Monday, 12 October 2015

Pejabat Urusan Rasmi - Blogger SUEperb MaMa



USAHA + DOA = MASANYA AKAN TIBA...


demi mengecapi hasrat murni dlm hati ini... sue tak boleh terus pandang atas...
 cuma boleh pandang tinggi sedikit dari tapak kaki sue sendiri...
itu lah kenyataan yg patut terima hakikat...

utk menjadi pekerja sepenuh masa sgt sukar bagi sue...
krn sue ini seorang isteri dan miliki 2 puteri... 
ada masa anak sakit... ada masa pengasuh cuti...
bos2 swasta tak akan faham situasi ini...
tau2 dpt surat warning letter...
berbeza dgn kerja kerajaan... asalkan ikut undang2... semua settle...

nak tak nak... suka atau duka... gagal atau berjaya... sue memang kena bisness sendiri...
spy masa tu boleh sue susun sendiri sekiranya ada emergency...

bisness sendiri ni memang penat... kena pikir hal2 kecik sehingga lah ke hal2 yg besar...
kena pikir pasal printer.. sehingga lah ke akaun di bank...
otak kena berfikir bukan untuk hari ini shj...
 apa yg kita buat hari ini... resultnya keluar akan datang...

memang penat...

bisness medical sekarang memang sangat mencabar...
modal sgt besar... lesen sgt mahal... pelaburan ibarat perjudian....

wajib ada pejabat...
sebelum ni sue beli pejabat dan sewakan... ngam2 lepas utk bayar kereta...
tp Medical Device mewajibkan syarikat mesti ada pejabat utk dptkan lesen...
hadududu... terpaksalah korbankan...
kena usahalah kejar sale utk bayar "Kerbau Kelabu" sue tu...

 
inilah rupa pejabat sue yg asal...

inilah rupa tandasnya....memang tragis...

sue beli meja pejabat... tak tahu nak letak kat mana....
ke kiri salah... ke kanan salah...
ke depan salah... ke belakang salah...
maklumlah pejabat belum renovate lagi...

sue kena pilih... nak bisness sendiri kena jd pokok yg kuat...

ada rezeki sedikit... sue renovate utk bilik sue jea dulu...
lupakan pasal percutian yg indah ke oversea..
duit mesti digunakan dgn sejimat mungkin....

repair tandas....

pastu dapat rezeki sedikit lagi... beli perabot utk bilik sue pulak....

deko sana... deko sini... tak tahu lah mcmana...
terjadi suasana seperti rumah pulak... wakakaka

inilah hasilnya...
hasil dari customer yg support sue... Alhamdulillah...
Terima Kasih Allah...


"Biarlah sedikit... asalkan diberkatiNYA... daripada banyak yang memudhoratkan.."



terima kasih byk2 customer sue... tak jemu2 support sue...
terima kasih lagi sekali... terima kasih... terima kasih...


Ini opis dato'..
tempat asben keje... sue buat freelance accounting...
bayaran tu digunakan utk shopping handbag... kikiki

memandangkan di opis sendiri sunyi sepi... tak de staff..
di opis akaun lah tempat sue utk bertemu dgn kengkawan...
dapat berborak.. tempat ambik mood keje... hehehe


yg guna laptop tu...pekerja termuda di Netsmart Sdn Bhd... hahaha

haaaaa... ini contoh kes pengasuh cuti...
kena heret anak2 ke pejabat...

Adik dan kakak termenung kepenatan... hahaha
"penatnya hari ni... emak(pengasuh) cuti... 
kena ikut mama keje... singgah situ... singgah sini...
makan dan tido tak ikut masa... tension betul la...."


hujung minggu habiskan masa utk beli kelengkapan pejabat dan rumah...
sambil hiburkan anak... sambil settlekan keperluan opis..

ini cerita bab nak submit GST...
sistem baru...  laki bini mengasah otak utk settlekan GST...


bila dah settle tu... apa lagiiiii... dating laaa..


hari minggu habiskan masa dgn keluarga....

ini hari kerja... kejar sana sini mcm lipas kudung...
sebab "Akulah Boss... Akulah Kuli..."

skrg rasa tenang sikit... sbb asben byk membantu paperwork...
legaaaa....

aduhaiiii... duit dah byk habis renovation..
keje2 mencuci lantai... terpaksalah buat sendiri... uhhuk3..

bergilir2 mengemas dgn asben... bajet oiiiiii...


Pejam celik... pejam celik... rupa2nya sue adalah salah seorang BAKAL JENAZAH...
bakal berumahkan seluas lubang KUBUR....
suka atau tidak... mahu atau tidak... MATI ITU WAJIB dirasai setiap INSAN.




Monday, 5 October 2015

The Ritz Boutique Restaurant - Kelantan

Haaaa... ini salah satu restaurant di kelantan yang harganya bertaraf hotel....
bagi penggemar restourant yg selasa dan berhawa dingin... boleh lah singgah kat sini...


lama sungguh sue tak bawak client mkn ramai2...
maklum lah... asal jea outstation mesti dgn family...
takut client tak selesa ada budak2 ni...

tp.. kalu ni sue rindu sgt dgn mkn dgn client seperti zaman bujang dulu.... kikikiki
nasib baik ada client yg sudi...


nasib baik sue sampai sebelum client sampai....

menu yg menjadi pilihan sue...
kari kepala ikan merah...
mantau... (memang sedap dicicah dgn kari)
Udang goreng butter...
ketam lembut goreng dgn telur masin...
sayur goreng... mkn utk 6 org RM389..
kalau nk mkn kat sini memang kena mkn ramai2...
kalau mkn sorang pun harga lebih kurang mcm ni jugak...
so, lebih baik mkn ramai2...

*************
ini adalah cubaan pertama mkn dgn client bersama family...
tp sue asingkan meja...
memandangkan trip outstation kali ni utk visit client sue...
asben mkn dgn anak2 kat satu meja... sue dgn client satu meja...
tujuannya... spy anak2 tak kacau client sue mkn dan tak kacau sue nak bersembang...
maklumlah... anak2 tengah membesar... memang tak pandai dok diam...
sekejap cuit itu... cuit ini... confirm client tak selesa...
nasib baik asben jenis yg memahami...

outstation dgn anak2 ni memang kena byk sabar...
dlm kepala kena pikir 2 benda... hal anak2 dan hal kerja dan hal suami...
biasanya... sebelum keluar dari rumah emak sue...
sue akan siapkan awal2 susu utk kakak dan adik...
kalau hari bernasib baik... diorang akan tido dlm perjalanan...
kalau hari tak bernasib baik... diorang tumpahkan susu kat baju sue... hadoiii...
time asben tengah drive tu... 
sue akan call semua client yg wajib jumpa sebelum sampai ke destinasi...
 pastu susun waktu sape yg wajib jumpa dulu... sape yg kemudian mengikut masa customer free....

kalu dah ada budak2 dlm kereta... byk betul dugaan... sekejap sorang nak ke tandas...
siap sorang... sorang lagi pulak nak ke tandas... pastu nak itu... nak ini...

memang kena byk sabar....

Tiada Jalan Pintas Dalam Mencari Rezeki...
semuanya penuh dgn liku-liku dan cabarannya...
hanya sabar shj yg membuahkan hasilnya...