Thursday, 18 September 2014

Tablet Samsung


Daina oh Daina...
 
kejenya melayan cerita upin ipin... apa yg upin makan itu yg kakak nk makan... apa yg upin pakai... itu yg kakak nk pakai...
 
lepas kakak tengok cerita upin ipun kat atas tu... kakak mintak.. (tengok kat minit 5.00)
"mama.. beli lah toyrobot... beli laaaa..."
 
hadoiii... mana pulak mama nk cari toyrobot ni... ada jumpa kat kedai runcit... tp itu mainan robot utk lelaki... mama tak sampai hati nk bg kakak main mainan lelaki... takut kakak confius jantina pulak... 
 
lepas packing barang... sue pun suruh kakak baring atas kotak... pun tiru mcm kat upin ipin tu...  
pastu gunting...
punya lah seksa nk gunting kotak yg keras nih...
pastu lukis mata... mulut... hidung...
taddaaa... siapppp!
 hahaha... bukan main seronok kakak main ngan toyrobot ciptaan mama yg kreatif ni.. hik3
 
settle permintaan kakak...
 *************
 
dok 2 hari... kakak layan cerita upin yg ni pulakkkkk... 


"ayah.. beli lah tablet utk kakak satu.. beli lah.. kakak nak satu jea.."
"mintak ngan mama... payment mama dah masuk tu..." hahaha

arghhhh... mama jugak yg mangsa... tak sampai hati nak kecewakan budak kecik yg cuma tahu mintak jea... terpaksa lah beli tablet samsung yg model lama.. rm605... boleh la.. murah sikit...
lg pun skrg benda ni satu keperluan bukan kemewahan.. zaman teknologi..

 seronoknnya kakak dpt tablet...
terlompat-lompat... terjerit-jerit... tergelak-gelak..
"waaaa... tablet ni utk  saya ke?... mama beli untuk saya ke?.. terima kasih mama... sayang mama.. yeahhh.. saya ada tablet...."
 
haaaa... itu ayat bodek yg standard kakak guna laaaa... hahaha
mengadap tablet jea laa... tido pun sambil peluk tablet...
mama nk cek msg pun xboleh...


ini gaya adik merajuk yg asyik kena mengalah dgn kakak... hahaha

*************************

hari tu daina cakap... "kereta ayah ni buruk.. beli baru lah"

sue cerita kat asben... boleh dikatakan terkejut beruk lah asben sue.. hahaha

*************************

"ayah, bg kejap hp ayah tu... kakak nak main game.."

hahaha... tersentap ayahnya yg tengah main game...

***********************

pasni jgn lah upin ipin gatal naik BMW... kang tak pasal2 kakak mintak BMW... mampuihhh..
menangis keluar air mata berdarah pun mama tak akan beli oiiiiii...










Wednesday, 17 September 2014

Jelajah Pulau Pangkor

haaaaa....ini sambungan dr entry Teluk Batik..

Hari ke-3 dilumut, kami pun nak check out dah... nak ke Pulau Pangkor sblm balik sepang..

bergurau senda adalah salah satu aktivi budak bertuah ni selain dari bergaduh... hahaha
 

kat sini ada 2 jeti.. 1 jeti lumut dan satu lg jeti marina..
 

kami pilih melalui jeti marina.. sbbnya..
perjalan feri selama 10 minit shj jika nk banding dgn jeti lumut yg setengah jam..
jeti lumut... penumpangnya lagi ramai dan dan padat..
 

ini tengah beratur nak naik feri..
satu feri muat 160 org jea...
sampai giliran kami feri dah penuh...
kena tunggu 10 minit...
 
*********************** 
sambil menunggu sue teringat tentang ayat2 ini :
Surah Yaasin ayat ke 41 hingga ayat ke 44, AllahuAkhabar!!:

لَا الشَّمْسُ يَنبَغِي لَهَا أَن تُدْرِكَ الْقَمَرَ وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ وَكُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ
41. Dan suatu tanda (kebesaran Allah yang besar) bagi mereka adalah bahwa Kami angkut keturunan mereka dalam bahtera yang penuh muatan.
وَآيَةٌ لَّهُمْ أَنَّا حَمَلْنَا ذُرِّيَّتَهُمْ فِي الْفُلْكِ الْمَشْحُونِ
42. dan Kami ciptakan untuk mereka yang akan mereka kendarai seperti bahtera itu [1269]. [1269] Maksudnya : binatang-binatang tunggangan, dan alat-alat pengangkutan umumnya.وَخَلَقْنَا لَهُم مِّن مِّثْلِهِ مَا يَرْكَبُونَ
43. Dan jika Kami menghendaki niscaya Kami tenggelamkan mereka, maka tiadalah bagi mereka penolong dan tidak pula mereka diselamatkan.
وَإِن نَّشَأْ نُغْرِقْهُمْ فَلَا صَرِيخَ لَهُمْ وَلَا هُمْ يُنقَذُونَ
44. Tetapi (Kami selamatkan mereka) karena rahmat yang besar dari Kami dan untuk memberikan kesenangan hidup sampai kepada suatu ketika.****************************

hasil dr tunggu 10 minit td... kami jd org pertama naik feri..
 

hehehe... pilih tempat duduk depan sekali... sbb nk jd org pertama keluar...
 

ini bot2 nelayan...

dah sampai di Pulau Pangkor...
kami sewa kereta...
kalau nk sewa motor pun boleh... nak naik van pun boleh...
kami pilih kereta sbb bawak anak2 kecik...
kalau ikutkan kitorang suka motor... dpt sedut udara segar..
sewa kereta Gen2 rm70 utk 3 jam..
mcm mahal jea... maklumlah musim cuti sekolah...
malas nk tawar menawar.. sbb diorang ni pun nk merasa rezeki lebih time ni jea lah..
anggaplah musim ini musim bonus diorang... :)
 

nun dihujung sana tu ada Pulau Giam..
kat situ boleh main air... pantainya tak dalam...
 
 


korang cari lah... di mana letaknya Pulau Giam dlm peta ni... :)
 
kami mkn tengah ari.. pastu pusing2 cari baju santai pantai utk kedua puteri kami ni...

dah jumpa tu... terus beli RM15 sehelai..
 

beli lah sehelai sorang...
kakak dan adik yg mengantuk td...
terus segar bugar lepas pakai baju warna warni yg ceria...
 

"Adik, duk diam laaa... mama nk ambik gambar ni..."
adik hanna pun duduk tak nak bangun dahhh..
org suh diam jgn bergerak... dia gi duduk lah pulak... hahaha
 


kanak2 ni... asal jea baju baru... memang suka sgt...
tak kisah harga rm2 sehelai pun tak pe... asalkan baju baru...
 

rehat2.. sambil menikmati angin pantai citaan Allah ni...
 














"Apa pandang2... sy kecik lagi... suka hati sy lah saya nak seksi..."
hahaha
 

sambil jln2 tu... jumpa wau rm3 satu...
kalau dah harga rm3 tu... korang boleh imagine lah besar mana...
 


ekor wau jea yg panjang... badan wau sebesar tapak tangan ayahnya... hahaha
 



dah siap main wau... kami pun kembali ke jeti semula...
 

itu feri ambulan..
 

amboiiii... seronoknya diorang jln2...
 

 
 
hasil dr google... byk tinggalan sejarah di Pulau pangkor yg kami tak sempat lawati...
termasuk kesan tinggalan sejarah Kota Belanda di Teluk Gedung dan Taman Fu Lin Kong di mana terdapatnya replika Tembok Besar Negeri Cina dan....
  • Lapangan Terbang Teluk Dalam
  • Kilang Satay Fish SPK
  • Tukang bot SPK
  • Taman Fu Lin Kung
  • Pekan Pangkor
  • Kota Belanda dan Batu Bersurat di Teluk Gedung
  • Teluk Segadas
  • Pantai Pasir Bogak
  • Pantai Pasir Ketapang (Turtle Bay)
  • Monkey Bay
  • Pulau Mentangor dan Giam (Lagun Teluk Nipah)
  • Pasir Giam (Coral Bay)
  • Teluk Man
  • Taman Lin Ji Kung
  • Pantai Puteri Dewi
  • Pulau Pangkor Laut
 
bila di tenung air laut ni... teringat sue tentang ayat Al Quran :
 
Al-Quran : Ar-Rahman 19-21[19] Ia biarkan air dua laut (yang masin dan yang tawar) mengalir, sedang keduanya pula bertemu;
[20]Di antara keduanya ada penyekat yang memisahkannya, masing-masing tidak melampaui sempadannya;
[21]Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?
inilah kehebatan CIPTAAN ALLAH SWT..
 
 
Setiap langkah kita menjadi ibadah jika kita sentiasa mengingati KEKUASAAN ALLAH..
wasalam.. :)
 

 

Tuesday, 16 September 2014

Percutian di Teluk Batik, Perak

Assalamualaikum...

Alhamdulillah... cuti kali ni kami menikmati keindahan alam ciptaan Allah di Pantai Teluk Batik selama 3 hari 2 mlm..

awal pagi kami bertolak dr sepang.. sampai di Hotel Marina Cove dlm kul 12 lebih..

sambil rehat sambil study pasar teluk batik..
google punya google.. jumpa lah info ni...

Sebelum dinamakan Teluk Batik, pantai ini dikenali Teluk Batak kerana pada suatu ketika dulu pantai ini menjadi penempatan kaum Batak Walau bagaimanapun pada 26 April 1974 nama Teluk Batak telah ditukar kepada Teluk Batik. Sejak itu pantai ini semakin dikenali meskipun pada awalnya pantai ini begitu sepi kerana kurang mendapat perhatian pelancong tempatan.Ditambah pula kini ia menjadi lokasi Pesta Laut Lumut semasa cuti penggal persekolahan.

Yang menariknya juga,wujud muzium siput yang merupakan satu-satunya muzium yang ada di pantai peranginan malaysia. Ia memaparkan kira-kira 5,000 spesies siput dan bayaran dikenakan ialah RM2 bagi dewasa dan 50 sen bagi kanak-kanak atau anda juga bleh ke Taman Marin.

Taman Marin ialah kolam marin buatan manusia yang lengkap dengan hidupan laut dan karangan laut. "Pengunjung boleh menikmati aktiviti 'snorkeling' dan menyelam dengan bayaran RM20 bagi dewasa dan RM10 (kanak-kanak)


 bukan main seronok Daina & Hanna.. dpt hotel yg complete..
 
 ada peti ais... dapur..
 sofa utk rehat..
 
diorang memang tak bosan langsung...
kakak panggil Rumah Hotel... hahaha
"waaa... bestnya rumah hotel niii..."
 
 
dah siap rehat..
kami pun keluar cari pasaraya utk beli makanan ringan...
utk elakkan sue dan anak2 bosan atau lapar ketika asben uruskan event..
lebih kurang 15 minit dekat hotel marina cove...
ada eon big.. giant... tesco... waaaaa... memang tak bosan laaaa...
kami singgah di eon big.. hari sabtu kena beli plastic 20sen utk angkut brg belian..
kami pilih ambik kotak free drp bayar 20sen... hehehe
jimat kan?
 
 mlm pula kami makan mlm di Restoran D'Murah..
kami pilih ruang makan yg ada aircond.. senang nak kontrol budak2 yg dah penat ni...
 
 asben yg sgt sibuk 24 jam... hahaha
 
 kakak dah merajuk... hanna dah mula bosan..
 
 kat sini... mejoriti kedai makan melayu pattani..
semua masakan siam...
tom yam nya memang ori dr siam... cair mcm singgang udang atau sotong..
kuah warna putih... haaaaa... itu lah tomyam ori...
 
perut dah kenyang... hati dah senang...
badan dah penat... balik hotel tidoooo... lalalala
 
 pagi esoknya... breakfast kat hotel....
kakak dan adik tak sabar nak main air...
kolam hotel punyalah padat sbb musim cuti sekolah...
kami pun beralih ke water part kat sebelah hotel..
jalan kaki jea... dptkan diskaun kat kaunter..
rm16 utk 1 family sue...
 
 pelampung ada jual kat pintu masuk water park...
murah sgt... rm10 satu...  sue pun beli lah sorang satu...
kat sini airnya tak jernih spt kolam hotel.. sbb kat bawahnya pasir..
kolam pasir ni lg bagus utk kaki dr mozek...
sbb urutan utk kaki... pastu rasa mcm main air pantai...
 
 teringin giler nak main gelongsor nih...
maklum lah.. masa kecik2 dulu... emak sue tak pernah bawak jln2 kat tempat mcm ni...
sbbnya emak sue punya konsep... baik dok kat rumah drp pegi tempat2 mcm ni sbb takut mati di tempat dan dlm keadaan bersuka ria...
so, kami adik beradik memang jakung lah dgn mainan ni...
 
teringin punya pasal... mcm best jea...diorang main..
sue pun nekad nak jugakkkkkk...
beratur lah 4 beranak kat atas tu utk gelongsor...
ayah pegang kakak yg pakai pelampung kuning..
sue riba adik dgn pelampung pink...
 
"abg... takutnya... betul ke ni... nk buat keje bodoh nih... 4 beranak nk gelongsor... dgn adik yg usia setahun setengah..." hadoi... teringin... takut... seram...
 
asben gelak sambil kira 1... 2... 3...
kitorang pun gelongsor sama2... perghhhh... seram giler... laju siutttttt... 
 spontan sue jerit sekuat hatiiiiiiii...
dr mula2 gelongsor sampai ke tenggelam dlm air...hahaha
pastu cepat2 angkat hanna yg separuh tenggelam...
perhhhh... memang keje bodoh dan keje giler...
habis org satu kolam tergelakkkkk...
tobat dah... tak buat dahhhhh...
 
main sekejap jea.. sbb cuaca redup... angin nya sejuk...
Daina dan Hanna tak tahan... asyik gigil jea...
memang kecewa lah... uhhuk3.. sbb sue xpuas nk berendam lagi...
 
balik hotel... tido seround...
 
pastu keluar mkn tengah ari...
 ronda2 di pekan Lumut..
kat sini ada Jeti utk ke pulau2...
 byk tempat membeli belah utk kraftangan dan makanan ringan..
 
sue pun beli lah sotong kering sikit...
 
percaya takkkkk... sue jumpa MA Khalid kat sini...
beliau adalah org pertama yg support di salah satu hospital di Pahang dulu...
skrg beliau dah di naikkan pangkat... tak terlibat dgn purchasing...
 tp kami tetap jd best freind forever and ever...   
jasanya tetap dlm kenangan pengalaman hidup SUEperb MaMa...
 
kami lunch di Restoren Nasi Vanggey..
restoran ni sejak tahun 1955...
nasi mamaknya memang sedap dan murah...
 
perut dah kenyang... asben sambung keje kami balik hotel tido lagiiii... hahaha..
 
makan mlm pulak...
  

kali ni makan mlm dgn client asben dan bossnya yg berpangkat Datuk/Dato'

 perghhh... memang sue risau jugak dgn budak2 ni.. takut menggangu jea...
 
Boss asben yg sampai dulu... hahaha..
kami sampai jea... hidangan dah siap...
menunya memang sedap... sue pun cuba ambik gambar curi2...
nak ambik gambar menu kat atas meja tu... tak boleh nampak sangat jakung tuh...
kang kena tegur kat datuk tu... "apasal bini u ni jakung sgt... tak pernah tengok ikan besar ke?"
dibuatnya dia tegur asben sue mcm tuh...mampuih... malu weiiii...
 
so... cubaan ambik gambar pertama gagal... blur yg teramat...
 
 haaaa.... ini gambar cubaan kedua... nampak bawah meja... hahaha.. hadoiiii...
 
hmmm.... low profile giler datuk ni... bossnya tak bawak family..
tp benarkan staffnya bawa family mkn sama2 dgn client...
pastu siap tolong angkat baby chair utk anak sue pulak...
perghhhh... memang low profile... tabik springgg boss!
 
 
siap makan kakak dan adik dah bosan duduk di meja..
sue pun bawak diorang main2... sembang2 kat kawasan restoran tu..
spy tak menggangu perbincangan diorang...
 
 pencuci mulut yg sedap sue sempat rasa kat restoran ni...\
Pulut mangga dan som tam...
perghhhh... memang terbaikkkk punyerrr..
 
balik hotel perut dah penuh gilerrrrr... tido dgn lenanya... Alhamdulillah...
nikmatnya rezeki MU YA ALLAH..
 
Muzium Siput dan Taman Marin kami tak sempat singgah... sebabnya asben sue kena kejar balik opis utk siapkan hal yg lebih penting... kecewa... :(

sibuk mcmana pun asben bawak jugak kitorang singgah di Pulau Pangkor sblm balik sepang...
apa yg best di Pulau Pangkor???... haaaaa... tunggggguuuuuu di entry selepas ini... peaceeee..

tata.. titi... tutu..