Wednesday, 20 March 2019

Pengalaman Bersalin di bilik VIP KPMC kajang - Anak no 4


Bersalin dengan Doc lelaki kerana Kepakaran nya...

Ini penerangan tentang hukum bersalin dgn doc lelaki.

Alhamdulillah... Anak keempat dapat rezeki anak lelaki.. Dpt lah merasa shopping warna biru... Koko... Oren.. Muahahaha..
Dah 3 org anak dok shopping baju warna pink jea.. Kali ni dpt tukar warna. 


Sudah menjadi kebiasaan.. Bila nak bersalin ke.. Bila nak balik kampung ke.. Bila cuti raya ke.. Asben akan sibuk.. Sebab nya semua nak siapkan keje sblm bercuti... 
Sambil tunggu giliran sue checkup kat ruang menunggu pun Asben buat keje2 online. 

Prof tanya "ada sakit2 tak?"

"sakit yg boleh tahan lagi.. Sebab tak ada turun tanda.."

"baby tak nak keluar lagi.. Sebab ibu ayahnya sibuk bekerja ni.. Kalu nak ikutkan keje.. Sampai bila2 tak selesai..."

Bila proff dah nasihat mcm tu.. Saya nak serah diri lah skrg.. "prof, ada wad kosong tak skrg ni?" krik3

Sue lagi lah bizi sebab tak ada staff.. Sambil menunggu hari.. Sambil siapkan keje2 office dan delivery brg.. 

Ini gambar 39minggu 4hari..


Kalau di pandang pada zahirnya.. "Waaa.. Org kaya bersalin kat bilik VIP.."
Sebenarnya... Kitorang terpaksa ambik bilik VIP sebab Doula bawah umur terlalu ramai.. Bukan sebab nak kan bilik yg mewah.. #the_sufi_sisters dpt lepak dan bersepah dlm bilik bila nurse  dan doc dtg utk check sue.

Pakej yang Asben sue ambik mengikut keadaan dan keselesaan keluarga. Setiap rezeki yg Allah bagi hendaklah digunakan dengan sebaiknya.. Kerana setiap sen yg kita dpt akan dihisab di Akhirat kelak..Alhamdulillah.. Rezeki anak keempat Asben booking bilik VIP.. Sesuai dgn keadaan keluarga kami yg anak deret2 ni.. Tak sanggup nak berpisah dgn #the_sufi_sisters.. Masuk wad pun masuk sama-sama...Bilik VIP ni sgt selesa... Sgt berbaloi.. Dalam wad ada bilik utk family.. Ada katil Queen..


Nak mintak pertolongan ahli keluarga  Masing2 ada kerja Masing2.. Nak mintak tolong dgn org tua.. Masing2 dah uzur.. Tak larat nak jaga cucu.. Skrg adalah masa Orang tua kami yg perlukan pertolongan kami... Jgn kita mengeluh kerana kekurangan pertolongan dari ahli keluarga.. Kita pandang rezeki yg Allah bagi utk kemudahan keluarga kita.. Dulu kini dan selamanya.. Hidup berdikari.. 




15hb masih lagi masuk office waktu pagi.. Pukul 2.30pm check up dgn proff haizal di kpmc kajang.. Pregnant dah masuk 39minggu 4 hari.. perut asyik mengeras tapi tak sakit.. Bincang punya bincang dgn asben.. Sue cadangkan bersalin induce pagi 18 mar.. Masuk wad lepas hantar anak2 sekolah.. Asben pulak.. Cadangkan masuk wad Jumaat mlm Sabtu.. Spy dpt settle hal2 bersalin di hospital paling lambat hari ahad... Isnin Asben boleh buat keje2 onlinenya.. Time sue cuti bersalin ni.. Asben kena cover keje2 sue utk bab delivery.. Asben makin bizi.. 

Pukul 10mlm masuk wad.. Pukul 11.50mlm prof cek bukaan.. Proff pun cakap.. "Tak payah induce.. bukaan dah bukak 3-4cm.. Pukul 8 pagi esok pecahkan air ketuban.." bermalam lah Sue dlm bilik dgn bukaan 4cm.. Ngeng3.. Alhamdulillah tak sakit.. Cuma baby kerap mengeras.. Nak ke tandas pun terpaksa berpaut lah... Beberapa kali nurse dtg follow up kat bilik.. Tanya sakit ke tak.. Jawapan sue" sakit yg boleh bertahan lagi.. "

Proff cakap masuk Labour room pukul 8.. Bersalin pun pagi lah.. Terus sue tak mengantuk.. Dlm kepala dok pikir.. Kalu bersalin pagi esok.. Adik raina dah bangun.. Hadoii.. Confirm susah nak berenggang dgn ayahnya.. Terus sue jd tak mengantuk... Huhuhuhu..

Plan pertama.. Nak masuk wad petang.. Induce lepas asar.. Target bersalin lepas Isyak.. Lepas bersalin baru ambik adik raina kat rumah ibu asuhnya.. Plan ni gagal sebab tak ada bilik kosong dan Labour room penuh..

Plan kedua... Dicadangkan oleh Proff.. Masuk wad pukul 9mlm.. Pecah air ketuban pukul 12malam. Target bersalin Subuh esoknya.. Plan yg ni jugak gagal.. Sebab lepas prof cek jln.. Bukaan dah 4cm tak perlu induce.. Maknanya.. Seminggu sue dok ke sana sini.. Hantar barang ke hospital tu dlm keadaan rahim dah terbuka laaa... Adehhh..

Skrg berpegang pada plan ketiga.. Doc pecahkan air ketuban pukul 8am.. Tunggu sampai bersalin.. Sue dan Asben jd buntu.. Nak hantar adik raina kat rumah ibu hari Sabtu.. Ibunya nak balik Pahang.. Tak nak kacau percutian ibunya.. Tapi Kitorang terus jd jem.. Tak ngantuk.. Hadudududu.. Asben suh tido sebab kena simpan tenaga utk ke Labour room esok pagi.. Sue pulak terkebil2 tak ngantuk.. Dok pikir pagi esok Asben jd doula sue dan babysitter utk anak2..



Dekna yg umur 6 thn pun faham.. "Dekna kesian kan adik nanti.. Mesti menangis cari mama dan ayah time mama nak keluarkan baby.. Mcmana ni..."
Sue hanya mampu cakap.. "hasbunallahawanikmal.. Semoga Allah menjaga urusan kita.. Nak buat mcmana.. Dah memang susah senang kita.. Kita tanggung bersama..."

Memang apa yg sue takut tu.. Memang berlaku laaaa.. Adik raina dah bosan dgn hp... Pandai bukak tombol pintu sendiri.. Keluar cari mama dan ayahnya.. Nasib baik nurse ada kat kaunter depan dan hantar adik raina ke bilik semula... Nak marah lebih2 kat kakak2nya pun tak boleh jugak.. Diorang pun umur 8 dan 6thn.. Pandai mana sgt jaga adik..

"Org cuma nampak kesenangan kami kerana hidup kami hanya dgn senyuman. Sebenarnya.. Kesusahan kami terselindung dgn senyuman.."

Pengalaman dalam labouroom yg mengerikan..

Pukul 7am.. Asben pastikan anak2 mandi semua.. Tak sempat nak beli breakfast.. #the_sufi_sisters mkn roti coklat jea.. Sebab masuk Labour room pukul 7.30am. Lebih kurang pukul 8.30am.. Prof pecahkan air ketuban.. Proff confirm kan lagi sekali.. "Betul ke tak nak ambik epidural?".."Tak nak Proff.. Sy nak petedin jea".. Proff pun bg gelaran "The Bionic Women"

Bukaan 4cm ke 5cm.. Pukul 9.30am nurse masuk kan ubat utk cepatkan bukaan (induce lah kot) sue pun dah standby.. Confirm sakit giler kena induce.. Pukul 10am nurse suggest ambik patedin (ubat tahan sakit + cepatkan bukaan) masa ni... Tuhan jea yg tahun.. Ubat tahan sakit tak boleh nak cover sakit nya kena induce... Pukul 11am.. Nurse check bukaan dah 10cm.. Nurse mintak push.. Sue takut nak push.. Sebab takut koyak.. Huhuhuhu.. 

"puan push spt nak berat yg besar.. Jgn push kat muka jea.. Push utk berak besar".. Adehhh.. Tau2 jea sue push tipu2.. Hahaha.. Dah kantoi.. Sakit pun teramat sgt.. Sue paut pemegang tangan.. Doula pie support kat kepala... Push sekuat hatiiiiii... Kepala betul2 dah rendah.. Baru lah nurse panggil prof utk menyambut... Kalau lambat push.. Confirm Prof akan guna vacum.. Sue pun push sekuat hati.. Prof suruh sambung utk keluarkan bahu pulak... Sekali rasa mcm baby gelongsor keluar... Ya Allah.. Sakitnya tuhan jea yg tahu... "Serik dah bang oiiii... Ini betul2 anak bongsu dah.."

Masa bersalin adik raina... 
Sakitnya bersalin bukaan dgn pecahkan air ketuban + patedin.. Sue sempat baca Lailahailla anta.. Push keluarkan kepala.. Pastu sue sambung subhanakainni kuntu mina zzolimin... Sue ulang balik Lailahailla anta.. Push kali kedua utk keluarkan bahu.. Pastu sambung balik subhanakainni kuntum mina zzolimi..

Kali ni.. Sakit bersalin spt sakitnya bersalin dekna dulu... Pecahkan air ketuban + induce + petadin.. Fuhhhh.. Lailahaillalla anta... Hilang entah ke mana.. Yg tinggal cuma "Allah akbar" shj.. 

Ikhlas sue cakap... Seksanya bersalin normal.. Sakit dan perit nya bersalin normal.. Tp rasa sgt puas hati bila baby gelongsor melepasi bahu.. 

Nurse dah siap cuci baby.. Asben azan baby di tepi katil Sue.. Siap jea azan.. Baby kencing memancut terkena mesin CTG.. Muahahaha.. Tak sempat nak rakam.. Baby kencing lepas sue padam video.. 




Sue terus menyusu dlm labouroom sambil rehat kepenatan lepas bersalin..










Tak nak berenggang dgn adik.. 







Kakak dah besar.. Dah boleh tolong jaga Mama nya.. 



Dekna pun boleh mintak tolong jugak.. 


Spt biasa.. Nurse akan hantar ibu dan anak hingga masuk ke kereta dgn selamatnya... 




Dapat Hadiah dari cik sue nya ketika di Alam kandungan lagi.. 



Doula pie mandikan bayi... Anak ke 4 pun masih kekok katanya.  Muahahaha

"tak kisah lah anak no berapa pun yang.. Asal jea anak umur 2 hari.. Abg tetap kekok.." hik3

Suami isteri... Ibu ayah adalah cermin sebenar kepada anak2... Anak2 sentiasa perhatikan tingkah laku baik atau buruk ibu apanya utk dijadikan tauladan... 

Desas desus dengar dekna bersembang dgn kakaknya... 

"dah besar nanti.. Dekna tak nak kahwin la.. Dekna takut kalau kahwin dgn lelaki yg jahat... Nak kahwin dgn ayah tak boleh.. Ayah dah kahwin dgn Mama.." 

Sue pun menyampuk.. "Dekna.. Dah besar nanti.. Dekna kena kahwin.. Kahwin kan sunnah nabi.. Nabi suka umatnya kahwin.. Dan Allah suka apa yg nabi suka..." 

Lepas bersalin.. Asben, kakak dan dekya balik rumah utk tanam uri.. Kakak jaga dekya (biya).. Ayahnya siapkan keje2 sepatutnya kat rumah... Sue pulak kat dlm wad dengan baby, dan dekna.. Dekna jaga sue kat dalam wad.. 

Asben cerita.. Dalam kereta kakak bercerita.. 

"Kalau kakak mengandung dah besar nanti..." 

Ayahnya pun menyampuk.. "kakak kena kahwin dulu tau.. Baru boleh mengandung.." 

"yea laaa... Kakak tahu lah.. Kena kahwin dulu... Kakak nak kahwin dgn lelaki yg macam ayah lah... "

Faham tak maksud anak2 kecil ni.. Diorang sebut berkahwin bukan kerana gatal nak berkahwin... Tp diorang bercakap apa yg diorang nampak depan mata... Bagaimana seorang ayahnya melayan mamanya.. 

Kalau kita lihat.. Seorang suami suka pukul isteri.. Anak2 nya akan trauma nak jadikan ayahnya sebagai contoh lelaki yg terbaik dlm hidupnya... 










Monday, 11 March 2019

Ketagih handphone punca lambat bercakap


Kali ni sue nak kongsi, pengalaman menguruskan anak yang lambat bercakap.








Kanak2 yg lambat bercakap tanpa ketagih handphone tak pe.. Itu normal.  Orang tua panggil "berat mulut.. Ringan kaki..".. Yang jadi masalah besar bila kanak2 bawah 2 tahun habiskan masa dgn YouTube.. Tak suka tengok TV.. Tak suka bermain dgn adik beradik yang lain.. Keras membatu bila tengok YouTube, bila hp bateri habis.. Dia akan mengamuk.. Tak boleh dipujuk.. Bangun waktu malam semata-mata mengigau nak tengok YouTube.. Itu dah dikira kritikal...

Adik raina ada ciri-ciri kat atas tu.. Umur 2tahun belum petah bercakap.. Cuma pandai sebut ma.. Yah.. Bu.. Na.. Kak.. Sebut yg Hujung2 jea... Sebelum keadaan jadi lebih parah.. Kami sekeluarga sedaya upaya pulihkan percakapan adik raina.. Selain tu.. Peranan pengasuh juga sgt penting... Alhamdulillah.. Pengasuhnya byk bagi ruang adik raina bermain dgn kengkawan.. Byk komunikasi.. Itu adalah salah satu cara utk latih adik raina bercakap..

Sue jenis yang suka kan rawatan alternatif dan moden.. Kedua2 rawatan ini biarlah seiring.. Doa shj tanpa mkn ubat belum tentu sembuh.. Mkn ubat shj tanpa doa pun belum tentu sembuh... Lebih afdhal.. Doa dan makan ubat.. Tawakal kpd Allah.. Doa yg byk dpt pahala.. Mkn ubat ikhtiar utk sembuh..

Ini rawatan Alternatif utk adik raina.. "Azan kat telinga adik raina"

Ketika umur 4bulan.. Adik raina dah pandai senyum.. Tiba2 1 hari tu.. Adik raina tak nak pandang sue.. Sue cuba bertentang mata.. Adik raina akan pandang ke bawah sambil senyum.. Sue cuba pandang ke bawah utk bertentang mata dgn adik raina.. Adik raina pandang atas sambil senyum... Pastu pandang kiri kanan sambil senyum.. Seolah2 tak nampak sue di depannya.. Hati dah gelabah.. Sue cakap kat Asben.. Adik raina mcm nampak "makhluk lain" laaa.. Asben cakap jgn pikir bukan2.. Sue keluar hantar kakak dan dekna ke sekolah.. Sue mintak Asben azan kan kat telinga adik raina.. Bila sue balik rumah.. Adik raina dah pandang dan senyum kat sue.. Alhamdulillah.. Sue bukanya suka pikir buka 2 atau pikir negatif... Tp biarlah beringat sblm terlambat...

Ciri-ciri autism

Tiada eye contact.

Bila panggil buat tak tahu .

Suka main sendiri.

Speech delay, sepatah perkataan tak pernah sebut, hanya aaaaa dan sangat bising mulutnya.

Tak pandai nak bersalam dengan orang mahupun kami Ummi dan Abah dia.

Tak berminat untuk bermain walaupun dengan kakak-kakaknya. Bila ajak main dia lari.

Tak pernah nak pedulikan orang disekeliling dia. Dia dengan dunia dia sendiri dan dia juga seolah-olah tidak mengenali kami.

Suka mengibas-ngibas tangan kalau dia gembira@ excited (flapping hands).

Alhamdulillah.  Adik raina tak ada ciri ciri autism.. Adik raina cuma lambat bercakap shj..

Sue tak bawak adik raina jumpa pakar kanak kanak.. Adik raina masih lagi ada eye contact... Masih dengar.. Masih bertentang mata... Cuma malas bercakap sebab seronok dgn hp... Sue dan Asben Perbaiki kesilapan.. Stop jual nasi kerabu.. Stop buat keje di waktu malam.. Stop tengok hp depan adik raina.. (Kitorang nak tengok hp pun sorok bawah bantal.. Kot2 ada benda penting kan..) masa yg ada Fokus utk bermain dgn anak2 lepas balik dari kerja...

Bila sampai jea rumah.. Ayahnya akan tanya adik raina..

"Adik makan ape kat rumah ibu?"
"booo..." maksudnya bubur..
"sape suap bubur kat adik?"
"bu.." maksudnya ibu...
"sedap tak ibu masak?"
"daapppp.." maksudnya sedap sambil angkat ibu jari nya...
"sape nama kawan adik?"
"dam.. Naaaa..." maksudnya  Adam dan Adrian..

Umur 2 tahun jawapan hanya setengah patah jea.. Hampir 3 bulan kitorang latih.. Sungguh terkejut beruk.. Bila adik raina ke dapur.. Menegur ayahnya..
"ayah macak ape?" maksudnya.. Ayah masak ape?  Tersentap ayahnya... Terus peluk adik raina..

Sue dan Asben byk bercakap.. Byk bertanya dgn adik raina.. Sampai kakak dan dekna jeles lah..

"ayah ni.. Asyik main dgn adik jea.. Tak main pun dgn kakak dan dekna.. "
"Adik kan kecik lagi.. Masa kakak kecik2 dulu.. Ayah main dgn kakak jugak.. Habis tu.. Takkan ayah nak dukung kakak yg umur 8thn ni?"

Hahahaha.. Kakak dan dekna tersengih2 malu...

Memandangkan adik raina tak pandai bercakap.. Suka menjerit bila tak puas hati dgn kakak2nya.. Bila adik raina menjerit.. Sue akan marah kakak2nya.. Last2 kakak2nya pulau kan adik raina.. Sebab kalau adik raina menjerit nanti diorang kena marah.. Sue perhati dan perbaiki.. Sue ajar kakak2nya bermain dgn adik raina.. Kalau adik raina menjerit... Kakak kena pujuk sambil cakap.. "sabar.. Jgn menjerit .. Cakap elok2... Adik nak ape"

Ini telatah #the_sufi_sisters bermain sama-sama 



Video ni dlm bentuk landskap.. Sesuai utk tengok guna hp.. Hehehe 

Sekarang diorang dah pandai main bersama..

Jgn kedekut dgn mainan yg ada dlm rumah... Bagi ruang diorang bermain.. Budak2 yg nak hp ni sebabnya bosan.. Nak main mainan ibubapa marah sebab bersepah... Cara mudah utk anak senyap dan diam.. Bg jea hp.. Itu kesilapan besar..
Sue bg ruang diorang bermain puas2.. Nak longgok bantal ke.. Nak baling Teddy bear ke.. Bila diorang dah siap main.. Sue akan jadi harimau.. Sape tak kemas.. Sue akan gigit sorang2.. Hahahaha.. Alhamdulillah.. Diorang akan kemas sambil dengar leteran Sue.  "amboi.. Syok main yea... Baling teddy bear sana sini.. Sepahkan bantal.. Ingat rumah ni ada bibik?? Semua kemassssss.. Yg kecik ke.. Yg besar keee... Semua kemassss!!!". Hahahha.. Berani diorang nak melawan..

Tv ada 2.. 1 kat ruang tamu.. 1 kat ruang permainan (ruang parking).. Kat ruang parking ni ada langgang kartun shj.. Sebab Nak elakkan  Diorang tengok kartun kat hp.. Cuma time nak suap nasi kat adik raina... Masih lagi kena bg YouTube.. Kalau tak bg YouTube.. Sebutir nasi pun adik raina tak nak telan.. Habis jea nasi.. Sue ambik hp.. Mula2 adik raina mengamuk terguling2... Sue biarkan dia mengamuk dulu dlm 2 minit.. Nampak mcm penat jea.. Sue akan peluk adik raina.. Pastu ajak bermain basikal atau bike (alat senaman basikal).. Alhamdulillah.. Skrg ni.. Adik raina dah faham.. Habis nasi semangkuk.  Habis lah YouTube.. Dah tak mengamuk.. Alhamdulillah...

Setiap pagi.. Adik raina nak ikut kakak2nya keluar awal dan bawak duit rm1 utk ke rumah ibu.. Sebabnya kakak2nya pegang duit.. Dia pun nak duit..

Pagi2 nak ikut ayah.. Tak nak rasa tertinggal.. Terpaksa lah hantar awal ke rumah ibu.. Plan nya sue nak hantar lambat sikit ke rumah pengasuh sebab nak bermain dgn adik raina waktu pagi sekejap.. Tapi lain Pulak jadinya... Adik raina akan mengamuk.. Menangis sambil niarap.. Sebab sedih sgt kena tinggal.... Satu hari tu... Ayahnya patah balik utk ambik hp yg tertinggal..

Ayahnya tanya..

"kenapa dgn adik raina tu?"
"gitu lah setiap pagi Kalu kena tinggal dgn ayah dan kakak2nya.."

"Adik nak ikut ayah ke?"
"nakkkk..." Sambil berlari utk dukung dgn ayahnya..

Skrg ni.. Setiap pagi.. Adik raina akan masuk kereta dulu sblm kakak2nya masuk kete.. Hahaha..


Okey.. Sekian saje perkongsian Sue tentang adik raina.. Tata.. Titi.. Tutu..