Wednesday, 29 May 2013

buang angin dalam badan




Assalamualaikum...

entry kali ni sue nk kongsi pasal buang angin dalam badan... ibu2 yg baru lepas bersalin tu, mesti byk angin dalam badan... asyik sendawa kosong jea kan..

masa anak pertama dulu  tak terasa sangat... lepas bersalin anak kedua ni.. mungkin byk urat putus.. jadi byk lah ruang angin masuk dlm badan... perghhh... semput melayan sendawa oiii...

utk buang angin dlm badan... jom ikut petua sue ni..

bawang putih dicincang halus spt dadu.. 
potong cili... taburkan garam sikit...
makan lah dgn nasi mcm tu jea...
sedap gilerrrr...
bila dikunyah... rasa kepedasan bawang putih tu...
perggghhh... melelih air liurrrr oiiii...


resepi kedua...
kalu korang tak boleh telan bawang putih mentah spt diatas tu...
buat mcm ni pulak...
ayam goreng kunyit yg dah masak tu...
korang gorengkan sekali lagi tanpa minyak..
campurkan spt bahan2 diatas..
bawang putih.. cili.. serai..


siaappppp!!!
emmmm... memang sedap bau aroma bawang putih ni...
yuhhooooo... nyummmyyy...



jom layan khasiat bawang putih...
  • Dapat meredakan demam + selesama

  • Merendahkan tekanan darah

  • Memiliki tindakan hipertensi + antikoagulan + anti-trombotik dan keupayaannya untuk mengurangkan aterosklerosis berkaitan dialami dalam arteri kita

  • Membantu mengawal gula dalam darah

  • Mengurangkan pengumpalan platelet + pembekuan darah = sekali gus mengurangkan strok

  • Mengelakkan + merawat jangkitan bakteria + virus + kulat

  • Merawat parasit dalaman dan luar seperti kutu + nyamuk. Mana yang nak pergi Camp bawa xtra garlic

  • Boleh membunuh beberapa jenis bakteria yang telah menjadi imun atau tahan antibiotik moden

  • pengambilan bawang putih boleh mengurangkan risiko membangunkan beberapa jenis kanser, terutamanya kanser saluran gastrousus. Boleh baca Bawang putih juga penawar kanser

  • Meningkatkan tahap antioksidan keseluruhan badan + merupakan sumber selenium = ubat anti-kanser yang kuat

  • Mengalami penyakit kaki makan air? Letakkan beberapa kepingan bawang putih segar atau beberapa bawang putih yang dihancurkan dibahagian antara jari kaki anda. Balut dan biarkan untuk beberapa jam = 6 jam.

  • Menunjukkan sifat2 ajaib dalam merawat keracunan logam berat seperti plumbum + merkuri + kadmium + arsenik + tembaga. Jika terkena salah satu logam tersebut dalam badan maka cepat2 kunyah bawang putih mentah

  • Menyembuhkan bisul + kudis. Hancurkan bawang putih dan tepekkan atasnya. Biarkan hingga kering dan ulangi amalan ini hingga kudis sembuh

  • Untuk menghilangkan ketuat atau kutil iaitu lebihan daging kulit seperti tahi lalat hidup. Ambil beberapa kepingan bawang putih dan letak pada ketuat tersebut. Ulangi hingga ketuat itu tanggal

Awassss!!!

  • Sebaiknya ambil kunyahan bawang putih mentah tidak melebihi empat ulas sehari takut overdos (boleh merosakkan sistem penghadaman) apa pun pengambilan menu harian, kita mesti berpada2... jgn ambil berlebihan... kalu kita mkn nasi berlebihan pun boleh bawa penyakit... apatah lagi bawang putih yg memang pelik rasanya tu...

  • Jika mengambil lebih bawang putih yang telah dimasak tidak mengapa kerana tidak sama kekuatannya dengan memakan bawang putih mentah yang lebih tinggi khasiatnya. Jadi jangan risau kepada mereka yang menjadi penggemar sop bawang putih. Korang terselemat + lebih sihat


Selamat mencuba resepi dr SUEperb MaMa!!
tata.. titi.. tutu...


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di

Sunday, 26 May 2013

Kapur Ajaib


Assalamualaikum...

kali ni sue nk kongsi cara2 pembunuhan lipas dan semut secara terancang...
kejenya sgt senang... beli jea kapur ajaib ni..

sue beli kat internet... kena bayar pos RM6... kapur ajaibnya rm2 sekotak utk 2 batang...
pendek kata.. mahal tali pada beruk kan... panjang kata... beli jea lah drp hidup dlm sarang lipas yg pengotor tuuuuu...hihihi..

 kapur ni ada jugak di jual kat pasar mlm... biasanya ada di gerai2 yg jual kosmetik yang tak ori..

camni lah rupanya...

toreh jea kat mana2 kawasan laluan lipas....


lepas sue toreh 15 minit...
lipas2 dlm kabinet tu abih gelupor...


pastu mampussssss kerassss...

korang percaya tak....
ini yg sempat sue seret...
yg mati terbiar kat celah2 periuk tu banyak lagi....

 tips.. tip.. tip...
Bila kita melihat seekor lipas di rumah, jangan memukulnya sampai mati hingga keluar isi perut lipas tersebut kerana ia amat berbahaya.

 Dalam perut Lipas terdapat cacing halus/lembut yg akan hidup meskipun diluar dari tubuh lipas.

Bila cacing ini sudah berada di luar dari tubuh lipas (perut) dia akan bergerak untuk mencari tempat baru.

 Cacing ini bentuknya sangat pendek, halus dan lembut akan terlihat pada mata kasar bila jarak pandang sekitar 10-20cm.

 Cara nak tengok cacing pada lipas ni, letak isi perut lipas di atas kertas hitam atau cermin.. Nanti cacing perut lipas akan kelihatan bergerak-gerak.

 Sangat berbahaya apabila cacing ini sampai menyentuh kulit tubuh kita (terutama kaki) kerana ia boleh  masuk melalui pori-pori kulit atau apabila ada luka terbuka pada kulit luar badan anda.

 
Moga menjadi panduan untuk kita semua!!!

Jom buat pembunuhan lipas secara terancang style SUEperb MaMa!!!
tata... titi... tutu...


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di
ROSSEcouture

Monday, 20 May 2013

PapPaRicH











Assalamualaikummmm...

18 Mei 1982 lahirnya SUEperb MaMa ke dunia...

sabtu lepas besday sue yg ke... ke... ke... 18!!!
hehehe... ke 31 lahhhhh...

di sambut meriah oleh jiran tetangga... dgn bunga api bedetam bedetummmm...
bluerrrrrrkkk... jgn nk perasan lah sue oiiiii...
ko sambut besday ngan anak dan laki ko jea.... hahahaha


sabtu 18 may 2013..
kami satu familly mkn kat PappaRich sempena besday SUEperb mama!!!

ting tong.... kek dah sampai...
sue sendiri dah lupa pasal besday...
balik2 umah ptg jumaat tu terus layan kerenah anak2...
si adik nak nyusu.. si kakak nk susu..
si adik nk dukung... si kakak nak naik basikal...
uwwaaaaaa... :(
 
tengok jam.. asben balik lambat 10 minit dari biasa...
hmmm... kejap lagi lah call tanya kabar...
dok 5 minit tuuu... bunyi suara ceria suami tersayang ku...
"Assalamualaikummm..."
"waalaikumussalam... wooowwww!!! kek besday ayangggggggggg.."
cepat2 pakai tudung... pastu suh asben ambik gambar... hahahha

tqvm abgku sayang... ingat besday ayang...
ayg mintak maaf banyak2 sbb selalu lupa besday abg... wakaka

mama dan adik hanna

mama + kakak daina
mama potong kek dgn hati yg sangat girang...
senyum tu dah control tu...
kalu tak controllll... mau sampai ke telinga oiiii...

lunch hari sabtu 18 may... kami raikan di paparich..
dah penat pusing satu bangi cari restoren MamaRich...
tak jumpa2... dah tak de pilihan lain dah...
terpaksalah makan kat paparich...

"ayah.. ayah.. ayah... daina nak ni..."
si petah ni mintak order makanan utknya...

"nak ni... nak ni... nak ni... shemua nak..."

besdayku di raikan bersama family tersayang...

lunch utk kami!!!

ice cream soda + laici + daun pudina.. utk ayah...

kopi utk mama..

mee kari utk mama..
kue teow sup utk ayah..
pau utk daina...

dah kenyang... tido terlentang...tunggang langgang...
hari ahad pulak...sambut besday sue kat umah kakak bff sue..
iaitu Lalah.. bakal pengantin baru...jumaat ni akad nikah..
uatazah Lalah kena pegang erat2 adik hanna... biar cepat2 dpt baby!!!
tqvm Lalah dan kakaknya... sediakan masak lemak tempoyak utk kami!!
terbaekkk lah!!! menu hidangan kampung... I loikeeeee... nyummy...


Happy besday SUEperb MaMa!!!
tata... titi... tutu...


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di
ROSSEcouture

Friday, 17 May 2013

SUEperb MaMa dalam bidang logistic

hip hop hip hop... assalamualaikum semua!!!

memandangkan ramai client2 sue call dan tak percaya sue dah resign dr SMSB... terpaksalah sue buat entry pasal kerjaya sue lagi sekali.. hihihihi

sue skrg dibidang logistic... iaitu sebuah syarikat yang membuat pengurusan keluar masuk barang2 dlm dan luar negara... 

sue start keje 29hb April 2013...
sue intibiu masa tu tengah pregnant 4 bln... Alhamdulillah dapat.. kebanyakkan company tak terima pekerja yg mangandung... tp company ni terima sue kerja wlpn dah second semester.. pihak syrk ni minta sue masuk keje bln Nov... tp sue tangguhkan selepas bersalin sbb nk settlekan akaun di SMSB... disebabkan tolak ansur dr boss baru ni... sue tolak tawaran lain wlpn gajinya lebih mahal... yea la kan... bila dah slim melim ni baru nk ambik kita keje... boleh blah ahhhh!!!

tp keje2 akaun di SMSB tetap terbengkalai sbb sistem lama ada problem bermula dr bln aug 2012.. pihak SMSB pulak luluskan utk install system baru pd 29 Jan 2013... pihak UBS pulak bizi time tu... pertengahan bln Feb 2013 baru dpt install... jadi sue kena keep in data yg dah tertunggak selama 7 bln...

sue tak nak tinggalkan SMSB dlm keadaan akaun tunggang langgang memandangkan asst sue dlm akaun pun dah resign awal dr sue... bertahan jea lah... cuba bayang sue kena siapkan akaun yg dah tertunggak selama 7 bln dalam masa sebulan sblm bersalin pd 12 march 2013..
sue sgt terkilan jika ada pihak yg mngatakan sue tinggalkan SMSB tanpa penyerahan kerja2 akaun!!! akaun tertunggak bkn disebabkan sue tetapi disebabkan lambatnya install system yg baru.... lagi pun.. dlm masa seminggu nk training staff baru utk faham system memang perkara mustahil... cth : pihak SMSB dah hantar staff baru training secara professional... tp tetap tak pandai UBS kan... gagal kannnnn... apatah lagi kalu sy yg ajarrrrrr.... faham2 la yea...

dgn tekanan nk kejar sale... nak buat penyerahan keje dr sudut sale... akaun.. perrgggg!!! memang stress...
nasib baik boss ambik pekerja baru yg tahu MYOB.. so, SMSB tukar ke sistem MYOB... Alhamdulillah... selesai sudah bab akaun...

tengah dok sarat2 tu... sempat lagi jumpa client di putrajaya dan serdang... sebenarnya perjumpaan sblm sue bersalin tu adalah perjumpaan terakhir sue dgn diorang... sejauh mana terakhir tu... serahkan pd Allah jea lah... masa tu client sue tak tahu sue nk berenti... sue pulak tak nak bgth la.. takut diorang tak nak buat order... kang tak pasal2 dilabelkan makan gaji buta pulak... hmmmm... pikir2 lah yea.. pekerja mana yg sanggup bawak masuk sale hampir RM300k dlm masa 4bln sedangkan dah nk berenti keje...

memandangkan system dah beralih ke MYOB...sue pun dah tak larat nak round2 hospital... apa lagiiiiiii... ambik cuti bersalin awal lerrr... masa tu 38minggu..
ting tung... ting tung... abih pantang 50 ari... sue terus keje di bidang logistics...

Start keje 29hb Apr 2013... Alhamdulillah seronok sgt... aman.. tenang... tiada tekanan sale!!!..


sebenarnya... sebenarnya...
sue sgt kekok nk jd pekerja baru tauuuu.. maklumlah dah biasa seniorrrr..
sbb lepas abih kusza... sue terus masuk SMSB dlm bidang professional..
dah xde pangalaman lain dah...
bila dipikir2 balik... entah esok lusa kita kena jadi ahli kubur yg baru jugak..
hmmm... baik berlatih dr sekarang... hahaha

hari pertama sue dtg keje... senior suh dok kat sofa ni dulu...
sue pun duduk lah.. apa lagi... baca paper la... wakaka..
serius sue ckp... segan gilerrr... tambah pulak sue sorang jea pompuan kat sini...
 dgn berbekalkan "kerja krn Allah"
layaaaaaannnnnn..... kat SMSB dulu pun... sue pekerja pompuan pertama jugak..
boleh jea hidup.. :)
lepas baca paper 15 minit tu...

senior tu tunjukkan bilik sue... iaitu bilik akaun utk buat UBS system...
hmmm... berpeluh jugak lah... sbb akaun tertunggak 4 bln... hihihi
tp bila kita buat apa yg kita minat... semua jd enjoyyyy!!!...

niat penghijrahan ini utk cari yg ilmu baru kan?
haaa... memang dpt lah yg barunya....
second day... senior tanya..
"dah boleh print invoice guna UBS tak?"
"boleh... tp ghupernya mcm ni jea..." hehehe 
"taddaaaaa..." hehehe :)
"org tak buat invoice mcm ni utk bidang logistics... contact org ubs utk buat design spt yg sedia ada"
"Lurp.. okey.."

ketung keteng... ketung keteng...
ambik masa seminggu jugak lah nak tunggu org ubs siapkan design...
dah siap design.. apa lagi... complain la..
sue ni dah memang cerewek...
setengah titik pun sue ukur utk pastikan sama...
alang2 kena bayar RM150 utk design ni kan... baik kita wak sedetail yg mungkin...
haaa.... tengokkkkk...
sekali sue ukurrr... memang ada la yg tak kenanya..
seharian org UBS tu edit... hihihi

akhirnyaaaaa... siappppp!!!!


taddaaaa... sebijik spt invoice yg asal.. malah lebih cantik dan kemas!!!
padahal yg ni print dr UBS...puas ati gillerrrrr...
dapat guna system sepenuhnya...
payment voucher pun pakai UBS...

kelebihannya... tak perlulah buat keje 2 kali spt yg blm ni...
buat invoice guna system... data terus simpan dlm sistem...

kalu company yg takde sistem.....
buat invoice secara manual.. pastu kena keep balik dlm system...
hmmm... tak sistematik!!

ini pulak cover personal profile...

kejap lagi nak buat label utk file2 pulak....

okey... dgn entry kali kedua ni... harap2 client sue dpt terima lah yg sue keluar dr SMSB!!!!
tata... titi... tutu...
muahhhh!!



New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di
ROSSEcouture

Thursday, 9 May 2013

Kisah Daina!!! Episod 3

ya ampunnnn... daina wak drama kali kedua pulak... ehhh... blm bg salam lagi..
Assalamualaikummm... bebel dulu pulak...

ari tu... umi kesayangan daina tu nk pencen dr mengasuh.. asben sue pun training daina kat tempat baru... hantar ke rumah kak J (bkn nama sebenar)... memang melalak giler lah... dr pagi nangis sampai petang...

hari pertama... daina nangis sampi tido pun teresak2... kesian betul anak mama nih.. mlm tu kitorang bawak jln2 kat pasaraya... spy daina kembali aktif sbb seharian dia memberontak kat umah pengasuh baru... dok nangis dan baring jea depan tv...

hari kedua kami hantar lg... memang nagis... bila tanya kak J... kak K ckp nangis kejap2.. tp tengokkan mata daina memang bengkak sakan.. hidung pun dah mula gelupas sbb sentiasa beringus.. balik keje, sue terus bergegas ambik daina... kesian betul.. setiap kali ayah bdk lain dtg ambik anaknya kat situ... sekali daina melalak sambil sebut.."mana mama... mana ayah... mana mama... mana ayah..."
dari jauh nampak kete sue... terus daina jerit "mama... mama.. mama"

hari ketiga hantar lagi... memang melalak lah... sambil jerit... "ayah... ayah... ayah..." daina jerit tak bg tinggalkan kat umah kak J...ishhh... kesian betul... asben sue tetap nk train kat situ jugak... pagi jumaat tu sue dah rasa tak sedap ati... pegi pasang telinga kat tingkat sebelah umah pengasuh tu...
anak pengasuh tu ambik mainan daina... daina nangis...
pastu sue dengar pengasuh tu marah anaknya sambil jerit "kenapa kacau daina!!! kenapa??? jawab!! mana mulut?? jawabbbbb!! angguk jea... mana mulut??"

sue tak sampai ati utk dengar lagi... sue pun masuk kete terus ke opis... hati memang stress... tangan sampai menggigil... pikiran melayang2 tak boleh nk wak keje... nk terus ambik daina, takut asben kata mandai2 pulak... tunggu lepas solat jumaat... call asben mintak izin utk ambik daina hantar ke rumah pengasuh lama...

bila sue ke rumah kak J... daina tido dlm bilik yg gelap... sue bisikkan salam kat telinga daina...
"assalamualaikum daina.."
daina terus nangis sambil peluk sue... mintak nak balik...

tengoklah matanya... bengkak..

ini gaya daina memberontak..
daina termenung sendirian...
bila kami belainya...
daina tempis tanpa pandang kami...
Ya Allah... kecurnya hati seorang ibu bila anak seumur setahun 9 bln dah pandai protes..
marah dgn keputusan kami, hantarnya ke rumah kak J..

keesokkannya kami bawak jln2 lagi...
tp daina blm bersikap normal lagi... byk diam..


daina abihkan bedak sebotol... sue biarkan jea... 

hari sultan selangor sue cuti... ayahnya keje...
daina memang mengamuk... serba tak kena..
alih2 sue terpaksa mengalah... asalkan daina tak nangis...
kalau daina nangis... dia akan sebut..."jgn...jgn..jgn.."
perkataan tu dia ambik dr rumah kak J...
mungkin kak J terlalu memaksanya...
paksa mandi... paksa tido...

rutin daina di rumah pengasuh lama..
daina akan mintak ummi (pengasuh lama) zikir sblm dia tido...
kadang2 subhanallah... kadang2 Allah2...
kadang2 yam... yam...
umminya pening... zikir apa pulak yam2 ni...
uminya ikut jea.. zikir lah yam.. yam.. yam...
takkan zikir ayam kut... (kata kak ton)
dia tanya sue... rupa2nya Alhamdulillah... daina tak pandai sebut penuh lagi...
hahaha

sepahkan bakul baju adik... sue biarkan jea...

bedakkan bear yg aunti jaja bagi... mama biarkan jea...

bedak kan peguin cik sue bagi... mama biarkan jea...

video
dah selesai semua tu... daina sambung melalak pulak... hadoi...
cari ayahnya... nk makan coklat ngan ayah...

video
send video ni kat ayah dia..
terus ayahnya ambik halfday...

seminggu lebih jugaklah daina baru kembali normal..


skrg daina dah pulih dr traumanya...
daina dah mula tunjukkan sikapnya yg sebenar...

main game..

"ini bola... ini bola... ini bola... shemua bola..."
kak J cakap :
"saya tak pernah jumpa lagi budak yang blm sampai 2 thn tapi dah petah bercakap... dan faham apa yang dibgth.."
umminya ckp :
"dah berbelas2 org saya jaga budak... daina adalah budak yg paling byk ckp dan dengar cakap.. sepanjang mengasuh daina... kak ton tak pernah marah daina... anak kak ton yg darjah 5 pun jeles tengok kak ton manjakan daina.."


patutlah anak mama manja semacam... tak pernah kena marah rupanya...

 daina akan conteng semua bolanya... sebagai tanda itu kepunyaannya...

ini gaya daina nk kodor hajat... sblm ni sampai niarap nk berak...
ni gaya yg paling pelik la... ala2 senaman gitu...


pastu sambung main game...

 daina mintak pelekat ni...
"mama.. nak ni... mama nak shatu..."
sue pun bg lah satu...
sekejap tu... dtg lagi...
"mama nk satu lagi.."
"kakak ambik lah sendiri"
"tak shampai"
"ishh... tau pulak menjawabnya... bkn tak sampai... daina tak pandai nk bukak pelekat yea..."
daina berlari ke depan... pastu dtg lagi...
"mama nak shatu lagi.."

eh3... apa budak ni buat yea...
sue intai... rupa2nya daina lekatkan kat dinding ruang tamu...
pergghhhh... nasib baik cat mahal...
kalu cat kapurrrr... mau dah terkopek...

video
dah siap lekatkan kat dinding...
daina lekatkan kat kerusi pulak...
hadoiii..



hmmm... nasib baik la kerusi ni kayu jati...
kalu papan lapis... terkopek la cat jawabnya...


video



pastu daina tenung hasil kerjanya...
memuaskan atau tidak...
pastu cabut semua pelekat tu... letak dlm bakul basikalnya...

daina suka main duit..
Pagi2 sblm ke rumah pengasuh...
"ayah... nk singgit"
itulah kejenya... dah besar nanti daina jd akauntan yea... aminnn..





Alhamdulillah... anak kami dah kembali normal...
terima kasih Ya Allah...
tata.. titi... tutu...


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di
ROSSEcouture