buat keje berdasarkan rezeki yg Allah sudah takdirkan. Allah bagi duit utk memudahkan beli keperluan spy keje2 harian lebih efisyen... Dapur elektrik dah terbukti menyenangkan.. Nak buat apa nak guna dapur arang kan? ... sue beli jea laaa...

utk mengelakkan rasa besarnya modal pelaburan untuk restoran ni... 
sue dan asben anggap... Restoran Nasi Kerabu Sepang adalah SECOND HOUSE..
simple kan... setiap apa yg kita beli.. kita hias untuk rumah kita... adakah kita pikir utk balik kan modal? utk rumah... kita tak pikir utk balik kan modal kan?.. hahaha... macam tu lah sue anggap setiap pelaburan utk premis Restoren ni... 

Customer walkin yang pertama support sue dalam group yang besar adalah boss syam dan pekerjanya.. pusat service tayar kereta continental... minggu pertama diorang support sue utk meramaikan customer walkin.. harapkan sale diorang jea minggu pertama...

bagus sgt boss pusat tayar situ... selalu sediakan breakfast dan lunch percuma utk semua staff... 
kedainya pun  nampak besar... berkat jaga pekerjanya dgn baik...

Sue sgt Kekok handle restoran tanpa pengalaman.. Hari pertama ingat tak ada org masuk.. Gelabah nak buat air.. Nampak org jln kaki nak masuk kedai.. Fuhh.. Gigil giler... Rasa nak nyorok bawah table top jea weiii... Tp ingat balik.. Be professional.. Be professional.. Anggap customer ni kawan baru kita.. Sekali nak order teh ais.. Adehh.. Tak ada straw.. Esokkan pulak.. Dia dtg lagi.. Nak order teh susu.. Addehhh.. Straw dah ada.. Susu dah ada.. Penebuk susu pulak tak adaaaaa... Adu makkk aiiii.. Ini lah buat keje tanpa pengalaman..hahaha..

tapi... yang bagusnya.. Mengajar Sue utk sentiasa meminta maaf.. Tak perlu ego pun... Apa yg kurang.. Sue minta maaf.. Simple is my life...

ayat yg biasa terkeluar minggu pertama bukak restoran..
"minta maaf tuan... restoran baru bukak... byk yang tak complete... air tanpa straw boleh tak?"

Allah pun hadirkan org yang baik2 saje... Boss kedai tayar continental.. senyum dan bagi isyarat "ok.."

"saya ni biasa keje opis... guna komputer... buat quotation.. invoice.. DO... skrg nak buat keje2 restoran ni... memang agak kekok laaa...minta maaf yea.."




Diantara benda yg wajib ada utk bukak restoran 

Ekzos fan

Pemadam api

Penapis minyak.. 

1 Jul 2018 nak opening Restoran Nasi Kerabu Sepang... 28 Jun 2018 dapat lesen perniagaan... Alhamdulillah...


Bertambah hairan bila org tahu medical sue masih berjalan seperti biasa.. Tp sibuk pulak bukak restoran.. 

Sebenarnya.. Sue dan Asben tengah mencipta pekerjaan sekiranya hilang pekerjaan hakiki.. Takkan nak tunggu tersungkur baru sibuk nak pikir.. 

Okey lah.. Dah ngantuk dah.. Bye2.. Tata.. Titi.. Tutu...