Thursday, 21 November 2013

BRAND SUMED


Assalamualaikum...

jom kita kongsi pengalaman keje..
Thn 2013  adalah thn ke 9 sue dlm dunia Medical Supplier... thn ini thn sue rehat sekejap... hilangkan diri sekejap.. jarang jumpa client... sbb???

sue bosan dgn gelaran yg sue terima... asal jea customer tengok muka sue.. customer akan ingat Star Medik... SUE STAR MEDIK!!!!!... haduiiii... lagi sadissss..
bila sue perkenalkan diri... Sue Media Smart.. customer tercengang... mcm xpernah dengar... huhuhu

"kenal tak Sue Star Medik?"
"kenal.."
"Sue Star Medik tu saya lah... tp itu dulu... skrg sy SUE MEDIA SMART..."
ooooo... pastu bla... bla... bla... sembang manjang lah... hahaha
ada setangah tu.. kenal nama SUE STAR MEDIK.. tp tak kenal pun ghuper sue... hahaha.. ini lagi sadissss!!

Persoalan customer yg sgt tragisnya...
"kenapa company melayu mudah pecah yea...?"
"lurp... SMSB tak berpecah... sy yg resign kat situ.." :)
"yea la.. sue kan org paling senior kat situ... kalu senior dah kuar dr satu2 organisasi tu.. mesti ada yg tak kena kannnn?"
"diorang bagus... sy yg xbagus utk jadi KULI kat situ" muahahaha
"skrg sue bawak product brand ape?"
"brand sy sendiri lah... SUMED!" hehehe
"ni ada kualiti ke tak?"
"ishh3.. dulu pakai brand SM ok tak? ok kan... brand SUMED pun ok jugak... sbb tukar packing jea.. kilang sama.." hik3..

skrg sue adalah SUE MEDIA SMART!

hmmm.. sue penyepikan diri dr jumpa client utk hapuskan gelaran SUE STAR MEDIK... harap2 thn 2014 semua client sue kenal atas nama SUE MEDIA SMART.. okey? deal?
 
 
beralih kpd product ------>>> brand sue sendiri.
SUMED
 
masa tu pening jugak nak pikir nama yg elok nih..
tambah lagi tak terlintas difikiran sue utk ada product brand sendiri...
 
sue jumpa En Syuk... Tanya dia...
 
"syuk... ada idea tak nk letak nama brand? sy tengah pening nih..
mati kutu pun ada... maklumlah org tengah jatuh tergolek sejauh mana
elok sgt ideanya kan?.. sy xnak lah letak nama brand mcm nama company...
sbb kebanyakkan company kat Malaysia ni... asal jea ada product sendiri
nama brand mcm nama company...
saya nk lain dari yg lain.. syuk rasa yg mana bagus SUMED or MEDSU" muahaha
 "ehh... sblm tu syuk nak tanya.. kenapa berenti dr SM tak ckp?.. sy dah buat order nyk2 pastu resign xckp?"
 "hehehe.. jgn lah marah.. sy xleh nk cerita masa tu.. sbb sy sebak.. masa syuk call tu... sy dlm labouroom.. tengah nk beranak masa tu... hahaha... syuk pun tahu.. bertapa susahnya sy wak sale sblm company tu naik kannn... tak pelah biarlah rahsia"
alih topic... "apa nama yg sesuai ni... kalu letak MEDSU kang org ingat MEKSU KLATE pulok..."
 "SUMED pun ok... dah lain dr yg lain.. mula2 bunyi mcm kelakar... bila dah glamour.. hilanglah kelakar tu.."
 "okey set!!! sy namakan product sy dgn brand SUMED... brand ini hak milik sepenuhnya
 MEDIA SMART HEALTHCARE RESOURCES
syrkt ini hak milik sepenuhnya ROSSUZILAWATEY HASEIN"
 
 
***kenapa sue gunakan brand SUMED bkn brand MEDIA SMART (nama company)?
tujuannya... jika ada company yg nak jual product sue.. agent tak segan nak jual dan nk promote..
sbb org tak kenal sape pemilik sebenar jenama SUMED...
kat brand tu... org tak boleh cari company MEDIA SMART sbb xde gambaran langsung nama company kat situ...
contoh..
company Medivision nak jual product BRAND SUMED..
su lantik dia utk agent area southern..
customer boleh terima..
tapi...
kalu letak brand MEDIA SMART..
tp Medivision yg jual..
mestilah customer akan ckp..
baik beli direct ngan MEDIA SMART..
buat ape utk 3rd party..
 
kan??? boleh faham tak???
 
 
Alhamdulillah... Product jenama SUMED sudah digunakan di hospital2 kerajaan...
 

product yg tak bermasalah shj yg sue brand kan SUMED
 ----------------------------
keje2 penghantaran kami akan buat sendiri..
sape lagi??
laki bini lah weiiiiii...
angkat barang... tolak troly...
perghhhh... rasanya mcm thn pertama dlm medical dulu...
cuma saat ni... saat yg paling indah sbb buat keje sama2 dgn asben...
sama2 rasa susah.. InsyaAllah.. sama2 akan rasa senang nanti... aminnnnn300000x
 

 
asben pun bizi ngan projectnya jugak..
pastu tolongg bini pulak...
oiiiii.... bkn tlg saje weiiiii...
sue upah tau... RM50 - RM80 utk sekali delivery tauuuu...
drp upah org luar... baik upah laki sendiri...
duit tu asben wak beli pempers/susu anak jugak kan? wakakaka...

 pakai smart2 tp angkat barang...
hehehe... bukan senang nak rezeki weiiiiii...
 
bezanya...
 
bila kita keje bukan dlm tekanan kita akan lebih bersyukur dgn rezeki yg Allah bagi...
kalau dulu dpt sale RM500k - sejuta setahun...
sue xboleh tidur mlm sbb tekanan dgn suasana keje...
dgn sale yg mcm tu pun tetap kena hentam dlm meeting..
 
skrg... dpt sale RM5k... RM2k... RM300 hingget..
terus ingat Allah dan rasa sgt beryukur sgt2... hati pun jadi tenang...
 
pada zahirnya sue jual tudung..
hakikatnya kepala sue dok pikir...
mcmana nk bangkit kembali.. spy customer confident..
nekad !!Tangan yang menghayun buaian boleh menggongcang dunia!!
 
gila tak gongcang!!...
setengah product sue import sendiri tuk supply ke kerajaan atas brand SUMED
Alhamdulillah... semua tu dgn izin Allah...
sue cuma laksanakan selagi hidup sebelum mati mengadap ILLAHI shj...
 
Jual tudung tu.. Income mingguan...
keje akaun - income bulanan..
supply medical - Income tahunan
 
bisness mana tak sangkut payment weii...
kalu dah namanya bisness... mesti ada time sengket tauuu.. 
 
kalu income tahunan sangkut.. income bulanan ada...
kalu income bulanan sangkut... income mingguan ada..
kalu income mingguan pun sangkut...
 
mula lah sue buat lelongan tudung kat fb... wakakaka..
pastu doa.. "Ya Allah Ya Tuhankuuuuuuuu...
bagilah rezeki kat aku ari ni...
gerakkan lah hati2 org yg berduit tu beli tudung akuuuuu... amin Ya Rabbalalaminnn"
 
kadang2 makbul... kadang2 tak..
 
kalu tak makbul gak???
mintak duit laki lah weiiiii...
hahahaha
 
maklumlah... keje private ibarat telur dihujung tanduk...
time adoooo... adooo lah...
time sengket... sengket lah...
apa pun berlaku... kita hidup dgn senyuman sbg tanda syukur kpd ALLAH...
 
 
sekian saje pok pek... pok pek dari SUEperb MaMa!!!
tata... titi... tutu...
 
hehehe :)
 
 

 

Tuesday, 19 November 2013

Ikan Celup Tepung



Assalamualaikum para pembaca blog SUEperb MaMa!!!

Alhamdulillah Ya Allah.. selesai sudah musafir kami sekeluarga ke Kuala Terengganu..
pegi ari sabtu... ahad balik sepang... memang penat.. tp ia saat yg sgt indah sebab keje bersama family..

sebelum sampai ke terengganu.. sue dah contact bestfreinds sue... En khalid..
bestfreind su yg membawa kontrovasi... wakakaka... ramai org sangka kami ni couple... hahaha.. couple la ssanggat... padahal kami sgt bahagia dgn pasangan masing2.. sue kenalnya masa mula2 keje kat smsb dulu...  wlpn beliau skrg bkn purchasing.. kami tetap bff.. semoga silaturahim kami berpanjang selama2nya...

kali ni kami bermalam kat Resort Batu Buruk.
sue xsempat nak snap picture... so, ambik gambar kat google jea..
 
kul 6 ptg sampai sana... perrhhh.. memang kelaparan lah... sbb tak lunch..
makan yg ringan2 jea dlm kete..
asben sue ni... kalu dah dpt stereng kete...
huhhhh... kiamat lah nak lepas selagi tak sampai ke destinasi yg ditujunya...
hadoiiii...
 
terus makan kat Tenang Seafood jea..
tak sempat nk cari kedai makan yg special nya...
Restoren ni bersebelahan dgn resort..
 
muka penat dan lapar... hahaha
 
haisshhh... cepat lah masakkkkk... huhuhuhu
 
sampai jea somtam... goga2.. habis licin...
tunggu nasi pulak...
 
 hidangan sampai... makan xmengah2.. hahaha
 
pastu layan si kecik nak main pasir...
 
menikmati keajaiban alam..
 
daina kagum tengok ombakkkkk...
"Itulah ciptaan Allah sayang.."
 
rehat... betul2kan urat sambil tunggu daina main pasir...
 
 pastuuuu... dorang  main air mama dan adik snap picture..
 
 lupa nak bawak baju mandi kakak... terpaksa lah pakai seluar adik.. hahaha
 
latihan renang..
 
 
 
 
amboiiii... seronoknya main airrr..
 
mkn mlm tu.. baru lah jumpa ngan family bff sue..

makan mlm yg simple...
 
 Round2 kat bandar kuala terengganu..

Selalunya susah sgt daina nk dukung ngan org..
cuit pun marah..
tp ngan Ayah Teh ni... pasrah jea.. hahaha
 
 kami sama2 ada baby girl..
Aina dan Hanna
 
teringat dgn kenangan silam.. KUSZA..
Diploma Pentadbiran Islam
PERINTIS
 
ayahnya jumpa client.. sue jaga anak dlm kete...
 blm 5 minit ayah kuar dari kete... kakak dah bosan pastu buli adik...
 
terkekek2 kakak gelak tengok mulut adik senget benget bila kakak tenyeh...
hadoiiii... adik pasrah jea...
 

lunch kat kedai ni... hmmm.. memang sempoi.. hahaha
 

Daina tengah bercerita.. seronok jln2 kat pantai...
 
ini part yg paling besttt...

coconut shake!
 

Ikan Celup Tepung...
Udang Celup Tepung...
 
Makanan Seafood celup tepung hanya best di Terengganu di tepi pantai jea..
kalu makan kat tmpt lain... tekak sue leh telan laaaaa...
kepuasan bila turun ganu bila dpt mkn celup tepung ni..
 
..............................................................................
Takdir itu Rahsia Allah...
Sebelum ni sue keje sebagai Marketing... selalu outstation di Pantai Timur..
skrg asben sue pulak keje sbg Marketing...
byk outstation... sue pulak yg follow asben.. :)
Allah nak tonggang terbalik kan sekejap jea...
Itulah RAHSIA YANG MAHA KUASA..
....................................................................................
 
Indahnya Keje Bersama Family!!!
sampai di sini sahaja lakaran pengalaman manis sue di Kuala Terengganu..
tata..titi..tutu...
 
 

Monday, 11 November 2013

Happy Besday Abgku Syg...


Assalamualaikum...

Coretan kali ini khas buat suami SUEperb MaMa!!!
Happy Besday abgku syg..

VIDEO --->> DOA INI KHAS BUAT SUAMIKU YG TERCINTA
"Suamiku, doa ini ditujukan khas buat mu sayang...."
"Semoga Allah mengabulkan doa ku ini, amin"


 
 
haaaa.. ini kek besday ayahnya..
tp mcm biasalah kan..
semua kek besday kakak daina buat mcm yg dia punya jea..
kuar2 dr kerete.. daina tengok plastik kek king's..
apa lagi.. dgn muka terkejut.. ngan mulut tenganga..
entah apa yg suprise sgt..
"nak kek.. nak kek.. nak kek.."
daina tengok plastic dah kenal itu kek.. hahaha

 bkn main seronok lg.. mengadap kek tu..
 
Now.. waktu utk bergambar!!!
 
 hahaha... kiri kanan puteri2nya..
 


nasib xberapa baik kenangan bergambar kali ni... huhuhu
silauuuu ohhh silauuuu...
tiba2 ada cahaya matahari kat celah langsir tuu... uhhuk3..

mcm kembar jea.. mcm comel jea..
hohohoho.. yg boboy tu sepupu hanna..
 

Ini ayah yg boboy.. hanna dah mulak cuakkkk... hihihihi
 
haaa... ini SUEperb MaMa!!...
 
Selamat Ulang Tahun abgku sayang..
walaupun umur abg dah bertambah setahun..
ayang tetap sayang abg selama2nya..
sampai bila2.. tiada penghujungnya.. :)
*mcm lah umur aku tak bertambah yea... wakakaka
 
 
tata.. titi.. tutu..
 muahhhh!!.. cayang giler2... :)
 


Wednesday, 6 November 2013

Menu Untuk Bayi


Assalamualaikum...

Kali ni SUEperb MaMa nak kongsi resepi untuk bayi lagi sekali...

Senarai 4 menu ni.. sue sediakan utk Nur Sufi Hadaina (anak pertama)

 
 
 
 
Menu utk anak kedua ni lagi senang, semuanya sue sediakan dlm bentuk goreng...
senang dan cepat!!
 
 bahan2nya sgt senang :
 
minyak zaitun...
harga nya boleh tahan mahal lah..
750ml RM28 hingget..
kalu setakat nk goreng sayur tu mampu lah..
kalu nk guna utk goreng keropok memang mampusss lah kannn...
 
sue gunakan perasa utk menu setiap hari dgn perasa semulajadi yg berbeza..
contoh perasa yg sue buat adalah salah satu dr senarai dibawah ni..
- goreng brokoli biar sampai garing
- goreng kubis biar garing
- goreng ubi kentang biar sampai garing 
 - gorang bawang putih biar sampai harum
 
semua goreng2 ni guna minyak zaitun..
minyak ni sgt penting utk si kecik kita sbg pelincir utk buang air besar...
 
inilah perasa yg sue buat utk Hanana..
jadi, setiap hari Hanana akan rasa menu yg berbeza2..
walaupun dr sayur yg sama..
 
sue tak guna garam atau gula utk makanan bayi..
biarkan bayi rasa manisnya sayur tanpa bahan perasa..
 
jgn risau takut makanan bayi tak sedap sbb tak de garam..
bayi akan makan buburnya selagi bayi tu blm pernah rasa makan sedap selain menunya..
tp.. bila bayi kita dah start mkn yg ada perasa.. confirm dia tak nak buburnya.. :)
 goreng sayur tadi sampai garing.. kemudian masukkan air..
!
!
blander
!
!
2 tapaware utk ke rumah pengasuh..(utk pagi dan ptg)
satu lagi sue simpan kat rumah utk mkn malam..
simpan dlm peti ais tauuu...
 
lenyek nasi putih 1/3 dari sukatan puri kat atas..
biasanya sue bg 1 sudu besar shj..
pastu gaulkan dgn puri kat atas tu..
 
tadddaaaaa... menu ini utk Nur Sufi Dhiahanna..
Nyummy2 sodapnyaaaa...
 
 Sekiannnnnn... perkongsian..
Resepi Utk Bayi dari SUEperb MaMa!!!
tata... titi... tutu...

INNER TERMURAH DIPASARAN

Monday, 4 November 2013

Cibiuk Restoran

Assalamualaikum...

minggu ni sue nak kongsi pengalaman makan di Cibiuk restoran..
hehehe.. sebenarnya.. asben sue yg bawak kami lunch kat cibiuk... nak harapkan sue singgah sendiri ke sini... tunggu lah sampai kiamat.. confirm x sampai2nya...

 Rumah Makan Ciciuk!!
 
suasana Indon memang terserlah kat dalam retoran ni...
dgn alunan muzik ala2 spa gitu...

kat menu ni ada sejarah sambal ni...
haiyyyaaa... anak berderet2 ni.. tak sempat nak baca lah...
 
ini pondok sambal...
 
ada 7 jenis sambal...
semua sambal yg sue tak pernah makan...
dah kawin dgn org banjar ni...
baru lah sue belajar mkn pelbagai jenis sambal..
hahaha...
pada sue memang cukup pelik lah..
sambal tempe.. sambal tomato.. sambal mempelam... dan mcm2 lg..


ini asben sue tengah kautttt sambal...


nasinya memang unik... ini pertama kali sue jumpa..
nasi dibungkus mcm ni...
ala2 bungkus kuih gituh..
aroma daun pisang akan melekat kat nasi... wowww!! memang best!
 
 
 siap makan... kami ke Pantai Bagan Nahkoda Omar..
melayan kerenah anak2... main layang2...
 
 parking kete depan kedai layang2.. warna-warni layang tu menyebabkan daina gelisah..
melalak nk layang2..
ayahnya pun belilah... pastu bg kat sue...
haduiii... mcmana ni????
 sue  mana pernah main layang2... kalu x naikan.. malu giler nih... org ramai dok tengok nih...
ahhhh... mula2 sue bawak daina main bawak pokok... sembunyi dr org ramai yg dok tengok tu...
test layang2 tu naik ke tak nya..
cuba angkat... woowwwww!!! naik lahhhhhh...
daina pun mula exited... melompat2.. "waaa... hebatnya.."
okey... bila layang2 tu dah naik elok... baru lah gi main kat tempat terbuka sikit..
hahaha...
 
pastu... semua budak2 kat situ.. pakat mintak duit ngan mak bapak pasing2 nk beli layang2...
hahaha..
pastu.. ayahnya dtg sambung main pulak... hahaha
 
ikan tembangkor...
yg kisah cerita ibu mengidam telur ikan ni... telurnya boleh makan... ikan tak boleh makan...
sbb hidup 2 alam...
 
 dah balik rumah tu... semua org kepenatan..
daina jea blm lagi...
daina sambung main emak2 ngan ayahnya pulak...
"ayah sakit.. ayah demam.. cian ayah.. ayah kecik lagi.." mulutnya pokpek2 sambik tuamkan kat kepala dan selimutkan ayahnya... hahaha
 
ayah kecik lagi????
sebenarnya itu ayat kitorang tegur daina.. tp daina pulangkan balik ayat tu kat ayahnya dlm main emak2.. hahaha
 

adik hanna dtg nk membantu... tp dgn cara gebebenya... hihihi
 
 
sekian saje celoteh SUEperb MaMa minggu ini...
tata.. titi... tutu...