Wednesday, 30 December 2015

Elliptical Bike - Alat senaman utk SUEperb MaMa

Alhamdulillah... Syukur2...

setahun bekerja kerass... siang malam kepala otak berfikir nak settlekan satu2 job.... kena hentam dan kena bebel dgn rakan sekerja... semua tu... sue keringkan hati pekakkan telinga... demi utk mencapai satu kejayaan... akhirnya sue dapat TOP SALE 2015 di Media Smart Healthcare.

Pihak syarikat putuskan utk bagi hadiah Elliptical Bike Gintell.... Alhamdulillah..

dah lama sue idamkan alat senaman ni.... tp tak mampu nak beli sendiri.... so, buat sale byk2... jd TOP SALE... dpt lah percumaaaaaaa!!!

Survey punya survey... jumpa lah Gintell yg tengah promosi hujung tahun... rm1498.. tambah rm89 boleh dptkan G- Beetle (Alat urut kaki elektrik)... ini memang langkah kanan...kikikiki


haaaa... ini G-Beetle... 

ini Elliptical Bike
tp sue suka panggil alat ni Si Tukun... 
sbb ramai yg cakap benda akan jd tukun  kalu lepas beli.. kikikiki

Company bagi jugak satu pasang pakaian sukan termasuk kasut Skechers ni..
hasihhhh... nak harapkan gaji sue... sampai mati tak mampu nak beli kasut sukan yg harga rm300 nih...



jom kita berkayuh!!

Semua alat2 ni sepatutnya boleh bawak balik kat rumah... tp sue lebih suka letak kat opis... sebab kat opis ni masih byk ruang kosong... dpt lah hilang kan gema sikit.... kalau kengkawan dtg ke opis sue ni bolehlah  guna... drp beli pasu bunga... almari cermin sebagai hiasan... lebih baik sue beli si tukun ni... ada masa... ada mood... boleh guna utk slim kan badan... kalau beli almari... pasu bunga... semua tu tunggu masa utk habuk singgah jea... 

kat rumah masa terlalu penuh... nak sit-up 5 minit pun tak sempat... balik jea rumah, terus uruskan hal rumah tangga... buat susu anak... mandikan anak... masak... kemas rumah... jemur kain... perghhhh... tak sempat langsung nak panjat bike nih... anak2 sue ni ada satu tabiat yg sangat bertuah... tak boleh tengok mama nya santai... kalau sue baring santai2 setengah saat jea... ada lah yg dia mintak sesuatu...  

kalau diorang tengok bike ni pulak... sorang tumpang naik kat depan.. sorang tumpang naik kat belakang... belum kira diorang setting alat tu lagi... cuba korang bayang... sue "on" jea bike tu... tiba jd kelajuan 140km... tak ke terpelanting ke dinding sue nih... haishh habuk pun tak jadi... silap2 jd darah tinggi sebab dok petir diorang...

kadang2 teringin jugak nak berzumba... nak berjoget... sue ni memang suka joget2.. tp kebanyakkan kelas zumba campur lelaki dan pompuan lepas waktu keje...  sedangkan... lepas waktu keje adalah masa sue dgn family... waktu keje pulak kena siapkan keje... aduhhhhh... lebih baik letak si tukun nih kat opis... 5 minit sblm balik rumah naik lah si tukun dulu....

kalau beli basikal betul pulak... susah jugak tuh... sue dah lah pompuan... dok kayuh sorang2 kat jln raya... tiba2 ada kete myvi kelabu plat no WRU9581 hon sambil sound "Wakil malaysia ke kak oiiiii" huhhhh... ayat2 tu pun boleh naikkan darah tinggi tuh....

aduhai hati....
kadang2 terpikir jugak.... company bg hadiah ni sebab aku betul2 TOP sale atau sindir aku supaya jaga badan... wakakaka... terasa siutttt...


tata... titi... tutu...





Thursday, 17 December 2015

Pemeriksaan gigi susu

hari minggu juga adalah hari utk penjagaan kesihatan anggota badan...

minggu ni kami bawa anak2 utk check up gigi... sue ingatkan diorang akan takut nak jumpa doc gigi... rupa2nya diorang tak sabar nak jumpa doc gigi... mungkin terpengaruh dengan cerita upin ipin kot...


haaa... ini yg diorang dok syok tonton sgt nya...

Sekarang giliran diorang pulak yg kena jumpa doctor gigi...

Doctor nasihatkan spy berus gigi dgn ubat gigi yg sgt sedikit... setengah biji kajang tanah katanya...
utk elak termuntah dan elakkan dr tertelan ubat gigi...
kalau tertelan ubat gigi... gigi kekal yg akan ganti gigi susu tu akan warna putih2... jadi tak cantik..

selepas doc check... doc cakap gigi gerahang kakak kena tampal...
hmmmmm... sue tak galakkan gigi kakak kena simen lg...
sebab takut kakak trauma nak jupa dok gigi lagi....

sekarang giliran adik pulak...
adik tengah bagi perhatian pd soalan doctor gigi...
gigi adik agak parah sikit... mungkin sebab adik masih minum susu waktu mlm...
susu coklat pulak tuh... minum susu lepas gosok gigi sebelum tidur... hmmmm... 
resultnya kira mcm tak gosok lah kan....
pastuuuuu... setiap kali nak gosok gigi... confirm bersilat milat...
kadang2... sampai terguling2 dlm jamban tuh...
sue tetap paksa gosok gigi jugak... wlpn sampai termuntah....


yg sue geramnya... kalu gosok gigi yg ayahnya... sopan jea... 
kalu gosok gigi ngan mama... berperang terguling2...
padahal sue guna berus gigi dan ubat gigi yg masa jea pun...
arghhhhh... tensionnnn... saje buat mama naik hanginnnnnn berantuuuuu....
****
sebenarnya... sue yg senghiau bila tengok signboard klinik gigi.... hadoiiii... ngilunya...
emak ayah sue dulu... kurang menitik beratkan pasal gigi...
pada diorang... gigi berlubang itu normal... dimamah usia katanya...
umur 50 pakai gigi palsu itu normal...
so, sue tak nak.. anak2 ada masalah gigi... harap2 sgt...
kakak dan adik dapat hasil gigi yg elok.... setelah usaha gigih dlm penjagaan gigi...
yang pasti... kebersihan seseorang terletak pd gigi dan senyumannya...
kecomelan kanak2 juga terletak pd gigi...
hasbunaAllah hawanikmalwakil.... semoga kanak2 riang ini miliki gigi yg cantik bila dewasa kelak... Aminnn...


Rasulullah.. Indahnya Zahir dan Batinmu...
"“Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam tidak berperawakan (bertubuh) terlalu tinggi dan tidak juga terlalu rendah. Baginda berperawakan sederhana di antara kaumnya. Rambut tidak keriting bergulung dan tidak pula lurus kaku, melainkan ikal bergelombang. Badannya tidak gemuk, dagunya tidak tirus dan wajahnya agak bundar. Kulitnya putih kemerah-merahan. Matanya hitam pekat dan bulu matanya lentik. Bahunya bidang. Baginda memiliki bulu lebat yang memanjang dari dada sampai ke pusat. Tapak tangan dan kakinya terasa tebal. Bila Bagindaberjalan, berjalan dengan tegap seakan akan Baginda turun ke tempat yang rendah.

“Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam mempunyai gigi seri yang renggang. Apabila Bagindabertutur kelihatan seperti ada cahaya yang memancar keluar antara kedua-dua gigi serinya itu.”   (Diriwayatkan oleh Abdullah bin Abdurrahman, dari Ibrahim bin Mundzir al Hizami, dari Abdul Aziz bin Tsabit az Zuhri, dari Ismail bin Ibrahim, dari Musa bin Uqbah, dari Kuraib yang bersumber dari Ibnu Abbas r.a.)


Monday, 14 December 2015

Restoran Udang Galah Sepit Biru @ Rompin

Minggu ni sue nak kongsi makanan best kat Kuala Rompin, Pahang...

google punya google.. kat sini fames dgn Udang Galah Sepit Biru... apalagii... kami tak ketinggalan lah nak merasa udang galah segar nih... so, kami singgah di Udang Galah King Restaurant.

perut yg berkeroncong melodi yg tak berapa nak indah tu... kami pun terus order udang galah 2 set... hambek kauuu...

jom kita pekena udang galah sepit biru yg segar + masakkan yg sgt sempurna sedapnya...

satu set ada 5 ekor...
harga satu set RM55 + masak lemak RM5..

ini satu set udang galah masak telur masin...
memang sedap lah...

masak lemak pekat giler... pedasnya secukup rasa...
kami makan bertambah2 lah... lunch pukul 2petang.. bayar rm140 kenyang sampai ke malam..
Alhamdulillah... itu tandanya berkat... hehehe

nasib baik lah anak2 tak meragam... kami dapat lah menikmati udang galah sepit biru dgn lazatnya...

keje dgn anak2 ni sgt penat tau...
sekjap berenti nak kencing... kejap nak poppo... kejap nak susu... kena nasib tak berapa nak baik... ada pulak yg muntah... hok aloh la... tahap kesabaran tu sgt tinggi...

 time ayahnya buat T&C.. sue jaga anak2... 
Sebenarnya.. keje T&C tu keje sue... tp asben sue ni... dia lebih suka penat buat keje dr penat menunggu...
so, dia take over keje sue... muahahaha... alaunnya sue kena bayar lah kan...
drp bayar kat org luar... baik bayar kat asben... duit tu dia perabih kat family jugak kan...

sue bagi diorang main kat lobi... biarkan diorang berlari sepuas hati di ruang lobi hospital tu.....
bg diorang betulkan urat setelah 5 jam berkurung dlm kete...

nak ambik org gaji... wak semak mata nak memandang jea... kita nak berasmaradana kat ruang tamu pun tak boleh...  kebanyakkan org gaji... suka masuk campur hal rumahtangga tuan rumah...
so, kami pilih hantar pengasuh... bila cuti umum.. pengasuh pun cuti... kami pulak kena settlkekan keje tak mengenal cuti... terpaksalah angkut anak2 sana sini...
jumpa kedai... nak mainan... kalu kena nasib baik... diorang mintak mainan yg rm2 satu...
kalu kena yg tak berapa nasib baik... kena paw teddy bear rm20 sorang satu...
kalu nasib yg lagi tak baik... diorang paw mainan masak2 rm35 sorang... 
dah belikan mainan... mandi sambil main berus jamban... perghhhh... 
memang mama petir mcm halilintar lah kan...

jumpa taman permainan... layan diorang di taman pulak...

berenti buat susu anak jap...
okeyyyy... sue cikidout dulu... tata... titi... tutu...

Wednesday, 9 December 2015

Taman Rama-Rama Kuala Lumpur



Hujung minggu bersama dgn family tersayang...

luar waktu sue akan habiskan masa dgn family sebagai tanda bersyukur kepada Allah krn memberikam kami sebuah keluarga yg bahagia... zassssss


ada yg bertanya kat sue...

"you tak buat company trip ke?"
"gila tak buat!!! mestilah buat... sebagai tanda menghargai staff kannnn..."
"buat kat mana?"
"Taman Rama-Rama Kuala Lumpur.... wakakakaka"

Setiap hujung minggu... kakak dan adik akan tanya.. "ari ni kita nak gi mana?"

google sana... google sini... sue pilih utk pegi Taman Rama-Rama la...

Kitaran hidup rama-rama bermula dari : telur, lava (ulat bulu) , Pupa (kepompong)  dan Rama-rama dewasa


Dalam umur yang pendek rama-rama banyak menyumbang terhadap kehidupan di dunia, ia membantu proses pendebungaan , menjadi hiburan di taman rama-rama dan matinya pun menjadi hiasan di rumah-rumah.


Bagaimana dengan kita sebagai manusia?
apakah sumbangan kita terhadap dunia dan kehidupan?



aikkkk... taman rama-rama pun ada ikan???
kakak tanya.... 
jenuh nak explain...