Monday, 25 August 2014

Kerabu Sarang

Kerabu Sarang ni sejenis rumpai laut yg ada hanya musim ramadhan di pantai timur shj...
rumpai ni yg paling famous di kelantan... ia juga dikenali sebagai kolegen... awek muda oghe klate.. hehehe..

Kerabu Sarang @ loghat Kelantan Kerabu Saghe
**********************
 
ini cara penyediaannya..
rupa kerabu sarang kering yg blm dibasuh..
ada bau hanyir ikan sikit... rumpai ni asal dr laut.
 
 cuci bersih2... sue guna pencuci yg berbuih utk sayur..
ataupun boleh guna limau nipis atau tepung gandum utk hilangkan bau hanyir..
 
  ini rupa yg dah rendam satu mlm...
 
Rumpai dah siap... skrg kena buat kerabu dan tumis pulak...
 
Bahan-bahan tumis 14 biji bawang merah-ditumbuk
1 batang serai -diketuk
1/2 biji kelapa -santan pekat
3 sudu cili giling
1/2 inci halia - ditumbuk
1 keping asam keping
Gula dan garam

Cara-cara
Masak santan sehingga mendidih
Masukkan bahan2 yg ditumbuk bersama cili giling
Masukkan serai dan asam keping
Masukkan gula garam secukup rasa
Masak sehingga terbit minyak

Bahan-bahan sambal kelapa 2
1/2 biji kelapa - digoreng kemudian tumbuk halus
3 ekor ikan kembung - isi ditumbuk
4 biji bawang kecil -ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
Garam dan gula secukup rasa
Cara- cara
Gaulkan kesemua bahan -bahan diatas
Goreng tanpa minyak diatas kuali sehingga menjadi sedikit garing
( untuk tahan lama dan tidak mudah basi)
 
Kerabu Sarang
 Bahan-bahan 3 (akhir)
Kerabu sarang
Tumis
Sambal kelapa
1 biji limau nipis - diperah
4 sudu budu
8 biji cili padi - dipotong

Cara-cara
Gaulkan kesemua bahan-bahan diatas sehingga sebati
Lepas tu rasa ler ada rasa masam, manis sikit dan pedas
bila rasanya dah complete ikut citarasa korang... skrg boleh lah makan...
 
Opppttttsss... hidangan sue special sikit...
 hidangan breaksfat org kelantan memang suka mkn berat pagi2...
pagi ni sue makan nasi gulai timun + sambal udang + kerabu sarang..
 
Rumpai laut ni emak sue yg bagi... sue dah cuci dan bawak dtg opis..
pastu kelapa goreng dan tumis sue beli yg dah siap kat gerai yg jual nasi kerabu...
haaaaa... kang senang tu...
setakat sorang makan... baik beli rencah yg dah siap baru rm1..
kalau nak buat sendiri kelapa sebijik... bawang... dapur gas.. sabun basuh pinggang... air.. perang ngan anak... bla3.. nak makan nya sepinggan kecik jea... haishh... modal jea dah lebih rm10
 
jom makan..
 
sue memang tak suka suppliment2.. sue amalkan makanan yg ori tanpa diproses oleh perkilangan..
itu yg sue amalkan dan ikhtiar utk kesihatan badan...

kadang2 dtg musim tekak ni terigin sgt nk makan kerabu sarang... kita kena positif thinking... itu bermakna badan kita sgt perlukan khasiat yg ada pd kolegen ini... setiap apa yg Allah bg keinginan pd tekak kita.. jgn mengeluh.. jgn rasa beban nk mencari... positif thinking.. khasiat makanan yg kita teringin itu adalah ada khasiat yg tersirat utk keperluan badan kita spy menjadi lebih sihat...

kadang-kadang kita teringin sgt nak makan buah dragon fruit... hmmm.. buahan2 skrg bukan murah tau... suppliment2 lg murah dr harga buah fresh... kita kena positif thinking.. maknanya masa tu badan kita sgt perlukan khasiat dr buah Dragon Fruit... sama seperti tekak kita rasa haus.. maknanya badan kita perlukan air...  tp kita perlu ingat satu perkara... antara khasiat utk badan dan NAFSU makan adalah 2 perkara yg berbeza.. :)

tata.. titi... tutu..
selamat menjamu selera...:)

Sunday, 24 August 2014

Agar- Agar Lapis

Jom layan resepi simple + sedap!

Agar-Agar Lapis


Kali ni sue nk kongsi resepi agar2 yg sgt mudah... senang nak buat.. tak muak di makan...
iaituuuuu.. agar2 lapis

bahan-bahannya :

1 paket agar-agar
gula secukup rasa
susu cair
pewarna ros dan milo..

cara2 membuatnya :
masak air + agar + gula + susu cair...  semua dah mendidih...
masukkan 1/3 dlm loyang agar2 yg warna asal... 1/3 lagi warna pink rose.. 1/3 lagi letak milo..
pastikan setiap lapisan dah separuh beku.. baru letak lapisan yg rose dan lapisan milo...

bila agar dah sejuk... masukkan dlm peti ais sblm dipotong... :)

memang sedap sungguh makan time ari cuti... layan kerenah anak-anak... kering tekak.. makan agar2.. penat kemas dapur... mkn agar2.. penat cuci kain guna mesin basuh auto... rehat sambil makan agar2... hehehe.. penat lipat kain??? oh no.. no.. no.. sue tak pernah lipat kain sebab...
sue guna Rack Baju SUEperb MaMa


okey... selamat mencuba!!!
tata.. titi... tutu... :)

Friday, 22 August 2014

Kek Pelangi Warna Warni


Assalamualaikum,

kali sue nk kongsi resepi kek yg sgt simple... senang dan sedap..

bahan2nya :

1 cawan tepung gandung
2 sudu besar tepung somalina
1/2 sudu baking powder
90g gula kastor
secubit garam
3 biji telur
6 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu besar overlet
2 sudu besar serikaya
60ml susu cair
pewarna kuning, merah, biru, hijau
sebuk milo utk lapisan

cara2nya :
 bahan basah sue blender..
bahan kering biar dlm bekas
dah siap blender.. gaulkan sekali dgn semua bahan kering...
kacau hingga sebati..
 
 pastu asingkan mengikut stok warna yg korang ada...
 
 lapiskan satu persatu warna...
 tabur milo sblm dilapis dgn yg lain..
 
pastu bakar atau kukus hingga masak..
 
lebih kurang 20-30minit dah masak...
 
siapppppp!!! potong dan makannnnn...
 
 Dapatkan Adunan kek coklat segera klik link dibawah utk dptkan maklumat lanjut:
 
selamat mencuba...
tata.. titi.. tutu..


Sunday, 17 August 2014

Kek Coklat Moist Kukus

Dapatkan Kek Coklat Moist  yg mudah.. jimat.. dan sedap..
bahan2 tambahan hanya ada didapur anda.. :)

telur+minyak+air --- itu jea... mudah kan?



tepung kek coklat moist ni yg dah siap mix.. 500gm
kita perlu tambah telur 4biji +minyak masak 200ml + air 100ml..
tak perlu susu cair... tak perlu susu segar...
 
gaulkan semua bahan tu...
masukkan dlm loyang dan kukus..
loyang kek tak perlu tutup dgn aluminium foil...
tak perlu tutup!!...
nak beli aluminium foil tu pun dah mahal... belasan ringgit..
adunan kek ni memang khas utk kukus tanpa aluminium foil...
 
mesti korang nak imagine saiz kek ni kan?
 
meh sue citer..
 
saiz kek ni.. lebih kurang saiz kek coklat yg dah siap yg harga RM10-15 satu polistrin,
tapi... dgn menggunakan adunan kek coklat moist mix sue ni... korang boleh dpt 3 biji...
untung kan? cuba bayang... kalu beli kek yg dah yg dah siap berapa rm?
 
Adunan kek coklat moist yg sgt murahhhhhh....
tak percaya.. dptkan price dgn pm di fb Rossuzilawatey Hasein
@ whasap 017-2838 319
@ google +Sue SUEperb MaMa 
 
bahan2 tambahan confirm stok yg ada didapur.. telur+minyak+air..
 
kek coklat moist ni lebih untung buat sendiri dgn menggunakan tepung mix sue ni...
3 kali lebih untung dari beli yg dah siap.. :)
korang akan dpt 3 biji kek spt saiz ini...
 
 
jgn lupa pm sue utk dptkan stok...
tata.. titi,... tutu...
 


Thursday, 14 August 2014

Masak Lemak Udang dan Rebun

Assalamualaikum..

hari ni sue nk kongsi resepi sedap dan mudah..
masak lemak rebun dan udang... haishhh... ini gara2 jemputan raya umah kwn sue minggu lepas lah nih... hadoiii... dah teringin dan ketagih nk makan masak lemak ni...

yg paling teringin bkn sue... asben sue yg teringinnya... hahaha

kitorang pernah beli rebun masak masa balik dr cameron... beli rebun dgn org asli... kononnya nk fresh lah... segar bugar lah kata kannn... sekali dah celur dua tiga kali ngan air garam pun tetap pahit... kuah masak lemak pun jd pahit...kalu beli yg rebun jeruk pulak bau mcm busuk.... pastu kitorang pun serikkkkk sgt nk makan rebun... ...

sehingga lah nurul hidangkan masak lemak rebun.. kami pun dah ketagih rebun masak lemak udang...

meh kita kongsi resepi yg senang ni.. hasil sentuhan sue... ehhh... sue tukang perah kelapa jea.. selebihnya asben yg buat... muahaha... tp dah ni blog sue... kira kredit masuk ke sue lah kang... hahaha..

bahan2 :
sebiji kelapa - santan secukupnya
bawang merah, bawang putih dan cili - diblender
serai, daun kunyit, dan asam gelugur.
udang dan rebun

cara2 memasak
blender bawang merah, bawang putih dan cili hingga lumat... pastu masakkan dlm periuk..
agak2 bahan tu dah masak... masukkan serai, asam gelugur, daun kunyit dan rebun..
pastu masukkan santan... dah hampir masak baru masukkan udang.. kacau hingga udang masak...


Taddaaaaaa... siapppp utk di makannn...

 
dah siap mkn... kenyang tersandar tuuuu...
sambil lepak ngan anak beranak...
 
 
pengasuh hanna hantar gambar candid ketika dlm asuhannya..
posing senget kepala sampai nk jatuh spek.. hahaha
 

ambooiii bergaya mcm spek sendiri..
padahal, pinjam spek kakak yasmeen jea punnn...

"mama, cun tak kalu gaya cam ni?"
 

"Hello... kul berapa mama nk ambik adik ari ni?"
 
 
muahahaha.. ada gaya bisness women tak?
 
 
oraiteeee... selamat mencuba...
resepi hasil sentuhan perahan santan SUEperb MaMa!!!
tata.. titi... tutu...
 
Entry ini di sponsor oleh ROSSEcouture




Sunday, 10 August 2014

Beraya di Rumah Blogger SUEperb MaMa


Assalamualaikum dan selamat hari raya semuaaa..

tahun ni sue tak buat openhouse.. wak makan2 jea..
korang ckp jea nk dtg beraya umah sue.. kang kami sediakan menu mengikut citarasa tetamu..
contohnya... kalau org melayu kami sediakan laksam.. kalau india kami sediakan nasi beriani.. kalu cina kami sediakan yong tau fu.. hehehe

minggu ni kwn2 asben nk dtg umah.. sue pun invite sekali geng surau sue..
nk wak open house bukak khemah memang malas.. sbb musim ni sue tahu sgt korang memang dpt byk jemputan... jd tema thn ni.. kami buat mkn2 ikut jumlah tetamu yg confirm dtg..

masa nk berborak dgn teman2 yg jumpa setahun sekali pun ada.. kalu buat openhouse.. tetamu dtg mkn dan terus balik sbb tuan rumah sibuk melayan tetamu yg ramai...

jadi masa utk mengulit kenangan tu tak ada..


menu simple dari asben sue tahun ini..
Laksam.. Mee Goreng.. Spegeti seafood... Koktail..
koktail ni pencuci mulut yg wajib ada dan yg paling cepat habis..
 
kami sediakn menu makan petang jadi jemputan yg diundang ialah lepas asar...
 
dapatkan tudung ni secara online di fb Page ROSSEcouture
 
gunting laksam sambil tunggu tetamu pertama sampai.. 
 
 haaaa... tahun ni Nurul menjadi tetamu pertama sampai...
standard lah kannnn.. jd tetamu pertama kat umah sue ni..
memang kena wak keje lah... hahaha..
sambung gunting laksam....
 
 Tukang masak tengah wak tester..

 makan sambil layan anak-anak lerrrr..
 
ini group lepas asar sampai...
riuh rendah hari raya...

 

sejarah wujudnya geng surau ni..
 
bln puasa 2008, sue rasa hidup sue sunyi sgt..
sue pun pegi terawih kat masjid... susahnya terawih kat masjid ni barisan solat pompuan byk terputus...
pk imam dah habis baca Alfatihah.. makmum pompuan ni masih dok betulkan barisan...
barisan tetap terputus... terasa spt solat berjemaah tak sempurna..
sue pun ke surau Taman Dahlia..
diorang ada buat Tadaruss Al Quran disiang hari...
sue pun join group makcik2 ni... masa tu sue sorang jea yg bujang dan yg paling muda... umur 26thn..
sue memang tak minat berkawan dgn org sebaya sbb kengkawan yg sebaya sue ni suka berpakaian cantik pastu lepak2 di pasaraya.. pastu berlumba-lumba utk cantik dan branded..
sue rasa spt buang duit dan masa..
sue pun join lah group mak cik2 ni..
jadi Geng Surau ni kenal sue dr sue duduk rumah bujang... sehingga lah sue dah anak dua..
Alhamdulillah dpt pulak rumah depan surau... :)
*************************


ini group lepas maghrib...
haaaaa.... yg ni lg riuh2 hari raya.. hahaha
 kanak-kanak lelaki bergabung... pastu ada mainan...  memang enjoy lah...
seronok sgt...
 Geng UPM asben..
 
ini group lepas isyak...
group yg terbesar... group ni memang book waktu yg xde org punya... hahaha
air oren+strawbery
 
 makan-makan... borak-borak...
keluar topik hantu selfie..
gara2 eida tunjuk gambar selfienya ada hantu kat sebelah...
 
hadoiii... kalu sue jenis yg berani sue dah upload gambar eida dan hantu selfie kat sini...
memandangkan sue ni xberapa nk berani... xyah uplaod lah..
ini pun sue masih dlm prosess nk lupakan wajah hantu tu..
 
pandai sis ni melilit..
 
**************
haaaaa... ini penutup... Group lewat malam.. hahaha
jiran sebelah rumah... tuan rumah dah pakai tuala... hahaha
wlpn sebelah rumah...
dpt bersembang setahun sekali jugak..
sbb masing2 keluar rumah awal pagi..
balik lewat mlm...
pun berborak pasal hantu jugak... eddie pun bukak cerita sejarah2 berparang
di area BBST ni... adehhh... tragisss...
 


Alhamdulillah... dgn kehadiran korang semua..
pukul 11.30mlm tutup lah pintu tuan rumah dgn hati yg tenang kerana makanan semua dah habis...
tidak ada pembaziran..
 
**************************
 
keesokkan nya... tetamu pertama kami tu jemput beraya kat umahnya...
apa lagi laju2 lah kami dtg...
sbbnya laki bini org kelate... konfirm menu klate nye...
buduuuuuuu... mu tunggu aku dtggggg...
 
alololo... budak encem ni...
panggil sue mama... maklum lah... bakal mak mertua kata kannn... hahaha
 rupa2nya... panggil mama sbb nk bodek utk tarik manik dibaju sue... adehhh... sodih :(
 
 makan laksa... lepak2...
makan cempedak goreng... lepak2..
makan lemang dan serunding... lepak2...
 
 tuan rumah siapkan hidangan menu utama...
 

haaaaa.... hambekkk kaauuuuu...
perut dah penuh ni... dihidangnya masak lemak udang+rebun buluh...
huhuhu... boleh pecah "perut dalam" kami nih...
ada budu dan ulam2 pulak tuh...
memang bukak zip kain lah sue...
mula2 sue nk makan sikit jea... siap buang nasi separuh yg tuan rumah letak dlm pinggan...
sekali dah rasa masak lemaknya...
pedas yg sedang2 elok tuu... perghhhhh... tambah lagi weiiii..
laki bini tambah lg banyak pd yg mula2 makan...
tuan rumah takut nak tambah nasi... sbb takut tetamu tak cukup..
nasib baik dah makan laksa... kalu takkan... mau tanak nasi lagii...
Alhadmulillah... kenyang giler2...
kul 11 mlm masih lagi sendawa masak lemak rebun udang tu...
kalu tengok jea gulai kuning tuuu... rasa meleleh air liurrrr siokkk...
 
 
Alhamdulillahh... selesai sudah beraya minggu ini...
kalu ada pembaca blog SUEperb MaMa nk dtg umah sue..
bgth jea... pintu rumah sentiasa terbuka buat kamu...
 
tata... titi... tutu...
jumpa lagi di next entry...
 

Friday, 8 August 2014

Gangguan Jin Semasa Tidur


Assalamualaikum...

kali ni sue nk kongsi pengalaman gangguan mimpi ngeri..
mungkin ramai yg pernah alami perkara ini tp buat tak endah jea..

seminggu sue tinggalkan rumah sbb cuti beraya balik kampung..
sue ingat lg pesanan Doctor Manan kat sue.. pastikan setiap pintu bilik rumah sentiasa terbuka dan seminggu sekali masuk bilik kosong utk menyapu atau mengemas.. sebab seminggu sudah cukup utk jin berkampung dlm bilik atau rumah yg kosong..

kami tinggalkan rumah 9 hari..
selalu sue org pertama masuk rumah.. sue akan baca Bismillah, doa masuk rumah dan beri salam pd malaikat yg menjaga rumah...

lepas percutian ni... sue lupa sape yg masuk dulu... sampai rumah dlm pukul 12 tengah ari.. wak keje rumah kejap... ptg tu sue tido... terus diganggu dlm mimpi.. makhluk aneh serang sue spt hesteria..
memang seram... ooo... sue pikir mungkin mainan tido siang hari...

mlm tu sue tido... tersedar pukul 12mlm..  mimpi ni lagi ngeri sue pulak hesteria serang emak sue... (haishhhh... main kasar nampak...) sambung tido balik... kul 5 pagi mimpi seorang lelaki dtg serang lagi... ini tak boleh jadi... mesti ada yg tak kena...

pastu hanna pulak tiba2 teresak2 manangis dlm mimpi... bila bangun dari tido masih lg teresak spt dah lama menangis dlm mimpi... kesian sgt... sue etnagh solat... hanna teresak2 peluk ayah...

siang sue pegi keje mcm biasa... rasa takut sgt nk tido mlm nanti... mimpi buruk apa lagi yg nk kena hadap ni...

Tok Kiyai sue dah pesan... baca ayat kursi 40x setiap... Jin takkan kacau...

hadoiii... kalau bangun pagi baca 40x ayat kursi... alamatnya sue masuk keje kul 10...
nak masak utk hanna.. nk kemas beg baju anak2.. nk iron baju.. kemas rumah... nasib baik asben iron baju sendiri... nk singgah kedai beli jajan kakak... nk hantar anak ke rumah pengasuh...
naik kete myvi jea.. kalu BMW boleh lah laju2... ini myvi cabut jea... adehhhh..
memang xsempat lah nk baca2 sendiri..

masa kat opis ari isnin... sue terfikir air SHIFA.. terus contact company tu.. haaaa.. dang tu jugak sue beli sekotak... minum sebotol kat opis... balik rumah  bg anak2 minum...
bagus nya air shifa ni... korang boleh baca kat entry sebelum ni yea... 
copy link Kelebihan Air SHIFA

Kenapa sue pilih air shifa? kenapa tak beli jea air anugerah ke.. air bacaan2 yg jenama lain?
sue pilih air shifa sebab sue kenal org yg membuat pengisian Al Quran dlm air SHIFA ni... tiada keraguan bila sue nak minum.. itu sbb utamanya..


Alhamdulillah... selepas minum air shifa... dah 3 mlm tido sue lena tak ada gangguan lagi...

selain tu kena teruskan amalan2 sendiri...
contoh yg Doctor Manan bg kat sue..
garam masakan kat rumah kita tu kena dibacakan yasin..
mandi dgn air limau nipis yg dah dibaca ayat kursi atau yasin...

Pesanan sue... jika kita diuji dgn gangguan makhluk halus cepat2lah cari penawarnya..
jgn lah cepat menuduh org itu org ini hantar santau la... dengki la.. jgn cepat menfitnah..

Copy link
Tips mengelak dari gangguan jin semasa tidur
1.Mengambil wuduk
2.Astaghfirullah 3x
3.Al-Fatihah x1
4.Surah Al-Ikhlas x3
5.Surah Al-Falaq x3
6.Surah An-Nas x3
7.Ayatul Kursi x7
Hembuslah tapak tangan anda dan sapu ubun-ubun kepala hingga hujung kaki sambil berzikir Allahu akbar

Ini lah Doc Abdul Manan yg sue maksud kan.. Doctor ni panggil sue "Suzie" hahaha
nama glamour kat sekolah dan kusza dulu..














1) 12 tanda-tanda wanita dicintai Jin

TANDA TANDA KETIKA PESAKIT SEDANG TIDUR
Gangguan jin bukan sahaja berlaku ketika pesakit sedar malah ia mengganggu lagi ketika pesakit tidur.
a)Sukar tidur ataupun tidur yang selalu terganggu dapat memberiakn kesan kepada kesihatan pesakit.

b) Sering terkejut semasa tidur dan apabila ini berlaku,pesakit berasa cemas,letih,berpeluh peluh,mengalami degupan jantung yang kencang dan ketakutan.

c)Mengalami fenomena seperti ditindih,iaitu pesakit dalam keadaan sedar dan mampu berfikir tetapi tidak boleh bergerak.Hati dapat berkata -kata tetapi mulut bagai dikunci.

d)Mengalami mimpi yang buruk buruk dan ia berlaku secara berulang ulang ataupun bersambung sambung .Antara mimpi yang biasa diceritakan oleh pesakit adalah:

Mimpi melihat makhluk hodoh dan menakutkan seperti hantu.
-> Mimpi melihat binatang binatang seperti ular,kucing,,anjing,tikus dan serigala yang selalunya berwarna hitam.

->Mimpi berada di tempat yang sunyi seperti tanah perkuburan,gua batu kapur,gereja ataupun hutan belantara.

->mimpi jatuh dari tempat yang tinggi

->Mimpi dihidangkan makanan dan biasanya pesakit makan hidangan dalam mimpi.

->Mimpi melihat budak kecil berkepala botak dan menyusukan pula budak itu.

->Mimpi berada ditempat penuh kotoran seperti kawasan pembuangan sampah dan tandas.

->Mimpi bertemu dengan orang yang menjadi rahib agama seperti paderi,sami Hindu ataupun siam ataupun berimej Islam seperti berjubah dan berserban.Ia sebenarnya penipuan jin jin sahaja.

->Mimpi diancam dengan benda benda tajam seperti paku dan keris.

f)Menangis,merintih,ketawa ataupun menjerit jerit ketika tidur.

g)Mengetap-ngetap ataupun berlaga gigi.

h)Berdiri dan berjalan ketika tidur.







Dan demikianlah Kami jadikan bagi tiap-tiap Nabi itu musuh dari Syaitan-syaitan manusia dan jin, setengahnya membisikkan kepada setengahnya yang lain kata-kata dusta yang indah-indah susunannya untuk memperdaya pendengarnya. Dan jika Tuhanmu menghendaki, tentulah mereka tidak melakukannya. Oleh itu, biarkanlah mereka dan apa yang mereka ada-adakan (dari perbuatan yang kufur dan dusta) itu. (Al-An'aam 6:112) |



Wednesday, 6 August 2014

Petai Masak Lemak



Assalamualaikum dan selamat hari raya khas buat pembaca blog SUEperb MaMa!!

hari ni sue nk kongsi resepi masak lemak petai..

ini resepi dari emak mertua sue... senang dan sedap!

masak lemak petai ni tak pernah sue jumpa di kelantan ataupun area lembah klang..
kawin ngan org banjar... baru tahu.. petai ni sgt sedap bila dimasak lemak..

bahan2nya sgt mudah..
*petai
*bawang merah, bawang putih, cili besar
*air asam jawa
*santan
 
cara2 memasak..
 kikis kulit luar petai..
kikis buang yg lapisan hijau..
**guna petai yg tua baru sedap
 
 
 tumis bawang merah, bawang putih dan cili...
pastu masukkan petai...
 
tutup kuali.. tunggu petai separuh masak..
baru masukkan air asam jawa..
 
baru lah masukkan santan...
kalu ada ikan goreng... boleh masukkan ikan goreng sekali...
 
 
emak mertua sue suka masakkan lemak letak ikan yg dah goreng...
sue xmakan pun ikan... sue suka kuah dan petai jea..
memang sedap!!
 
 
*abaikan ghuper kuali usang tu yea..
hihihi... org tua dulu2.. selagi boleh pakai... diorang akan pakai sampai habis..
emak sue pun sama.. selagi periuk dan kualinya tak berlubang... selagi tu lah pakai...
 
sambil masak tu... jom layan gambar2 kenangan sue masa belajar kat KUSZA dulu...
 
 
tata... titi... tutu...
Selamat mencuba...  


Tuesday, 5 August 2014

Sotong Bakar


Assalamualaikum semuaaa!!!

meh kita kongsi resepi sotong bakar yea...

resepi ni main hentam keromo jea... tak google pun.. tp sedap tau..

bakar sotong sempena perasmian pembakar ajaib ni..

"Vantage" 
 
bahan2 utk bakar sotong..
 buah tomato, bawang putih dan bawang besar
cili benggala..
 
 sotong dicuci dan dikelar...
 
pastu susun sotong dan bahan2 td dlm pembakar ajaib ni...
taburkan lada sulah dan lada hitam..
 
tutup dan bakar atas dapur gas..
bakar 5 minit jea.. sbb seafood cepat masak..
kalau overcook sotong jd keras..
 
 taddaaaa.. siappp!!!
 
hamboooiiii... cantiknya sotong ni melentik yea..
 
bau aroma cili, bawang dan buah tomato bakar tu... huh! memang wangi gilerrr...
sekor utk asben... sekor sotong utk sue...
 
cicah dgn sos Nando's.. memang menjilat jari lah...
makan sotong tak sampai 5 minit.. bau aroma bakar2 satu rumah setengah jam tak habis2..
adehhh!
 
esokkan ulang lagi menu yg sama..
 
 kali ni 5 ekor pulak... hahaha
 
perghhh... memang sodappp!!!!
 
 
kalau nk mkn seafood lebih baik masak sendiri...
beli jea stok kat pasar borong.. InsyaAllah dpt stok yg murah dan segar...
 
kalau kita ke restoran risiko utk dpt hidangan yg sotong busuk tu sgt tinggi..
harga pun mahal...
 
******************
 
baru siap makan... kakak daina buat drama pulakkk..

 mengamuk dan menangis mcm kena sampuk..
sebabnya... main kotak pencel yg Cik Yan bagi...
daina tak boleh nk zip sbb letak mainan yg besar kat dlm kotak..
tak boleh zip... pastu mengamuk mintak sue dan ayahnya zipkan...
 adehhhh...
puas explain... makin explain makin mengamuk... huhuhuhu
 
"kakak... bekas pancel ni kecil... mainan besar... memang tak boleh nk zip sbb tak muat.."
"mama... tlg lah zipppp... kakak nk zip"
"letak benda lain boleh tak?"
"tak nak.. kakak nk letak benda ni... kakak nk zip betul2.." sambil melalak...

cuba kakak tengok muka kakak yg menangis ni..
"cantik tak?"
"tak cantik... " jwbnya
"habis tu.. kakak jgn lah menangis melalak mcm tu.."

 
hadoiiii... sakit otak mama dibuatnya... ayahnya dah mati kutu...
 
hmmmm... okey.. biar daina menangis sepuas2nya dulu...
sue tarik nafas dalam2..
pastuuuuuu... sue jerittttttt...
bkn setakat jiran jea terkejut... setan pun terkejut...
(setan ckp... aku pun tak garang mcm tu ngan anak..)
 
sue bukak slidding rumah...
"Doggggggg... ambik kakak daina nih... ambik budak yg mengamuk nih"
 
haaaaa... terus diam... hihihihi
gitu lah gayanya... bila mama naik hantuuu... hik3
 
*****************************
 
 
 
oraite... sue cau duluuuu...
 
selamat mencuba resepi dr SUEperb MaMa..
tata.. titi.. tutu..