Thursday, 30 July 2015

Nasi Kerabu Warisan Mok Aji Yah Kemahang 1


Alhamdulillah...

Tahun ni seronok sangat beraya di rumah sendiri ni.... jiran tetangga... sahabat handai datang beraya di rumah sue, selalunya bertemu dlm group Hawa Al Islah jea kenal hanya pd NAMA di wasap alam maya... kali ni, sue panggil semua utk bersua muka... bermesra dgn jiran tetangga... hidup sebagai seorang boss dan kuli dlm satu masa menjadikan sue spt kera sumbang dgn jiran tetangga... hingga ada ada yg kenal sue... tp sue tak kenal jiran... hadoiii, tragis sungguh..

kali ni sue jemput jiran tetangga menjamu selera...
"Nasi Kerabu Warisan Mok Aji Yah Kemahang 1"
yepppp... warisan nasi kerabu bukan Waris Jari Hantu... 33thn resepi ini dalam pasaran kemahang 1... tahun ni tahun pertama emak dan ayah sue pencen dari berniaga... pencen ketika usianya cecah 65thn... kini... anaknya no 3 mewarisi masakan turun temurun zaman berzaman.... iaitu ---->>> Blogger SUEperb MaMa!!!!!

Nasi Kerabu Warisan Mok Aji Yah Kemahang 1
Dibuka utk tempahan...

ini Kak yan... org pertama sampai... kami kenal sejak tahun 2005 lagi... masa kat rumah sewa bujang dulu... silaturahim dgn kak yan memang susah nak terputus... sbb kak yan ni suka ziarah sahabat handai... tak dpt lepak lama... mkn dan salam sekejap pun dia tetap datang.... i loikeeeee...
nak harapkan sue bertenggek kat rumah kak yan tu... memang tak merasa lah... habis waktu keje... sibuk dgn hal2 rumahtangga pulak...

 ini jiran tetangga sue... kenal masa sue bujang lagi 2005...
bestnya diorang ni... jemput jea terus datang...
wlpn sue ni tak berkunjung ke rumah diorang... diorang tetap dtg rumah sue...
bagus3... sue ni pemalu nak ke rumah orang... dan sgt suka org sudi berkunjung ke rumah sue...
hehehe...

haaaa.... yg ni kenal dlm group wasap Hawa Al Islah...
biasalah kan... asal jea bergroup...
mesti share itu... share ini...
pastu ada yg komen "Yes" ada yg komen "No"
nama dah pendapat... tak mungkin sama pendapat bila kita bermesyuarat...
org yg paling byk NO ---->>> sue ler... hahaha...
org sambut hari ibu... su tak sambut...
sue bukan org yg YES BOSS...
otak sue sentiasa berfungsi utk berfikir yg mana YES dan yang mana NO...
tidak ada siapa pun boleh paksa sue utk kata YES kalau sue kata NO...
hahaha....

pada sue simple jea... kalau tak nak org komen nagetif lebih baik jgn share dlm group...
kalau share jugak... bersedia utk di komen...

bagusnya ibu2 dlm group Hawa Al Islah ni... semuanya open minded...
sedia terima kritikan... tidak mudah berkecil hati... dan suka bersilaturahim...
bila bersua muka dgn sue.... semua menjerit terkejut tengok sue...
"alahaiiiiii... kecik jea org nya..."
"kannnn... kecik kannnn... asyik pang ping pung... pang ping pungg... dlm wasap... kali ni baru dpt kenal tuannya yea...."




haaaa... satu lagi jemputan yg sue buatnya...
sape jea yg komen kat fb picture atas tu, sue jemput... hahahaha...
so, jemputan secara rambang jea... sue masak pulak bukan ikut jumlah tetamu yg sue jemput...
tapi ikut bilangan yg confirm datang... hahaha...
kenapa? skrg ni musim openhouse... sana sini openhouse... diorang byk pilihan... mungkin tak sempat nak datang rumah sue yg jauh ni.... utk elakkan pembaziran... sue akan tanya sorang2... sape yg confirm datang...kikikiki... Membazir itu amalan syaitannnnnn...

asben terlupa ada tetamu khas yg confirm nak datang,..
kul 11pm baru sampai...
apa lagi... bahan yg serba sedikit tu... asben masak nasi goreng kerabu...
alahai kesian nya.... mkn dgn telur goreng...
sebenarnya... asben sue tak sempat makan... tetamu bukannya ramai pun... goreng ikan 40 ekor jea...
tp semua dtg serentak mlm...
memang kelam kabut lah kan....
goreng ikan celup tepung dan ayam goreng kari last minit... supaya tetamu dapt makan yg fresh...
memang semput tak cukup nafas la.... hahaha


esokkan nya... sue buat nasi kerabu lagi... family abg kandung sue confirm nak datang...
batch ni tak ramai org... so, asben sempat lah merasa nasi kerabu warisan mok aji yah kemajang 1 ni... air tangan isterina... hahaha
yg baju oren --->> itu SUEperb MaMa...
kalu kurang tampal bedak kat muka kang... nampak lah kurang putihnya...
kalau kurang tenyeh liptics kat bibir... nampak lah pucatnya...
wakakaka....

Rumah sue sentiasa terbuka utk tetamu yg confirm datang dihujung minggu...
jgn malu jgn segan... meh berjabat salam dgn sue...
mh bersilaturahim dgn sue... nanti sue masak Nasi Kerabu Warisan Mok Aji Yah Kemahang 1 yea....
tata.. titi... tutu...

Wednesday, 29 July 2015

Laman Grill Chef Zubir

Kenangan terindah sue makan bersama2 dgn kengkawan di Laman Grill Chef Zubir..

tahun ni giliran beraya di perak... sebelum balik perak, sempat kami singgah berbuka puasa dgn kengkawan dulu di lama grill che zubir... Chef Zubir ni memang cukup specialist bab steak dan lamb... so, wajib try tauuuu....



menu yg sue pilih Grill Lamb Steak...

 ini menu asben...  fish
ini khas utk org yg tak makan daging mcm asben sue... ohhh kesiannya..
tak dpt merasai salah satu nikmat yg Allah sediakan utk hambanya... iaitu daging steak...
aromanya...perghhhh... meleleh air liur siokkkk...

tp kang... korang kena pesan awal2... nak half cook atau well done...
ikut citarasa masing2.... 

ini maindish... wajib pilih utk pakej berbuka...
pastu ada buffer utk makanan lain..

aduhhhh... pak cik selfie... pak cik baru ada instagram kannnn...
sikit2 selfie... sikit wefie... hahaha

 ini pencuci mulut... boleh dimakan sebanyak mungkin tp tak boleh dibungkus tauuuu...
ini ayah and daddy... sedang menyusan anak2 masing2...
4 puteri... masing2 tak dok diam...
langsung xleh ambik gambar mesra alam...
sorang ke hulu... sorang ke hilir...
hanna dah siap garu kepala pening... tak nak bagi kerjasama...

 ini suasana yg sgt cantik dan tenang...
exclusive...

makan2... lepak2... sembang2... bill pun sampai.. rm280 utk 2 family..
kikiki... asben yg bayar... kami tukang kunyah jea...

dpt lah snap 3 org... blur lah pulak... hadoiiii 
haaaa... ini mommy and mama posing... 
adehhhh... asal sue nampak gemuk pulak... hadodododo....
salah teknik ambik gambar lah tu...
kalau kena cara ambik slim tauuu...

haaaaa... tengok picture sue kat bawah ni...
lately ni... sue suka pakai baju putih...
putih melambang kan kain kafan... kain kafan melambang kamatian...
yeppp... makin hari makin kita hampir dgn kematian....




Tuesday, 14 July 2015

Tonka Bean - Impiana Hotel KLCC


Hari ni sue kena siapkan data yg kena keep in GST... memang penat dan stress sbb dokumen tak lengkap... hujung bulan july ni kena bayar dan submit ke kastam... memandang dokumen tak lengkap... stress tahap gaban... tambah pulak dgn sambung cuti raya ni... lagi lah byk keje pending... sue pun hiburkan hati dgn mengulit kenangan buffer di Tonka Bean ni...

yahuuuuu... kat sini memang syurga dunia... byk makanan mewah... ais krim baskin robbins tu boleh makan unlimited... makan lah sampai muntah...

Buffet ini disponsor oleh supplier asben.... rm148 sekepala... haishhhh, kalau nak makan utk diri sendiri memang tak sanggup lah... rasa mcm membazir, tp bila org bayarkan itu dikira rezeki... hahaha.. kalau utk entertaiment tak pe... utk mkn suka dgn family rasa mcm membazir jea...



kadang2 Allah bg kita rezeki mewah... makan lah sampai puas dgn syukur..

kadang Allah bagi rezeki yg sederhana... tp dapat makan dengan selera sangat...
hidangan ni bernila rm10 shj... lauk beli yg dah siap...
masak nasi... petai jiran bagi...

percaya tak??? 
apa yg sue rasa ialah... makanan yg rm10 itu lagi berkat...
rasa kenyang dan sedap...

makanan yg mewah sue rasakan tu...
kenyang tapi teringin nak makan lagi... padahal dah tak boleh nak sumbat dah...
rasa nak makan tanpa henti....

makan mewah atau murah bukan ukuran...
tetapi berkat itu lebih diutamakan....

sue sudahi dgn video ini... utk kita muhasabah diri dipenghujung ramadhan ni....


tata...titi...tutu...




Happy Birthday Nur Sufi Hadaina 4thn


Alhamdulillah...

pejam celik... tido bangun.. perang mandi pagi sebab tak nak pergi sekolah...
tup2 dah genap 4thn kakak daina...

besday kakak daina 29 Jun... tp ari tu sue ada delivery barang di Istana Mahkota Kota Bharu... sambutan besday di tunda sehingga balik KL... dah balik KL tu... maklum lah bulan puasa... lupa lagi disebabkan kesibukan keje2 harian...
sampai satu petang tu... kakak daina tanya.. "mama beli hadiah apa utk kakak?"
Lurpp... alamakkkkk... mama lupaaaaa.... kesiannya kakak...
sue pun wasap asben suh beli kek kecik utk kakak... nasib baik asben sempat lari sekejap utk beli kek.. Alhamdulillah... tertunai sudah permintaan kakak ni....



alaaaaa... lupa nak ambik video nyanyian besday kakak kat hp ayah....
hadoiiiiiiii.... 


hamper dr supplier asben sebagai hadiah utk kakak....
jimat kan?

ini aksi kanak2 tiap2 pagi...
atas kepala adik tu... mangkukkkkkkkk... suka hati dia jea nak letak kat mana....
hadoiiiii... berperanggggg....
masuk bulan july ni... baru sue faham kehendak daina...
kejutnya bangun pagi dgn memberi salam...
"Assalamualaikum Nur Sufi Hadaina.... kakak yg baik tak nangis..."
pastu sue pun peluk dan dukung.... hadoiiii... beratnya ya ampunnnn...
sue ni dah lah badan saiz xs... dukung kakak ringan sikit dari tong gas...
cuma... kalau dukung tong gas rasa mcm beban lah... sbb peluk tong yg xde perasaann..
dukung kakak ni memang lah berat... tp dukungnya dgn kasih sayang...
tak de lah rasa beban... haipppp... dukung kena turun tangga tauuuu...
giler tak tercungap2...
pastu sue cakap perlahan dgn kakak...
"mama mandikan kakak.... biar bersih2... biar wangi2... baru lah Allah sayang..."
Alhamdulillah... hadaina tak nangis pagi dah...

si adik jea yg makin parah... menggelupur sakan...
sampai kena mandikan 2 org lah...
ayahnya pegang pun hampir nak terjatuh... memang buassss...



ini video yg cikgu ain send kat wasap sue...

Alhamdulillah... skrg kakak dgn cikgu baru...
cikgu lamanya sambung belajar...
syukur sgt2 kakak serasi dgn cikgu baru....
walaupun cikgu ain suka menyakatnya... hadaina tetap nak ke sekolah...
kat situ kita tahu... cikgu ain suka mengusik sambil bergurau...
kalau cikgu ain mula menyakatnya... daina akan cari cikgu allin dan cikgu diana utk selamatkan diri.... hahaha...






Tuesday, 7 July 2015

Shopping raya 2015 - I Setan

Alhamdulillah... kita hampir ke penghujung ramadhan...
thn ni kami shopping baju raya anak2 kat ISetan... pegi pulak time tengah sale... memang langkah kanan lah kan... rezeki terpijak... tak sempat nak baca doa masuk kedai sbb jln pun mcm lipas kudung... kertas doa utk masuk kedai pun dah kena koyak kat anak2... tak dapat baca doa penuh kita baca doa sendiri dlm hati... minta spy Allah ketemukan dgn harga baju yg murah dan berkualiti...
berkomunikasi dgn Allah tidak mengira tempat dan waktu... jgn tunggu atas sejadah jea baru nak ingat Allah...

Berkata Al-Harits al-Muhasibi : "Org yg benar ialah tdk peduli pada penghormatan manusia karena kesucian hatinya. Dan juga tidak suka diketahui orang kebaikannya walau sebesar biji sawi karena kebaikan niatnya. Dan iapun tdk benci jika diketahui orang kelemahannya.”

pusing2 dlm tu... terjumpa baju kanak2 yg tengah sale jenama Poney... apa lagi rembatttt lerrrr...
thn ni beli satu brand jea --->>> Poney jea... harga sangat berpatutan, sehelai baju kanak2 rm40-rm60... geledah lah dlm satu poney cari harga ikut bajet sendiri... nasib baik addooooooo...
dpt lah dlm 4 pasang sorang...

kami shopping hari bekerja... sue ikut asben time dia keje luar... pastu singgah kat Isetan..
tak nak shopping bawak anak2... penat mengejar diorang... penat melayan kerenah mengamuk diorang... last2 kami dating berdua sambil shopping...

kitorang shopping memang mcm lipas kudung la.... mana yg harga murah ambik jea... sbb nak kejar masa... kena keluar dr KL sebelum pukul 4pm... takut jemmmmmmm...


kononnya nak shopping sblm puasa... tak nak kacau hari puasa...
ambik kesilapan dr thn yg lepas.... 
beli baju last minit tak ada stok yg cantik2... semua tinggal yang lebihan pilihan org...
tahun ni cuba utk shopping sblm puasa... tp gagal...
ini percubaan pertama shopping sebelum puasa ari tu... habuk pun tak dapat nak beli, masuk2 jea KLCC kanak2 ni mengamuk nak naik mainan ni... pujuk lah breakfast dulu... dah siap breakfast, mengamuk nak naik benda ni jugakkkkkk... dah kena patah balik mencari mainan ni... KLCC tu bukannya kecik... pusing2 layan diorang main benda ni... dah puas mainnnn...diorang mengamuk nak tido pulakkkkk...
last2... datang lenggang kangkung... balik tertonggek2 penat... baju raya tak dapat beli... penat jea yg dapat...

setelah dibincang ngan asben... jom shopping sambil berdatingggggg!!!

seminggu jea lagi nak cuti raya... baju mama dan ayah belum beli lagi... nak beli baju kurung pun rasa segan sikit tahun ni... huhuhuhu...
asben tak dapat cuti sebabnya ada closing tender 21hb... kena pilih nak cuti sebelum raya atau nak cuti selepas raya... sekolah PASTI dan pengasuh memang sah2 diorang pilih cuti selepas raya...
uhhukkk... cuba korang bayang...

pilihan pertama ---->>khamis balik raya kat perak... kalau jumaat balik kelantan, sabtu rehat... ahad balik sepang sbb isnin asben keje...uishhhh... keje gilier tuh... kang dpt penat tertonggek lagi sekali...masalahnya... rabu kamis jumaat sabtu ahad tu... takkan dok kat rumah jea... takkan nak patah balik kelantan lagi sekali...

pilihan kedua ---->> beraya kat perak jea.. pastu balik sepang... 22hb baru balik kelantan... hadudududu... seksanya menunggu.. sah2 lah kat taman sue tu sunyi sepi... semua org balik kampung...

rasanya kami buat pilihan kedua kot... lebih munasabah...
sue rasa tahun ni nak beli baju blouse lah wak raya.... habis raya boleh pakai gi keje... wakakaka
sue kan keje "Sale Rep"... kalau jumpa client pakai baju kurung... diorang ingat sue nak gi kenduri...
wakakaka... 8 kali pakai baju kurung... 8 kali kena gelak ngan client...
sbb mcm nak gi kenduri... hahaha
sue ok jea kena gelak... baru lah ada hiburan... hidup asyik seriussss dan stress jea... bosan weiiii...

baju raya tahun lepas tak lunyai lagi... sebab pakai 2 kali jea... hahahaha...
ini salah satu baju kurung moden yg kena gelak kat client setiap kali sue pakai...
diorang kata.."baru balik kenduri keeeee??"
addehhh..

The moral of the story... kalu nak shopping raya... shopping tanpa anak2..
keje membeli pun cepat siap... risiko hilang anak kat pasaraya --->>> ZERO...
hmmmm... satu lagi... bulan puasa kan bulan ibadah... bukan bulan shopping....
so, elakkan shopping di sepuluh mlm terakhir....
tahun depan belum tentu berjumpa lg dgn RAMADHAN...
tata.. titi... tutu...

Thursday, 2 July 2015

Acar Masak Pisang GGalo...

Acar Masak Pisang GGalo...

Bahan-bahan
1 sisir pisang ggalo (putik @ masih muda) -dibuang juring dan kulit nipisnya.. pastu dikelar halus... direndam ke dalam air garam.. kemudian celur hingga lembut...
Santan pekat secukup kegunaan
Garam, gula, cuka secukup kegunaan
Lada besar, dibelah 2
Bawang besar di belah 4

Bahan-bahan bumbu (kisar)
5 -6 tangkai lada kering (jika suka lebih pedas, boleh ditambah)
5 biji bawang merah
sedikit halia

Cara :
Didihkan santan sampai pecah, campurkan bahan2 kisar dan didihkan lagi sampai bahan kisar masak. Campurkan garam, gula dan cuka secukup rasa, kemudian masukkan pisang. Bila pisang telah lembut, baru dimasukkan bawang besar dan lada hidup yang dihiris. Bila bawang setengah layu,

addushhhhh... terliur nak makan lagi weeeiiii...
dah 10thn tinggal di selangor ni... tak pernah jumpa masakan ni...
pisang ni tak de isi dalamnya... ada biji banyak jea...
 bijik nya mcm bijik bendi... tp tak berlendir...
 
haaaa... ini menu iftar 2015... air tangan bonda sue...

ohhhh... budu... awek muda ku...
acar pisang ggalo ni... makan dgn nasi... cicoh ngan budu gak...
memang tak angkat kepala laaa....
ikan percik... hohoho sedapnya...
puding caremel... aduhaiii... emak sue potong tak cantik..
tapi makan sodapppp...
cendol... lochong... dan buah kabung...
disiram dgn air gula yg dimasak dgn daun pandan..
pencuci mulut ni hanya di klate...
takkan jumpa diluar kelantan cendol mkn dgn air gula tauuuu...
wakakaka...
 
 
Air tangan ibunda tak ada tandingan...
tata...titi...tutu..

Shopping di Butik Ummi Riaz Bangi


Shopping di butik Ummi Riaz ni memang rambang mata... baju nya yg warna warni... trend terkini, design yg exclusive... sangat sesuai digayakan ke pejabat ataupun pakai ke majlis keramaian...

Shawl yang sue pakai ni namanya Hazel Instant Shawl... kain chiffon yg sangat ringan, sekali lilit jea terus siap.. hanya 2 step... sarung dan angkat letak dikepala... siapppp!!!





Ummi Riaz ada design tersendiri.... semua koleksinya eksklusif, memang takkan ada di tempat lain...
kualiti dan fesyennya dikawal oleh pihak ummi Riaz bagi memastikan customernya ada gaya yg tersendiri dan miliki fesyen yang ekslusif....
suasana butik butik yg kemas dan cantik... confirm korang takkan jemu utk shopping kat sini...
 
tudung ni sesuai utk semua fesyen... nak pakai dgn baju kurung pun boleh..
nak berseluar pun boleh...
nak pakai labuh sampai pinggang pun boleh... nak pakai paras dada mcm sue paki pun boleh..
kain chiffon ni sgt ringan dan berkualiti..boleh dipakai 10 jenis gaya...
masa sue pilih tu, memang rambang mata... mcm2 color ada...
angkat letak... angkat letak... kena pasrah lah...
ambik 2 helai shj...
 
haaa... ini sue pakai time urusan rasmi... jumpa dgn VVIP...
shawl Ummi Riaz memang tak kecewakan sue... ia akan buat sue lebih confident...
 




 
 
anda kreatif.. anda akan cantik!!!
tata.. titi.. tutu...
 
 
Terima kasih kepada owner Ummi Riaz Bangi...
kerana sudi menjemput sue secara personal utk ambik "GIFT"...