Sunday, 21 February 2016

Melia Hotel - Kuala Lumpur


Haaaaaa.... inilah namanya geng SSKP

Sue... Sally & Kak Pah... wakakakaka..

Kali ni Mr D sponsor dinner kitorang di Melia Hotel...

nak harapkan sue dinner kat sini dgn duit gaji sendiri... hadoiiii... 
tak merasa laaaa.....
geng SSKP bergambar... yessssss... mcm family besar gituu...

SSKP... kiraan dari kanan yea... wakaka
Opptttsss... "elok2 pegang tangan i... takut kemikkkk"
sally gelak mujur tak meletop dapur hotel tu....
terpinga2 pekerja hotel kat situ..

standard lepak kat hotel... 
tak sempat makan sgt pun... borak jea manjang... hahaha
pastu gelak2.. alih kenyang sebab byk gelak....

ini kuih jepun yg menarik perhatian sue...
inti dalamnya kacang merah... dibalut dgn tepung spt kuih gula melaka...
pastu diguling atas tepung gandum...
memang sedap...

haaa... tempat ambik makanan...

ada mcm2 pencuci mulut...

sepatutnya kitorang sampai pukul 6.30...
si kakak ni main panjat2... jatuh jelebuk kat almari TV...
bunyi slow jea.. tp darah byk...
dok tuam ngan air batu dah sekian lama... nk stopkan darah...
dah sampai pukul 7.30... rugi sejam waktu dgn lepak ngan diorang... hahaha

Alhamdulillah... sempat bergambar satu family sue ni...
dinner mlm ni tak ramai orang...
geng SSKP borak sampai pecah dapur.... wakakaka

okeyyy... sue cauu dulu... nk buat quotation jap...
tata... titi... tutu...









Monday, 15 February 2016

Perkasam Ikan Kembung

haaaaa... kali ni sue nak kongsi resepi org klate... ikan kembung kukus...

makin lama diperap makin masam... rasanya ala2 ikan perkasam..

bagusnya ikan perkasam ni... senang utk kita buat sendiri... dijamin halal.. dijamin bersih...
skrg kan byk isu ikan kering yg tak halal dimakan... contohnya ikan asam gelama yg dijeruk sekali dgn isi perut... yg was2 nak dimakan...

mula2 sue buat sekor jea dulu... bagi asben rasa..
esokkannya.. asben beli 30 ekor ikan kembung... hahaha..

mencari yg halal itu fardhu... jom kita buat ikan perkasan sendiri..

ikan kembung ni kena beli yg lemak...
lg kecik ikan kembung... lagi sedap...
cuci bersih2.. masukkan dlm periuk...
taburkan garam byk2... taburkan asam keping byk2...
pastu panaskan atas dapur...

haaa.... ikan yg siap dikukus td...
susun dlm tapaware... tutup kemas2...
simpan dlm peti ais...
tahan berbulan2...
lagi bagus kalau korang balut ikan kemas2 dlm plastic... 
biar semua ikan2 tu rapat dgn asam gelugur tu...
lagi sedap sebab msamnya menyerap dlm isi ikan..

goreng ikut kuantiti yg nak makan....
rasa masam... rasa masinnya.... ishhhh... kecur air liur sue....
hahahaha

makan dgn nasi putih yg panas2 tu.. memang sedap weiiiiiii...

"adikkkkkk... adik buat ape tu?"
"keropok ni panas... letak kipasssss biar sejukkkk"
"hahahaha... sape ajar adik..."
"ayahhhh..."

hahahaha


memandangkan ekonomi sekarang semakin membimbangkan...
lebih baik kita bila ikan kat pasar borong dgn kuantiti yg banyak dan dpt harga murah...
simpan dlm peti ais...
sesuai utk dimakan time2 payment lambat masuk bg org bisness... wakakaka
dan sesuai bg org berpendapatan tetap disaat hujung bulan....


Wednesday, 10 February 2016

Aktiviti musim CNY 2016


Aktiviti kami gak pelik tahun 2016... semua org sibuk balik kampung... kitorang ikut kaki melangkah jea... hahaha..

2 minggu sebelum CNY 2016... kitorang dah balik ziarah org tua di kelantan... seminggu selepas tu ziarah mertua sebelah perak... musim cuti CNY.. kami enjoy dgn famili kami pulak....

layan kerenah anak2 ketika diorang masih kecil ni... lagi pun kitorang malas nk ke kelantan time CNY ni... jem teruk... harga brg di kelantan pun mahal... client pun ramai yg cuti... so, kami pilih rehat kat rumah sendiri jea lah....

Kakak Daina mintak nak ke pantai... so, kami bawak anak2 main air pantai... nasib cuaca time mendung... memang best lah diorang main....


siap main pantai... kami ke MPO... 
Melaka Premiun Outlet pulak...
tak sempat nak shopping apa pun... jln tengok suasana jea..

mainan ni percuma masa kitorang dtg..

sengeh sampai ke telinga tuuuu..


kakak mintak tido di hotel... yg tu kami tal tunaikan permintaannya...
sebab mcm membazir jea.... setakat nak main kolam... lebih baik ke putrajaya jea...

esokkannya... kitorang ke putrajaya..
main kolam tertutup di putrajaya...
dewasa rm5.30.. kanak2 rm3.20.. 

musim cuti sekolah confirm tak ada privasi lah...
penuh kolam...
nak kuak kupu2 tu memang tak lepas... asyik langgar org jea...
kalu nak main time privasi... kena dtg ari keje... confirm enjoy...

pasni... agak2 stress jea... confirm sue dtg sini ler.... terapi ampung kan badan dlm kolam...

hari rabu dah start keje... tp anak2 masih bercuti...
nak hantar ke transit.... kesian lah pulak... 
so, sue pilih bawak diorang ke opis... saje bg riuh2 kat opis sikit...
hargai masa kecil diorang...

jarang2 sekali ada lah petir keluar dr mulut mama... hahaha

ni hari kedua kat opis mama... 
habis bersepah.... kapal pecah.. karam... karam... karam..


hahaha..


tata.. titi.. tutu...