Thursday, 13 December 2012

Contoh warna dalaman rumah

Assalamualaikum...

kali ni sue nak kongsi tentang warna dalaman rumah... memandangkan kami beli rumah ni yg usianya dah14thn.. sesuai ngan harganya pun 14thn yg lepas jugak... jd, kami kena kreatif lah spy rumah ni nampak ceria!!!

seblm warna pink jd kelabu asap... sblm warna putih jd kekuningan... biarlah sue abadikan kan dlm blog ni... peace.. :)

bab pilihan warna ni...asben sue serahkan 100% kat sue... apa lagi... semua jd pink la... hahaha... kalu dah warna pink tu... semua sue nampak cantik dan puas ati lah..  jiwa remaja gedik2 gituh..

jom kita beranikan diri bermain dgn colour...
ruang tamu... sudah pasti warna pink cair... diselitkan sikit dgn warna purple...
buat masa ni, kami tak perlukan sofa lg... baring2... guling2 depan tv jea..
sbb anak tengah kecik lg...
tak larat nk control daina dok panjat sana sini...
cukup lah daina dok panjat kat tangga yg belum berpagar lg tu...
 
video
 
puas panjat tangga... dia berjogek depan tv pulak...
 
video
so... tak de sofa buat masa ni... xde masalah lah...
lg pun.. tetamu yg dtg kebanyakan suka duduk bersila kat bawah sbb senang nk jaga anak...
belum ada lg yg skima la... nk kena adat istiadat bersofa2...
 
kalu nak ada sofa jugak... hmmm... tv tu kena beli yg melekat kat dinding...
LCD... sbb nk jimatkan ruang... almari tv tu tak boleh ada di ruang tamu lg... nanti nampak sempit...
 
 kat dinding ni..tercuit sikit warna purple..
di padankan dgn towel bewarna pink...
hik3.. malas nk beli langsir yg bernilai rm40..
so, pakai towel jea lah yea... hahaha

semua pintu di cat warna putih...
*idea asben sue*
mula2 sue rasa pelik pintu warna putih...
rupa2nya cantik la warna putih ni...
 
warna syiling sue guna warna pink yg paling cair...
pink tetap pink...
 
ish3...
pandang warna lah... jgn pandang sawang kat atas tuuu...
heeee... sue tangah ngandung skrg ni... tak boleh nk panjat2 buang sawang tu...
mintak tlg asben kang...
okey... okey... okey... jwbnya... skrg dah berakar pun sawang tuh... huhuhu
tak pasal2 sawang masuk blog SUEperb MaMa!! :p
 
grill jugak di cat warna putih...
 
lampu tangga 3 serangkai... ada LED..
beli yg murah2 jea... kat nilai 3..
janji ada LED... ikut trend... hihihi
 
ni bilik utama... sue ambik gambar belah atas jea yea...
sbbnyaaa... ermm.. ermm... cadar katil tak berapa baruuuu!!!
muahahaha...so, kita pandang atas jea yea... wakakaka..
 
 pintu tandas pun warna pink... haishh..
fanatik betul la... jiwa remaja la katakan... kuikuikui
 
ni bilik kedua - utk tetamu atau utk daina dah besar kelak..
dulu asben sue tak suka warna pink...
skrg... langsir ni asben sue yg belikan... hahaha

pun pandang atas jugak... sbb sue tak sempat mop lantai..
 
ni bilik ketiga - utk adik daina.. InsyaAllah

pilihan warna yg ceria... pink ala2 purple gituh..

 
ni bilik keempat yg dekat dapur.
sue jadikan bilik pakaian..   
haaa... yg ni purple gelap... sbb tukang cat tu beli sendiri utk ganti cat yg tumpah..
tu sbb tak berapa ceria... pilihan org tuaaaaa...
 
ni ruang makan... bersebelahan dgn dapur.
hiasan meja makan ---->>  tabung duit daina... iaitu tol buat kami.. :)
perabot... kitorang pilih warna hitam... sbb sue malas nk mengelap...
layan anak... layan laki... lg best dr mengelap!!! :-p
 
jgn la korang terkejuutttt... tiba2 alas pinggang warna hijau yea...
itu asben sue yg beli... kan dah lari dr tema remaja tuuu...
sabooo jea la...
 
dapur pulak sue pilih warna yg agak garang.... hik3..
terlampau berani... :)
merah ke oren-orengan...
tambah pulak dgn langsir hitam... hahaha... ok la kan?
masuk ngan color cabinet... kontra dgn pintu warna putih...
hahaha.. 
 
tip utk beli cat...
pilih cat yg ada "shinning"
kelebihannya : habuk tak lekat kat dinding..
tak kisah brand ape pun... yg paling murah seasson...
sue tanya tuan kedai tu... kenapa seasson murah...
dia ckp.. seasson kurang buat pengiklanan.
kalu byk iklan... byk perbelanjaan syrk... so, harga brg pun naik lah...
tuan kedai tu dah test semua brand cat putih kat kertas...
cat yg paling berkualiti adalah seasson.
soooo... yg murah tu bkn tak de kualiti... tp pandai membuat pengurusan syrk.
kebanyakan bangunan2 besar... atau kontraktor perumahan guna cat seasson.
 

ini sue copy dr internet pasal warna:

Berikut arti pilihan warna untuk desain interior rumah sesuai ilmu psikologi, seperti dikutip dari Ehow, Sabtu (19/5/2012).

Nuansa Pink Lembut
Merah muda (pink) menggambarkan gairah dan kasih sayang. Mereka menghiasi rumahnya dengan warna ini merupakan pemuja perhatian dan sering karismatik. Warna pink lembut menawarkan tampilan yang halus untuk sebuah ruangan. Pasangkan warna pink dengan abu-abu dan hitam untuk tampilan yang modern.

Nuansa Merah
Selama berabad-abad, merah dipahami sebagai penuh gairah. Orang yang memilih nuansa merah secara parsial, seperti warna merah untuk dinding, sofa, dan sebagainya, secara umum orang yang optimis, santai, dan bersemangat dalam hidup.

Nuansa Ungu
Ungu merupakan campuran antara biru dan merah. Jika diaplikasikan ke dekorasi rumah, warna ini akan menambahkan efek drama. Pecinta ungu merupakan orang yang dramatis dan mereka cenderung artistik dan tidak konvensional.

Nuansa Biru
Apakah Anda ingin nuansa biru? Umumnya, mereka yang menyukai biru adalah orang yang tenang, penuh kasih, dan berprinsip teguh. Warna biru mengingatkan akan langit dan air, dan nuansa ini menunjukkan kepribadian yang damai dan tenang.

Nuansa Hijau
Warna hijau mengirimkan pesan alami. Dan orang yang ingin dikelilingi nuansa hijau cenderung menyukai keseimbangan dan dapat diandalkan.

Nuansa Kuning
Warna kuning identik dengan matahari yang bersinar cerah. Orang yang memilih warna ini untuk desain rumahnya cenderung orang yang cerah atau ceria. Orang yang suka warna kuning juga cenderung penuh intelektual dan petualang, serta menunjung tinggi kebebasan.

Hitam
Hitam identik dengan seksi dan berkelas. Warna ini merupakan pilihan terbaik untuk mendekorasi, namun harus dengan kadar kecil agar aura yang kuat tetap membanjiri ruangan. Pecinta segala sesuatu yang berwarna hitam cenderung terkesan dengan cara yang bersahaja dan mempromosikan gagasan yang tidak semuanya dikatakan.

Nuansa Putih
Orang yang memilih putih untuk interior rumah cenderung meyakini bahwa “murni seperti salju” merupakan hal yang klise. Warna putih menunjukkan kepribadian yang mencari kenyamanan dalam kesederhanaan dan melihat dunia melalui sudut pandang tidak berdosa.

Nuansa Oranye
Sebuah ruangan yang penuh dengan nuansa oranye memancarkan vitalitas dan keceriaan. Orang-orang yang menghiasi kamar dengan warna oranye cenderung santai, senang bersosialisasi, dan mudah bergaul, bahkan mereka ingin menjadi pusat perhatian.

Nuansa Emas

Warna emas melambangkan kekayaan, kemewahan dan glamour. Memilih warna ini memancarkan keberanian lengkap dengan kehangatan dan kemewahan. Warna ini memiliki sejarah yang panjang dan anggun, jadi orang yang memilih warna emas untuk interior rumah, ingin memberikan keanggunan yang ramah kepada tamunya.

Nuansa Abu-Abu
Mereka yang menghiasi rumahnya dengan nuansa abu-abu merupakan tipe orang pencari kedamaian dan memiliki insting untuk desain interior modern. Mengingat abu-abu merupakan perpaduan putih dan hitam, mereka yang menghiasi rumahnya dengan warna ini merupakan tipe yang bisa berkompromi.

Nuansa Maroon
Kepribadian matang akan memilih warna merah maroon. Orang yang memilih warna lebih gelap dari merah untuk mendekorasi rumahnya, cenderung murah hati, namun mereka tahu apa yang diinginkan. Gairah mereka terkendali. Warna maroon bisa dipilih untuk aksen, furnitur, dan dinding rumah.

Nuansa Cokelat

Orang yang menggunakan warna ini cenderung keras kepala. Namun mereka lebih senang dengan stabilitas dan ingin menjadi orang yang diandalkan untuk teman dan keluarga. Dekorasi menggunakan warna cokelat membuat ruangan terasa membumi. Agar ruangan dengan dekorasi cokelat tidak membosankan, tambahkan warna lain sebagai aksen.


sekian saje pameran galeri warna dalaman rumah pilihan SUEperb MaMa!!!
tata... titi... tutu..
muaahhh!!
 

2 comments:

  1. lawa rumah..saya lum ada umah sndri msi tgl ngan mertua..thn depan bru rmah sndri siap xsabar mau deko..

    ReplyDelete
  2. Thn depan nk pindah... Dah ada rumah la tu... Alhamdulillah.. selamat berdeko2 bersama suami tersayang yea... :) jgn lupa follow d follow blog kita ni yea...

    ReplyDelete