Thursday, 13 October 2016

Persiapan menyambut bayi - 2016




Ini lagu mama tujukan khas buat Puteri-puteri mama...
InsyaAllah... Sua dan Pie bakal menimang seorang lagi Bidadari Kecil yg ke tiga..
Alhamdulillah... Terima kasih Ya Allah krn memberi kami menikmati memiliki zuriat...

badan sue yg halus mulus ni... baby keluar ni bakal lebih dr 3kg lg...
uhhukkk3.. meraung lagi lah dlm labour room tu...
Entry akan datang... confirm tajuk "Separuh Nyawaku Pergi... Episod 3"

memandangkan sue dah start contraction.. doc bg ubat matangkan paru2 pd kandungan 34minggu ni... hadoiiiii... sakit siuttt ubat tu... rasa mcm kena tendang kat Seladang lepas kena cucuk...
jalan pun senget2 sebelah sambil gosok2 punggung... rasa mcm bengkak punggung sebelah weiiii.....
mlm ni kul 10.30 kena ambik lg seround... uwwaaaaa... :(



Ini di antara kelengkapan yg sue dan asben dah siap beli...

kelengkapan bayi asben yg beli semuanya...

sue beli kelengkapan utk diri sue sendiri... kah3

itu sebab sue suka keje... ada duit sendiri... nak beli apa pun... bebas jea..
tak perlu mintak2 duit suami...

Set SUEperb MaMa dlm tempoh berpantang :

1) 4Life Transfer Factor - RM179 sebotol ada 60capsul
supliment ni sgt penting utk sue... utk cepatkan pemulihan luka... ikut pengalaman yg lepas... sgt2 berkesan... harap2 kali ni lebih berkesan... Amminnnn..

2) 4Life Transfer RenewAll - RM79 1 tube kecil
yg ni utk sapu kat tmpt luka jahitan

3) 4Life Riovida - Jus minuman... RM250 utk 2botol
tahun ni advance sikit... beli jus ni utk makanan tambahan dlm pantang...
Alhamdulillah... ada rezeki lebih... berhabis sedikit sebagai ikhtiar utk penjagaan dalaman selepas bersalin...

4) Krim mustajab... utk pastikan badan sentiasa panas...

5)sabun mandi Toharoh.... kita asal dr tanah... so, dlm pantang ni... sue guna sabun dr tanah lah... hehehe... habis pantang kang... baru guna sabun wangi2 pulak...

5) Air zam-zam..

6) Sabun Ezerra - RM35... kulit baby yg baru lahir ni... sgt sensitif... tambah lg... anak2 sue yg lepas semua eczema... lebih baik sue sediakan sabun yg sensitif terus lah...

6) Tunku batu sungai ada... tunku herba pun ada...
tungku herba ni sue beli online kat FB mastura... RM25 utk ibu dan anak...
sue suka yg batu sungai... sebab panasnya betul2 akan menyerap....
tp saje nak selang seli dgn yg herba sebab nak ambik wangian herba tu dan nak support rakan taulan fb sue berbisness...
lagi pun servicenya sgt bagus... sue belum bayar lg... Mastura terus pos jea....
langsung tak berkira dan tak byk kerenah...

kadang2... sue malas nak support peniaga online ni... terlalu berkira utk delivery...
delivery sebelah taman pun charges sampai rm3... padahal rumah sue dgn kedai aceh tu sebelah jea... tiap2 petang dia membeli brg dapur kat kedai aceh tu jea... haaaa... tp delivery product dia nak kena charges pulak.... mcmana sue nak support!!!!
ada jugak yg delivery main tarik tali... main tunggu2 kat simpang jalan pulak... hadoiii... drp dia habis masa menunggu sue bersiap ke simpang jalan tu.. lebih baik hantar ke rumah sue yg tak sampai 5minit tu... ada jugak jenis yg dah sampai kat rumah sue... suh ikat brg tu kat pagar... dia cakap xde tempat nak letak.... pagar tu punya lah byk lubang2 utk ikat plastic brg... itu pun saje cari masalah...
utk peniaga online mcm ni... simple jea sue cakap..
"kalu susah sgt utk delivery...dah sampai depan rumah pun tak boleh letak brg lagi... awk bg no akaun... sy transfer duit online RM35... kuih tu awak sedekah kat jiran sebelah rumah awak... ok??..."
tp dia cakap..."tak pe lah tak ada rezeki..."
ehem2... "Tak de rezeki atau Tolak rezeki???"

TEPUK DADA TANYA IMAN...

Sue org bisness... sue org marketing pengalaman hampir 11tahun... 
Customer akan lari dan serik nak order kalau supplier byk kerenah... 
susahkan benda yg senang.... okeh... bye!!!!

opocottt... terbebel pulakkkk.... huhhh!!! 
larikkkkkkkkkk... hik3


ini shopping kat KB Mall di kelantan... waaaa... memang berbeza sgt harga dgn mall2 di KL...
ni shopping time balik raya haji ari tu... takut bersalin awal... shopping masa 32minggu..
beli tilam baby... baju baby... RM250

ini hasil dari memancing kat Expo Baby pureen... asben cakap tak sampai rm200 pun...
itu asben byk beli benda yg sama... selimut baby sampai 3helai... 
kalu sue ada time tu... sue tak bagi beli benda yg sama...

masa tu...sue tak dpt nak memilih... dok dlm kete jea... teman si adik tido...
memang ada baju yg RM3 sehelai... seluar RM3... memang murah lah... sesuai utk buat baju basahan...
asben cakap.. org terlalu ramai... tak dapat pilih pun... kebanyakkan customer tak ada etika... diorang main kaut sebanyak mungkin... pastu pilih kat tepi2 jalan... di tempat rack baju yg asal dah tak de baju...
asben beli ni pun lebihan yg org pilih kat tepi2 jln2... ambik jea lah mana yg sempat tak kira lah utk baju baby boy atau girl... kalu baby mama ni girl... mama belilah bunga bagi nampak baby girl... hahaha.. alaaa... utk basahan kat rumah jea...


Orang kelantan ni... sgt takut kalau tak ada anak lelaki... dan sangat bangga ada anak lelaki wlpn seorang... sebabnya... anak lelaki ni boleh jadi pengutip harta Faraidh... meh sini sue nak pesan...
ITU PEMIKIRAN ORANG JAHILIAH... kalu kita ada ada perempuan shj... buat wasiat cepat2... jgn tunggu nak mati baru nak buat wasiat... kalu mati mengejut mcmana????

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"
Surah Al Baqarah, ayat 216.



“Keberkatan yang paling banyak bila anak itu ialah seorang perempuan, anak perempuan itu mendapat banyak Keberkatan daripada Allah سبحانه وتعالى Khususnya kalau anak pertamanya ialah perempuan. Rasulullah صلى الله عليه وسلم Bersabda, Diberkati oleh Allah سبحانه وتعالى yang anak pertamanya ,anak sulungnya itu ialah perempuan. Dapat Doa Khusus dari Rasulullah صلى الله عليه وسلم Kerana itu Para Salafus Solehin رضي الله عنهم وأرضاهم, kalau mereka sudah Kahwin, mereka memohon kepada Allah سبحانه وتعالى, Yaa Allah berikanlah anak aku yang pertama perempuan. Kenapa Para Salafus Solehin doa macam tu? kerana nak Doa Khusus dari Rasulullah صلى الله عليه وسلم .
Sebab orang jahil dulu jika anak sulungnya perempuan mereka sedih bahkan ada yang lari dari kampungnya kerana takut dihina. Tapi Allah سبحانه وتعالى nak Memuliakan apa yang mereka hina.Bayi ini takkan keluar dari perut ibunya melainkan dengan Izin Allah. Bila lahir sahaja anak lelaki , Allah سبحانه وتعالى Berfirman kepadanya, Keluarlah dan Mudah mudahan kamu tolong ayah mu.
Tapi bila lahir sahaja anak perempuan, Allah سبحانه وتعالى Berfirman kepadanya, Keluarlah dan Aku Yang Menolong ayah mu. اللهم صل على سيدنا محمد . Inilah Barakah anak sulung perempuan “
– Murobbi Ad Da’ie IlaAllah Al Fadhil Al Ustaz Sheikh Abdullah Bin Muhammad Bin Salim Al Jahaf حفظه الله تعالى –
Sumber : Ezael Ismail

Ini kerenah anak sulung yg suka berjoget.... feeling gediks gituuu...



Aishhhh... rindunya suara adik hanna masa 2tahun... percakapannya pelatttt... dah hantar sekolah umur 3thn... hilang pelatnya...





Alhamdulillah.... tak sabar nak peluk cium baby girl yg ke tiga pulak ni....
Ammiiiinnnnnnn...

adehhhh... baby mengeras lagi nih... sue cikidout dulu... kang terberanak dlm opis sorang2 nih... parah... parah... parah.... tata..titi..tutu...


Friday, 7 October 2016

Manternity dress 2016







Haaa... ini koleksi baju mengandung sue tahun 2016...
kandungan ke 5... anak ke 3....
Alhamdulillah...

sambil membaca entry ini... sambil mendengar lagu 9 bulan dlm kandungan...




scan kat hospital... baby girl..
tp... ramai makcik2 dan pakcik2 tegur...
bentuk perut sue... bakal dpt baby boy...

Alhamdulillah... dgn zuriat dan amanah yg Allah berikan ni... tak kisah lah girl ke... boy ke...
Syukur saje dgn rezeki yg Allah bagi..

aishhhh... makin tua... makin ecxited nak dapat baby nih... muahaha
kalu korang tak percaya.... cuba lah korang mengandung pd usia pertengahan 30an...

best tauuu..

masa mengandung anak pertama... ecxited sebab tak pernah mengandung...

mengandung anak kedua... aduhhh... rasa tertekan sikit...
tekanan tempat keje... tekanan dgn majikan...(masa tu jd kuli lg...)
sampai mintak induce nak bersalin awal (34minggu) lah dgn doc...
doctor pakar tak bg bersalin awal... doc bagi cuti 2 minggu utk rehat dr tekanan keje...

Sekarang mengandung anak ketiga... Alhamdulillah... tenangnya...
tiada tekanan keje langsung... bersyukur jea dgn rezeki yg Allah bagi...
banyak ke... sikit ke... itu tak penting... yg penting BERKAT....

ishhh... tak sangka... pregnant kali ni... sue confident jea nak pakai baju jubah... hik3..



hmmm... mama preggy yg suka melaram.... ikut pengalaman yg lepas...
sue memang suka melaram... dua2 anak girls...
nampak gayanya... yg ni pun girl jugak... Alhamdulillah...







 
adik hanna yg tak sabar tunggu baby keluar...
tiap2 hari tanya...
"mama... baby keluar ikut mana?"

haaa sudah... nak jawab macamana tu????adehhhh...

"Rahsia dik... Adik dah besar mcm mama nanti... adik akan tahu rahsia tu..."
"alaaaaa...."

Cuba perhatikan gambar ini...
Kakak daina yg lukis... tanda luahan hati kecilnya...
sblm kakak lukis gambar ni... 
kakak bertanya :"mama...kenapa ayah belum balik lagi? mcmana kakak nak tido? mcmana nak makan?" sambil raut wajahnya muram...

"kejap lg ayah balik laaaa..."

Ayahnya balik lambat sejam setengah jea dr biasa... alahai anakkkk...

tak sampai 10minit ayahnya sampai...
si adik meluru ke arah ayahnya.... si kakak terbongkok melukis sambil tunduk tak menyahut salam ayahnya...

tiba2 kakak bg lukisan kat sue...
sue pun teka... "ini mama... ini kakak... ini adik... aikkk... mana ayah???"
"Ayah salah.... sebab ayah balik lambat... sambil matanya berkaca..."

puas ayahnya pujuk.... merajukkkk....
aduhaiiii anak manja... 

haaaa.... ini kenangan gambar mengandung anak pertama pd tahun 2011...
Tok Mak... Emak... dan Sue...

Doa mama...
Semoga anak2 mama dan ayah bertemu dgn guru yg betul mengajar tentang Ma'rifatuAllah...
iaitu mengenal Allah bila dewasa kelak... Amiinnn...







Tuesday, 4 October 2016

Percutian di Kuala Terengganu

Rabu lepas asben sue ada keje di Terengganu... apa lagi... kami ambik kesempatan utk bercuti lah kan...

nak keluarkan duit utk bercuti semata2... haishhhh... rasa mcm membazirlah pulak...
kalu bercuti sambil bekerja... ok laaaa... menyelam sambil minum air.... hehehe
untung sabut timbul... untung batu tenggelam...

Sampai di Kuala Terengganu mlm... inilah ghuper kanak2 yg suka dok Hotel..
kalu hari cuti jea... bangun awal terus nak mandi sendiri..
kalau hari sekolah jea... siap berselimut lingkup tuuu... kononnya ngantuk sangat...

perjalanan tanpa henti...
perut dah berbunyi... asben ada dinner dgn clientnya... tp sempat lg temankan kitorang mkn mlm dulu.... mkn di hotel jea... tak sempat nak cari gerai...

Nasi goreng cina rm29...

Mee goreng mamak rm29


kue teaw - ini yg promosi... rm 9.90



kitorang mkn sambil bersantai menyaksikan persembahan irama muzik drp What's New Band...
Live....

siap mkn... asben terus keluar utk dinner dgn clientnya pulakkk... 
kami berehat kat bilik... berendam dlm bath tab...
wahhhhh... best betul layan baby menendang dlm perut sambil berendam dlm air suam...
layaannnnn...

berkhayal jap... berkhayal bersalin dlm air mcm org putih... wakakaka...
mcm senang jea bersalin dlm air kan.... 
boleh nak duduk... boleh tertonggeng... ikut keselesaan... hik3
tp... sue ni rekod bukumerah ada tanda Hijau... pernah bersalin Vacum dan Forcep... 
maknanya tak boleh bersalin dgn tmpt yg berisiko rendah...

esokkannya... lepas breakfast...
asben keje... sue buat keje2 online sambil layan anak2 main kolam...
aduhaiiii.... buat keje sambil layan budak2 nih bukan senang weiiii...
terlepas pandang sikit... adik hanna terjun kat kolam dewasa...





nasib baik pakai jaket swimming yg complete...

adik hanna terjun dlm kolam dewasa... pastu tenggelam timbul balik...
lepas timbul tu... Adik Hanna cakap..."terkejut adik... nasib baik tak tenggelam..."
hadoiii... nak marah pun tak jadi...

bertuah punya budak...
suh mandi kolam kanak2 tak nak... sue pun terpaksa tutup laptop awasi diorang sebab diorang dah berenang ke kawasan 1.6m...

kakak ni penakut sikit... tu adik tengah pujuk kakak utk main kat tmpt dlm...

bila dah berjaya tarik kakak ke tengah... si adik pun tinggalkan kakak spy belajar berenang sendiri... hahaha

Adik Hanna cakap... "senang jea swimming ni... mcm kayuh basikal jea..."..

dah siap main kolam... semua kepenatan.... semua tido...
sue terkebil2 kelaparan... asben tak bagi keluar hotel sebab panas terik... dan takut sue tak boleh kontrol diorang utk melintas jalan raya... asben suggest order service room jea...
RM29... uwawawa... mahalnya...

selesai sudah percutian 3 hari 2 mlm di terengganu... kami bertolak ke rumah emak sue..
singgah selama 3 jam shj... sebab pagi sabtu wajib ada di Taiping...
inilah pengorbanan ibu...
sue dah cakap... tak payahlah susah2 ambik buah dokong tu... kitorang singgah sekejap..
emak ambik jugak buah dokong... nasib baik tak jatuh... cuma selipar emak jea ditelan "selut"..
selut loghat org kelantan... selut dlm bhs melaysia sue tak tahu lah.... hahaha
Selut nih ---> tanah lembik...

masa kat jertih... terjumpa gerai ikan...
asben beli ikan kuning yg segar...
mintak emak masakkan Asam Pedas Siam...
perghhhh... laki bini hirup kering kuah seperiuk... hahahaha..
emak sue tengok kitorang mkn... diorang tak jd nak mkn... takut kitorang tak cukup kuah nak hirup...

alih2 nasi ayam yg sue bli 4 bungkus tu... bagi kat jiran jea... 
makan ala kampung lagi best.... 

dpt luruskan badan setengah jam... kami pun kena gerak ke taiping... utk laksanakan amanah yg diberi.... dlm hati berdoa... "Ya Allah... jgn lah bersalin lagi... tunggulah selesaikan Majlis meminang dulu... pastu nak beranak.. beranak lerrrr" Amiinnn 
setiap kali ayahnya tinggalkan kami kat hotel.. ayahnya pesan kat 2 kanak yg bertuah tu..
"kakak... adik.... meh salam dgn ayah... jgn susahkan mama... dengar cakap mama.. jgn gaduh dgn mama tau.... kalau kakak dan adik berakhlak baik... nanti ayah bg hadiah...."

haaaaa... hambekkk kauuu... semakin lama semakin besar bear yg diorang pilih....
ayahnya tunggu kat luar kedai sambil cakap... "kakak ngan adik pilih sendiri nak mainan mana..."
sekali diorang keluar kedai.... si adik terhuyung hayan pegang bear yg lebih besar dr dia tu... hahaha
nak tak nak... ayahnya kena bayar lah kan...
harga seekor bear tu.. rm30 jea... kat Bukit Bunga di kelantan...
kalu kat KL ni.. maunya RM180 sekor bear....

dlm kereta... diorang dok pok pek... pok pek...
"ishhh... gemuk betul baby ni kannn"

pukul 10mlm kami sampai di Taiping...
cari hotel bajet... aduhai... paling murah pun jumpa yg RM120... sebab nak katil quen dan single...

Breakfast di Gerai Kampung kat Taiping...
pengantin lelaki cakap... harga kat sini murah... 
nasi lemak 2bungkus + air teh RM2.80..

kitorang pun dgn semangat lah order...
nasi lemak ayam 2 pinggang... 
nasi kosong sepinggang...
ayam pedas extra 3 ketul 
telur rebus sebijik
teh o ais dan teh ais...
kuih 2 ketul...

total RM18... hehehe

saiz ayamnya mcm rm1 sepotong di pasar mlm kat kosmoplek...
hmmmm mcm saiz ayam kenduri kampung...

sue terkejut beruk jap... asben cakap... tak pe... rezeki dia... sekali sekala nak rasa untung sikit... hahaha


Alhamdulillah.... perut dah kenyang.... Jom kita pegi meminang...


tata.. titi.. tutu..






Monday, 3 October 2016

Pantun Merisik dan Meminang - Pengalaman Blogger SUEperb MaMa




Sarung Cincin Merisik...

Sue dan Asben tujukan lagu ini khas buat Kak Yan & Suami..


Memandangkan kami ni segan silu nak merisik dan meminang... tak tahu nak start kat mana...
 sue pun bg isyarat kat asben...
"Abg... sediakan pantun..."

dah duduk bersila depan ibubapa belah perempuan... asben sempat google... kah3
pastu serahkan pantun kat juru cakap... fuhhhh... nasib baik data plan hp asben tengah laju... berdesup keluar ayat pantun nih... muahahahaha..

Cantik Memanjat Pohon Ara,
Nampaknya cantik berseri laman.
Besar hajat kami tidak terkira,
Hendak memetik bunga ditaman.


kami pun tahu... pihak perempuan tak sediakan pantun berbalas.... kami cakap... 
"tak pe... tak payah balas pantun... terima jea lamaran ini.... " muahahaha


ini sue persembahkan cincin merisik dan meminang kpd ibu bapa pengantin..

huisshhhh... rupa2nya.. nak sarung cincing meminang nih memang menggelar tangan weiiii...
tangan pengantin releks jea... tangan sue yg menggelar lebih...
tambah lagi... sue ni dah sarat... pergerakan terbatas.... 
kalu dah duduk... susah nak bangun... kalu bangun tu... susah nak duduk...

citer kat asben... pengalaman sue sarungkan cincing merisik/meminang nih....
menggigil bang oiiiii...

"cuba abg bayang...
kalaulah tengah dok ambik cincin tu.. tengah dok nk sarung...
tiba2 cincin tu jatuh tergolek bawah dulang ke... jatuh dr pelamin ke... jatuh tergolek bawah kain sue ke... mampuihhhh... malu giler siukkkk... tetamu ramai kottt...
sarung cincing atas pelamin... bukan dlm bilik... mau tak menggigil satu badan.."

asben tau gelakkk jea...

nasib baik apa yg sue dok pikir2 negatif tu tak berlaku... muahahaha...
Alhamdulillah... Selesai sudah acara meminang nih..

Ini Kak Bad... emak sedara kak yan... sue kenal masa nak pegi umrah tahun 2008...
dah 8thn kami kenal... tp lepas 8 tahun baru jumpa balik... selebihnya jumpa dlm fb jea...
kalu dah jumpa tu.... apa lagi sembang pasal pakej2 travel lah kan...

Kiri kanan pengantin tu ibu bapa kak yan... jasa diorang tolong adik sue intiview kat Perak memang sue tak dapat lupakan..
tlg carikan hostel... bawak balik hujung minggu ke rumahnya... takut adik sue sunyi kat hostel..
masa tu sue diawal pregnant si kakak Daina... takut gugur lg... jd sue terpaksa elakkan dr travel..
nasib terlintas kat kak yan yg dok taiping... pastu emak ayahnya juga jenis yg suka menolong org...


suh posing kat pelamin malu... nk posing bawah pokok jea... tak de org tengok...