Wednesday, 28 November 2012

Susu formula utk si manja

Assalamualaikum...

ibu2 si manja... ooo... ibu2 si manja semua... jgn pening2 kepala nk pikir pasal susu formula yg terbaik utk si manja anda...jom kita kongsi pengalaman sue memilih susu formula utk si Daina...

Daina start minum susu formula pd umur 1 thn... sbb nurse kat klinik kesihatan dah bising suruh campur breastfeeding dan susu formula... katanya baby tak cukup susu kalau bergantung kpd susu badan shj...
tambah pulak mama daina ni ngandung ketika daina usia 1thn... lepas sebulan campur susu mama pun kering terus la... merajuk agaknya...


Daina sgt serasi dgn Mamil gold ni... tak sembelit dan tak cirit birit... Alhamdulillah sihat walfiat...
kata promoternya... kandungan "immunoforce" khas utk budak yg sembelit...

semenjak mamil pek baru ni... si daina ni sembelit pulak... melalak time nk membuang...
kalut ribut kitorang gi klinik beli ubat cucuk kat bontot... 
kesian betul tengok si kecik menangis dgn gaya manjanya tu...
mama dan ayah sebak NAK..
nangis sampai tertido kat atas bahu ayahnya... mama terpaksa drive sbb daina tak nak duduk ngan mama...





 kitorang pun tukar dugro honey pulak... kecewa ngan susu susu mahal tp sembelit...
beralih ke susu murah pulak...
hasil dr susu ni... daina cirit birit sampai melecek bontot...
melalak2 time nk cuci bontot...

bawak gi klinik nak mintak nasihat doc tentang susu dan ubat cirit birit..
asben sue pun explain masalah daina ni...

doctor pun bg suggestion utk daina:
1) bancuh susu dgn air sejuk bkn air suam
2) campur susu mamil dan susu dugro setiap kali bancuhan dlm botol
3)sukatannya mesti cair dari seukatan sebenar

<<<sue dan asben terkial2>>>

"betul ke doctor??? boleh ke campur???

"Yup betul... kalu mamil sembelit... dugro cirit birit.. campur kedua2 susu tu"

"nanti nurse bising la doc... sy campur nestum sikit pun nurse bising sbb tak ikut sukatan..."

"nurse belajar separuh... sy 20thn pengalaman menguruskan masalah baby... tu sbb mana2 baby yg masuk wad kat hospital... kalu ada 5 jenis susu formula... sy akan campur kelima2 susu... kmd ibu akan ckp... kenapa kat hospital anak sy minum susu... balik rumah tak nak minum susu... sebenarnya inilah rahsianya... :)"
.............................................
kitorang pun campur mamil gold honey dan dugro honey... Alhamdulillah... Daina dah sihat walafiat...
...............................................

iklan sikit...




ini ada tip dr SUEperb MaMa pulak... kalu nak bancuh susu utk si kecil gunalah air yg di isi dgn ayat2 suci Al Quran..
spt air SHIFA ni... ini ikhtiar terapi utk si kecil anda...
nak beli senang jea... beli kat kedai2 terpilih di atas...
harganya RM3.50 per 500ml...



selamat mencuba resepi terbaik dari SUEperb MaMa utk si kecil anda...
tata... titi... tutu...
muahhhhh!!



Monday, 26 November 2012

MAHA International 2012


Assalamualaikum semuaaaa!!!
hihihi... korang dah pegi melawat MAHA 2012 tak? kalu nk pegi sana... kena kuatkan mental dan fizikal...
pakaian pun kena ala2 jungle tracking gituh... sbb...kat sana sgt luas... jarak pameran tenakan ke pameran pertanian sgt jauh... kena naik benda alah ni... hmmm.. mcm gi zoo melaka gituh..
jgn gatal2 nk pakai kasut tumit tinggi yea... mau balik jln kaki atau tak melawat ke semua tempat...
yg mana syg kulit tu... boleh pakai sunblock awal2... tak payah nk mekap2 merah biru kuning kat situ... sbb confirm mekap cairnya... hahaha..

kitorang pegi tengah ari...
kalu pegi ptg takut terlepas waktu solat pulak... masa abih kat menunggu benda alaih ni haaa...

pastikan si kecil anda betul2 kenyang...


heee... kitorang lupa bawak payung... nasib baik ada topi yg dah berzaman dlm kete sue...
boss SMSB bagi pd thn 2007 kot...
topi ni dok bertenggek jea dlm kete... hujung thn 2012 ni baru tahu kepentingannya... kah3...


di saat panas terik ni... saiz topi bkn ukuran... yg penting muka sy tak burn tauuuu!!!
selain tu...
 kita boleh sedarkan diri sendiri... ini panas dunia... belum panas di padang mahsyar lg....

umpan kan daina ngan belon... sblm kami menjelajah di pelusuk UPM... hihihi
kami beli payung sbg kenangan MAHA 2012
RM12 jewwww...

daina jd mcm patung lepas dpt belon "yaya"...

ni dlm hall ada aircornd... mcm2 adooo...
pameran tumbuh2an yg berteknologi terkini..

ni gaya daina jelajah MAHA... dok atas bahu...
kalu rasa gayat... daina akan pegang telinga ayahnya... hahaha

kmd kami pegi ke kawasan jualan anak pokok...
tak dpt nk beli apa pun... sbb tak larat nk mengusung... 
parking jauh...

orkid..

pokok bongzai kecik2... tp harganya mencecah rm2k plus2...
huhuhu... 


kmd kami ke ternakan naik transport yg di sediakan... berebut2..
mcm pelarian laaa... hik3..

hambik kauuuu... mcm gajah besarnya..
kalu terlepas ni... tak cukup tanah kitorang lari...hahaha

kambing susu..

lembuuu.. dah mcm seladang...

hayyoooo... lembu ni tak larat nk bangun dah... obessss!!

ni sekor lagi... obessss!!

kambing...



perghhh... memang penat gilerrr... dah pakai selipar lembut pun... masih melecekk...
sape2 yg plan nk ke sini utk shopping anak pokok... baik pegi ari keje dan jgn bawak anak...
parking jauhhhh...



tata titi tutu... 
sekian penjelahan SUEperb MaMa ke pelusuk MAHA 2012..
Pengalaman yg sgt bermakna bersama family tercinta... muaaahhhh!!




















Wednesday, 21 November 2012

Resepi pulut durian

Assalamualaikum...

hari ni sue nk kongsi resepi pulut durian... musim durian la katakan... jd, kita kena raikan musim ini dgn mkn durian puas2!! sblm musim berpantang akan tiba tak lama lagi.... hihihihi... jom layannnnn...


resepinya ialah :
10 ulas durian
sebiji kelapa
gula melaka dan garam secukup rasa
rebus semua bahan diatas sehingga pekat dan naik bau pengat durian... hahaha

tanak pulut separuh masak...

pastu kukus...

taaddaaaaa!!! siap utk di makan.... nyummyyyy.... 
kalu nk makan ngan roti pun sodapppp... layaaannnnn...





selamat mencuba resepi dr SUEperb MaMa!!
cauuuu duluuuuu....




Sunday, 18 November 2012

Resepi tempoyak durian kampung

Hari ni SUEperb MaMa nk kongsi resepi membuat tempoyak durian...
setiap pagi minggu (sabtu dan ahad)... keje kitorang breakfast bersama kat luar sambil cari bahan utk mkn tengah hari dan mlm nanti... kami tak suka beli sayur dan ikan byk2 utk buat stok... kami suka yg fresh2 jea... sambil round2 pasar tu... terlintas nk buat tempoyak sendiri... belilah durian kampung yg longgok RM10/4biji...kalu kita beli yg dah siap RM 3 sebungkus kecik... itu pun belum tentu sedap... kadang2 ke tong sampah sbb tempoyaknya terlalu masam,busuk dan lama... hmmm... baik kita buat sendiri la yea... beli durian kampung yg longgok dan dah merekah tuuu.. buat sendiri mcm sue ni... jimat dan puas ati...

kebersihan kena jaga kalu nak tempoyak tu tahan lama...
masa asingkan isi dan biji tu... sebelah tangan pakai plastic... sebelah lg tenyeh ngan sudu yea...
InsyaAllah bersih...

lenguh jugak la tangan dok meneyeh...

masukkan garam dan gula... sikit jea..

kmd uli hingga sebati...

pastu masukkan dlm botol... peram 3 ari spy durian jd masam (tempoyak)...

pastu simpan dlm peti ais spy tahan lama...


ini menu sihat sue dan asben setiap ari minggu..
masakan yg simple...
ikan masak taucu... ulam2 dan tempoyak berendam dlm budu.... hahaha


sue org klate... tak boleh tak de budu...
asben org perak... penggemar tempoyak...
bila kami kawin... masing suka tempoyak dan budu... jd lah hidangan mcm ni... hik3..



cuba... jgn tak cuba...
resepi dr SUEperb MaMa!!
cauuuu duluuuuuu.... muaahhh!!!










Tuesday, 13 November 2012

Doa awal tahun dan akhir tahun



Assalamualaikum...

haiii... pembaca blog SUEperb MaMa... sesibuk mana kita ari ni... jgn lupa baca doa awal tahun dan akhir tahun...

kalau boleh... print siap2 doa ni... letak dlm poket atau dlm handbag... kalu kita terkandas dlm jem atau kete rosak ke... kita tetap boleh baca doa sekali setahun ni... ini adalah ikhtiar kita utk jadi hamba Allah yg di Redhai... dan moga kita dpt Syafaat rasulullah...

Doa akhir tahun

Bacalah doa ini sebanyak tiga kali saat menjelang akhir tahun baru Islam, dilakukan selepas waktu asar atau sebelum maghrib pada 29 atau 30 Dzulhijah. 
Dengan doa ini kita memohon agar kita akan mengakhiri perjalanan tahun yang akan ditinggalkan ini dengan mendapatkan keampunan dari Allah Swt. atas perbuatan-perbuatan yang dilarang oleh-Nya, dan apabila dalam tahun yang akan ditinggalkannya itu ada perbuatan-perbuatan yang diredhai oleh Allah Swt yang kita kerjakan, maka mohonlah agar amal tersebut diterima oleh Allah Swt...




Doa Awal Tahun
Bacalah doa ini tiga kali ketika masuk tahun baru iaitu 1 Muharam. Boleh dilakukan selepas maghrib atau pun sesudahnya. Dengan doa ini kita sebagai mukmin memohon kepada Allah Swt. agar di dalam tahun baru ini kita dapat meningkatkan amal kebajikan dan ketaqwaan kepadaNya.



selamat beramal...

Moga Allah redhai kita sepanjang hidup kita.. Aminnn...

tata.. titi... tutu... muaaahhh!! dr SUEperb MaMa!!




Sunday, 11 November 2012

Selamat Ulang Tahun Sayang





Selamat hari jadi abgku syg... 
ayg doakan moga abg beroleh keberkatan hidup di dunia hingga akhir...
rezeki yg berkat... anak2 yg baik.. dan bahagia bersama isteri yg baik mcm ayg ni... kah3... :)
ayg baik kan... kan... kan.. hik3

gambar ni snap masa kat kedai kek...
budak kedai tu tengah tulis ayat2 cinta dr SUEperb MaMa buat suami tercinta!!!

Happy Birthday "Abgku Syg"

daina dah bersedia utk hembus kuar air liur kat kek tuuu...


pusssssssss!!!

ini sayaaaaa!!!! muka tak mekap!!!

hihihi...apa yg kitorang buat sempena sambut besday ayah daina ni....

BERCUCUK TANAM...

kami tanam anak pokok dlm pasu..
pokok limau purut... limau kasturi... dan daun kari...
semangat membara nk menanam ni dtg dr jiran tetangga...

ada ke patut depan rumah sue di jadikan tmpt longgokkan sampah...
ada frame yg rosak.. ada tiub motor la... ada kulit kelapa la... huhuhuhu... panas ati memandang...
sue ngan asben ambik semua sampah tu... masukkan dlm plastic hitam dan buang kat 
pembuangan sampah... angkut guna kete myvi WRU 9581,
 lori sampah yg lalu depan rumah tak akan angkut sampah selain dr sisa makanan brg2 dapur...

dah siap bersihkan kwsn tu... kitorang pun terus beli pasu bunga yg reject... hahaha..
nk letak tepi jln mana boleh beli yg cantik... nanti kena curi...kah3...
harga RM6.30/unit x 4unit = RM25.20
+
tanah hitam RM15
+
benih RM25

jumlah semua RM65.20...

nak tegur kesalahan jiran... takut jiran terasa hati...
so, kita guna teknik ni... harap2 diorang sedar dan tak longgokkan sampah lg kat sini...
hihihihi..