Monday, 11 January 2016

Hotel Intercontinental Kuala Lumpur

haaaaaa... minggu ni family SUEperb MaMa buat Hi-Tea kat Hotel Continental KL...
setahun sekali company sediakan sedikit bajet utk Hi Tea dgn 3 family ni...

3 family nih... kalu jumpa mesti kecoh dapur hotel tuh... hahaha
harga 1 kepala rm150... company sponsor utk 9 org dewasa...
nak harapkan guna duit gaji sue...fuhhhh.. memang menangis keluar air mata berdarah pun tak mampu nak masuk sini tauuuu.... time company sponsor nih... jom lepakkkkkkk... zasssss...
haaaa... Tuan rumah memakai pakaian tema warna merah tahun ni....


ini table kami... 



bergambar dgn satu family itu wajib setiap aktiviti luar...
kenangan mesti disimpan rapi tauuuu...

ini part yg paling best kat hotel ni...
ada ruang khas utk kanak-kanak....

ada badut melayan kerenah kanak2...
so, ibu bapa boleh borak dgn tenang....

siap sediakan aktiviti buat cup cake
 pulak tuh... wah kemain sronok lah kakak...
boleh buat cup cake sendiri... ala2 kat Kidzania lah...

kakak dan adik memang suka tengok tube play doh utk buat cupcake...
smlm adalah satu suprise buat diorang... dpt buat kek sendiri dgn di bantu oleh chef2 hotel yg comel2...

ambik peluang bergambar sama2...

kanak-kanak ni teruja dgn hasil tangan sendiri...
deko cupcake sendiri....

waaaa... memang terbaik lah service hotel nih...










inilah salah satu aktiviti kami setahun sekali...
hi tea sama2... mkn borak... mkn borak... tak sedar pun dah 3 jam kat cafe tu.... hahaha
"amboiiiii... seronoknya korang gelakkan akuuuuu..." hahaha
kita jumpa sekali lg... i pakai accesories yg lain pulak tauuuuu...

apa yg sue paling seronok ialah... 
dpt mengekalkan persahabatan kitorang selama-lamanya...
tahun 2016 adalah tahun ke 11 persahabatan kitorang... 

topik utama setiap kali jumpa... mesti tanya pasal Ex masing2... wakakaka...

Optssss... wakakaka...sambung gelak lerrrrrr.... kah3





Tuesday, 5 January 2016

Nur Sufi Dhiahanna 3tahun - di Tadika Sri Dahlia

2016 ni... adik hanna umur 2thn 10bulan...

kalau ikutkan usianya tu... memang terlalu kecik utk adik pergi sekolah....
tapi... bila adik hanna dah tak nak pergi rumah pengasuhnya sebelum ni... mama kena cari jalan penyelesaian... pikir punya pikir... buat solat istikoroh... semoga Allah beri petunjuk dan jalan yg terbaik utk adik....

akhirnya tergerak hati mama utk hantar sekolah di Tadika Sri Dahlia... kat belakang rumah sue... pemilik tadika ni namanya kak zam... geng yasin taman dahlia masa sue bujang dulu... skrg anak kecik2 tak sempat nak follow jadual geng yasin...

Alhamdulillah... kak zam ni lemah lembut org nya... cara beliau berborak dgn anak kecil sgt sopan dan suaranya lembut..
memang pandai ambik hati anak2 kecil...

ayahnya sampai ke sekolah tadika sri dahlia... bayaran pendaftaran...
terus tinggalkan hanna mcm tu jea...

Hanna tak nangis... rancak berborak...
pukul 9.30am.. sue pegi intai... lega sgt tengok hanna tak nangis...

sekolahnya santai shj... pakaian bebas ala2 international school.. hehehe
memang sesuai utk kanak2 yg masih kecil dan manja...


sue dah bgth kat teacher..
"saya tak letak target utk anak2 saya dpt no 1 dlm kelas dan boleh membaca pd usia 3thn... semua tu tak perlu... cukup lah anak2 saya berkembang mengikut usia dan peredaran masa..."

maknanya... sue tak nak cikgu2 memaksa hanna utk cepat pandai...

Tujuan dihantar sekolah pd usia 3thn (2tahun 10 bulan)
1) hanna memberontak... tak nak pegi rumah pengasuh lamanya... 
2) Jadual keje sue akan follow cuti umum... bukan ikut cuti pengasuh
3) hanna seronok dgn kakak nya bila dpt transit sama2 lepas waktu tadika...
4) kat rumah pengasuh ada baby... hanna suka tiru gaya baby... itu maknanya hanna semakin mundur... bila di sekolah... hanna akan bergaul dgn kanak2 berusia 4,5 dan 6thn... hanna akan lebih pandang ke depan dari usianya...
5) misi utk menyatukan kakak dgn adik... sblm ni pengasuh diorang berbeza... ( 01 Dec 2015 kakak sebut nak ke rumah umi... tak nak ke PASTI sbb cuti sekolah... tiba2, si adik pun cakap..."adik pun nak pegi rumah umi... "Allah gerakkan hati kecil adik utk bersuara"..) 

lepas tadika pukul 11.30 pagi... teacher zam akan hantar ke PASTI utk transit kat situ bersama kakaknya....

amboiiii... kemain excited lg nak ke PASTI...
nak sekolah sama2 dgn kakak...
bergegas turun kereta nak masuk PASTI...

PASTI tak ambik utk usia 3thn... utk transit ni pun.. sue buat rayuan..
nasib baik cikgu lia memahami situasi sue ni... syukur sgt2...

masuk2 jea PASTI... terus cari kakak... pegang dua2 tangan... sambil gelak gembira...
mcm tak jumpa sebulan gaya diorang... 
memang tersentuh hati time tu...
hantar gambar ni wasap ayah... ayahnya pun touching jugakkk... hahaha


kita sebagai ibubapa... sentiasalah pantau kehendak anak2...
sue pernah keje sebagai pengasuh taska...
kita akan nampak reaksi wajah anak2... dia seronok atau tidak dgn pengasuhnya...
kalau pagi2 menangis atau masa balik rumah muka anak2 moyok jea...
mesti anak2 itu dididik dgn kekerasan...

hanna cuma geleng kepala dan tundukkan sebagai tanda tak nak pegi rumah pengasuh lamanya... "diraut wajahnya tersimpan RAHSIA..."

semoga tidak menjadi dendam bila adik dewasa kelak... Amiinn...

sampai ke hari ini... hati sue masih terdetik kehairanan...
anak kecil yg diasuh sejak usia 2 bulan... 
bila capai umurnya 2tahun 10 bulan...
tak nak dengan pengasuhnya... tp seronok dgn org yang tak pernah dia kenali...

hanya....
1 hari kat rumah umi... hanna berlari peluk umi...
1 hari kat tadika sri dahlia... hanna seronok dgn cikgu zam...
1 hari di PASTI... hanna bergegas nak ke PASTI cepat2...


Semoga adik tempuhi hari2 yang lebih indah diwaktu yg mendatang... Amiinnnn...
-------------------> zasssssss....





Monday, 4 January 2016

Hotel Grand Continental - Kuala Terengganu

Alhamdulillah... minggu lepas sue settlekan keje penutup 2015 dan inilah gaji utk Jan 2016 sue....


Outstation ni satu Rahmat lerrrr.. dpt bercuti dgn family... perbelanjaan company yg tanggung... kitorang siapkan T&C... pastu enjoy...

dah lama kakak mintak pergi hotel nak main kolam... tp mama ngan ayah ni sibuk sangat2... musim sekolah cuti mama keje... musim nak bukak sekolah baru sempat nak bercuti... tu pun sambil kerja...

kemain seronok lg diorang dok atas troley angkut barang...

masuk2 hotel... terus nak main kolam... kitorang sampai sana petang jumaat...
kolam dah tutup... so, bagilah diorang berendam air sabun dlm tab ni...

diorang dah puas berendam... kitorang pun makan steamboat kat hotel jea...
tak larat nak pusing2 dlm bandar cari kedai makan...

firstime sue mkn steamboat kat hotel ni... 
rupa2nya pekerja hotel akan siapkan semua... tlg masukkan bahan2...
tlg rebus... tlg perlahan dan kuatkan api... layanan mcm VIP...
ooooo... gitu steamboat kat hotel...
sue biasa kita pilih sendiri apa yg kita nak makan...
 kat hotel diorang dah sediakan ikut kuantiti yg ditetapkan oleh pihak hotel...
tapi... nak habiskan yg tu... perghhhhhh rasa nak meletops perut.... kenyang siutttt....

kitorang suka buat sendiri... confius pekerja hotel tu...hahaha
kitorang tak suka dilayan spt VIP... biarlah kitorang rebus bahan2 steamboat sendiri yea... 
kitorang org kampung jea... segan jika dilayan spt VIP...

breakfast...
hmmm... sue suka makan kat gerai2 kampung... nak merasa masakan dan suasana kampung...
tp asben nak keje senang... breakfast kat hotel jea lah katanya...

rupa2nya... time ada anak2 kecik ni... memang bagus breakfast kat hotel jea...
sebabnya... sekejap kakak nak poppo... sekejap adik nak poppo... sekejap nak kencing... sekejap dua2 sekali nak kencing.... hadoiiiiii... terbantut nak makan... nasib baik toilet dekat dan byk kat hotel... kalau kat restoran susah nak jumpa yg bersih...

 last2 kitorang mkn sambil lepak sampai lebam....


pastu mandi kolam....
kolam kat sini tingkat 3.... angin sepoi2 dok tiup air... perghhhh... sejuk gilerrrr...
seksa jugak lah nak terjun tuh....

jom renang bersama SUEperb MaMa...

terapi dlm air yg paling sue suka....
berendam... ampung kan badan.... 
kuak ke kanan... kuak ke kiri.... ala2 ikan duyung.... wakakaka...

haaaa... ni DIVA KECIK okey!
berjalan dgn confident nak buat terjunam dalam air tauuuuu...

kolam utk kanak2 dah disediakan...
semua nak main kat kolan org dewasa...
apa lagiiiii.... rembat pelampung kecermasan lah...kikiki
org tengah sibut beli kelengkapan sekolah... kitorang pergi bercuti...
 " Kolam ini kami yg punyaaaa...."
pagi ke... petang ke... hanya kitorang jea yg mandi.... hahaha
memang enjoy....

malam kedua di kuala terengganu.. 
pusing2 bandar nak mkn mlm... terjumpa kereta kuda.... layan kereta kuda kejap....
seronok betul kakak dan adik dpt naik kereta kuda....
sebelum ni diorang cuma tengok dlm cerita kartun jea... kartun Anjely naik kereta kuda... sekarang diorang dpt merasa sendiri pulak... Alhamdulillah.... 

Pagi ahad kitorang kena keluar awal... sbb mama ada appoitment...
mama sibuk layan call... ayah ambik kereta... 
uncle pusing2 troley kat loby layan kakak dan adik....

wahhhh... terbaik lah service hotel ni.... terima kasih bg layan terbaik buat kami....
lain kalikami datang lagi....

tata... titi... tutu...