Wednesday, 30 December 2015

Elliptical Bike - Alat senaman utk SUEperb MaMa

Alhamdulillah... Syukur2...

setahun bekerja kerass... siang malam kepala otak berfikir nak settlekan satu2 job.... kena hentam dan kena bebel dgn rakan sekerja... semua tu... sue keringkan hati pekakkan telinga... demi utk mencapai satu kejayaan... akhirnya sue dapat TOP SALE 2015 di Media Smart Healthcare.

Pihak syarikat putuskan utk bagi hadiah Elliptical Bike Gintell.... Alhamdulillah..

dah lama sue idamkan alat senaman ni.... tp tak mampu nak beli sendiri.... so, buat sale byk2... jd TOP SALE... dpt lah percumaaaaaaa!!!

Survey punya survey... jumpa lah Gintell yg tengah promosi hujung tahun... rm1498.. tambah rm89 boleh dptkan G- Beetle (Alat urut kaki elektrik)... ini memang langkah kanan...kikikiki


haaaa... ini G-Beetle... 

ini Elliptical Bike
tp sue suka panggil alat ni Si Tukun... 
sbb ramai yg cakap benda akan jd tukun  kalu lepas beli.. kikikiki

Company bagi jugak satu pasang pakaian sukan termasuk kasut Skechers ni..
hasihhhh... nak harapkan gaji sue... sampai mati tak mampu nak beli kasut sukan yg harga rm300 nih...



jom kita berkayuh!!

Semua alat2 ni sepatutnya boleh bawak balik kat rumah... tp sue lebih suka letak kat opis... sebab kat opis ni masih byk ruang kosong... dpt lah hilang kan gema sikit.... kalau kengkawan dtg ke opis sue ni bolehlah  guna... drp beli pasu bunga... almari cermin sebagai hiasan... lebih baik sue beli si tukun ni... ada masa... ada mood... boleh guna utk slim kan badan... kalau beli almari... pasu bunga... semua tu tunggu masa utk habuk singgah jea... 

kat rumah masa terlalu penuh... nak sit-up 5 minit pun tak sempat... balik jea rumah, terus uruskan hal rumah tangga... buat susu anak... mandikan anak... masak... kemas rumah... jemur kain... perghhhh... tak sempat langsung nak panjat bike nih... anak2 sue ni ada satu tabiat yg sangat bertuah... tak boleh tengok mama nya santai... kalau sue baring santai2 setengah saat jea... ada lah yg dia mintak sesuatu...  

kalau diorang tengok bike ni pulak... sorang tumpang naik kat depan.. sorang tumpang naik kat belakang... belum kira diorang setting alat tu lagi... cuba korang bayang... sue "on" jea bike tu... tiba jd kelajuan 140km... tak ke terpelanting ke dinding sue nih... haishh habuk pun tak jadi... silap2 jd darah tinggi sebab dok petir diorang...

kadang2 teringin jugak nak berzumba... nak berjoget... sue ni memang suka joget2.. tp kebanyakkan kelas zumba campur lelaki dan pompuan lepas waktu keje...  sedangkan... lepas waktu keje adalah masa sue dgn family... waktu keje pulak kena siapkan keje... aduhhhhh... lebih baik letak si tukun nih kat opis... 5 minit sblm balik rumah naik lah si tukun dulu....

kalau beli basikal betul pulak... susah jugak tuh... sue dah lah pompuan... dok kayuh sorang2 kat jln raya... tiba2 ada kete myvi kelabu plat no WRU9581 hon sambil sound "Wakil malaysia ke kak oiiiii" huhhhh... ayat2 tu pun boleh naikkan darah tinggi tuh....

aduhai hati....
kadang2 terpikir jugak.... company bg hadiah ni sebab aku betul2 TOP sale atau sindir aku supaya jaga badan... wakakaka... terasa siutttt...


tata... titi... tutu...





Thursday, 17 December 2015

Pemeriksaan gigi susu

hari minggu juga adalah hari utk penjagaan kesihatan anggota badan...

minggu ni kami bawa anak2 utk check up gigi... sue ingatkan diorang akan takut nak jumpa doc gigi... rupa2nya diorang tak sabar nak jumpa doc gigi... mungkin terpengaruh dengan cerita upin ipin kot...


haaa... ini yg diorang dok syok tonton sgt nya...

Sekarang giliran diorang pulak yg kena jumpa doctor gigi...

Doctor nasihatkan spy berus gigi dgn ubat gigi yg sgt sedikit... setengah biji kajang tanah katanya...
utk elak termuntah dan elakkan dr tertelan ubat gigi...
kalau tertelan ubat gigi... gigi kekal yg akan ganti gigi susu tu akan warna putih2... jadi tak cantik..

selepas doc check... doc cakap gigi gerahang kakak kena tampal...
hmmmmm... sue tak galakkan gigi kakak kena simen lg...
sebab takut kakak trauma nak jupa dok gigi lagi....

sekarang giliran adik pulak...
adik tengah bagi perhatian pd soalan doctor gigi...
gigi adik agak parah sikit... mungkin sebab adik masih minum susu waktu mlm...
susu coklat pulak tuh... minum susu lepas gosok gigi sebelum tidur... hmmmm... 
resultnya kira mcm tak gosok lah kan....
pastuuuuu... setiap kali nak gosok gigi... confirm bersilat milat...
kadang2... sampai terguling2 dlm jamban tuh...
sue tetap paksa gosok gigi jugak... wlpn sampai termuntah....


yg sue geramnya... kalu gosok gigi yg ayahnya... sopan jea... 
kalu gosok gigi ngan mama... berperang terguling2...
padahal sue guna berus gigi dan ubat gigi yg masa jea pun...
arghhhhh... tensionnnn... saje buat mama naik hanginnnnnn berantuuuuu....
****
sebenarnya... sue yg senghiau bila tengok signboard klinik gigi.... hadoiiii... ngilunya...
emak ayah sue dulu... kurang menitik beratkan pasal gigi...
pada diorang... gigi berlubang itu normal... dimamah usia katanya...
umur 50 pakai gigi palsu itu normal...
so, sue tak nak.. anak2 ada masalah gigi... harap2 sgt...
kakak dan adik dapat hasil gigi yg elok.... setelah usaha gigih dlm penjagaan gigi...
yang pasti... kebersihan seseorang terletak pd gigi dan senyumannya...
kecomelan kanak2 juga terletak pd gigi...
hasbunaAllah hawanikmalwakil.... semoga kanak2 riang ini miliki gigi yg cantik bila dewasa kelak... Aminnn...


Rasulullah.. Indahnya Zahir dan Batinmu...
"“Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam tidak berperawakan (bertubuh) terlalu tinggi dan tidak juga terlalu rendah. Baginda berperawakan sederhana di antara kaumnya. Rambut tidak keriting bergulung dan tidak pula lurus kaku, melainkan ikal bergelombang. Badannya tidak gemuk, dagunya tidak tirus dan wajahnya agak bundar. Kulitnya putih kemerah-merahan. Matanya hitam pekat dan bulu matanya lentik. Bahunya bidang. Baginda memiliki bulu lebat yang memanjang dari dada sampai ke pusat. Tapak tangan dan kakinya terasa tebal. Bila Bagindaberjalan, berjalan dengan tegap seakan akan Baginda turun ke tempat yang rendah.

“Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam mempunyai gigi seri yang renggang. Apabila Bagindabertutur kelihatan seperti ada cahaya yang memancar keluar antara kedua-dua gigi serinya itu.”   (Diriwayatkan oleh Abdullah bin Abdurrahman, dari Ibrahim bin Mundzir al Hizami, dari Abdul Aziz bin Tsabit az Zuhri, dari Ismail bin Ibrahim, dari Musa bin Uqbah, dari Kuraib yang bersumber dari Ibnu Abbas r.a.)


Monday, 14 December 2015

Restoran Udang Galah Sepit Biru @ Rompin

Minggu ni sue nak kongsi makanan best kat Kuala Rompin, Pahang...

google punya google.. kat sini fames dgn Udang Galah Sepit Biru... apalagii... kami tak ketinggalan lah nak merasa udang galah segar nih... so, kami singgah di Udang Galah King Restaurant.

perut yg berkeroncong melodi yg tak berapa nak indah tu... kami pun terus order udang galah 2 set... hambek kauuu...

jom kita pekena udang galah sepit biru yg segar + masakkan yg sgt sempurna sedapnya...

satu set ada 5 ekor...
harga satu set RM55 + masak lemak RM5..

ini satu set udang galah masak telur masin...
memang sedap lah...

masak lemak pekat giler... pedasnya secukup rasa...
kami makan bertambah2 lah... lunch pukul 2petang.. bayar rm140 kenyang sampai ke malam..
Alhamdulillah... itu tandanya berkat... hehehe

nasib baik lah anak2 tak meragam... kami dapat lah menikmati udang galah sepit biru dgn lazatnya...

keje dgn anak2 ni sgt penat tau...
sekjap berenti nak kencing... kejap nak poppo... kejap nak susu... kena nasib tak berapa nak baik... ada pulak yg muntah... hok aloh la... tahap kesabaran tu sgt tinggi...

 time ayahnya buat T&C.. sue jaga anak2... 
Sebenarnya.. keje T&C tu keje sue... tp asben sue ni... dia lebih suka penat buat keje dr penat menunggu...
so, dia take over keje sue... muahahaha... alaunnya sue kena bayar lah kan...
drp bayar kat org luar... baik bayar kat asben... duit tu dia perabih kat family jugak kan...

sue bagi diorang main kat lobi... biarkan diorang berlari sepuas hati di ruang lobi hospital tu.....
bg diorang betulkan urat setelah 5 jam berkurung dlm kete...

nak ambik org gaji... wak semak mata nak memandang jea... kita nak berasmaradana kat ruang tamu pun tak boleh...  kebanyakkan org gaji... suka masuk campur hal rumahtangga tuan rumah...
so, kami pilih hantar pengasuh... bila cuti umum.. pengasuh pun cuti... kami pulak kena settlkekan keje tak mengenal cuti... terpaksalah angkut anak2 sana sini...
jumpa kedai... nak mainan... kalu kena nasib baik... diorang mintak mainan yg rm2 satu...
kalu kena yg tak berapa nasib baik... kena paw teddy bear rm20 sorang satu...
kalu nasib yg lagi tak baik... diorang paw mainan masak2 rm35 sorang... 
dah belikan mainan... mandi sambil main berus jamban... perghhhh... 
memang mama petir mcm halilintar lah kan...

jumpa taman permainan... layan diorang di taman pulak...

berenti buat susu anak jap...
okeyyyy... sue cikidout dulu... tata... titi... tutu...

Wednesday, 9 December 2015

Taman Rama-Rama Kuala Lumpur



Hujung minggu bersama dgn family tersayang...

luar waktu sue akan habiskan masa dgn family sebagai tanda bersyukur kepada Allah krn memberikam kami sebuah keluarga yg bahagia... zassssss


ada yg bertanya kat sue...

"you tak buat company trip ke?"
"gila tak buat!!! mestilah buat... sebagai tanda menghargai staff kannnn..."
"buat kat mana?"
"Taman Rama-Rama Kuala Lumpur.... wakakakaka"

Setiap hujung minggu... kakak dan adik akan tanya.. "ari ni kita nak gi mana?"

google sana... google sini... sue pilih utk pegi Taman Rama-Rama la...

Kitaran hidup rama-rama bermula dari : telur, lava (ulat bulu) , Pupa (kepompong)  dan Rama-rama dewasa


Dalam umur yang pendek rama-rama banyak menyumbang terhadap kehidupan di dunia, ia membantu proses pendebungaan , menjadi hiburan di taman rama-rama dan matinya pun menjadi hiasan di rumah-rumah.


Bagaimana dengan kita sebagai manusia?
apakah sumbangan kita terhadap dunia dan kehidupan?



aikkkk... taman rama-rama pun ada ikan???
kakak tanya.... 
jenuh nak explain...





Sunday, 29 November 2015

Salon Rambut


haaaa.... masa utk membelai rambut puteri2 kami...

kakak bertudung di sekolah.. so, sue ambik pakej utk rawat, potong dan cuci... utk adik pulak pakej potong dan cuci....

sebulan sekali tu... memang kena luangkan masa utk belai rambut tau... kalu tak kang... rambut akan keluar mcm2 buah... tp biasanya buah warna hitam lah... pastu rambut akan bercabang... itu ketegori rambut dah rosak...

ayahnya pulak tengok rambut anak2nya pajang... haishhh... makin panjang rambut tu... makin tinggi kos penjagaannya... kikikiki


amboiiii... relaks nya dekkk... 

kemain sengih lagi kakak nih... uncle urut kepala yea...



si adik pulak... mata memandang kakak jea... hahaha

kakak tahan kegelian... wakakaka

adik serius okeyyyy...


memandangkan diorang kanak2 lagi... setiap kali pindah tmpt utk cuci kepala guna air... ayahnya kan dukung... hahaha


kakak tenah buat rawatan... utk elakkan rambut jd kusut... kering... dan bercabang...

ini sebelum di rawat... si ikal mayang....
gambar di ambil oleh cikgu ain masa transit kat PASTI..
cikgu ain siap buat jalin lagi tuuuu...

haaaa... ini selepas dirawat.... hahaha... kemain suka lagi tuh...

hilang ikal mayang nya sekejap... sebab kena ironnn...


Note : buat entry sambil tunggu client sampai... taddaaaaa..... sue cikidaut dulu.... tata...titi...tutu...




Tuesday, 24 November 2015

Majlis Ihtifal Dan Konvokesyen - PASTI Kids BBST


Alhamdulillah... selesai jugak tahun pertama kakak daina di sekolah PASTI Kids BBST...

wlpn tiap2 pagi mama berperang dgn kakak utk mandi pagi... akhirnya kakak dapat selesaikan jugak persekolahan utk umur 4thn...

apa yg mama dan ayah seronok nya... bila cikgu cakap.. kakak dah pandai berdikari.. pandai berkawan... part yg paling best.. kakak dah pandai mengusik cikgu... hahaha

mama dan ayah hantar kakak ke sekolah bukan utk paksa kakak dapat semua A dlm mata pelajaran... tp mama nak perkembangan kakak seiring dgn usia kakak... skrg kakak bg result 5A 1B...
wowwwww... kakak memang hebat... jauh lebih hebat dr apa yg mama letak target pd kakak...

5A 1B... kakak dapat no 11 daripada 11 org dalam kelas kakak...
pendek citer no last lah.... mama yakin rakan taulan kakak semua bijak pandai...
tak pe.. no berapa tu mama tak kisah... janji perkembangan kakak seiring dgn usia kakak...

mama dulu masa empat tahun... dok main masak2 kat bawah pokok lg ehh...
umur 6thn tak pandai menulis pun...
selalu dapat no last didalam kelas yg paling last.... haaaaaa.... hambek kauuu...
dah lah no lasttt... kelas pulak lasttt...
dapat no 40 dari 44 org di kelas no 4.... 
tengok pada result masa tu... mcm anak tak bergunalah...

percayalah kakak.... apa pun result yg kita miliki... Allah hendaklah sentiasa dihati..
selepas kematian.. semua keputusan peperiksaan tak ade nilai pun...
yg pertama malaikat tanya adalah... "Sempurnakah solatmu.."


Hadaina memang terkenal dgn sikapnya dlm "Drama Ratu Air Mata.."
ada ke patut.... dia manangis bila nak naik pentas...

cikgu Lia pujuk... peluk kakak... kakak tetap tak nak naik pentas...
sue terpaksalah  pujuk  nak jogek sama2 kat pentas... hahaha...
baru lah kakak nak naik... tu pun dia sambung nangis dan teresak2 kat atas pentas tu...
hadoiiiii... lawak jenaka betul lah kakak nih....

habis tudung jd senget benget... sue mintak cikgu Alyn betulkan tudung kakak...
nasib baik lah cikgu PASTI ni jenis yg mesra alam....



ni naik pentas kali kedua utk ambik hadiah... kakak dah tak nangis.... Alhamdulillah..



Nyayian utk kanak2 umur 4 dan 5thn..

Alunan Asma Al Husna...

Persembahan Doa dan nyanyian dari kanak2 6thn

Pra Hafazan... Surah Al Mulk... 
pelajar 6thn...


waaaaa.... hebat sungguh cikgu2 PASTI nih...
dapat didik anak2 kecil yg byk kerenah... yang banyak kenakalannya....
cikgu sini memang penyabar... Thaniah buat cikgu2 dan anak2 PASTI Kids BBST...

"(Menuntut) ilmu di waktu kecil seperti memahat di batu"






Thursday, 12 November 2015

Pemulihan Strok - Fisioterapi


Inilah yang diterangkan melalui ayat 14 surah Luqman yang bermaksud:


"Dan kami wasiatkan (perintahkan)kepada manusia supaya berbuat baik kepada ibu bapanya. Ibunya mengandungnya dengan menderita kelemahan di atas kelemahan dan menceraikan menyusu dalam 2 tahun. Bersyukurlah kepadaku dan kepada ibu bapamu! Kepadaku tempat kembali"

setiap kali anak2 berada disisi ayah... ayah akan bertanya... boleh sembuh tak lumpuh ayah ni?
jawapan kami sebagai anak dgn penuh confident...

"boleh sembuh... strok ayah ni sikit jea... kawan2 kitorang ramai yg kena strok sembuh elok jea... drp terlantar lesu... siap boleh bawak motor pegi keje lagi.... strok boleh sembuh kalau ayah rajin buat latihan senaman dan kurangkan tido... pastu, ayah kena borak2... gelak2 spt org tak sakit... InsyaAllah lagi cepat sembuh...."

Dua minggu ayah sue kena strok... kakinya dah boleh gerak... dan boleh berjalan sambil dipapah oleh abg ngah sue... Pak Chu (tukang urut) cakap.... semangat ayah kuat... baru urut 3x dah boleh gerakkan kaki... org lain urut 12 kali baru boleh gerakkan kaki sikit2 jea...

Cara2 pemulihan yg abg ngah lakukan ialah..

1) Urut dgn Pak Chu..(tukang urut cino tersohor di klate)

2)Latihan berjalan di atas batu... utk pecahkan saraf2 dan urat2...


teringat kat hanna... bila kitorang mintak hanna tlg tok ayah utk naik kerusi roda...
hanna pun hampiri tok ayahnya sambil pegang tangan utk papah spt ayah ngahnya buat..
hahaha

apa yg kita buat didepan anak kecil... maka itu lah keputusan akhlaknya...

3) Senaman pergerakan... wajib dibantu oleh org tersayang... 
emak sue tengah buat senaman tangan utk ayah...
sentuhan dan manja2... dpt mempercepatkan pemulihan...

4) Latihan berjalan

banyakkan berjalan kaki ayam utk pijak batu2 kecil...
anak menantu dan cucu... sentiasa memberi sokongan padu utk ayah...

5) Mandian rebusan herba

mandi air rebusan herba utk panaskan badan...
ramuannya kena tanya tukang urut masing2 lah....
abe ngah buat mandian utk ayah tiap2 pagi....

6) Bertungku

bertungku... apa yg diisi dlm tungku tu...
kena tanya tukang urut masing2...

7) Layan minat pesakit

haaaaa.... ini terapi yg paling seronok bagi org kampung jati Kemahang 1... hahaha
abg ngah sue buat ruang utk bela itik serati buat terapi minda bg ayah....
org kampung penawarnya ada di kampung... iaitu masuk kebunnya...
bela binatang ternakan boleh bg ketenangan kpd org tua di kampung....
dlm tempoh pemulihan strok ni... abg ngah buat apa yg ayah suka....
spy ayah jd lebih tenang dan cepat sembuh...


org bandar terapinya di shopping komplek...
cuba korang test bini2 korang... 
yg mana sakit kepala... yg mana pening kepala..
cuba offer pegi ke Pavillion utk shopping handbag... 
confirm bini korang lari lintang pukang bersiap nak gi shopping..
sakit kepala sembuh tanpa panadol.... muahahaha

8) Bawa berjalan2 sedup udara segar

selalunya ayah sue yang buat pengurusan kebun..
kali ni ayah perhati dr jauh tunggu dlm kereta... abg ngah dan emak turun tapak utk buat pagar di kebun getah bagi pengurusan penanaman semula getah baru...

Catatan : Keberkesanan latihan pemulihan utk pesakit strok kembali normal adalah bergantung kpd pesakit itu sendiri... jika pesakit aktif cepat sembuh... jika pesakit pasif.. harapan utk sembuh sangat tipis...

Jangan sekali2 terlintas di hati atau terkeluar dari mulut org yang sihat... sakit itu BALA atau MUSIBAH!!!
Tidak ada orang yang ingin ditimpa penyakit. Meskipun demikian ternyata ada maksud tertentu dari Allah atas penyakit yang diderita hamba-Nya. Dalam buku Panduan Menghadapi Sakit dan Kematian karya Ahmad Yani, disebutkan terdapat lima keutamaan sakit menurut Islam:

1. Menghapus Dosa,
Ini merupakan keutamaan yang besar dari Allah Swt karena dengan sakit yang diderita oleh seorang muslim, dosa yang pernah dilakukannya bisa terhapus karena penderitaannya dalam menghadapi penyakit menjadi kafarat (penebus) dosanya, Rasulullah Saw bersabda:
“Tiada seorang mu’min yang rasa sakit, kelelahan (kepayahan), diserang penyaki tatau kesedihan (kesusahan) sampai duri yang menusuk (tubuhnya) kecuali dengan itu Allah menghapus dosa-dosanya” (HR. Bukhari).
2. Tetap Mendapatkan Pahala Dari Amal Kebaikan Yang Biasa Dilakukannya Diwaktu Sehat
Hal ini karena ia tidak bisa menjalankan amal kebaikan itu bukan karena ia tidak mau, tetapi karena ia dalam keadaan sakit. nnisalnya kalau kita biasa ke masjid untuk shalat berjamaah, tentu kita mendapatkan pahala yang besar, setiap langkahnya diangkat baginya satu derajat dan dihapuskan satu kesalahannya kemudian malaikat akan terus mengucapkan shalawat (memintakan ampunan) kepadanya, selama dia masih berada di ruangan shalat tersebut , namun pada saat kita sakit tentu tidak bisa ke masjid tapi kita tetap mendapat pahalanya. Rasulullah Saw bersabda:
“Apabila salah seorang hamba sakit atau bepergian (safar), maka Allah mancatat pahalanya seperti pahala amal yang dikerjakannya sewaktu ia tidak bepergian atau sehat.” (HR. Bukhari).
Di dalam hadist lain, Rasulullah Saw bersabda yang menguatkan hadits di atas:
“Apabila seorang hamba sakit sedang dia biasa melakukan suatu kebaikan, maka Allah berfirman kepada malaikat: “Catatlah bagi hamba-Ku pahala seperti yang biasa ialakukan ketika sehat.” (HR. Abu Hanifah).
3. Memperoleh Pahala Kebaikan
Segala sesuatu yang terjadi pada manusia pasti ada hikmahnya. Seorang muslim yang sabar dalam menghadapi penyakit maka baginya pahala kebaikan. Rasulullah Saw bersabda:
“Tiada seorang muslim tertusuk duri atau yang lebih dari itu, kecuali Allah mencatat baginya kebaikan dan menghapus darinya dosa.” (HR. Bukhari).
Di dalam hadits lain yang senada tentang ini, Rasulullah Saw bersabda:
Barangsisapa dikehendaki oleh Allah kebaikan baginya, maka dia (diuji) dengan suatu musibah. (HR. Bukhari).
4. Memperoleh Derajat Yang Tinggi di Sisi Allah SWT
Hal ini karena di dalam surga ada derajat tertentu yang harus dicapai, bila seorang muslim tidak mampu mencapainya dengan suatu amal, maka ia bisa mem¬peroleh derajat yang tinggi itu dengan musibah atau penyakit yang dideritanya, misalnya mati syahid merupakan kematian yang sangat mulia, dia bisa dicapai dengan cara berperang di jalan Allah dan mati pada saat peperangan itu, namun bila seseorang ingin memperoleh kematian yang mulia itu, tapi perang di jalan Allah secara fisik tidak terjadi, maka ia tetap bisa mendapatkan derajat mati syahid dengan penyakit yang menimpa sehingga menyebabkan kematiannya, Rasulullah saw bersabda:
“Wabah adalah syahadah (mati syahid) bagi setiap muslim.”(HR. Bukhari)
Di dalam hadits lain, Rasulullah saw bersabda:
“Seorang hamba memiliki suatu derajat di surga. Ketika dia tidak dapat mencapainya dengan amal-amal kebaikannya, maka Allah menguji dan mencobanya agar dia dapat mencapai derajat itu.” (HR. Thabrani)
5. Memperoleh Ganjaran Berupa Surga
Mana¬kala seorang muslim menghadapi penyakit dengan penuh kesabaran, misalnya penyakit yang sangat menyulitkan penderitanya dalam kehidupan ini seperti buta matanya, Rasulullah saw bersabda:
“Apabila Aku menguji hamba-Ku dengan membutakan kedua matanya dan dia bersabar, maka Aku ganti kedua matanya itu dengan surga.” (HR. Ahmad).
Dengan demikian, meskipun tidak menyenangkan, sakit merupakan ujian yang dapat memberikan keutamaan dan manfaat yang besar, baik bagi si penderita maupun keluarganya. Oleh karena itu, penyakit harus dihadapi dengan sikap, pemikiran dan prilaku yang positif. Ingat hukum Law of Attraction, kalau kita selalu berlaku positif, maka yang hal positif tersebut InsyaAllah akan datang ke kita. Misalnya ketika sakit kita berpikiran dan memasukkan ke alam bawah sadar “sehat, kuat, sabar!!”. Maka hal tersebut dapat mempercepat kesembuhan kita.


ini Along (yg bertudung biru lebut tengah) kwn adik sue... dtg ziarah ayah...
Along berkawan dgn adik sue ketika usia diorang 7thn lg... 
masa tu diorang cukup kenal sue seorang kakak yg sgt garang spt kak Ros dlm cerita upin ipin tu...
hahaha...

tata... titi... tutu...
cikidaut dulu...




Wednesday, 11 November 2015

Taman Burung Kuala Lumpur

aishhhh... terkejut jugak sue, bila asben ajak ke Taman Burung Kuala Lumpur...

dalam fikiran sue... apalah bestnya kat taman burung tu... setakat tengok burung dlm sangkar jea...

bila asben mengajak... jgn sekali2 menolak... kalu yg kita mintak belum tentu dpt...so, yg di offer tu jgn ditolak... wakakaka...

Demi utk pendedahan luar pd anak2.. taman burung pun taman burung lah...

setiap kali outstation... kakak dan adik kena kurung dlm kereta dgn ayahnya...mama jumpa client... time tu, mama spt singa yg sgt tegas... bila ckp duduk, anak2 mesti duduk... bila mama suruh makan... anak2 mesti makan.... aauuuummmmmmmm... singaaaaaaaaa mengaummmm...
mama garang demi utk capai matlamat outstation...

bila dah siap keje...skrg sampai giliran kakak dan adik utk berhibur pulak...

jom kita study pasal buruk sikit...

"Tidakkah mereka memerhatikan pada burung-burung yang dimudahkan terbang di angkasa lepas. Tidak ada yang menahannya selain daripada Allah. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda kebesaran Allah bagi orang yang beriman." (Surah al-Nahl: 79) 

Tulang burung sangat ringan tetapi kukuh kerana bahagian dalam tulangnya kosong. 

Sayap burung dijadikan dalam bentuk aerodinamik yang membantunya untuk terbang dengan baik.

Paru-paru burung sangat unik kerana ia menyedut dan menghembus udara melalui saluran berbeza.

Bulunya dibentuk daripada protein yang dinamakan keratin. Bahan yang keras dan tahan lasak ini terbentuk daripada sel-sel lama yang meninggalkan sumber zat dan udara untuk mati dan menghasilkan sel-sel baru. 

Burung membersihkan bulunya menggunakan minyak yang keluar daripada kelenjar minyak di ekornya. Ini menjadikan bulu burung kemas, berkilat, licin dan kalis air. 

Semua burung yang terbang mempunyai tulang dada (sternum) yang kuat untuk menyokong otot-otot sayap. - See more at: http://www.teratakusang.com/2012/03/keajaiban-burung.html#sthash.vnHoE1Zd.dpuf

tiket masuk sini... boleh tahan jugak lah...
rm75 utk family sue... terkejut beruk sikit...

utk masuk sekali seumur hidup, boleh layan lah...

bestnya kat taman burung KL ni... 
korang boleh mkn ais krim bersaksikan burung...

rasa seperti masuk dlm sangkar burung...
nampak tak burung kat atas meja tu...

ni nak latih kakak dan adik spy berani dgn burung...
pada hakikatnya... mama yg penakut... wakakaka...

nak makan ais krim kena hati2 sikit...
tahi burung sana sini... maklum lah taman dia kannnn...
suka hati dia lah nk lepas kat mana...
dia lepas kat atas jalan... org tu lalu seret sikit... org ni lalu seret sikit..
lama2 bersih lah jalan dr tahi buruk tu...

ini rumah burung hantu... korang boleh tangok dgn jarak dekat... kalau berani laa.... hahaha

time jln2 tu... jgn sekali2 korang mendongak ke atas dgn mulut yg ternganga...
burung memang byk kat atas pokok....
kami memang luck lah... tak kena tahi burung...


aksi kakak yg nak bertenggek mcm burung.... hahaha

yg atas tu... burung merak...

kolam ikan pun ada dlm taman burung....


baru separuh jalan... kakak dah merungut....
"panas laaa... rimas laaaa... busuk laaaa.... jom lah kita pegi kat tempat ada aircond... jom laaaa"

hadoiiiiii... budak bertuah betul... 
byk songeh sungguhhhh... masuk taman pun nak cari tmpt aircond...

kami nak bergambar dgn burung kakak tua pun tak sempat... kakak sibuk nak balik sbb panas.. hadoiiiiii
abg jem tepuk dahi... bila kakak mintak aircond dlm taman burung... hahaha


yg buat sue terpegun nya...
taman ni spt hutan belukar betul... ada bau tahi burung... ada bau daun2 yg reput..
betul2 ori spt di hutan rimba...
tak sangka... ada tempat spt hutan rimba di tengah2 bandaraya Kuala Lumpur...

seriusssss... memang tak sangka....

opocot... jakung pulak sue nih yea...

haaaaaaaa... apa lagi... jgn lupa dalam senarai aktiviti hujung minggu  utk ahli keluarga korang pulak yea...
tata... titi... tutu..
cikidaut dulu...