Wednesday, 14 January 2015

Deko Rumahku Syurgaku


haaaaa... jom kita berdeko...

masih ada lg ruang kosong yg sayang nak usik... sbb sue ni jenas suka rumah yg lapang... senang nak menyapu... hahaha.. malas nak mengelap kalu byk perkakas... bkn malas.. tp masa tu tak de...
tp kesian sgt kat tetamu yg datang rumah kitorang... masuk jea rumah... terpinga2 nak duduk kat mana... sbb xde sofa... rumah zaman sekarang kalu xde sofa ni memang pelik kan... sue perhatikan tetamu sue... diorang akan duduk atas tangga... uhhukkk... kesian kan...
 


tangga ni biasanya tempat tetamu duduk... selepas terpinga2 tak tahu nak bersila kat mana...
maklum lah... firstime jumpa rumah kosong... wakakaka.

sue pulak tak nak beli sofa sbbnya malas nak jerit kat anak2 yg suka panjat... sekali jatuh berdetum kepala... hadoiiii... sekali pening kapala sue...
akhirnya... beli lah jugak....
tetamu datang tak de lah rasa segan sgt nak pelawa suh duduk tu...

Dari Abu Hurairah R.A katanya: “ Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari kiamat, maka janganlah dia menyakiti tetangganya. Dan sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari kiamat, hendaklah dia memuliakan tetamunya. Dan sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari kiamat, hendaklah dia berkata yang baik atau diam.”
– hadith riwayat Muslim

kita muliakan tetamu dgn memberi tempat duduk yg selesa... :)









Para ni memang nampak simple dan murah kan... cer kira balik...

sekeping papan tu rm99 x 3 = rm297..
harga besi rm6x6 = rm36
upah pasang rm30

para yg bodoh2 tu jea.. rm363.

huhuhu... cer banding ngan almari kabinet dgn harga tu... mcm2 boleh letak kannnn... tak berhabuk pulak tuh...

tp dah teringin nak beralih ke para punya pasal... mahal pun mahal la...
kena beli bulu ayam lah lepas ni... senang nak libassss... hahaha













taddaaaa... ini lah ruang tamu yg sebelum ni spt rumah org bujang... skrg nampak lah sikit mcm rumah org dah berkawin kan?

 


 haishhh... bantal landing depan TV tu... adehhhhh, mahal siokkkk....
kalu sue tak beli dah... ni asben yg beli... tp sue yg nak... wakakaka
buruk benor bantal kekabu leper dok depan sofa baru beli tauuu....
rm69 satu... cer darab 2...
yg kuning kecik tu... rm24 satu... cer darab 2...
bantal bodoh2 jea dah seratus lebih.... huhuhuhu
 




















 <---lukisan didinding hasil creatif
Nur Sufi Hadaina... malas nak cuci... biarkan jea... baru nampak rumah sue ni ada kanak2 kannnnn... hahaha



















haaaa.... kat dapur pun sue pilih para jugakkk.. adehh... padahal kalu tambah sikit jea lagi dapat kabinet dapur...

para, rack dan pemasangan habis dlm rm600... kalu tambah rm400 lg... dpt kabinet dapur...

tp sue nak para jugak... sbb senang nak ambik brg... cukup lah kabinet bawah yg selalu jd tempat longgokkan barang... wakakaka

kalu terbuka mcm ni... senang nak ambik cawan nak minum... tak perlu tutup bukak kabinet dapur...


















Ruang makan yg masih kosong... biarlah kosong... bagi kanak2 main basikal... ekekeke..





kanak-kanak 2 org suka merajuk...
tak boleh tegur sikit... muncung lah mulut tu.... haishhh... tak tahu dah nak bg mkn apa spy kurang merajukkkk..
asyik nak kena pujuk... nak kena bergurau 24 jam...adehhh..

Ikea - Shopping perkakas rumah


ini entry rumah SUEperb MaMa sblm ni... Kosong tanpa deko

stok makanan disimpan dalam bakul... hehehe

**ada sorang kawan sue tanya kat mana ada jual rack oren ni...
sue cakap lah kat kedai RM2...

hasil dr pertanyaan kwn sue ni... terbuka hati sue nak susun kat dapur jugak... hahaha

pastu sue pun beli utk 6 unit.. drp barang yg dalam bakul tu...
susun lah kat dalam rack rm2 ni...
asben sue perli... "cantiknya ayg berdeko.."
panas jugak lah hati weeeeiiiii.. dia perlinya mcm tu...

panas sekejap jea...
sebab rack rm2 ni... dpt ketuk hati asben utk berdeko... ekekeke..
kalu tak kang... sampai ke sudahnya rumahnya kosong...

hureyyy!! asben ajak shopping...
mula2 gi cari barang kat nilai 3... hmmm... byk yg tak de la...
agak frush...

nak tak nak kena gi ikea... 
asben sue ckp ikea ni barang gudang jea... bkn brg branded pun...
kalu yg branded.. nah shopping kat sini.. klik disini Set Mewah

tp kitorang tak layak nak ke set mewah... cukuplah di ikea jea...

bagusnya di ikea ni... dia tunjuk sample deko...
korang towaf kat tingkat atas tu.. memang cantik dekonya...
harganya pun kena hati2..
campur sana... campur sini... beribu gaban jugak lah..

kanak2 ni kena letak dlm troli.. pastu sangkut troli tu... mcm troli berkembar lah..
semua org tengok heran... troli ikea ada yg berkembar ke?

. bg bantal sebijik sorang, main puas2... sebelum balik letak balik yea... hahaha..

ini contoh rack yg di pasang...
memang lah ikea harganya murah sikit...
sbb harganya tak termasuk pemasangan...
nak upah drill tu... buka murah laaa...

utk rack tu harga lain... box merah tu haraga lain tau... huhuhu.. kena hati2..
campur sana campur sini... kira agak mahal jugak lah brgnya..
cuma bestnya kat sini... complete utk keperluan rumah...


asben berkenan yg ni..

nasib baik lah ada mainan ni.. dpt lah hiburkan hati kanak2 yg dah bosan ni...

haaa... ni time cari carang kat stor pulak...
bagi bear kecik sorang satu... yg ni boleh beli sbb rm5.90 jea satu...
yg merah td rm29.90... rugi2...

anak2 dah penat... belikan dunkin donat...
makan dlm kete... pastu tido dalam kekenyangan..

alah balik tu.. asben singgah nak beli sofa kat seri kembangan....
kat ikea... sofanya mahal dan simple sgt... memang tak berminat lah...
kebanyakkan sofa 2 in 1... sofa boleh jd katil... huhuhu...
memang tak minat sbb mkn space... nak bukak tutup tu.. memang menyusahkan laaaa....

so, kitorang singgah di seri kembangan...
byk sofa tengah clearences stok...
yg ni harga ratusan jea.. memang murah giler...
tp kitorang tak minat sbb patern lama..
kitorang cari design baru harga lama... hehehe

pusing2... jumpa lah sofa ni...
harga asal rm2500..
harga cleareans stok rm1500.. boleh lah...
lagi pun sue tak pernah jumpa lagi rumah kengkawan sofa mcm ni...
kalu korang dah jumpa tu... hehehe sue tak kisah lah kannnn...

mcmana nak jumpa... tak pernah bertandang rumah kengkawan... wakakaka..
keje.. balik rumah... balik kampung... jumpa client... itulah aktiviti kitorang..

bagi main buai jap... pastu bayar utk sofa jea... bukan utk sekali ngan buai yea...

siap beli sofa... balik lah rumah dalam kepenatan...
tenung sana... tenung sini... masih lg tak cukup...
sblm tido masih lg laki bini dok google... tengok contoh deko... hahaha..
campur ngan sue teringin nak mkn meet ball... masa pegi pagi td...
asben sue malas nak beratur... ramai sgt org nak makan kat ikea ni...
mungkin sbb specialnya meet ball kot...

esokkannya.. pegi balik ke ikea... beli lagi apa yg patut... 
sue nak beli para utk atas TV... asben tak suka..
sbb harganya tak masuk akal katanya...
sekeping papan rm99 blm termasuk besi kiri kanan lagi... adehh...

sue cakap.. dah memang ikea jea yg jual para... kedai deko2 lain mana ada dah...
semuanya jual almari... kalu takkan.. abg beli papan lapis dan cat biar bekilat mcm kat ikea...
boleh tak?... tak boleh kannnnn... nak tak nak kena beli kat ikea jugak... 

kul 8.55 pg ahad kitorang sampai... dah penuh org kat depan pintu... semua berebut nak breakfast kat ikea...
kul 9 tepat pintu buka... setengah jam jugak lah nak dpt meet ball... haishhh... ramai betul..

mula2 happy kanak2 ni...
ni muka kanak2 yg berlari nak kejar ayahnya tengah beratur...
sekali tak jumpa ayahnya... manangisss...
sue pulak tergamam...sbb time tu tengah close deal online jual Rack Baju SUEperb MaMa
sue capai handbag... adik tengok kakak berlari dia pun ikut...
tp lari arah lain... sbb ingat main kejar2...
nak kejar kakak yg lari ke kiri... adik lari ke kanan.. perghhh... memang berderau darah...
masa tu tak kisah dah apa yg tercicir kat handbag yg tak sempat tutup tu....
capai adik... mata sue tertumpu kat pintu.... nak pastikan kakak tak keluar ke pintu...
kalu 5 minit tak jumpa tu... memang sue petir lah dalm cafe tu... huhuhu

ayahnya dtg dgn bawak muffin sorang satu...
baru kakak happy balik..
 
bagus betul ikea... siap ada troli utk beli makanan..
nak beli 2 dulang pulang boleh jalan lenggang kangkung lagi...
memang systemnya.. sorang jea beratur beli makanan... sorang lagi booking meja.. hahaha
 

haaa... meet ball... sedapnyaaaaa... habis 10 bijik.. memang kenyang sampai ke petang lah... hahaha
kalu mkn 15 bijik yg dlm pinggang tu... confirm kenyang sampai ke magrib yea... hahaha

 perut dah kenyang...
kami pun melayari sekali lagi contoh deko2 ikea tu...


sue suka para atas tv...
dah bosan eh tengok kabinet... kat rumah org tua kitakan semuanya kabinet...
dr kecik sampai ke loni... kabinettttttt jea...
cer beralih ke para pulak... simple sgt...

okey... time to cari barang kat storrrrr.....
 
 
hari kedua dah complete shopping utk deko 2015 yea...
 
cukup ke... tak cukup ke... layan jea lah utk thn ini..
next entry ada contoh deko rumah SUEperb MaMa tauuuu...
tata... titi... tutu...

Thursday, 8 January 2015

Seoul Garden


Alhamdulillah... dapat menikmati makanan korea..

kali ni kami makan dgn client.. biasanya kalu sue ajak kuar mkn mlm tu.. mesti sue akan dtg dgn family dan dengan anak2 yg berderet ni... sue pun galakkan client bawa famili... maklum lah... siang hari kita dah berpisah dgn family sbb kerja.. mlm hari lah masa utk family... giler kerja sekali pun mesti ada masa dgn family... :)

sebenarnya dah lama sue ajak asben nak mkn steamboat.. tp asben tak suka.. kali ni dia terpaksa suka sbb client... kikikiki... yeasssss!


ini menunya..

 sue jaga anak... asben sue dan client pegi ambik makanan mentah...

 keluar mlm kononnya nak hiburkan hati si kecl kami...
maklum lah... kakak tengah memberontak sebab kena sekolah...
tak boleh berkepit dgn uminya dah...
tp diorang tido dlm dgn lenanya...
kami pun dpt makan dgn aman...

 sotong.. udang... daging... ayam... bla3.. byk sgt seafood..
 nasi dlm bungkusan...
nasinya wangi mcm pulut sikit..
memang sedap!
 mcm2 boleh dibakar kat situ..
daging perasa kopi pun ada...
haishhh... pertama kali dlm hidup sue... makan daging perasa kopi...
kalu kat rumah jgn hidang kat mertua daging gaul ngan kopi... kang kena pelakong ngan kuali...
tak pasal2 benjol... huhuhu
kat seoul garden xpe perasa pelik2 pun... sbb kita dah bayar... nak tak nak... makan lah apa yg ada kan... kalu buat kat rumah buat daging perasa kopi... maunya termuntah... hahaha

sue selalu tengok rancangan kehidupan org korea...
diorang suka mkn kimchi... sue pun teringin lah nak try...
asben pun gi ambik...
hehehe... makan sikit jea... geli tekak...
sedap tu sedap la... tp geli tekak sikit...
kimchi ni mcm acar timun kat tempat kita la...
mcm tu lah lebih kurangnya... masam dan pedas...
asben sue ckp... org korea terpaksa jeruk sayur sbb negara diorang musim sejuk yg terlalu panjang...
jg simpanan sayur dlm bentuk jeruk la... kita tak xde musim sejuk ni... melantak lah sekali... hahaha..
 sambung bakar2 lagi... rebus2 lagi...
makan kunyah2.. sembang2...
masuk kul 9.00pm sedar2 kul 10pm... semua kedai kat the mines dah tutup...
tinggal kitorang jea yg terkial2 cari parking... kikikiki
patutlah customer sue suka dtg tengah hari... pengalamannya, masuk kul 12pm.. keluar kul 5pm. hahaha
memang best mkn sambil lepak2 kat sini...
mkn byk2 biar berbaloi dgn yg kita bayar...

ada mcm2 sos.. boleh try semua... asal rajin bangun nak ambik jea...

 ada ice krim dan ABC...
sue tak reti nak buat ABC... canggih sgt mesinnya...
nak tengok contoh org buat... tak de pulak org buat ABC time tu...
drp dok tekan kat tempat org tak tekan... baik xyah mkn abs...
huhuhu... balik minum ABC kat kedai jijah lerrrrr...

utk 5 org dewasa... rm269.25..
sgt berbaloi... mkn seafood sampai boroi...

lain kali confirm nak dtg ngan diorang lagi....
memang xbosan... sembang gelak.. sembang gelak...
mujur tak runtuh meja... hahaha
sedar2 kanyang tersandar... 


okey... korang nak mkn makanan korea..
takyah nak gi korea dgn ticket mahal tu... gi jea ke seoul garden... 

tata.. titi.. tutu...

Tuesday, 6 January 2015

PASTI Kids BBST



2015 Nur Sufi Hadaina akan ke sekolah utk umur 4thn... penghujung tahun 2014 sue dh start google..
sekolah kanak2 yg menitik beratkan unsur2 keislaman...

kadang2 korang tengok SUEperb MaMa ni rock... yup, memang sebelum ni dikenali sbg "Ustazah Rock" nama tu semakin terhapus krn sue bukan aliran pendidik..

utk anak2 pulak... sue memang nak titik beratkan agama... hidup dalam kelompok aliran agama islam.. itu target pertama sue... survey punya survey... google punya google...

jumpa lah sekolah PASTI Kids BBST...

lagu ni sue jumpa time godek mak cik google pasal PASTI..
sue dah dedahkan daina dgn lagu ni kat lap top sejak 2 bln sebelum ni...
spy daina set kat kepalanya warna pakaian PASTI yg akan dipakainya...

05 Jan 2015 sampailah masa nak hantar daina ke PASTI... ayahnya yg hantar... memang menangis laaa.. so, cikgu2 kat situ memang berpengalaman menguruskan kanak2 yg manja...



tengah harinya sue intai si kakak... Alhamdulillah, daina sgt seronok main... mama pun senang hati nak keje...

 
 Daina suka berkepit ngan cikgu Fatin...
 cikgu ckp... daina ni suka berkawan dgn cikgu2 jea...
mungkin daina terbawa2 lagi suasana di rumah pengasuhnya..
ada umi... aboh.. abg.. kakak fathini.. fekoh.. aloiii...
 dlm masa yg sama... cikgu train daina spy berkawan dgn rakan taulan...
 
 pukul 11.30 sue tinggalkan daina dgn senang hati.. dan confident hantar report kat asben..
kakak suka kat school PASTI tu..
 
pukul 5 asben ambik daina...
Daina murung... marah bila ditegur...
 
kami terpinga2... tak tahu nak pujuk mcmana...
 
 kalau dah daina start duduk silang panggung tu...
hadoiiii... mati kutu kitorang...
 
bawak gi jalan2 kat pasar mlm... Alhamdulillah, ok balik...
 
 daina kembali ceria...
 
hari kedua di school PASTI pulak...
dpt msg dr group... baju sekolah dah boleh ambik bg ibu bapa yg dah bayar yuran...
yuran tahunan rm565... yuran bulanan utk pagi rm145... transit ptg rm130...
cepat2 sue pergi sana... nak pastikan daina lebih seronok bila dpt baju PASTI nanti...
 

 tengok lah... betapa seronoknya daina dpt baju seragam...

 sue tinggalkan daina dgn kengkawannya...
terus transit sampai petang...
hari kedua daina dah seronok dan tak murung lg...
cikgu dah dah faham kehendak daina...
daina jenis yg tak pandai berkawan...
tp nak selalu didampingi..
tak boleh tinggal dia sorang2.. nanti dia manangis...
makan pun masih bersuap...
 
hari ke tiga...
dgn hati girang nya... mama pulak hantar kakak gi school...
 
sembang anak beranak dlm kete otw ke school..
 
"mama, boleh hantar gi rumah umi tak?"
"kakak dah besar... kakak kena pegi school... umi balik kampung.."
"aboh ada tak?"
"aboh balik kampung.."
"fekoh?"
"fekoh pun balik kampung.."
"kakak fathini?"
"kakak fathini pun balik kampung"
 
daina diam sekejep...
 
"kakak kan dah besar... kakak kena gi school... baru kakak jd anak yg baik... yg bijak.. baru Allah sayang.. Rasul sayang.. mama ayah sayang..."
 
sampai depan pintu PASTI... daina mula wak dramanya...
terus menangis... ustazah cepat2 dukung dan pujuk..
 
mama pun tersentuh hati... yea lah...
kesian kat daina... rindukan keluarga pengasuhnya...
apa boleh buat... skrg dah sampai masa daina kena belajar utk explore perkara baru...
 
mama pun pegi lah kerja dgn linangan air mata... cehh,
sedih mcm aku pulak yg rindu kat umi...
kesian sgt kat daina... sbb mcm paksa daina lupakan pengasuhnya..
rasa bersalah sgt...
tp pengasuhnya dah nak pencen dr mengasuh.... daina pulak dah layak utk ke sekolah...
memang kena paksa la... keras kan hati sue ni....
 
 
tengah hari sue pegi kat PASTI lagi utk tengok mood daina....
daina dah merajuk dgn sue...
merajuk sbb sue tak hantar ke rumah umi pagi td...
puas pujuk,..
 
sue pujuk utk hantar jumpa dgn umi... daina cakap tak pandang muka sue..
nampak sgt daina merajuk...
kesian sgt...
sue dukung bawak masuk kete... kakak mengamuk... cikgu tlg dukung.. pun mengamuk...
alih2 kakak nak keluar kereta utk masuk dlm school balik... tp tak nak sue dukung... nak cikgu yg dukung... betul2 marahkan sue sbb paksa lupakan uminya... huhuhuhu

 cikgu pun heran dgn sue...
biasanya ibu bapa yg manjakan anak ni...
sbb anak tunggal... tp daina ada adik... dimanjakan spt anak tunggal...
 
sue memang cukup kesian jika kanak2 mengalami tekanan sbb "RINDU"
perasaan rindu itu datang dari Allah...
kanak2 tak ada kudrat utk tunaikan perasaan rindunya itu...
kita ibubapa lah yg perlu tunaikan kehendak rindunya...
kerana... "Anak itu Amanah"
 
Di dalam hadis Rasulullah s.a.w. yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dari Abu Hurairah r.a bermaksud: “Bukan dari kalangan kami orang yang tidak kasihan belas terhadap anak-anak.” 
Alhamdulillah... dpt cikgu yg penyanyang...
sanggup melayan kerenah anak didik yg manja ni...
umur 4thn.. masih berdukung dan makan bersuap... adehhh!
 
1) Umur anak-anak sejak lahir hingga enam tahun Pada masa ini, Rasulullah SAW menyuruh kita untuk memanjakan, mengasihi dan menyayangi anak dengan kasih sayang yang tidak terbatas dan tidak membeza-bezakan. Berikan mereka kasih sayang tanpa mengira anak sulung mahupun bongsu dengan bersikap adil terhadap setiap anak-anak.
 
Pada peringkat umur ini, mereka tidak boleh dirotan sekiranya melakukan kesalahan walaupun atas dasar untuk mendidik. Kesannya, anak-anak akan lebih dekat dengan kita dan merasakan kita adalah sebahagian daripada masa membesar mereka.
 
Apabila perkara ini berjaya disemaikan, mereka akan merasa kepentingan kita di dalam diri masing-masing sehingga meningkat dewasa. Anak-anak merasa aman dalam meniti usia kecil kerana mereka tahu yang anda (ibu bapa) selalu ada di sisi mereka setiap masa.
 
2) Umur anak tujuh hingga 14 tahun Pada tahap ini ibu bapa disuruh untuk mula menanamkan nilai disiplin dan rasa tanggungjawab kepada anak-anak. Pada peringkat umur tujuh tahun ini juga ibu bapa hendaklah mula melatih anak- anak untuk bersolat seperti dalam hadis Abu Daud; “Perintahkanlah anak-anak kamu supaya mendirikan sembahyang ketika berusia tujuh tahun dan pukullah mereka kerana meninggalkan sembahyang ketika berumur 10 tahun dan asingkanlah tempat tidur di antara mereka (lelaki dan perempuan).”
 
Pukul itu pula bukanlah bertujuan untuk menyeksa, cuma sekadar untuk menimbulkan sedikit rasa gerun dalam diri mereka. Ia juga bertujuan untuk menyemai rasa tanggungjawab sebagai hamba kepada Allah. Janganlah dipukul bahagian muka kerana muka adalah tempat penghormatan seseorang. Allah SWT mencipta sendiri muka Nabi Adam. Kesannya, anak-anak akan lebih bertanggungjawab pada setiap suruhan terutama dalam mendirikan solat. Inilah masa terbaik bagi kita dalam memprogramkan sahsiah dan akhlak anak-anak mengikut acuan Islam. Terpulang pada ibu bapa sama ada ingin menjadikan mereka seorang Muslim, Yahudi, Nasrani ataupun Majusi.
 
3) Umur anak 15 hingga 21 tahun Inilah fasa remaja yang penuh sikap memberontak. Ia juga terkenal sebagai fasa ‘ingin mencuba.’ Pada tahap ini, sebaiknya ibu bapa mendekati anak-anak dengan berkawan serta bersahabat dengan mereka. Banyakkan berborak dan berbincang dengan mereka mengenai perkara yang dihadapi. Bagi anak remaja perempuan, berkongsilah dengan mereka tentang kisah kedatangan ‘haid’ dan perasaan ketika itu.
 
 Jadilah pendengar yang setia kepada mereka. Sekiranya tidak bersetuju dengan sebarang tindakan, elakkan mengherdik atau memarahi mereka terutama di hadapan adik-beradik yang lain, tetapi banyakkan pendekatan secara diplomasi walaupun kita adalah orang tua mereka. Kesannya, tiada orang ketiga atau ‘asing’ akan hadir dalam hidup mereka sebagai tempat rujukan dan pendengar masalah. Mereka tidak akan terpengaruh untuk keluar rumah mencari keseronokan memandangkan semua kebahagiaan dan keseronokan ada di rumah bersama keluarga.
 
  4) Umur anak 21 tahun dan ke atas Fasa ini adalah masa ibu bapa memberikan sepenuh kepercayaan kepada anak-anak melalui kebebasan dalam membuat keputusan sendiri. Ibu bapa hanya perlu pantau, nasihatkan dengan diiringi doa agar setiap hala tuju yang diambil adalah betul. Bermula pengembaraan kehidupan mereka yang sebenar di luar rumah. Insya-Allah, dengan segala disiplin yang diasah sejak tahap kedua sebelum ini, cukup menjadi benteng diri buat mereka.
 
Ibu bapa jangan penat untuk menasihati mereka, kerana mengikut kajian nasihat yang diucap sebanyak 200 kali terhadap anak-anak mampu membentuk tingkah laku yang baik seperti yang ibu bapa inginkan. Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/09 - See more at: http://www2.hmetro.com.my/myMetro/articles/DidikanakcaraRasulullah/Article/index_html#sthash.UL2L1esG.dpuf
 
Semoga cikgu2 PASTI beroleh keberkatan duina dan akhirat...
Aminnnn...