Assalamualaikum dan selamat hari raya khas buat pembaca blog SUEperb MaMa!!
hari ni sue nk kongsi resepi masak lemak petai..
ini resepi dari emak mertua sue... senang dan sedap!
masak lemak petai ni tak pernah sue jumpa di kelantan ataupun area lembah klang..
kawin ngan org banjar... baru tahu.. petai ni sgt sedap bila dimasak lemak..
bahan2nya sgt mudah..
*petai
*bawang merah, bawang putih, cili besar
*air asam jawa
*santan
cara2 memasak..
kikis kulit luar petai..
kikis buang yg lapisan hijau..
**guna petai yg tua baru sedap
tumis bawang merah, bawang putih dan cili...
pastu masukkan petai...
tutup kuali.. tunggu petai separuh masak..
baru masukkan air asam jawa..
baru lah masukkan santan...
kalu ada ikan goreng... boleh masukkan ikan goreng sekali...
emak mertua sue suka masakkan lemak letak ikan yg dah goreng...
sue xmakan pun ikan... sue suka kuah dan petai jea..
memang sedap!!
*abaikan ghuper kuali usang tu yea..
hihihi... org tua dulu2.. selagi boleh pakai... diorang akan pakai sampai habis..
emak sue pun sama.. selagi periuk dan kualinya tak berlubang... selagi tu lah pakai...
sambil masak tu... jom layan gambar2 kenangan sue masa belajar kat KUSZA dulu...
tata... titi... tutu...
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment