Thursday, 28 June 2012

Resepi Kek coklat moist



Kisah Daina!!! Episod 2...

Happy besday to you... happy besday Nur Sufi Hadaina... Happy besday to you..

nyanyi lagi... masak sambil enjoy2...

kali ni sue nk tunjukkan resepi kek coklat moist... bg ibu2... mama2... mami2... yg berkerjaya tu...
yang teringin nk mkn kek coklat buatan sendiri...

jom ambik resepi SUEperb MaMa!!!



Sebungkus kek coklat segera... hahaha... (boleh dapatkan melalui online... contact mazia 014-3040013 )
250ml susu segar
250ml minyak masak
250ml air panas
2 biji telur
disebabkan sue jarang memasak kek... baik kita beli adunan kek segera... jd, xde lebihan coklat.. xde la kena simpan lebihan tepung.., xperlu nk sukat timbang tepung semua alah tuuu... 
bg yg org selalu masak... berbaloi buat kek yg sukat2 sendiri...yg lebihan coklat tu boleh masak benda lain lagi...
resepi ni bg org yg masak sethn sekali tauuuuu... semua sukatan ngam2 jea... muahaha..
yg penting air tangan sendiri... wakakaka

dlm paket tepung kek tu ada tulis A - B - C
yang ni bahan A

ini bahan B

campurkan bhn A dan B

masukkan 2 biji telur

masukkan susu cair

masukkan minyak masak... sukat guna kotak susu segar jea...
xpayah nk timbang2..

masukkan air panas.. pun guna kotak susu jugak

gaul sampai sebati.

kacau selama 2 minit... xpayah guna mesin pun...

pastu tuang ke dlm loyang yg dah di sapu ngan majrin...

kalu nk kukus kena tutup ngan aluminium foil... 

tutup rapat2... baru kek tu naik dan gebuuuuu... senangkan???? hihihi

skrg kita nk wak toping pulak... guna bahan C

masukkan ke dlm bekas.. tuangkan 1 tin kecil susu pekat...

masukkan minyak masak...


kacau hingga sebati dan masak kat atas api perlahan...
pastu letak dlm peti ais selama 1 jam... biar toping tu jd likat...

kek hitam coklat moist dah masak!!!
ini bukan hangus tauuuu!!!
hitam ni lambang kepekatan coklat yg sgt enak...

pastu... tuangkan toping tadiiiiii...


kmd susunkan manik2 yg mcm kepala jarum peniti tu...
tulis apa yg korang nk tulis...
yg ni adik sue tulis  "Besday Daina"
<<<tadddaaaa,,, kek siap utk dihidang>>>






Daina tengah mengemas... mama mengemas tak berapa kemas... okey2...
daina kemas baju daina sendiri...
heeeee...





29 June???? aduhhhh... masih segar dlm ingatan 18 jam contraction (6 jam dlm labour room)
wowowow... ngeri gilerrrrr!!!!

28hb checkup kat kpmc... bgth doc, baby dah kurang gerak.
doc yg muka serius tu... suruh masuk wad... huhuhu... xrasa nk bersalin pun, kepala baby yg kat tulang servik pun dah beralih ke paha kiri. takut giler sbb kena paksa bersalin.



"doc, berapa berat baby?"
"jangkaan 3.6kg... ketogori besar sbb badan awak kecik"
"glurpp!! boleh bersalin normal tak?"
"boleh"



kul 4 nurse masukkan air spy proses paksaan bersalin jd cepat. tp jalan tetap xbukak cuma 2 cm.
nurse sifu dtg.. pecahkan air ketuban.. bunyi mcm air dlm baldi tumpah... ngeri2.. asben dah terkepit2 kat atas sofa... kita yg nk bersalin... dia pulak yg terkepit2... hahaha

nurse sifu cek jln tetap xbukak jugak... so, dia target kena operate!!!!
dtg anak murid nurse sifu td... goyang2 perut utk cek air ketuban, rupa2nya air ketuban byk lg.. kena pecahkan air ketuban lg sekali... kali ni lg byk...bunyinya mcm air satu jap tuang kat dlm baldi!!! lg sekali asben sue terkepit2 kat sofa tuu... muahaha..

kul 12 pm masuk labour room... dok lalok kat dlm tu sampai kul 6.30am.
nurse dah naik heran kenapa baby xnk turun... dan xrasa nk push pun.. jalan dah bukak normal.

bunyi jea azan subuh... asben pergi solat subuh, tiba2 doctor dtg terus jea buat epidural wlpn belum start utk push sbb baby besar nk bandingkan dgn badan sue yg kecik molek ni...huhuhu
time kena epi tu... fuhhhh...bunyi mcm gunting rambut jea..
tak rasa sakit pun... mungkin doc bg  ubat tahan sakit kot..

doc xbyk citer... x explain apa pun kenapa baby x turun... doc terus on mechine utk vacum ..
mula2 pakai vacum saiz kecik.. xcukup kuat..
tukar vacum saiz besar... pun xlepas.
pakai forcep pulak...
"kalu forcep xlepas... kena operate lah"
"Glurp!!!"

apalagi... aku terang sekuat hati... nurse menjerit2
"Pushhhhhhh...sambung nafassss..... pushhhhhh... awak boleh... push lg.. push lgggg...ok pandai.... "

pastu nurse mintak asben bg semangat jugak...
asben pun dok repeat ape yg nurse ckp..
"Pushhhhhhh...sambung nafassss..... pushhhhhh... ok ayg pandai... push lg.. push lg..." 

dengar asben jerit...tengah patah semangat terus jd bersemangat...

utk push yg ke3 guna forcep!!!
apa lg!!!! push sekuat hati laaaaa... kebabooooo...


Alhamdulillah tepat 6.30am... Sempena isra' mikraj Nur Sufi Hadaina lahir ke dunia..

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


hari ni dah genap 1 tahun...
skrg nurrse suggest topup dgn susu formula sbb tinggi daina naik tp berat daina xnaik...
hadoyaiiiii.... berapa byk susu formula mama cuba utk daina oiiiii....


yg ni dah cuba... kuar2 jea dr perut mama... nurse terus bg minum susu ni.. 
Daina suka... tp Daina sembelittttt... so, STOPP IT!!!

umur 2bln ... try susu ni,
Daina minum sikit dan menolak ngan lidah...

tukar ke susu ni pulak... Daina tersedak susu kuar ikut hidung...
asyik menangis kat umah pengasuh mintak susu mama jugak..

atas pemintaan Daina... Mama beli breastpump RM350
pam ping pung...pang ping pung... skrg susu dah mula kurang..
paling byk sehari 11aun
paling sikit sehari 7 aun.. bekalan asyik xcukup...
so, mama dan ayah... kena pikir susu formula terbaik utk daina... 

Doc pakar kanak2 suggest bg susu ni pulak...
susu soya...
baru bg 2 hari... ada pulak kwn fb mama link pasal keburukan susu soya...
adoiiii... mcm sindir mama pulak yea...
daina pun kurang berminat sbb bau kekacang masin... hmmm... STOPP IT!!!

try susu ni pulak.. sbb ramai yg ckp bagus.
Daina minum seteguk... gelengkan kepala... mama bg lagi kat daina... daina tolang guna tangan..
mama cuba lg sekali bg kat daina... daina tempis sampai gelas jatuh... fuhhh... saboooorrrrr!!!
kat umah pengasuh pulak...
bila susu mama dah abih... umi bagi susu ducth lady... daina minum seteguk pastu terus pandang botol susu mama... ciannya... susu mama dah kurang Nak oiiii...



jln2 kat giant seri kembangan...
ada promoter bg susu utk try kat baby...
mama pun ambik segelas kecil...  daina minum sampai habis... xde taici2 dah...
apa lg... sambar la sekotak RM35 utk 600g.
 susu MAMIL GOLD ni ada campuran oligosakarida yang dipatenkan atau immunoforce yang boleh membantu menjaga kesihatan usus anak-anak kitatidak mengandungi sukrosa,
kajian dan penyelidikan dari pakar sains yang diiktiraf oleh doctor dan saintis daripada 33 buah Negara,
 immunoforce juga dipertingkatkan lagi dengan mengandungi tahap DHA paling tinggi,
IMMUNOFORCE hanya boleh didapati di Mamil Gold SAHAJA untuk menyokong sistem immunisasi kanak-kanak.

bila dah baca info ni... mama rasa confident dgn MAMIL utk  makanan tambahan daina!!


mama trauma la... sbb daina pernah sembelittttt...
mama xnk sejarah tu berulang lg... mama nak yg terbaik utk daina!!!
mama dan ayah dah pakat tauuuu... kami kejar kualiti bukan kuantiti!!!


susu formula ni utk makanan tambahan shj... susu mama masih supplier terbesar utk daina!!!
setiap hari.. mama bekalkan :
8 aun Susu mama + nasi dan sayur belender + air kurma + 2 pencedok susu Mamil.

Daina kena habis sebelum mama/ayah ambik kul 6pm. okey?

bg guna botol susu daina tak nak... alih2 try yg ni pulak... daina mcm boleh terima sikit la...
wlpn main2 taici.. heeee..


bancuh susu mamil jea... daina tak nak langsung! sabo2...
nasib baik mama daina ni kreatif ... daina jgn nk main auta2 ngan mama, okey!
mama campur sesudu nestum dlm susu mamil spy bau lembu tu kurang sikit...

skrg tengok lah gaya daina minum susu formula!!!!








dulu x confident dgn susu ibu... skrg sue dah terlalu confident dgn susu ibu
"susu ibu susu terbaik utk baby kita"...
skrg cam ni lah jadinyaaaaaa....
bukan main susah lg nk pujuk minum susu formula nih...
sabar... sabar.. sabar... hadohaiiiiiiiii...

skrg sue cuba Mamil yg ada "honey" pulak...
Alhamdulillah... tak de la taici byk sgt... wlpn berejam nk tunggu daina abihkan 3oz.
kadang2 sue bg biskut utk daina kunyah... kmd diana akan rasa haus... 
pastu bg susu mamil... InsyaAllah diana akan telan jea la..






ini kek besday saya!!! yeahh..

"Daina sayang mama dan ayah!!!"

Daina dah bersedia nk main potong2... cincang2.. cocok kek!!!!

ini ayah daina!!!!
 
Tamat sudah Kisah Daina episod 2 !!!...


layannnnn... zassssss...


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di Facebook Page ROSSEcouture


 






Sunday, 17 June 2012

Resepi Agar-agar milo dan buah


Agar-agar milo dan buah di hari Isra' Mikraj.. besday Nur Sufi Hadaina!!!

ini aksi Nur Sufi Hadaina sempana Israk Mikraj!!!

heeee~ sempana hari berbahagia ni... Sue nk kongsi Resepi Agar Milo dan Agar Buah!!

Resepinya cam biasa la...
agar-agar tali
gula 
air 
susu cair
milo/buah dlm tin


haaa... ini dah siap masak agar-agar, gula, susu cair.

ngeng3... sorang nk mkn agar-agar buah... sorang lagi nk mkn agar-agar milo...
udah! jgn gaduh2... buat jea dua2..
"apo susoh gak? kalu susoh tohokkkk"


suami sue nk mkn agar-agar buah... so, tuang jea agar-agar td ke dlm bekas yg dah diletak buah dlm tin.

sue pulak nk mkn agar2 batik berlapis..
hmmm... xsempat nk lapis la... Daina dah bangun tido...pastu start nangis manjanya tue..
heeee~hilang fokus!
lepas tuang yg milo dlm bekas... belum sempat keras.... sue terus cedok2 yg putih utk di maukkan dlm bekas milo... jd la begini ghupernya... mcm peta jatuh dlm longkang lerrr...
xpe.. yg penting rasanya terbaik lah!
biasa la... wak keje sambil dukung daina...
time ni memang nampak buruk oiiii... dah potong utk dimkn cantik tauuuu...

tengok nih!
cam lapis2 bumi gituh! hahaha
sedap tau... kepekatan milo tu... pergh!!! 
sampai lupa nk pelawa kat kwn2 opis...
sedar2 jea... dah abih sebekas sue belasahnya...

tinggal sepotong ni dah... last utk di ngap!
mkn sambil order brg kat oversea... kalu salah order ni... mampui sue kena jerkah kat bossss!!!
hihihihi

okey... agar dah abih sebekas!
skrg mai kita sama2 hayati peritiwa isra' mikraj...



ISRAK MIKRAJ: URUTAN RINGKAS PERISTIWA-PERISTIWA YANG BERLAKU
DALAM ISRAK MIKRAJ KE ATAS RASULULLAH SAW
Umat Islam seluruh dunia akan menyambut ketibaan peristiwa agung iaitu Israk dan
Mikraj yang ada disebut dalam ayat pertama surah al-Israk pada 27 Rejab (17 June 
2012) InsyaAllah. Mereka tidak akan melepaskan peluang keemasan yang datang
sekali setahun dalam bulan hijriah. Ia bagaikan dinanti-nanti oleh pencinta agama
Islam, kerana kepentingannya dalam mentarbiyah jiwa manusia ke arah
kesempurnaan. Israk dan Mikraj adalah salah satu peristiwa penting yang berlaku
pada diri baginda Rasulullah SAW.
Peristiwa ini telah membongkarkan keimanan dan keyakinan umat manusia tentang
kekuasaan Allah dan kebenaran kepada kenabian nabi Muhammad SAW. Orang kafir
sendiri menjadikan peristiwa Israk Mikraj ini sebagai suatu pembohongan yang
menambahkan lagi penolakan mereka terhadap dakwah nabi. Manakala keadaan
umat Islam sendiri terbahagi kepada beberapa peringkat iaitu ada yang terus
membenarkan nabi seperti Sayyidina Abu Bakar as-Siddiq, ada pula yang mahu
penjelasan terperinci dengan menguji nabi melalui beberapa pertanyaan seperti
bilangan pintu dan tiang dalam Masjidil Aqsa bagi membuktikan kebenaran kepada
cerita tersebut dan ada pula yang bersikap menolak terus cerita nabi dan kembali
murtad daripada Islam. Peristiwa Isra’ dan Mikraj berlaku di dua tempat utama di
bumi sebelum nabi dinaikkan ke Saidatul Muntaha iaitu bumi Mekah dan Palestin
malah melalui ayat 1 surah Isra’ menjelaskan bagaimana Allah memberkati bumi
Isra’ dan sekitarnya. Sehingga kini bumi Isra’ iaitu Baitul Maqdis, Palestin terus
menjadi rebutan 3 agama iaitu Islam, Kristian dan Yahudi sehinggakan keganasan
Yahudi dalam membunuh dan merampas tanah milik umat Islam terus berjalan
tanpa perikemanusiaan.
Sejarah Perjalanan Israk Mikraj
Rasulullah SAW mengalami pembedahan dada/perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail
dan Malaikat Mika’il. Hati Baginda SAW disuci dengan air zamzam dibuang ketul
hitam (‘alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan was-wasnya. Kemudian
dituangkan hikmat, ilmu dan iman ke dalam dada Rasulullah SAW. Setelah itu,
dadanya dijahit dan dimeterikan dengan “kahtimin nubuwwah”. Selesai
pembedahan, didatangi binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah
dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan “Israk” itu.
Semasa Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil Aqsa)
Sepanjang perjalanan (Isra’) itu Rasulullah SAW ditemani oleh malaikat Jibrail dan
Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah)
Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan sembahyang sebanyak 2
rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah : I. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah.

II. Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa AS menerima wahyu daripada Allah.

III. Baitul-Laham (tempat Nabi Isa AS dilahirkan).  Dalam perjalanan itu juga
Rasulullah SAW menghadapi gangguan jin ‘Afrit dengan api jamung dan dapat
menyaksikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib, antaranya:-

A. Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka.
Apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi
dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail:
Itulah kaum yang berjihad “Fisabilillah” yang digandakan pahala kebajikan
sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

B. Tempat yang berbau harum, Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah
bau kubur Masyitah (tukang sisir rambut anak Fir’aun) bersama suaminya dan
anak-anaknya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman
ibunya) yang dibunuh oleh Fir’aun kerana tetap teguh kepada Allah (tak
mahu mengakui Fir’aun sebagai Tuhan).

C. Sekumpulan orang orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap
kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula.
Demikaan dilakukan berkali-kali, Jibrail memberitahu: Itulah orang-orang
yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).

D. Sekumpulan orang yang menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur)
dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka
makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata  Jibrail Itulah orangorang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.

E. Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk
sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan
perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan  perempuan itu
masing-masing mempunyai isteri dan suami.

F. Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail:
Itulah orang yang makan riba.

G. Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi
ditambah lagu kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah  orang yang tak dapat
menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.

H. Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan
penggunting besi berkali-kali. Setiap kali di gunting, lidah dan bibir mereka
kembali seperti biasa. Kata Jibrail: itulah orang yang membuat fitnah dan
mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya. I. Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka.
Kata Jibrail: Itulah orang yang makan daging manusia (mengumpat) dan
menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.

J. Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat
dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar
(takbur), kemudian menyesal tapi sudah terlambat.

K. Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan.
Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah
memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan
dunia daripada akhirat.

L. Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah
berhenti. Rasulullah SAW tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang
yang mensiakan umurnya sampai tua.

M. Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan
sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan
menanti saat hari kiamat.

Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun daripada Buraq. Kemudian masuk ke
dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat  dengan segala anbia’,
aulia’ dan mursalin menjadi makmum. Pad suatu tika Rasulullah SAW terasa dahaga,
lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu
diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilihan yang betul. Jika arak itu dipilih,
nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.
Semasa Mikraj (Naik ke Hadhratul Qudus Menemui Allah)
Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah SAW dan Jibrail naik
tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).

a) Langit Pertama: Rasulullah SAW dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu
jumpa dengan Nabi Adam AS. Kemudian dapat melihat orang-orang yang
makan riba’ dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan
kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada
susu penzina perempuan.

b) Langit Kedua: Nabi SAW dan Jibrail naik tangga yang kedua, lalu masuk dan
bertemu dengan Nabi Isa AS dan Nabi Yahya AS.

c) Langit Ketiga: Baginda naik langit ketiga dan bertemu dengan Nabi Yusuf AS. d) Langit Keempat: Baginda naik tangga keempat dan bertemu dengan Nabi
Idris AS.
e) Langit Kelima: Baginda naik tangga kelima dan bertemu dengan Nabi Harun
AS yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israel.

f) Langit keenam: Baginda naik tangga langit keenam dan bertemu dengan
nabi-nabi.

g) Seterusnya dengan Nabi Musa AS, Rasulullah mengangkat kepala (disuruh
oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai termasuk
70000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.

h) Langit Ketujuh : Baginda naik tangga langit keyujuh dan masuk langit ketujuh
lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul
Ma’mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah SAW Nabi
Ibrahim AS bersabda. “Engkau akan berjumpa dengan Allah pada malam ini.
Umatmu adalah umat terakhir dan terlalu dha’if , maka berdoalah untuk
umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syuga iaitu La Haulawala
Quwatta Illa Billah. Mengikut riwayat lain, Nabi Ibrahim AS bersabda :
“Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik
tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah iaitu :
Subhanallah, Walhamdulillah, Wa La Ila Haillallah Allahuakbar dan La
Haulawala Quwatta Illa Billahil Azim. Bagi orang yang membaca setiap
kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga.

i) Setelah melihat beberapa peristiwa lain yang ajaib, Rasulullah dan Jibrail
masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini
betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

j) Tangga Kelapan: Di sinilah disebut “Al – Kursi” yang berbetulan dengan dahan
pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah SAW menyaksikan  pelbagai keajaiban
pada pokok itu. Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan
sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah
warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas
emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia.

k) Baginda Rasulullah S.A.W dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang
terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke  syurga dan melihat
neraka beserta dengan malaikat Malik penunggunya.

l) Tangga kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk  pokok Sidratul-
Muntaha. Rasulullah SAW masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan
Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki ghaib di dalam nur ‘Arasy,
iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu
penuh kepada masjid dan tidak derhaka kepada ibu bapanya. m) Tangga Kesepuluh : Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S.W.T dengan mata
kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan
Muhammad, Rasul-Nya.
Allah SWT: Ya Muhammad
Rasullah: Labbaika
Allah SWT: Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan.
Rasulullah: Ya Rabb, Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau
berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau
berikan Daud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau
kurniakan kerajaan Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa
pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin.
Engkau ajarkan ‘Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat
menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati.
Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan.
Allah SWT : Aku ambil mu sebagai kekasih. Aku perkenankan mu sebagai
penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu
dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri
keutamaan dan keistimewaan kepada mu pada hari kiamat. Aku kurniakan
tujuh ayat (surah Al Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa
sebelum mu. Aku berikan mu ayat-ayat di akhir surah al Baqarah sebagai
suatu perbendaharaan di bawah “Arasy”. Aku berikan  habuan daripada
kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku
kurniakan panji-panji Liwa – ul – hamd. Maka Adam dan semua yang lainya di
bawah panji-panji mu. Dan aku fardukan atas mu dan umat mu 50 (waktu)
sembahyang.
Selesai munajat, Rasulullah SAW dibawa menemui Nabi Ibrahim AS kemudian nabi
Musa AS yang kemudiannya menyuruh Rasulullah SAW merayu kepada Allah S.W.T
agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas
sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan 5 waktu), baginda tidak mahu lagi
merayu kerana malu kepada Allah, dan akhirnya Allah perkenan memfardukan
sembahyang 5 waktu sehari semalam tetapi mengekalkan nilai pahalanya sebanyak
50 waktu juga.
Selepas Mikraj
Rasulullah S.A.W turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-
Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke  Mekah pada malam yang
sama. Pengajaran penting daripada Israk dan Mikraj
Menurut Syeikh Prof Dr Yusuf al-Qaradawi, menerusi peristiwa berkenaan, kita boleh
fokuskan kepada dua perkara penting, pertama berhubung dengan Masjid al-Aqsa
dan hubungan dengan Masjid al-Haram, kedua mengenai kewajipan solat yang
diserahkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW. Persoalannya di sini, mengapa Allah
tidak memperjalankan baginda terus ke langit ketujuh, tetapi singgah dahulu di
Masjid al-Aqsa? Ini kerana Allah mahukan agar baginda bertemu dengan para anbiya
terlebih dahulu bagi menyatakan sokongan padu mereka terhadap kerasulan Nabi
Muhammad, di samping mahu baginda singgah di sebuah tempat yang penuh
dengan keberkatan daripada Allah SWT seperti yang disebut dalam ayat pertama
surah al-Israk. Kepimpinan baginda menjadi titik tolak penyatuan akidah dan syariat
di kalangan para anbiya, justeru baginda menjadi imam solat kepada mereka, iaitu
kepimpinan bersifat global, bukan hanya untuk kaum  atau bangsa tertentu, malah
buat manusia sejagat yang terdiri daripada pelbagai etnik, suku kaum, bangsa yang
menunjukkan kebesaran Allah dalam mencipta makhluk  bernama manusia.
Hubungan Masjid al-Haram dan Masjid al-Aqsa tidak dapat disangkal oleh individu
Muslim yang sayangkan agamanya. Ini kerana dari segi sejarah menunjukkan Masjid
al-Aqsa adalah kiblat pertama umat Islam sebelum berpindah kepada Masjid alHaram hingga ke hari ini.
Justeru adalah menjadi tanggungjawab semua pihak khususnya di kalangan umat
Islam membebaskan Masjid al-Aqsa dari cengkaman rejim Yahudi-Israel, kerana ia
ada kaitan dengan persoalan akidah mereka. Pengajaran kedua terpenting menerusi
peritiwa Israk dan Mikraj, ialah pelaksanaan ibadat solat lima waktu, ia merupakan
mikraj (lif/tangga) seorang Muslim menghadap Tuhannya, kepentingan solat juga
tidak dapat dipersoal oleh mana-mana individu Muslim, walau apapun jawatan dan
kedudukannya dalam masyarakat. Apabila solat seseorang itu beres dengan
Tuhannya, maka akan bereslah urusan hidupnya yang lain, hubungan roh seorang
muslim itu sangat penting dengan Tuhannya, justeru ia ada kaitan dengan kedua-dua
masjid yang disebutkan di atas. Apabila seseorang itu menunaikan solat dengan
penuh khusuk dan tawaduk, dia seolah-olah sedang berkata-kata dengan Allah, ia
terserlah ketika membaca al-Fatihah tujuh belas kali sehari semalam, untuk
menyatakan munajat dan aduannya kepada Allah bagi memudahkan tugas dan
peranannya untuk menyeru manusia ke jalan kebenaran. Wallahua’lam.


Ya Rasulullah... MenyintaiMU bermakna menyintai Allah...

Selamat mencuba resepi dr SUEperb MaMa!!!

Layannnn... zasssssssssssssssssssssssssssssss!!!!


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di Facebook Page ROSSEcouture

 







Wednesday, 13 June 2012

Facial muka

haiiii... apa kabar peminat SUEperb MaMa... ececececeeee....

"Facial utk menjaga Anugerah kecantikan dr Illahi"

Entry kali ni sue nk citer serba sedikit pasal facial!
entry sblm ni sue citer kecantikan dalaman dgn minum air bersih iaitu Air yg ditapis dan Air Shifa.

kali ni nk cerita pasal kecantikan luaran pulak... kita citer bab muka dulu... okey?

selepas kuar KUSZA dulu... tengah gila2 cari keje... entah mcmana boleh terjebak ngan keje facial kat Zai Beuty bla... bla... xleh sebut penuh, kang kena saman pulak... hihihi... masa tu keje sebulan jea.. sbb xde bakat nk picit2, massage2 muka org... tip tup tip tup... berhenti keje... 

dlm dok sebulan tu... sempat lg berangan... waaa... apa la keje diorang ni erk... byk duit nk buat facial... aku nk beli pencuci muka mustika ratu pun bukak tutup purse! kira duit cukup ke tak? heeee... mesti diorang keje best2 kan... pagawai? manager? cikgu? cikgi???

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

sedar tak sedar... thn ke 2 sue keje kat Star Medik, syrk bg elaun utk facial muka.. sampai skrg subsidi utk facial tu masih  ada lg.. maknanya dah 5 thn sue dpt benifit ni..

angan2 utk org buat facial...massage2 muka... urut2 belakang sue akhirnya  tercapai jugak... xsangka yea.. emaginasi pd ketika dulu satu perkara mustahil... skrg jd realiti kat diri sendiri.. hureayyy!!

thn ni syrkt offer staff perempuan buat facial kat Rayana Beauty House!!! jauh ke??? hmmm... depan opis jea.. hehehe
memang best wak facial kat sini... berbaloi ngan bayaran yg syrkt buat... 
(hmmm setakat ni servicenya A+++ lg la... harap2nya service tu bagus2 sokmo la yea...regular customer kena jaga tauuuu)

nk jaga Amanah Allah (muka) dr sudut luaran ni bkn susah pun... sebulan sekali buat facial... hilangkan semua kotoran habuk2 jln raya... bedak2 yg masuk dlm liang roma muka tu... mekapup2 yg terserap ke pori2 tu...


sebab????


berfacial ni untuk membersihkan bintik hitam dan bintik putih serta kotoran yang terperangkap di pori2 kulit wajah. jika pembersihan tidak dilakukan secara optimum, alat yg digunakan tidak bersih,dan rawatan lanjut tidak dilakukan(rawatan dirumah atau rawatan facial secara berkala) maka jerawat dan jeragat akan dtg lagi!!!

taddaaaa... ini tmpt sue buat facial setiap bln bermula thn ni!!!
skg ni bila duit dh berkepuk & xtau nak buat ape (pembohonggg!!! korang jgnla percaya...wakaka)

tu yg sue rasa nk gi buat facial ni....sbb nak tutup balik liang2 roma yg dh terbuka disbbkan sue selalu picit buang whitehead tu...
pastu nk kasi tegang sket kulit muka yg dh lembik ni hehee...ape lg ekk...pastu nk seratakan warna kulit bg putih sket...ekeke....aku ni cerah sket jer pada org kulit itam!! wakaka...

Boss tengok kulit muka sue dah malap... dia offer suruh wak facial kat sini pulak.... heee~
org mengantuk sorong bantal lerrrr.... melompat2 sue suka...
cam ni baru bos menjaga kebajikan staff... hahaha... bodek gituh!!!


Pn Na akan buat buat facial step by step...

jom follow2..


Step 1 : cuci muka ngan cleanser - muka kita akan dibersihkan utk hilangkan bedak dan mekup.

Step 2 : scrub, muka digosok pulak utk buang daki2 bedak...

Step 3 : Steam - time steam ni kita boleh rasa relex kita punya muscle dan lembutkan kulit muka kita.
so, vitamin C yg akan disapu lepas ni akan meresap ke dlm kulit muka kita dgn mudah dan berkesan!!.

***jap lg nk kena picit2... nk buang whitehead*** 

sakit wowowowo... tp dgn pengalaman Pn Na 10thn tu... xde kesan lama tmpt picit tu... lepas dimassage2 balik, hilang la merah2 tuuu...




dulu trauma giler picit guna besi...sakiiiit..
tp atas nasihat Pn Na...
picit pakai besi jauh lebih baik dr pakai vacum... 
picit pakai besi akan keluarkan whitehead sampai akar... vacum cuma kuar dipermukaan shj..
mula2 x percaya... dah try sekali, baru tauuuu....
betul kata Pn Na... 4 thn dok pakai vacum... balik rumah lepas facial muka masih kasar2 ngan whiteheat lg.. huhuhu

Step 4 :  sapu vitamin C - ini utk menyegarkan dan merawat balik kulit muka yg kusam sbb ada sel2 mati kat muka sue...=====>> ini Ibu bagi semua serum yang terdapat dalam Mary Kay, mengandungi 4 bahan asas yang semuanya kaya dengan Vitamin C dan mengandungi antioksidan... ia membantu menghaluskan dan menganjalkan kulit!!! Bahan-bahannya yang terkandung di dalamnya ------>>> Buah delima, camu-camu, kakadu.


Step 5 : Masker -skrg sapu masker pulak... sambil tunggu masker kering Pn Na akak picit2 tangan... bahu... belakang... kepala...leher..

walaaa... walaaa... memang best!!!... rasa lega sgt2 bila badan kita di manja2kan...


Step 6 : Massage - urut lagi keseluruhan muka... urut angkat pipi... urut kwsn dahi... dan disapu toner!~!



ingat tau.. Facial bkn utk mencantikkan atau mengubah kejadian wajah... tp untuk menjaga kecantikan anugerah Allah yg diamanahkan kpd kita...

kereta tau pulak kita service... abih tu... anggota badan kita tak nak service ke????...
heeee~ pikir2 la yea..

kalo dgr pendapat artis2 tu mmg xle percaya langsung... kalo tnye ape rahsia cantik, kulit bersih...
'air wuduk' katanya...hakkkk tuihhhh! 
masa kena kejar kat melodi pun jawab cang gitu... time tu sket lg nak terkeluar payudara....
air wuduk kononn...caittt!!! kuku dan rambut bercat xhingattttt...
muka tegang sedepa mcm bapok dh nampaknya....keras kejung jer..
pastu stgh tu kata senaman n byk minum air jer...facial tu adalah sekali sekala....pun botox gak kawe rasa.... hihihi... ngutuk jap!!

ini perdapat sue utk org yg dlm dilema nk buat facial ke tak... okey?
kalau kulit muka jenis teruk.. ada jerawat batu.. white/blackhead yg degil.. dgn scrub pun ssh nk kuar better gi buat facial treament.. tp kalau jenis kulit normal type.. buat maintain sendiri macam biasa jer.. seminggu sekali atau 2 buat scrub.. tp kalau part massage sue nasihatkan buat at least sebulan sekali.. 

opts..satu lagi... jgn la pergi kat spa yg mahal2 yg iklan kat tv tue... cari spa yg murah2 jewwww... lingkungan bajet2 kita jea.. RM60 - RM100 sekali walk in... pastu study pasal product dia dulu... serasi ke tak ngan muka tuuu..

sue pilih produk Mary Kay sbb... terbaca iklan dlm Pak cik Google..
Produk Mary Kay yang sudah berada 47 tahun di pasaran terbukti berkesan hasil ujian makmal dan klinikal. Ia dijual hampir ke seluruh dunia (35 buah negara) dan terdapat 2 juta BC (Beauty Consultant) 
hihihi... mau tak terpedaya!!!


lagi pun produk ni asasnya adalah set Botanical  --------->>> Ia mengandungi oat, ginseng dan buah delima. 


hohoho... InsyaAllah Selamat!!!





Sekian!!!... Selamat menjaga kecantikan anda style SUEperb MaMa!!!


layannnn...zassssssssss...


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di Facebook Page ROSSEcouture

 









Tuesday, 5 June 2012

Resepi Agar-agar coklat



Agar-agar coklat sempena anniversery SUEperb MaMa!!

lagu ni asben sue tuju kat sue ketika berbulan madu dulu... echeh! remontik gituh!!
"special dedication to my lovely wife..now and forever.." ----> inilah ayatnya kat fb dulu..

jom layan lagu sambil buat agar2 coklat.



Resepinya :
Agar-agar tali
coklat masakan
susu cair
1000ml air
gula secukup rasa

masak agar-agar, gula dan coklat hingga sebati..

masukkan susu cair... 
xsempat nk ambik gambar tuang susu cair, sbb daina merenget nk dukung..
ni suami yg sambung kacau ni... hihihi

dah sebati semua... tuang ke dlm bekas lerr...

tendedeng!!!! siap sudaaaa... jom mkn duluuuuu!!


ada yg buat berlapis cam ni...

nk buat lapis cam senang jea... mula2 letak yg putih dlm bekas dahulu... 
tunggu 5 minit.. xpayah tunggu beku pun...
terus tuang perlahan2 yg coklat... agar-agar coklat akan turun kebawah yg putih akan naik ke atas...
jd lah cam ni...!!!


sedapnyeeeee... kepekatan coklat yg ori... fuhhh!!! nikmat3...


<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


ting tong... ting tong... jom mkn kek anniversary kitoranggggg....

ngeng3... kita sayang sokmo-sokmo... heeeee~
biar kemah keming gituh!!


 ayah ngan daina tiup lilinmama ngan daina potong kek


mari kita pakat2 tengok SUEperb MaMa raikan hari bersejarah 2 thn yg lepas...

                                                               ini dia hari gedik2 kami!!!


di apit oleh ibu dah ayah tercinta...

butang baju asben tercabut... 

bergambar dlm bilik

bergambar kat tingkat 2... rumah ayag bonda yg belum siap lg...

Alhamdulillah... selesai sudah hari yg mendebarkan ini!!!


kuch2 ho tahey jap!!!

persalinan kedua.. gaun

pukul 5 lebih mak andam dah balik... kami pun tukar pakai baju tunang dulu...

dpt la merasa kali kedua baju tunang ni!!!
kalu xpakai pd hari bersejarah ni... tak de harapan nk merasa dah... 
xkan nk pakai pergi kenduri kot... buang tebiat la pulak..
skrg ni baju tu dlm almari utk dibuat koleksi SUEperb MaMa!!!

<<<<<---------- kata pujangga buat suamiku tersayang!!! -------->>>>>

----------->>> "ayg terlalu syg kat abg... sehingga ayg x suka org lain singgah dihati abg"
ayg terlalu syg kat abg... sehingga tiada ruang utk org lain dihati ayg" <<<<---------
Cayang abg!!.. chot2..






Selamat mencuba resepi dr SUEperb MaMa!!!! 

layannnnn...........zassssssssssssssss!