Sunday, 15 September 2019

Ice plant



Korang pernah makan “Ice Plant”? Pernah dengar “Sayur Bangsawan"ni? 
Sue pun baru pandai mkn sayur ni.. Dan baru tahu sedapnya makan dibuat ulam... 

Dari segi tekstur, Ice plant merupakan sayuran yang rangup dan mempunyai rasa yang sedikit masin. Batang Ice Plant mempunyai biji-biji kristal ✨✨yang kelihatan seperti garam atau ais.. Memang unit kejadian nya.. Tak pernah jumpa lagi sayur lain yg ada kristal.. 

Sue pandai mkn pun sebab ada friend fb sue share tentang sayur ni.. Kebetulan Sue pegi Cameron.. Apa lagi.. Selain cari strawberi yg fresh.. Sue cari ice plant lah.. 

Selain boleh dimakan mentah/ segar, Ice Plant juga boleh dimasak secara goreng kilas atau dijadikan sebagai tempura. Pada sue.. Makan dgn nasi kerabu lagi sedap.. Tak perlu potong halus2.. Makan buat ulam jea.. 

Mkn kat Cameron lagi sedap dan rangup... Sue mkn dgn nasi goreng yg beli kat pasar mlm.. Buat ulam.. Fuhhhh... Memang ice plant menjadi sayur yg akan dicari bila ke Cameron lah.. 

Kebaikan Ice plant (hasil Google) 
👍Boleh menguatkan ingatan pengguna
👍Boleh menurunkan kandungan gula dalam darah
👍Lipolysis yang dipertingkatkan
👍Mencegah penyakit hati berlemak
👍Bahan gred tinggi yang menghalang obesiti

Ice plant boleh dijadikan salad, hiasan diatas makanan, juga sebagai pengganti sayur bayam dan juga timun.

Ice plant merupakan sayur yang agak jarang dijumpai, sebab tanaman nya hanya lah di tempat sejuk shj... Kalau bawa turun ke tempat panas.. Kristal nya semakin kurang... Makin layu ice plant.. Semakin kurang rnagupnya.. Biasanya Ice Plant dimasak di restoran mewah atau hotel saja. 


#Iceplant 

Thursday, 12 September 2019

Pertandingan Baju Merdeka PRA JAIS BBST - 6thn

Nur Sufi Dhiahanna... Nur Sufi Dhiahanna.. Tak pernah serik dgn kekalahan.. Nak bertanding lagi.. Dia siap cakap.. Mama.. Tempah baju dekna cantik2 tau.. Kali ni dekna nak menang..

Alhamdulillah.. Syukur laaa dpt jugak No 3... Plan asal sue nak buat baju princess sebab kanak2 tak boleh lari dari baju princess.. Diorang akan seronok baju kembang.. Sekali fesyen designer dari Juntaian Qaseh rekeman buat baju Puteri Perak.. Waaa... Cantik dan unik jugak fesyen ni...

Fitrah semula jadi kanak2.. Inginkan kecantikan.. Nak sentiasa kemas dan cantik.. Inginkan kemenangan..

Pukul 3.30pagi dekna kejut sue utk mekap.. Takut tak sempat katanya... Sue suruh tido balik.. Alahaiii.. Kesiannya... Pukul 5.30am kejut lagi... Baru lah bersiap.. Tak sabar nak pakai cantik2...



Good luck dekna... 
Ingat tauuu.. Pertandingan adalah latihan utk membina keyakinan diri... Bukan utk mengejar kemenangan.. Kemenangan sebenar yg perlu kita kejar ialah Redha Allah dan Syafaat Rasulullah.. 
















Yang nak bertanding nya sorang jea.. Demi menjaga hati anak2 dara yg lain.. Kena beli lah kasut ketiga2 utk anak dara..

Nasib baik sue beli kasut dekna jenama bata jea.. Rm70 sepasang.. Kalau ayahnya beli.. Rm250 sepasang utk anak2 dia kata murah jea tu.. Sue tengah pilih kasut dekna kat bata.. Ayahnya cakap.. Ayang pegi dulu.. Kejap lagi abang dtg.. Hmmmm... Dia singgah Al ikhsan... Huhuhu.rm250sepasang kasut setiap sorang utk anak2... Apa lagi.. Sue paw lah sepasang selipan Adidas.. Woww.. Patut lah mahal.. Memang selesa laaa.. Ngeng3..

Tuesday, 10 September 2019

Deko Dapur Minimalis


Sue dan Asben pilih deco dapur warna yg cerah.. Zaman warna warni dah habis dah... Skrg semua warna kuning atau coklat cerah... Warna2 papan lah lebih kurang... Esok2 sue mati kang.. Liang lahad ditutup dgn papan plywood jugak kan... 






Ramai yang tanya Sue... Tahun ni tak pergi melancong ke?

Macamana nak melancong.. Kalau bajet melancong dah di seleweng ke renovation Dapur.. Uwaaaa... 

Niat utama nak pecahkan dapur sebab nak mkn bersama-sama dgn anak2.. Skrg terpaksa mkn asing sebab sempit sgt.. Nak2 mkn sambil riba Aichan... Aduhhh.. Lemas.. Rimas... Anak2 lebih berselera bila mkn sama-sama.. Sebab time makan kitorang cuba elakkan bersembang tentang kesalahan Masing2.. Time makan tak boleh membebel... Kalau nak marah.. Nak bebel.. Marah Time diorang buat salah.. Marah terus.. Fire.. Fire.. Fire.. Bila sampai waktu makan.. Wajib mkn sama-sama.. Lupakan perkara yg dah marah td...

Bila ada dining area.. Selesa lah sikit bila tetamu dtg... Tuan rumah selesa.. Tetamu pun selesa.. Alhamdulillah.. 

Sblm ni dapur rumah flat... Bila Allah bagi rezeki dapur rumah teres.. Rasa syukur sgt.. Tak berlaga bontot bila kat dapur.. Tengok jiran sebelah exten dapur.. Aihhh.. Terliur weiii.. Extend lah jugak.. Tp  tak pecahkan table top lama sebab syg sgt.. Benda baru lagi.. Sblm ni buat table top sebab tak terlintas pun kat hati ada rezeki nak extend... Hidup lah beberapa tahun sinki kat tengah sebagai "island".. Bila dah penghuni rumah ni dah semakin ramai.. Lemas pulak meja makan kat tu.. Tengah nak suap nasi.. Anak dtg kat belakang nak ambik sudu.. Terlanggar siku yg tengah nak suap nasi ke mulut.. Terus selingkuh ke hidung.. Adeh..

Bajet melancong tarik ke renovation dapur.. Nak pecahkan table top lama.. Pasang table top baru. Nampak remeh kan? 

Tp hakikatnya pecah satu dapur.. Memang tak boleh memasak terus 2minggu lebih.. Kalau dah pecah table top.. Kawasan mozek dah lopong... Mozek zaman dulu dah tak ada kat market.. Alang2 nak tampal mozek.. kena pecah kan mozek lama.. Pasang Mozek baru.. Huhuhuhu.. Memang pecah weiii.. Pecah!!! 

Table top dah siap.. Mana tempat nak simpan barang? Aduhhh.. Kena pasang kabinet.. Alang2 nak pasang kabinet.. Apa lagi.. Full dapur.. Bentuk "U" terus lah.. Ukur dan survey harga.. Asben target nak yg latest lah.. 4G glass katanya... 

"Ayang.. Abang estimate rm10k jugak lah dapur kita ni.."

Sue iyea kan jea.. Sue nyahut dalam hati jea.. Tak mungkin kabinet rm4k.. Kah3..
Dah siap ukur... Biarlah Asben dgn angan2 rm10k nya.. Hik3

"bang.. Ini harga kabinet 3G dan ini harga kabinet 4G.. Abang nak yg mana"

Nampak muka Asben terkejut beruk dan telan air liur...
Kah3..

Asben pun jawab.. "kita ambik kabinet yg biasa2 jea lah.. Kah3.. 

Nampak tak penutup periuk yg tergantung tu.. Itu sue guna buat perangkap minyak.. Kah3 . Nak elak wap masakan kena dinding.. 

Asben tengah masak.. 
"abg... Ok tak perangkap minyak ayg yg manual ni.." 

Asben pun tutup api.. Stop memasak... 

"aik... Nape stop? dah siap ke masak? Lauk belum masak lagi tu..?" 

"sambung kejap lagi lah.. Stress pulak abg tengok perangkap minyak ayg nih..."


Kah3 . Sue hanya mampu gelak besar jea la... 

"Mana nak cari isteri solehah mcm ayg ni bang... Tak merungut pun dinding dapur jd kotor sebab tak ada perangkap minyak... Ayg diam dan pasang perangkap minyak manual (penutup periuk) ... Haaaa... Itulah tandanya ayg ni isteri solehah.. Guna jea apa yg ada... Modified jea ape yg ada.. "

Kah3... 

Asben diam sambil tengok TV.. 
#malasnaklayan .. Ngeng3 



Kat meja mkn ni tak ada kipas.. Suasana sgt panas dan berwap.. Time mkn sambal belacan  tempoyak tu.. Ishhh... Confirm berpeluh sampai ke belikat weiii... Point yg lampu tu kena pasang kipas.. 

Kat dining tu.. Berebut kuasa dgn asben sikit... Sue nak pasang lampu chandelier.. Asben nak pasang kipas.. Sekali keluar dalam group deko rumah ku syurgaku di fb.. Berpeluh masuk dapur sebab tak ada kipas.. Sue ambik pengajaran pengalaman org lain utk perbaiki dapur sue... 

Masalahnya.. Kalau pasang kipas.. Tak ada lampu Suasana meja mkn gelap.. Kalau mkn ikan.. Boleh tercekik nih.. Nak kena pasang lampu jugak... 

Survey punya servey.. Sue rasa kena pasang kipas yg berlampu.. Haaaa... Taddaaaa... Jumpa lah kipas ni... 

Kipas menyorok kat atas bila tutup.. Nak bukak kupas shj boleh.. Nak bukak lampu shj pun boleh... Sue cakap Asben.. Cepat rosak tak berang 2 dlm satu ni... Asben jawab.. 

"tak nak pikir sgt berapa lama usia lampu.. Kipas.. Kabinet... Mana ada yg kekal kat dunia ni.. Sampai masa perkakas2 ni rosak.. Kita beli lah baru.." 



Betul jugak..  Dok sibuk kumpul duit.. Nak mkn pun kedekut.. Bila mati duit dan dunia ditinggalkan jugak... Lebih baik kita guna rezeki yg Allah bagi utk kemudahan keluarga kita... Jgn membebankan diri utk mengumpul harta.. 

Dah siap!! Dah lebur duit.... 

Bila alihkan meja makan dan pecahkan table top lama.. Meja makan betul2 tepat kat pintu tandas.. 

Jadi Sue mintak tukang renovation alih kan pintu tandas pulak.. Kos alihkan pintu tandas tak mahal rm600 jea.. Kos kerosakan kesan alih tu yg mahal... 

Bila alihkan pintu tandas.. Bukak jea pintu.. Terus langgar mangkuk jamban lama... Alang2 pecah tandas.. Asben pun suruh tukang alihkan mangkuk jamban pulak.. Tambah lagi rm500... 

Korang tahu lah kan.. Alih pintu.. Alih mangkuk jamban.. Mozek lantai.. Mozek dinding pecah.. Nak cari kat kedai hardware mozek lama dah tak de.. Alang2 nak beli mozek baru.. Lebih baik Pasang mozek keseluruhan tandas.. Dah beribu kat situ.. Menangis lah kauuuu... 

Masalah tak habis kat situ.. Lantai mozek tandas atas dah rosak.. Bocor dan mengganggu dinding mozek tandas bawah..

Nak pasang mozek atas.. Tak tahan dgn habuk dan kotor dah.. 
Surveyppunya survey... Lebih baik Repair lah tandas atas dgn teknologi epoxy.. Bagusnya epoxy ni.. Tak berhabuk langsung dan siap dlm masa 5jam jea.. Sgt2 puas hati.. 
Dah siap 1 tandas atas.. Alang2.. Buat lah epoxy kat tandas master bedroom jugak..

 Alang2 punya pasal.. Ribuan lah habis bab tandas.. 

Teknology epoxy

Utk pastikan ruang tandas digunakan dgn smart nya.. Sue buat para 2 tingkat.. Utk letak perkakas mandian... Senang nak cuci... Tak ada rak atas lantai.. Tak ada rak kat dinding.. Simple kan? 

Makin byk brg atas lantai.. Mengundang lipan utk menyorok belakang rak.. Lagi pun.. Ruang tandas jd sempit.. 

....…........... 

KEBERSIHAN SEPARUH DARIPADA IMAN

Hari ini sue nak share bab bilik air.

Dalam Islam memang kita tahu bahawa Bilik Air adalah tempat tinggal SETAN & JIN. Malah di situ jugalah mereka beranak-pinak.

Adakah bilik air kita ada ciri-ciri seperti di bawah?

Tandas rumah hendaklah sentiasa bersih.. 
Bila bilik air kotor, Setan & Jin akan bersuka ria membiak dan beronggeng sakan.

Pintu bilik air kena sentiasa tertutup... 
Bila pintu bilik air sentiasa terbuka, maka seronoknya Setan & Jin keluar dan berjoget lambak dalam rumah kita.

Bilik Air Kotor Jadikan Rezeki Payah Masuk
Maka dari situ punca REZEKI KITA Tersekat! Sebab kebersihan itu separuh drp iman.. 

Setan dan Jin akan meruntuhkan KASIH SAYANG yang juga rezeki dalam sebuah keluarga. ANAK JADI BIADAP, ISTERI HILANG HORMAT PADA SUAMI, SUAMI Pemalas! Terlalu byk setan berkeliaran dlm rumah.. Hati kita cepat panas. 

SIFAT-SIFAT NEGATIF – akan banyak dalam diri kita contohnya – IRI HATI, CEPAT SENTAP, RASA DIRI SELALU BETUL ORANG LAIN SALAH, SOMBONG, BONGKAK, LUPA ALLAH (Tak solat, puasa dan berzakat).

☑ BILA KITA MELAKUKAN SESUATU PERNIAGAAN, EMOSI KITA HARUSLAH STABIL. Bila emosi tak stabil, mental lemah & sifat malas berkuasa. Macam mana nak berniaga?

☑ BERMULA HARI INI – KENA RAJIN BASUH BILIK AIR.

Dalil berkaitan TANDAS tempat tinggal JIN.

Dari Zaid bin Arqam, Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi WaSallam bersabda: “Sesungguhnya tandas-tandas itu dihuni oleh Jin. Oleh itu, apabila seseorang di antara kalian masuk tandas, maka katakanlah: Allahumma inni audzubika minal khubutsi wal khabaits (Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari gangguan jin laki-laki dan jin perempuan” (HR. Abu Dawud, Nasa’i, Ibnu Majah dan Ahmad)

Sampai ke sudah sue tak faham.. Macamana Asben sue boleh berkenan gambar Paris ni kat jamban.. Tak kena langsung.. Pintu jamban ni patutnya corak bunga2.. Warna warni yg lembut.. Hahahaha.. Tiba2 gambar Paris..  Lantak lahhh.. Paris pun Paris lah.. 

Korang jgn tanya berapa kos habis pecah dapur Pecah tabung... 

Ni dah round ke 9 dah sue nangis tauuuu.... Penyakit Alang2 dah dtg.. 
Tengok dapur seronok.. Tengok akaun menangis..  Dunia.. Dunia..