Saturday, 29 December 2018

Ubud, Bali - Indonesia

Hari terakhir di Bali.. Biasanya Asben beli flight tengahari.. Pagi tu tak sempat nak jln2 dah.. Kali ni Asben beli flight mlm.. Jadi pagi tu sempat lah round ke ubud... Memandangkan kami semua dah penat giler.. Tak larat nak bergambar dah.. Sekadar minum air jus dan makan buah sambil tengok pemandangan dan permainan Kat sana.. Buaian yg digantung tinggi dari pokok kelapa ke pokok kelapa.. Memang gayat dan menakutkan laaa.. 

 Tips nak dpt gambar yg cantik.. Masa baru2 sampai tu.. Terus ambik gambar byk2.. 

Kat sini byk aktiviti lasak... Buaian yg tinggi... Ambik gambar kat sarang burung.. Kitorang dah tak terlayan dah... 


Tourist Guide bagitahu.. Kitorang bernasib baik.. Sebab sepanjang kat sini tak hujan.. Sedangkan minggu lepas ramai pelancong tak dpt main pantai sebab hujan... Hari ni hari last kitorang kat sini.. Lepas mkn tengahari . Baru lah hujan turun sgt lebat.. 

MasyaAllah.. Rezeki #the_sufi_sisters dpt main pantai dengan puas.. 

Sambil makan nasi ayam penyet... Sue sembang dgn asben.. 
"kita niat utk hiburkan hati anak2.. Allah bagi ruang utk anak2 kita main pantai.. Skrg habis jea aktiviti kita... Hujan Rahmat pun turun.." 


Apa yg dpt sue simpul kan.. Pulau Bali adalah pulau yg penuh dgn adat2 org Bali dan adat2 orang agama hindu. 

Kat Malaysia.. Mejoriti agama hindu adalah org India.. Kat Bali org Indonesia yg berada di pulau Bali mejoriti agama hindu. Pakaian adat diorang baju kebaya jaring dan kain batik.. Pakai kain / selendang warna kuning.. Merah.. Putih.. Ikat kat pinggang. Adat diorang sgt kuat.. Nak masuk Ulu waktu pun kena pakai pengikat kuning atau kain purple kat pinggang.. 

Tourists guide bagitahu.. Agama hindu kat sana adalah agama yg mahal.. Selalu ada program2 yg perlukan kewangan.. Ada majlis kematian.. Sana sini jual peralatan sembahyang org hindu.. Spt bekas utk bakar2 colok... Pembakaran mayat paling murah rm6k. 

Betul lah Islam tu mudah dan tidak membebankan... Sgt mudah.. Nak beribadah tak perlukan duit.. Cukup lah pakaian menutup aurat... Dan boleh solat di mana2 shj asalkan tempat yg bersih. Allah menilai manusia pd hati.. Perbuatan dan lisan.. Kita org islam.. Berzikir sambil duduk.. Sambil baring.. Berdiri pun boleh dpt pahala... 

Bila kita mengembara.. Bermusafir.. Baru lah kita rasa betapa mudahnya solat.. Solat boleh jamak dan qadar.. Mudah kan..


Sekian.. Tata.. Titi.. Tutu.. 


Friday, 21 December 2018

Main air pantai di Bali, Indonesia

Tourist Guide akan bawa kita ke kuil jea.. Semua kuil diorang akan rekemen utk ke sana. Kalau bab mandi pantai.. Dia akan limit kan masa sejam setengah gitu.. Memandang kan #the_sufi_sisters tak minat ke tempat tu.. Kitorang lebih seronok habis kan masa dalam air pantai 1 hari.. Ubah plan.. Batalkan plan utk ke Ulu waktu dan Tanah Lot.. Kedua-dua tempat tu temple utk ambik gambar..

Pantai Pendawa.. Pantai terbuka yg memang dipenuhi dgn pengunjung.. Nak main air memang tak privasi...



Sekali rombongan sekolah sampai... Fuhhhh.. Penuh pantai... 






Hari ke tiga - kitorang ke pantai Nusa Dua. Pantai bersambung dgn pantai pendawan... Ombaknya di tengah.. Dipersisir pantai tak ada ombak.. Sgt sesuai utk anak2 main air.. Bersebelahan hotel 5 bintang.. Nak masuk sini kena bayar parking.. 








Air jernih mcm cermin.. 

Main drp air pasang.. Sampai air surut lah.. Itu pun tak puas main lagi.. Sebab nya bersih.. Badan tak rasa melekit sgt... 



Jernih mcm air terjun.. 
Ada yg cakap.. Tak best mana dtg bali sebab.. Pusing sana tourist Guide bawa ke temple.. Pusing sini ke temple... Kitorang tak follow jadual tourist guide yg dah di bincang sblm ni.. Kitorang buat apa yg anak2 suka.. Anak2 nak main pantai puas2.. Kitorang cancle kan semua plan utk ke temple.. Kitorang habiskan masa main pantai jea.. Kita yg bayar tourist Guide.. Dia kena ikut kehendak kita.. 

Seronok atau tak ke satu2 tempat pelancongan.. Sebenarnya letak pada hati dan jadual yg kita ciptakan.. 





Tempat Makan yang halal di Bali

Makanan.. Kitorang prefer makan kat gerai tepi jalan.. Tak suka kat tempat mahal.. Sebabnya.. Masakan Indon ni tak kena sgt dgn selera sue.. Aihhh.. Susah betul nak jumpa yg kena dgn tekak.. Alang2 mkn sekadar utk alas perut.. Lebih baik makan kat tempat yg murah.. Kalau makan habis rm150 pun.. Tak kenyang sebab tak kena dgn selera.. Lebih baik mkn kat tempat rm30 gerai tepi jalan.. Pun kenyang gitu2 jugak kan.. Hahahaha .


Kat jimbara pun sue tak boleh nak nak telan.. Walaupun diorang cakap halal.. Sebabnya dikelilingi dgn org yg minum arak.. Tambah pulak waktu maghrib.. Tunggu matahari terbenam.. Haduhhh.. Itu lah waktu kemuncak syaitan mengacau anak kecil... Kalau tak singgah sini.. Rasa tak complete pulak dtg Bali.. 

Kalau budak2 ni meracau.. Sue akan suh Asben azan kat telinga #the_sufi_sisters lah jawabnya.. 



Ini salah satu restoran yg kitorang boleh makan la... Nasi tetap tak ada kuah.. Sambalnya pedas menyingat.. Sekali cicah cukup utk berair mata dan teguk ais segelas.. Itu pun.. Tourist Guide cakap.. Itu tak cukup pedas bagi org bali.. 
Kat sini.. Karipap pun di selit cili padi... Hadududu..



Cili yg akan digiling utk buat sambal.. Erkkkk.. Pedasss.. 



Ini di Restoran Ayam Tulang Lunak.. Biasanya turun jea dari Airport.. Tourists guide akan rekemen makan kat Sini.. Sedap ayamnya rangup.. Tulangnya pun rangup.. Boleh makan sampai licin ayam tu... Tulang lagi sedap dari isinya.. Tp tak kena sgt dengan selera sebab nasi, lauk dan sayur semua berkuah sambal.. Anak2 tak dpt makan langsung..





Aduhhh.. Tak kena sgt dgn selera.. Malam tu termenung Sue.. Mcmana nak survive ni.. 4hari kat sini.. 

Esok kan kitorang tukar plan.. Cari gerai tepi jalan.. Gerai kecik2 jea.. Kebanyakan gerai kecik halal.. Sebab peniaganya org jawa.. Org madura.. Alhamdulillah.. Ok la.. Anak2 pun makan nasi dgn sup sayur... 

Sue order coklat susu ais.. Dibaginya.. Susu panas manis gula.. Air coklat cair.. rasa nya terlebih gula.. Hadudududu.. Esoknya beli air mineral jea.. Haaa.. Tak yah membazir.. 





Nak cari makanan halal di Restoran besar2 kat sini memang susah.. Sebab makanan yg tersohor kat sini babi guling.. Kebanyakan pelancong dtg sebab nak makan babi guling... Aduhhh.. Sue ni.. Bila dengar babi kang.. Terbantut selera makan...

Asben sue ni suka masakan Indon sebab dia pun keturunan banjar masin... Dengan semangat nya Asben beli satey madura.. Ambik secucuk.. Cicah kuah.. Terus ngap... Tiba2 tersedak terjelir tersangkut kat tekak.  Kah3.. Dia cakap kuah satey tak rasa kacang.. Tp Rasa belacan.. Hik3

Dengan semangat nya kakak ambik lontong.. Ingatkan rasa mcm satey kajang... Sekali.. "Mama... Nape pelik sgt rasa satey nih.." hahahahaha... 


Memcari yg halal itu fardhu... Sue tanya mak cik org islam yg menetap di Bali.. Tentang restoran halal.. Mak cik tu cakap.. Satu dlm seribu kat sini.. Kalau mahu yg halal.. Cari yg gerai tepi jalan yg tulis halal.. Dan perempuan yg niaga pakai tudung... Gerai madura.. Gerai Jawa juga halal.. Kebiasaannya peniaga tu dtg dari luar... Berniaga makanan yg halal kat sini.. 

Gerai tepi jalan lagi sedap dari restoran besar.. Kerana ianya halal... 




Luwak coffee - Bali, Indonesia

Kami singgah ke luwak coffee.. Salah tu tempat yg pelancong wajib rasa.. Bahasa kasar kopi ni.. Kopi tahi musang.. Ngeng3... 

Musang makan kopi yg terbaik.. Pastu berak keluar balik biji kopi tanpa merosakkan biji kopi.. Tahi musang yg ada biji kopi td diambil dan diproses.. Pemprosesnya masih lagi manual...

Tempat pemprosesan kopi.. 



Adik raina tengah menggoreng biji kopi.. Pastu dekna tumbuk.. Kakak pulak tampi... Tadda.. Kopi siap! 

Secawan kopi luwek 50,000 rupiah.. 





Selain kopi.. Ada teh dan kopi pelbagai rasa.. Teh rosella, teh manggis.. Kopi durian.. Kopi ginseng.. Mcm2 lah.. 



Sedap sgt sampai senget topi lah.. Mulut sembang.. Mata pandang ke lain.. Tangan pegang cawan kopi.. Senget kan cawan.. air kopi tumpah dah separuh cawan.. Hmmm.. Itu tektik nak air kopi tahi musang cepat habis namanya.. Kah3 ... Pastu buat2 terkejut.. Eh3.. Tumpah laa... Hek eleh.. Tektik lama lah bang oiiiii... Kah3 

Tempat jual kopi ni sgt santai dan dalam kebun...


Boleh lah.. Sekali seumur hidup utk merasa.. Ish.. Tak sabar nak minum kopi klate weiiii... Muahahaha..