Monday, 24 August 2015

Sengkuang Calit

Sengkuang calik nih memang buat sue termimpi2 nak makan lagi...

memang sedap tp susah nak beli makanan nih... sue pernah terjumpa sekali jea seumur hidup sue nih... masa nak pegi register product medical sue kat MDA... terpandang kat WISMA SUMBER ASLI, byk peniaga bukak gerai  kat situ... apa lagi... sue yang sememangnya suka berjalan utk luaskan pandangan... ternampak org beratur nak beli sengkuang calit...
aishhhh... memang agak pelik lah pada sue.. sebab sue memang tak suka sengkuang... sepanjang duduk dgn emak ayah sue dulu... diorang tak pernah bg mkn sengkuang...
bila sue dah dok KL ni... baru lah belajar makan sengkuang dlm rojak buah.. rojak mee... tp kali ni Sengkuang Calit pulak....

sue tanya org yg dok beratur tu...
"sedap tak sengkuang Calit nih?"
"sedap...rasanya manis pedas... sosnya sgt sedap..."

sue beratur lah sekali... kikikiki

 

haaaa... inilah Sengkuang Calit nya...
sengkuag dipotong... dicalitnya sos... ditabur kacang rangup... dipotong mcm biskut...
memang sedap....

sengkuang yg sejuk direndam dgn ais.... memang dpt sejukkan tekak dibawah panas terik...
yg paling sue tak sangka.... sue dpt habiskan sebekas sengkuang yg memang sue tak suka selama ni...
lepas tu... termenung sekejap... rasa mcm tak cukup jea... addehhh...

ini khasiat tentang sengkuang.. Klik di sini - Khasiat Sengkuang
makan jea buah atau sayur yg fresh sebagai suppliment...
tak payah nak habiskan duit utk beli suppliment yg mahal2, yang tak tahu apa kesan sampingannya...
selamat mencuba dan merasa...

tata... titi... tutu...
sue chau dulu....









Wednesday, 19 August 2015

Sambal Pelam Muda @ Sambal Pauh Putik


tadddaaaa.... kali sue nak kongsi resepi orang kelantan...

sgt mudah... bila korang dah rasa sekali... confirm korang akan dok berpaut kat pokok pelam nak cari pelam muda... wakakaka... kecur air liur setiap kali tengok picture sambal pelam nih...

ini yg dah siap...

resepinya...

ikan kembung bakar atau rebus (pastikan ikan di toskan biar sampai kering kalu guna ikan rebus)
bawang merah di potong...
pelam muda di racip halus2..
cili merah... dan garam...

korang tumbuk berselang seli..
tumbuk ikan sikit... masukkan bawang sikit... masukkan pelam sikit... masukkan garam dan cili sikit..
tumbuk biar sampai sebati tp jgn lumat.... 
pastu ulang sampai habis bahan...

sambil tumbuk sambil cubit masuk ke mulut utk rasa masin ke tawar...
siap tumbuk... sambal pun dah tinggal suku utk dihidang kat suami... wakakaka..

 nasi panas + sambal pelam muda ni... perghhhh...
memang boleh habiskan nasi seperiuk weiiiii...

mula2 asben sue tengok pelik jea sue mkn nasi dgn sambal pelam muda nih...
asben sue tengok sambil menyanyi...
"makanan pelik2... tahik minyak tahik itik"...ulalala

arghhhh... abaikan nyanyian asben sue tuh...

sue terus cubit sambal.. letak atas nasi panas... suap...
cubit sambal.. letak atas nasi panas... suap...
cubit sambal.. letak atas nasi panas... suap...

sekali asben pun try makan... haaaaa... hambek kauuuu...
dia kaut tak ingat tuan punya sambal depan mata....

apalagiiiii... berlumba kaut lerrrr... makan smpai licin.... nyummy...

Alhamdulillah... syukur dgn nikmat sihat dan rezeki yg Allah kurniakan...
dapat makan dgn berselera walaupun dgn lauk simple org kampung....


tata... titi... tutu...
selamat mencuba!!!!









Sambal Ammra

pusing kiri... kete belum siap service lagi....

hohohoho.... sambung menulis di next entry....

dalam kesibukan harian tu... kadang2 memang tak sempat nak masak hari2...
agak2 dah bosan dgn makan kat kedai.... sue order lah sambal Amra dgn kawan sue ni...
memang sedap rasanya.... makan dgn nasi panas...

botol belah kiri tu rojak buah... pun sedap jugak...
nak bagi sambal ni tahan lama.... kena simpan dlm peti ais...
lepas simpan tu... sambal akan jadi keras mcm batu.... kikiki
haaaa... ini cara sue panaskan Sambal Amra...
letak sambal dalam bekas... pastu bekas tu letak dlm periuk nasi yg dah masak...
biat sambal tu panas dgn wap...
gambar kat atas tu contoh jea... hehehe... nasi dah kering... siap ambik nasi baru nak ambik gambar...

utk pelbagaikan rasa...
sue goreng sambal ni dgn terung kecik2...
kadang2 dgn petai dan peria...

so, time lepas waktu keje tu... sue tengah penat nak layan anak2..
nak memasak... nak mengemas rumah...
apa yg sue buat mudah jea...

asben belikan terung kecik ni... terus goreng dgn Sambal Amra... dah siap...
ulalalala.... keje pun sonang... makan pun sodapppp!!!!


tata... titi... tutu....


Thursday, 13 August 2015

Sambut Ulang Tahun Nur Sufi Hadaina di PASTI KIDS BBST

Assalamualaikum....

hari ni sue servie kete kat Nissan Putrajaya... habis dlm RM621.... peghhhh... memang terkejut beruk lah, payment byk tak masuk lagi nihhhh.... uhhukkk3...

sabar....sabar... Allah sentiasa bersama hambanya yg berdoa...

sambil tunggu service tu.... apa lagiiiiiiii????? masa yg tersisa ni... sue gunakan utk simpan memori kenangan terindah dlm menguruskan anak2...

haaaa.... ini cikgu baru kakak... Cikgu Diana... Cikgu Ain... dan Cikgu Allyn...

kakak pun punya hobi mcm mama....
dapat hadiah Robocar Poli.... terus nak ambk gambar...
ini kakak snap picture sendiri.... hahaha
"adik... jom adik... kita ambik gambar amber dan poly... jom adik..."
adiknya pun ikut lah apa kakak buat....
kat sini kita boleh simpulkan... apa yg kita buat itu yag akan anak buat....
baik kita buat... baik lah yang anak2 buat...
sekali sekala sue petir kakak.... kakak pun petir adik jugak... adehhhh


hohohoho..... kakak suka bercerita pasal kwn2 dan cikgunya kat school...


ini hadiah besday kakak dan adik utk tahun 2015.... rm98 satu... so,memang kena share lah yea...

belah kiri tu gambar pengasuh kakak dulu...
teringat lg kata2 kak ton...
"kak ton memang tak pernah marah daina... jentik pun tak pernah... usahkan nak cubit atau pukul... memang kak ton tak pandai marah daina sbb daina baik... tak buat hal..."
"Adehhhh kak ton... kak rumah sy.... mulut sy ni asyik petirrrrrrr jea... sekejap berebut mainan dgn adik... sekejap dia tolak adik... kat rumah kak ton sopan jea yea...."

yg belah kiri tu Cikgu Alyn...
kanak2 lain sibuk main... berkawan... kakak masih lg suka berkepit dan  berkawan dengan cikgu...

balik rumah merepek nak mainan yg mcm kat schooll...
sue punya style...
mainan yg ada kat sekolah kakak kena fight jugak utk merasa..
mama takkan beli... kalu di ajar apa yg ada kat luar... asyik mama kena beli...
huihhhh... ditarah gunung boleh rata nak oiiiii...
so, cikgunya cari ruang... bagi hadaina main utk lepaskan giannya...
lepas dpt merasa sekali daina dah tak sebut utk beli kuda lagi....

ini cikgu Ain yang rakam video kakak...
pastu wasap ke sue....


pagi tadi mama menyakat kakak sampai nangis.... kikiki...
buka cikgu jea yg suka menyakat... mama pun suka tauuuu... hahaha


pagi2 buta ayahnya ambik kek besday kakak kat cyberjaya...
sue bawak anak2 naik kete asing...
diorang tak boleh duduk sekali ngan kek.... confirm princess kat kek tu patah liuk dikerjakan diorang...

dalam kete kakak mintak kek besdaynya...

"mama, jom pegi kedai dulu... jom la.... belilah kek besday kakak.."
"tak yah laaaa..."
"alaaaa... kakak nak kek besday... kakak tak nak gi school kalau tak de kek... hari ni kakak kena bawak kek besday kakak..." menangis merengetnya dah start dahhhh
"alaaaa.... kak tumpang kek besday zaquan jea..."
"kakak tak nak tumpang yang zaquan punya... kakak nak kek sendiri...." dah hujan air mata dah...

sampai depan school... tak nak turun sebab xde kek.... hahaha

kononnya nak surprise kat kakak... dah merosakkan mood kakak... kikiki

ayahnya pun dukung daina... tunjuk kek besday kakak dlm kete ayah...
kakak cuba lah senyum dlm mood marah dgn mama... hahaha...
terus berjalan nak masuk school...

tadddaaaaa.... ini kek besday kakak utk sambutan di PASTI kids BBST!!!!!

haaaaa.... tengok lah air mata kakak... 
terpaksalah cikgu Alyn dukung nak pujuk kakak....

senyum dah sebak...
mungkin kakak hairan... kenapa kek besday ada... tp mama, ayah dan adik tak de...
ini pertama kali kakak sambut besday dgn cikgu dan kengkawan.... 

 hehehe... sue ni suka ambik gambar candit...
hahaha... cikgu tengah memasak utk sambutan hari raya petang ni.....

suasana kanak2 yang riang ria hari raya...

yang tudung purple tu... cikgu Nad... skrg tengah sambung belajar...
cikgu fatin belum sampai lagi kot....
cuba korang perhatikan.... 
semua kanak2 lain pakai baju raya yg sopan....
hadaina sorang jea yg brutal... hahaha
pakai gaun dan free hair...
haaaaa.... cam mana tu???
nampak sgt emak ayahnya brutal kannnnnnnn....




lepas baca doa dan makan....
nasi beriani di sponsor oleh Borak-Borak Restoran...

 
ini barisan besday girl...
 
dan ini barisan besday boy.....

kanak2 berkumpul riang ria selepas sambut besday beramai2....



Tahniah buat guru2 PASTI Kids BBST krn berjaya hibur kan hati anak2 kecil yang cuma tahu tunaikan permintaan nya shj...

Semoga rezeki cikgu2 PASTI Kids BBST berkat dan diRedhai Allah...
Amiiinnnnnn....

Banyak itu bukan ukuran... yang penting BERKAT....

tata... titi... tutu...
























Monday, 10 August 2015

Openhouse siri ke 3 2015

Alhamdulillah... selesai sudah Majlis hari raya yg ke 3 kali utk tahun 2015 di rumah blogger SUEperb MaMa... Makan-Makan dan Lepak-Lepak adalah tema majlis ini...

sue sgt galakkan... dan sangat suka tetamu dtg beramah mesra dgn semua yg hadir... bertukar2 pengalaman hidup... jatuh bangun bisness...suka duka dalam kehidupan... boleh dikongsi bersama utk dijadikan tauladan...

sue juga sgt suka tetamu makan bertambah2... makan... rest... borak... dan makan lagi... yeppp... itu lah kepuasan Sue & Pie sebagai tuan rumah...

Openhouse sebelum ni kami anjur kan utk bermesra dgn jiran tetangga... kali ni kami anjurkan utk kengkawan yg dari sekolah rendah, menengah dan alam pekerjaan... sue sengaja asingkan majlis ni, supaya sue dapat jaga kualiti masa pertemuan dgn tetamu... topik dgn jiran tetanga dan topik kengkawan memang berbeza... tambah lagi faktor usia....

sue jugak nak pastikan tetamu datang dapat makan dengan kenyang dan selesa...






































ini kad invitation melalui lama sosial wasap dan fb...
malas nak menaip alamat rumah byk kali... buat kad jea lg senang...
menu sue memang tiada rahsia... tujuannya, tetamu dah boleh bersedia dgn hidangan yg sue sediakan... jika bakal tetamu suka nasi kerabu... diorang akan datang dgn seronoknya...
jika yg tak suka nasi kerabu... sue ada sediakan laksa penang....
jika tak suka kedua2 menu yg sue sediakan di kad... tetamu akan mkn kenyang sebelum sampai di rumah sue... hehehe..

inilah keadaan anak2 sue yg kepenatan utk persediaan openhouse kali ke tiga ni...
ini adalah training buat kanak2 ni... utk menghubung silaturahim perlukan pengorbanan...
kena berpenat lelah... kena bekerja keras... spy rezeki yg masuk kita dapat berkongsi dgn tetamu...
dan pengorbanan tetamu pula kita kena hargai... sanggup berhabis masa, minyak dan bayar tol utk dtg berjabat salam dgn tuan rumah...
kita kena sediakan yg terbaik buat tetamu....

hadis utk silaturahim

”Maka apakah kiranya jika kamu berkuasa kamu akan membuat kerusakan di muka bumi dan memutuskan hubungan kekeluargaan?” (QS. Muhammad: 22).
”Mereka Itulah orang-orang yang dilaknati Allah dan ditulikan-Nya telinga mereka dan dibutakan-Nya penglihatan mereka.” (HR. Bukhari: 23)

jadi... jika Allah memberi kita rezeki... jom berkongsi menikmatinya




sue akui... menu kami sgt simple... presentation kami juga sgt simple...
bunga orked tu... bukan sue yang beli... tetamu kawan asben yang nama Mus yg bagi... orang persama sampai... dan Mus bagi bunga sebagai penyeri utk mengisi kekurangan kat meja makan ni... ishhh... tau2 jea sue ni tengah gilerkan bunga hidup... hahaha...


sesi pertama lepas Zohor... iaitu sesi utk kawan2 asben... haaaa... ini wife kawan asben..
kami wefie kejap... simpan kenangan krn Housewife Manager ni banyak menolong sue kat dapur.... hehehe

kebanyakan tetamu yg sampai... semua terpinga2 mencari mana sudut makanan... hahaha...
sue memang sengaja letak meja makanan kat dapur... supaya tetamu yang datang boleh guna keseluruhan ruang bawah rumah sue..
baru lah nampak rumah sue luas... kah3
kalau letak kat ruang tamu... tetamu segan nak ambik makanan... sbb terpaksa selit dicelah2 org yg makan bersila... nak bangun tambah pun malu...
perkara yg paling best nya... ada yg borak kat dapur... ada yg borak kat ruang tamu...
sue pulak sambil borak sambil mengemas dapur... so, aktiviti mengemas selepas openhouse tak  banyak sgt... tetamu balik rumah pun kemas.... hahaha...
lagi pun sue memang tak suka mengadap tetamu makan... nanti tetamu segan nak tambah dan nak mengunyah... kot ada yg pakai gigi palsu... segan kat sue punya pasal... tertanggal gigi palsunya... haaaa camana??????
so, sue biarkan tetamu ambik makanan... dan makan biar betul2 kenyang... baru lah sue ajak borak....

apa yg paling sue suka... tetamu makan yg panas2...
so, sue akan goreng ayam sikit2... kuah laksa sentisa dipanaskan... nasi kerabu sentisa dikukus balik... tp ada buruknya... kalu dah kalut ribut tu...
asben goreng ayam sodep besi yg besar jatuh lantai... pergghhhh... malu gilerrrr..
memang tetamu terkejut beruk lah... sue tak nafi kan ada yg tercekikkkkk.... hahaha
pastu asben cover lain..."accident everywhere" hahaha
suasana yg senyap seketika jadi riuh semula... Alhamdulillah...


susana rumah sue memang mcm tadika sikit...
anak2 sue keluarkan semua mainannya... tau2 jea, ramai kanak2 nak datang..
mcm tongkang pecah bilik tu, digeledahkan utk keluarkan mainan... hahaha

pasangan 2 sejoli... bercinta mula di bangku sekolah...
setia sehingga ke jannah... Aminnnnn...

waaaa... mat saleh makan nasi kerabuuuuu...hahaha
biar lah mkn dgn salad dan ayam goreng jea... tp nasi biru itu nasi kerabu... kikiki



selesai makan... sue selaku tuan rumah yg kecoh ribut...
paksa semua bergambar dgn pasangan masing2...
utk dijadikan kenangan.... hahahaha

ini adalah pertemuan semula selepas perpisahan tahun 2000..
selepas tingkatan 5... skrg baru jumpa semula... seronok sgt....
tak sangka dpt bermesra spt sekolah menengah dulu....
sue ingatkan sue jd pemalu lepas jumpa kawan lama...
rupanya parahhhhhhh... wakakaka... jd minah kecoh siokkkkkkk...

ini jiran sue... sampai2 jea, terus basuh pinggan...
puas halang... tak menang sue.... dibasuhnya satu sinki tu... hahaha

ini salah seorang kawan sue yang bisness women yg berjaya
memang penyeri majlis.... pandai meriahkan suasana utk jadi lebih meriah....
byk berkongsi tentang pengalamannya berkahwin dgn mat saleh... hahaha
intan datang petang... mkn2 dan lepak2 sampai pukul 11 mlm... haaaa.. tetamu mcm ni memang sue suka....memang sgt2 suka...
Ini tetamu larut malam... hahaha...
memang enjoy.... boleh pulak jumpa geng UPM...
Fazilah... cikgur zuraida,adik fazilah.. asben fazilah dan asben sue... 
diorang sembang pang ping pong pasal UPM... sue nganga melompong... hahaha
cikgu zuraida sue kenal sbb dulu beliau cikgu hadaina di sekolah pasti BBST...
Fazilah sue kenal memang satu felda kemahang 1....
rupa2nya cikgu zuraida dan fazilah memang kenal rapat sbb pernah berpesatuan di UPM... hahaha
Alhamdulilah... bersilaturahim di rumah sue...

haaaa... ini bukti gambar intan balik larut malam...
tahun depan sue nak buat nasi kerabu dgn BBQ... 
Robert ni suka daging... so, tahun depan ada rezeki..
InsyaAllah sue sediakan daging panggang....

kemeriahan semalam... menyebabkan kami tido sambil tersenyum walaupun kepenatan...
bukan sue jea tersenyum... adik hanna sampai mengigau tergelak mlm td... hahaha





sue sgt suka tetamu dtg 2kali beraya di rumah sue..
itu tandanya tetamu suka dan tak serik...



majlis semalam adalah majlis perasmian pejabat urusan
Media Smart Healthcare Resources..
semua tetamu yang hadir tidak tahu tema majlis..
sue sengaja rahsiakan... sbb sue tak nak tetamu datang membawa hadiah dan mengucap tahniah...
kerana....cukuplah berdoa spy kita sama2 dimurahkan rezeki spy dpt berkumpul lagi...
ucapan tahniah yg sue ingin hanyalah di akhirat...
iaitu... menerima kitab amalan di Tangan Kanan...
itu shj yg sue tunguuuu....
apa sy sue ada ni hanyalah pinjaman dan amanah shj....
tiada yg kekal dan utk dibanggakan....

ramai yg bertanya tentang pekerjaan sue.... okey...
next entry sue cerita yea... skrg kena cikidout dulu...
sebab kerusi direct nak sampai opis jap lagi...

terima kasih banyak2 kengkawan yg datang meraikan majlis...
minta maaf byk2 diatas kekurangn yang ada dlm majlis semalam...

semoga rezeki akan datang lebih baik dari yang semalam.... amiiiinnnnn

tata.. titi... tutu...







Monday, 3 August 2015

Kacang Masak Perut Ayam

haaa.... ini resepi org banjar...
Org banjar panggil kacang ni "kacang sayur"...
org kelantan biasa buat ketupat daun palas yang manis letak kacang ni...

tahun ni raya pertama raya kat perak... sue dapat lah resepi baru dari emak mertua...
"Kacang Masak Perut Ayam"
sebenarnya... bahan dlm tu bukannya ada perut ayam tapi yg ada nya hati... limpa... paru...
diorang panggil itu perut ayam...
bahan2nya... kacang direndam satu mlm...
Bawang merah, putih, halia, lengkuas, serai, cili kering blander... pastu masukkan kari dan santan... kacang dan hati lembu... kacau hingga pekat... siappppp!!! senang kan?

makin diperangat makin sedap... sbb kacang jadi lembut dan serap kari tu...


Kacang Masak Perut Lembu ni dimakan dgn ketupat nasi ataupunketupat daun palas... boleh dimakan dgn nasi jugak... sebangai menu tambahan spt tempe...
seriussss... sue memang tak pernah jumpa masakan ni...

Menu raya kat perak tahun ni... memang simple... yg penting kenyang perut senang hati...
ada ayam masak merah...ada laksa.. ada kari sotong... ada kari udang... ada kari ayam...
wowwwwww... memang meriah utk di makan pd hari raya pertama...
 
haaaaa... tu diooooo.... hidangan lauk pauk di rumah mertua sue...
banyak mana pun menu... last2 laksa jugak yg diterkam nya...
 
perut dah kenyang... apa lagiiii.... paksa si anak dara sue posing lerrrrr...
cuti raya tahun ni memang pendek.... sebabnya asben sue kena buat tender ari isnin lepas raya...
sedih memang sedih...
pagi raya pertama terus balik kelantan....
sabtu berapa dirumah jiran tetangga dan saudara mara emak sue...
ahad dah balik sepang dgn MOOD yg xde mood nak keje...
gambar raya hanya ada yg selfie ni jea...
so... baju raya sue tak sempat nak ambik gambar...
sebab asben sibuk nak selfie... sikit2 nak selfie... sikit2 nak selfie..
sue ni bukannya suka ambik gambar sebab nak tayang muka... tp suka ambik gambar sebab nak simpan kenangan padanan baju jea... wakakaka..
hari ni dah rasa vogue sgt dah pakai baju nih... lepas 5thn kang...
tergelak sorang2 tengok gambar tuh....
pastu...sue jenis yg memang tak suka simpan pakaian lama...
yg mana dah expired... terus hapuskan... baju raya yg 2thn yang lepas...
yang baru dipakai 5kali pun, sue dah hapuskan...
hapuskan dgn cara beri kpd yg memerlukan....
yang ada pada sue hanyalah gambar sebagai kenangan...
sue memang tak suka rumah sue bersemak dgn kotak2 pakaian lama... hohohoho... no.. no.. no...
 
sama jugak baju anak2... tak suka simpan pakaian lama...
beli jea baju baru... pastu posing bergambar...
pakai sampai lunyai pastu buat kain buruk...
baju kanak2 memang cepat rosak... sebab kerap basuh dan makan selalunya comot....
 
 
aduhaiiii... sedih sungguh tak de gambar family raya tahun ni...
tp tak pelah... asalkan hati bahagia... (pujuk hati..)    :(