Monday, 29 October 2012

ketupat daun palas - Raya Aidil Adha di Klate 2012


Assalamualaikum rakan taulan SUEperb MaMa!!!

yahooo... tahoooo... yuhoooo..
selesai sudah Aidiladha di klate... rumah ayahbonda sue yg tercinta...
yg buat sue teringat2 lg suasana kat sanaaaa...
laksam... laksee... nasi dagang... ketupat daun palas..tapai... huhuhu... winduuunya...

sehari seblm raya... org klate panggil "hari wak ketupat"
iaitu hari kamis... raya hari jumaat... 
umur 30thn baru terbukak ati nak belajar buat ketupat daun palas dgn emak sue... 

okeyyy... jom follow cara buat ketupat...
ini pati santan... masak dulu, jgn sampai pecah minyak... biar mendidih sikit jea...
letak garam dan gula secukup rasa.


pulut di kukus..

pastu gaulkan santan dan pulut...


ini yg sue videokan cara gaulnya...

pastu pakai tangan pulak... biar betul2 sebati...

ini cara bungkus ketupat daun palas..


hmmm... tak sempat tangkap video td... okey... tengok yg ni pulak...
tengok betul2... korang ingat senang nk rakam video ni... emak sue ni suka gelak...
kalu org suruh diam... lagi dia gelak... nasib baik tak jatuh gigi dlm dlm ketupat tuh!

ini yg dah siap di bungkusssss....

dah buat byk2 tu... simpan dlm peti ais tmpt beku...

bila rasa nk mkn tu... rebus dan toskan...
sentiasa rasa fresh!!!

SIAP!!!

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ad cerita di pagi raya pulak...
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

ini kenangan beraya dlm ladang.... hahaha.. 
memang budaya org klate mcm tuuuu...
lepas solat raya aidiladha... semua ke tempat sembelih lembu di ladang bkn di masjid atau surau...
utk org yg korban la... yg mana nk korbankan diri utk menolong pun boleh jugak... kikiki

daina dah kebosanan...

ni teknik tangkap lembu... main tibai2 tali jea...


ini gambar ayah daina buat proses jual beli...
cara sebutnya mcm ni..
"ambo beli 1 bahagian dalam 7 bahagian dgn hargo yg dibayar"
yg tukang jual pun jwb... "ambo terimoooo..."

niat korban sekali lagi dlm hati... bila tengok darah lembu mengalir... 
"aku korban 1 bahagian dlm 7 bahagian krn Allah Taala.."
syahdunya...


sampai di sini dulu... lakaran memori SUEperb MaMa!!
tata.. titi.. tutu... muaaahhhh!!











Thursday, 18 October 2012

Doa harian yg simple

Assalamualaikum semua... semoga rakan taulan SUEperb MaMa punyai hati yg riang2 belaka di pagi jumaat ni...... Amiin...

kali ni sue nk pokpek... pasal perkara yg simple tapi kita susah nak amalkan...

betul kata ustaz sue masa kat kusza dulu... kalu nk buat ibadah sunat... nk solat dhuha... solat tahajjud... khatam Al Quran... buatlah time bujang... krn masa bujang lah yg dikatakan "masa lapang sblm waktu sibuk"sue senyum sendirian (menafikan apa yg ustaz cakap) alaaa... bila dah ada anak nanti... tidokan anak dulu...pastu bangun tahajjud la... hmmm... skrg kena atah batang hidung sendiri... anak lentok kita lentok kepenatan... kita bangun ambik wudhuk kononnya nk solat mlm... anak bangun nak susu... pastu kita lentok sekali kali kedua pulak... pastu azan subuh... bangun solat subuh... nk berdoa pun sambil jalan... baca yasin pun sambil kejar anak... yea lah... budak baru dapat kaki... pusing sana pusing sini... jogek sana jogek sini... panjat sana panjat sini... pastu jatuh tertonggeng---->> nangisss... ini anak sorang... kalu dah kuar sorang lg ni... entah sempat berdoa lepas solat ke tak... haishh... belum kira daina bangun mlm2 ngamuk mcm nampak "setan"... huhuhu... mama gi keje kuar bintang berpinar2 kat mata mama NAK oiiiii...

memandangkan kita hidup di dunia terlalu sekejap... setiap saat takkan berpatah balik... kat sini sue nak bg tip yg sue dpt dr Kiyai..

sebagai khalifah Allah di dunia ini... kita hendaklah menyebut kalimah "Allah"  setiap saat dlm hati... tak kira di mana kita berada kecuali dlm tandas.  kat pasaraya ke... kat opis ke... dlm kete ke... yg penting setiap saat dan waktu... nk beribadah tak semestinya dlm masjid atau atas sejadah. inilah yg dimaksudkan "mengingati Allah di setiap saat dan waktu" bknnya ingat Allah time susah dan time terima musibah jea..."

sebenarnya... sue pun selalu lupa jugak...hahaha.. (fitrah manusia bernama INSAN bermaksud PELUPA)
namun kita kena latih utk INGAT!! tu sbb sue nk kongsikan kat sini... dgn keberkatan perkongsian ilmu ni... Allah permudahkan hati sue mengingatiNYA setiap saat dan waktu.

Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud :

"Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara.
1. Masa sihat sebelum sakit.
2. Masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin).
3. Masa lapang sebelum tiba masa sibuk.
4. Masa mudamu sebelum datang masa tua dan
5. Masa hidup sebelum tiba masa mati."
(riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi)

Pointnya kat sini la.... "apabila kita tak mampu melakukan ibadah yg berat dan besar pahalanya spt puasa sunat.. tahajjud... dhuha dgn istikomah... maka kita lakukan ibadah dgn perkara2 yang kecil"


spt doa2 di bawah ni.... jadikan amalan harian... dan istikomah


sblm masukkan rumah... baca bismillah 3x dan memberi salam kpd tuan rumah/malaikat yg menjaga rumah... pastu baca doa ni... 


alaaa... baca dlm hati jea... atau kalu nak didik anak kita... kena baca biar anak dengar... InsyaAllah anak kita pandai dgn ikutan tingakahlaku kita... tak perlu di suruh... tak payahlah nk tadah tangan kat depan rumah tu... takut terasa amalan ni jd beban sbb malu pd jiran tengok.. overrrrr... so... wak sekoda2 jah.


ini contoh doa2 harian yang sue tampal kat rumah..

doa masuk rumah... tampal lah kat pintu depan..
sambil buka kunci rumah tu... baca doa...

ini doa sblm dan selepas tido... kalu tampal kat katil... takut terlepas pandang...
so, bila masuk bilik tujuan nk tido... baca lah doa ni...

ini doa keluar masuk tandas...
time nk "on dan off" lampu tandas... haaa... bacalah doa..

sue tampal doa sblm dan selepas mkn kat sinki...
sambil basuh tangan sblm dan selepas mkn... 
bacalah doa... bila dan sampai kat meja mkn tu... baca bismillah sekali lg..

tak payahlah skima sgt... nk tadah tangan segala bagai... baca dlm hati pun tak pe... Allah dengar..
kita kat umah kan biasa pakai baju tak cukup kain... segan nk skima2 ni... wak skoda2 jah..

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

sape2 yg berminat utk print dan tampal tu... boleh copy yg kat bawah ni...

yg ni baca time nak pegi keje dan balik keje jea... 
kalu setakat kuar rumah nk buang sampah tu tak payah la...

doa ni sue amalkan dlm kereta... memang baca kuat2 sambil mengajar daina berdoa.
jgn lupa ajar anak IKRAR sbg org islam...

رَضِيْتُ بِاللهِ رَبَّا وَبِالإِسْلاَمِ دِيْنَا وَبِمُحَمَّدٍ نَبِيًّا وَرَسُوْلاً

Aku ridho Allah Tuhanku, Islam agamaku, dan Muhammad Nabi dan Rasulku.

kalu dah balik rumah tu... jgn harap nk belajar apa2 dah... daina dah sibuk nk tengok upin ipin... kalu kita ajar pun dia ckp "nanak!!... nanak!!" maksudnya... tak nak!!

yang ni doanya simple sgt... sambil jalan ke tandas tu... baca doa ni... (bg yg dah hafal)...
tak payah nak tadah tangan kat depan tandas... nanti org tengok pun pelik...
pastu mulalah segan nak amalkan doa... 

yang ni tampal kat pintu bilik...kalu tampal kat katil kang... tak boleh nak baca sbb bilik dah gelap...
bila kita ke bilik niat utk tido... bacalah doa ni... kalu niat nk mengemas bilik... tak yah lah baca...



yang ni pun sama... sambil jalan basuh tangan sblm dan selepas makan tu...
baca doa ni..

doa ni baca sendiri2 jea... wlpn mkn berjemaah dlm keluarga... 
kalu dlm majlis.. ikut tatatertib majlis la...
kalu doa berjemaah lagi bagus dan lebih berkat...
tapi... kalu perkara jemaah itu jadi beban dan penyebab malas nak lakukan...
baik kita amalkan utk diri sendri..



Sekian...
Amalkan yg sedikit tp istikomah... dr SUEperb MaMa!!!
zassssssssssssss............








Monday, 15 October 2012

UBS Inventory System - Bab 2



Nur Tuhan - Hijjaz
sambil belajar pasal UBS inventory bab 2, jom layan lagu ni dulu...


sue sgt terhutang budi dgn  "Lily Ashraf" krn ajar sue point2 penting tentang UBS inventory melalui online fb/online tel... tqvm.. semoga Allah gantikan dgn rezeki yg lebih berkat... Amiin...

Bab 2

keep in "product" --->> Item File Maintenance
page depan sekali tu... klik Item
Item kat atas (new) utk keep in product baru
Item kat bawah (search) utk summary pasal product

1.Enter Item No --->> cth : CDH350
2.Item Description  --->> cth : Compact Disposable Humidifier
3.Brand  ---->> bla..bla..
4.Supplier No : nama dan kod pembekal mesti sama dgn UBS account
5.Packing
6.Unit Of Measurement : Unit
7.Unit Cost Price
8.Remark
haaaa... yg ni... semua kena keep in...
"Product ni sue sengaja tulis kat sini sbg kenangan cadangan dan idea sue pd boss utk buat product dan brand sendiri sbg tanda bumiputera lepasan KUSZA mampu berdaya saing dlm medical supplier.
hasil kajian sue tentang product ni ----->>>  permintaan sgt tinggi dlm market dan tak banyak persaingan...
 sue sgt confident nk jual dgn syarat :-
product mesti berkualiti... terima kritikan yg membina dr customer... berdepan dgn customer bila ada masalah.... perbaiki kelemahan product..
Alhamdulillah... Product ni memang dapat tempat dlm pasaran medical..

taddaaa... inilah productnya..

kat page ni pulak... mesti keep in Supplier No.
baru senang nak cari berdasarkan supplier.
--->>> cari product boleh tahu sape suppliernya...
utk group dan category tak keep in pun tak pe...(yg ni sesuai utk pasaraya yg byk prodcut)

ini summary yg simple... boleh search slps keep in data

kat sini utk tengok report detail...
korang boleh tengok mcm2...
confirm x mampu buat secara manual..
gambar2 kat bawah ni contoh report yg sue suka view utk rujukan keje...
Report --->>> Item Status & Value

page ni kita boleh tengok...
*kuantiti terima barang...
*kuantiti keluar barang..
*baki stok
*nilai stock dlm tangan


Top Category - Product Sales
---->> kita boleh tengok product yang paling TOP setiap tahun atau setiap bulan.
tepi sekali tu ada RM... sue tak masukkan dlm gambar... Confidential okey.....

spt biasa... tak sah akaun kalu x convert ke excel..

Stock Aging - By Month
ini yg paling bagus...
setiap brg masuk... kita akan tahu bila barang keluar...
berapa lama tempoh brg tersebut beku dlm stor...


bab 3 nanti sue ajar... cara keep in Supplier dan Customer

so... su nasihatkan utk graduan2 yg tengah cari keje dan utk anak2 sue bila dewasa kelak...

"nekadkan dlm diri utk istikomah dlm satu2 bidang perkerjaan...
sabar dgn ujian... sabar dgn mata2 yg menjengkelkan kpd kita...
sabar dgn org yg iri hati pd kita... pertahankan diri dgn niat krn Allah...
InsyaAllah... Allah akan bagi kejayaan seiring dgn niat kita...
hmmm... satu lg nk bebel ni... jgn terlalu memilih keje dgn bidang yg kita belajar...
masuk jea kerja sbg kerani dulu... bila dah serasi dgn syrk... upgrade kan diri mengikut keperluan syrk...
bila dah lepas 5 tahun cari pengalaman... barulah pilih skop kerja yg anda minati spy jd lebih profesional...
sekiannnnn...


okeyy... korang baca doa ni kalu rasa diri tu kedekut ilmu...

"Ya Allah, setelah aku mengajar org lain ilmu yg sedikit ini... engkau gantikanlah utk aku dgn ilmu dan rezeki yg lebih BERKAT... aku yakin ENGKAU lah yg MAHA KAYA dan MAHA PEMURAH"

insyaAllah... sikap kedekut ilmu akan beransur hilang dgn izin Allah.


Tuntutlah Ilmu hingga ke menara gading!!!



tata titi tutu..
Sekian sudah pembelajaran hari ni dr SUEperb MaMa!!
Mmuaahhhh!!













Sunday, 14 October 2012

Koleksi pakaian mengandung

Assalamualaikum semua!!!
entry kali ni... sue nk simpan koleksi baju mengandung kat blog SUEperb MaMa ni.... 
---->>> anak2 sue boleh tengok bila diorang besar kelak... hehehe..
jgn meyampah yea... :-)


ini baju pertama sue beli... ala beli yg murah2 jea... setakat nk pakai utk 8 bln...

merah...

biru...

hijau... 
merah... biru... hijau... ni shopping kali kedua kat sogo ---->>> RM130... 
murah jugak... beli yg 70% sale.... muahaha..


Ungu
Hitam
baju ungu dan hitam ni shopping kali ketiga kat sogo jugak ... abih dlm RM130 hingget jewww...
pun 70% sale.. Piece... :-)



baju putih ni nipis... mesti pakai inner...


ada mcm2 color inner sue punyer...
boleh dipakai dgn baju warna hitam dan warna putih ni...
tudung padankan dgn warna inner...



ke hulu ke hilir cari seluar pregnant... huhuhu.. nk cari  yg murah2 jewwwww... puas mencari... alih2 yg ada saiz sue RM189 hingget... layan jea la... drp duit abih kat minyak kete round sana sini...... baik wak beli seluar...













seminggu slps tu... jln2 kat kedai tepi tesco di nilai.. jumpa seluar pregnant murah punya... sblm ni pegi sana... xde pun... skrg stok baru sampai... apa lg sambar la... RM35 hinggetttt... nyesal giler beli yg mahal tuh!! mengabihkan duit jea... 
so, kos utk seluar RM35 + RM190 = RM225
purata sepasang seluar RM112.50..
hmmm... rasa sejuk sikit hati... xde lah mahal sgt...
kalu nk sejuk kan ati lg... anggap lah beli seluar mahal percuma seluar murah... muahahaha..
tp sue rasa nk beli seluar 1 lagi la... jadi... nampak lg murah sepasang tu...
kos utk seluar RM35 + RM35 + RM190 = RM260 bahagi 3 helai
purata sepasang seluar RM86.60.. ok tak???? kah3..


jumlah perbelanjaan baju hamil kali ni RM260 shj..
+
seluar RM225 = RM485.
ok la tu kan??? pakai utk 8 bln...


hari ni check up kali pertama kat klinik kesihatan salak... 

hihihi... ini buku rekod hamil SUEperb MaMa!!!
mengandung kali ke 3... anak ke 2... (pelik ke????)
"anak pertama gugur la..."
.........................................................................................................................

Ya Allah... tak sabarnya... menunggu rezeki baru yg Allah bagi sempena kahadiran anak kecil ni...
imbasan lalu... lalu... dulu... dulu...
awal perkahwinan : Allah bg rumah flat...
mengandungkan Daina : Allah naikkan gaji sue dan asben
hadirnya daina ke dunia : Allah bagi rumah teres
dpt tahu jea mengandung kali ni : Allah selesaikan pembayaran rumah flat guna kwsp
semoga selepas kelahiran ni... Allah berikan kami rezeki yg BERKAT di dunia dan akhirat.
"Biarlah sedikit asal diberkati... drp banyak tak mencukupi"
mungkinkah??? ---->>> berhijrah ke tmpt yg ada ketenangan di dunia dan akhirat.
Hasbunallahawanikmalwakil...

Daina tengah cuci mata jappppp....

"kummmm" ---->>> daina bg salam kat pintu masuk klinik kesihatan salak...

"hai... kwn2. sy dtg nk checkup utk setahun 3 bln ni...mmuahh!!"


ayah uruskan checkup utk daina... mama uruskan checkup utk yg dlm perut ni...
bila suami ada toleransi mcm ni... seronoknya mengandung.... sakit... penat pun tak terasa...
terasa tu terasa la jugak... tp tak perit la...


ini gaya terbaru daina tengok tv... 
mamanya keje... jarang2 sgt dpt tengok telatah baru daina... sekali sekali tengok telatah baru tu... hmmm.. kena rakam la yea...





TAMAT
Sekian sudah... lakaran perbelanjaan ketika hamil SUEperb MaMa!!!
muahhh!!!