Thursday, 18 August 2016

Deko Minimalis Ruang Parking Rumah Teres


Alhamdulillah... ada sedikit rezeki utk ubah suai ruang parking rumah teres sue yg sekakang kera ni...
keluasan cuma 18kaki x 65kaki jea...
teknik ambik gambar itu penting spy nampak besar... hahaha

hasil dr google sana sini... inilah terjadi nya Teratak SUFI kami...
"RUMAHKU TEMPAT IBADAHKU"
tempat kami beristirehat... berteduh... bersujud pd Allah... membesarkan anak2... bermadu asmaradana dan ini lah Rumah Tumpangan Kami Sementara Menunggu Kematian...

Pemandangan malam selepas pasang tempered glass + stainless stail..

design yg sgt simple...
lampu memainkan peranan penting utk keceriaan waktu mlm...
kami ubah suai menggunakan keseluruhan ruang tanah rumah teres yg kami beli...
tiang biar sampai betul2 dihujung tanah...
pagar juga dipasang terus kat tiang rumah spy nampak ruang parking jadi luas...



Lampu Chandelier sgt penting utk naikkan seri rumah diwaktu mlm...

ini pemandangan siang... sebelum rumah ni jadi buruk ditelan usia.... biarlah sue abadikan kenangan ini di blog SUEperb MaMa... 


Tukang besi terkejut beruk dgn tempahan sue... Pagar nak tinggi 6kaki... hahaha 
"kenapa tinggi sgt??? tak pernah dibuat org tu"
"tak pe... biar saya yg buat dulu.... saya bukan takut pencuri lompat masuk... pencuri zaman skrg ni masuk ikut bumbung... atau pintu belakang... jarang sgt dengar masuk ikut depan... sue nak pagar tinggi sebab sue nak berpakaian bebas di ruang parking... tak perlu pakai tudung... lepas tu... bila keluar ikut pintu kecik sue dan asben tak perlu tunduk kepala... hahaha... itu yg penting tauuuu...."


ini pemandangan siang...
ambik gambar ni... pagar belum pasang lagi...

renovation rumah ni... bab yg paling stressnya... bab warna...
salah pilih color... rosak lah keseluruhan renovation tu....

dah sampai masa utk pilihan color... laki bini dok termenung di kaunter kedai hardware...
kejap tunjuk yg tu... kejap tunjuk yg ni.... belek katalog ke kanan... belek ke kiri pulak... ke kanan balik.... mu pandang aku... aku pandang mu.... argggghhhhh!!!!

keputusan mesti dibuat... 
pikir punya pikir... asben cadangkan buat batu dinding... tak perlu cat seumur hidup dah...
yessss... batu dinding ni sgt sesuai utk org pemalas yg tak pandai jaga maintenan rumah... muahahaha

hmmmm... betul jugak tu... asben bukan jenis suka yg touchup2 rumah...
lebih baik kami pilih batu dinding... warnanya confirm lain dr yg lain....

sama jugak mozek tiang... kami pilih warna yg paling cerah...
bila tukang dah siap pasang mozek tiang.... sue dan asben termenung kejap...
sebab kontraktor tu cakap "kalu warna mozek gelap sikit baru cantik... warna ni buruk.."

 kitorang dah sentap kejap...
dlm kepala sue memang nampak tak cantik dah mozek ni... bila kontraktor tu cakap buruk... itu lagi meng-ia kan apa yg terlintas dlm kepala sue.... huhuhuhu...

bab batu dinding pulak... kami kena sgt hati2 dlm memilih color...
salah pilih color... maka rosaklah pemandangan rumah kami...
kembali kpd nak konsep warna yg sgt cerah... spy rumah yg kecik jd nampak besar...
pastikan warna batu dinding masuk dgn warna mozek tiang... sebab nak cover balik kepudaran mozek tiang tuuuu....

kejap tunjuk yg tu... kejap tunjuk yg ni... hadoiiii takutnya salah pilih...
kami tawakkal jea... pilih yg paling cerah adalah color selamat...
laki bini berpandangan... tunjuk sambil pejam mata... wakakaka...
Jurujual dah cakap awal2... Trowel Stone ni memang takde sample.... warna dalam katalog tak akan sama dgn batu yg siap bancuh nanti...
pastu... wlpn kode nombor sama... tahun ni kilang bancuh jadi warna lain... tahun depan jadi warna lain pulak...
haaaaa... hambek kauuuu... tak ke pening kepala nak pilih....

Mozek ruang parking pulak... sue pilih 1 color tanpa corak....
spy ruang parking nampak spt Ruang Tamu Terbuka...
kalu buat mozek bercorak... nampak spt ruang parking kereta...
skrg parking kereta memang kat luar jea...

Ini ruang si isteri menyambut suami pulang dari keje... beristirehat sambil berkongsi idea tentang aktiviti kerja harian masing-masing... 

sebenarnya.. sue pun keje jugak... bukannya keje suri rumah yg dok tunggu laki balik jea...
 tp sue latih diri sue spy balik lebih awal dr asben balik keje....
haaaa... ciri2 isteri solehah berkerjaya kannnnn... puihhhhh3!!!...
kalu ada yg puasa sunat hari ni... minta maaflah kalu termuntah dan batal puasa yea... hik3

asben sue suka folding door... sue suka slidding door..
sebab... folding door ni mengganggu ruang bila nak bukak pintu... slidding door ni cuma tolak ke tepi jea... jimat ruang...

anak2 boleh lepak diruang parking dgn selamat.. InsyaAllah..
tp kena pastikan pagar sentiasa berkunci...

angan2 sue dr sekolah menengah lagi...
ingin miliki rumah yg bukak kasut start dr pagar rumah....
sebabnya... pd pandangan sue... hanya tuan rumah yg pembersih shj akan cuci rumahnya sampai ke pagar... iaitu kena bukak kasut start dr pagar....

mula2 asben rejek kehendak sue nak bukak kasut kat pagar...
asben sue cakap "OVER"..
"ayang nih... kot yea pun baru renovate rumah... jgn lah over sgt... sampai kena bukak kasut kat pagar rumah"

lepas tu... ok lah... pakai lah selipar kat ruang parking ni...

asben pun komplain.... "kena bgth tukang balik lah... kena cuci balik lah mozek ni... kotor lah.. dia cuci tak bersih"
"abang.. oooo bang.... lantai yg dipijak dgn selipar memang akan jd kotor dan kusam...buat kena gelak kat tukang jea suh dia main cuci lg..." hahaha

lepas tu... asben pun siram air.. cuci bersih2... bermulalah letak kasut kat pagar....
haaaaa.... kan selesa tuuuu...

anak2 pun tak suka pakai selipar di ruang parking ni....


Ikhtiar utk hilangkan stress di RUMAHKU TEMPAT IBADAHKU....
bangun awal pagi sblm waktu subuh.... sedup udara segar dibalkoni...
pandang langit yg terbentang tinggi... melihat kebesaran Allah...
itu dikira ibadah...
melihat pokok2 hijau... sebagai tanda kebesaran Allah..
itu dikira ibadah...
Terapi jiwa pulak... menjawab setiap baris laungan azan..
itu dikira ibadah...

kalu dok lepak mengumpat dlm surau... itu bukan dikira ibadah... 


setiap kali lepas solat subuh... Pak imam akan baca cebisan hadis dan dgn huraiannya sekali...
seblm ni suara pak imam kurang jelas dr rumah sue... sebab ruang rumah yg tertutup...
selepas ada balkoni ni.... Alhamdulillah... Ilmu agama semakin jelas menusuk kalbu..




Balkoni tempat muhasabah diri...


hmmm... dah sampai masa nak kena pindahkan bear2 mainan kakak dan adik ni kat ruang tamu terbuka...
kalu dok dlm rumah takut Malaikat Rahmat tak masuk rumah pulak...


Ini rumah asal... cuma tukar pagar dan cat shj...

yg ni lg asal... inilah keadaan rumah yg mula2 sue beli pd tahun 2011..
masa ni ramai yg cakap... kami sgt bodoh beli rumah ini dgn harga RM140k..
perumahan baru pd tahun 2011 semua harga RM250k ke atas... memang mustahil utk kami yg bergaji kecil ketika di awal perkahwinan.... 
abaikan semua pandangan org... kami beli ikut kemampuan... renovate pun ikut kemampuan...


ini contoh design rumah hasil dr google..
kebanyakkan kat google byk rumah org putih kat oversea...
jarang2 sekali jumpa rumah local yg dipamerkan dlm google utk dikongsi design...

design rumah kami... sue kongsikan dgn rakan taulan yg tengah mencari ilham utk buat renovation....

lampu tiang sue tiru yg ni...

pantulan lampu ke dinding... sue tiru yg ni...
berjeling jugak ngan asben dlm kedai lampu... sue nak byk lampu kat luar rumah...
asben pulak jeling kat sue sebab mcm "over" lampu byk...
pada sue... lampu byk tak pe... kita nakkan wayaring yg siap tanam tu...
time nak "on" lampu tu... "on" yg mana perlu jea... bukan "on" semua pun....
kalu anak nak membaca... bukak lampu putih... time laki bini nak beromantika... kita bukak lampu kuning.... bukan abg yg kena pasang pun... tukang yg pasang.... hahaha
pasang lampu kan dah termasuk dlm pakej... kita gunalah pakej tu sepenuhnya....

*********

Terdengar kata2 dr rakan taulan.... kenapa buat renovation dgn batu2 kat dinding yg mahal tu? batu tu boleh buat dinding kubur ke?

Yessss... asal jea nak cari kelemahan org lain... mesti cerita pasal MASUK KUBUR kannnn...
Rumah banglo 3 tingkat ke... 2 tingkat ke.... Flat yg bertingkat2 ke.... pondok kecil ke... semua tu tak boleh bawak masuk kuburrrrr..... setiap org mempunyai keinginan yg berbeza... keinginan itu ditunaikan setelah penat bekerja keras...
- ada yg suka habiskan duit dgn melancong.... sekali melancong RM20k pun tak pe.... janji dpt berjalan...
 - ada yg suka kan emas.... pakai emas sampai berpuluh ribu dibadan... dia akan rasa berbaloi dgn penat yg ditempuhi sebelum ni...
 - ada yg suka pada kereta... kereta company sampai lebih 10 biji.... itu lah kepuasannya...
 - ada yg suka handbag yg mahal... harga sampai RM4k sebutir... selipar RM3k sebutir... itulah kepuasannya..
 - ada org kepuasannya pd rumah... rumah yg selesa... menjadikan dirinya utk beribadah dgn tenang...
nak duduk kat rumah jd tenang... salah ke?? kalu kita hiaskan RUMAHKU TEMPAT IBADAHKU menjadi cantik???? salah ke RUMAH TEMPAT ASMARADANA ROMEO AND JULIET bermadu asmara menjadi lebih selesa???

ISLAM itu indah... tidak meletakkan syarat...
utk menjadi MUSLIM BERTAKWA itu kena tinggal di pondok kecil dan naik basikal...
masing2 diberi rezeki dan ada keinginan yg berbeza2 ....
yg membeza keimanan seseorang itu bukan pada nilai rumahnya.... tetapi pada kualiti solat wajibnya...tahajudnya... dhuhanya... dan ibadah2 yg lain...



sue terbaca komen dan ulasan di FB cikgu Abd Ghani Haron....
Seorang freind mengirim message seperti dibawah,maka saya jawab ikut pandangan saya secara mudah.Apa salah kita menggunakan nikmat yg Allah berikan?Salahkah berkereta BMW,MERC ke masjid,apakah kita semua kena naik kancil shj ke masjid?
Berhentilah menyelongkar mencari salah orang.
ada org rumah berpondok kecil... ada org rumah flat... ada org rumah semi D... ada org rumah 3 tingkat... ada org banglo mewah.. salahkah????

yg salahnya... ORANG mengaku ISLAM tp menolak RUKUN ISLAM dan RUKUN IMAN....


Khutbah Terakhir Rasulullah SAW...


satu lagi... korang kena berhati2 memilih kontraktor....
setelah bekali2 kitorang kena tipu dgn kontraktor luar.. kali ni kitorang pilih kontraktor dalam taman jea... senang nak cari kalu ada masalah... 
renovation ruang parking yg 2 tingkat ni... ambik masa 5 minggu shj... memang cepat dan kemas hasil kejenya..
bab point2 lampu... terutamanya lampu tiang dan lampu dinding... bab ni kena bgth awal2 kat tukang... diorang akan tanam wayar sblm plaster dan mozek.... takdelah wayar elektrik terjolor keluar wak semak mata memandang jea...


okey... sekian sudah perkongisan design terkini deko minimalis dr blogger SUEperb MaMa..
Tata.. titi... tutu...








No comments:

Post a Comment