Sunday, 10 August 2014

Beraya di Rumah Blogger SUEperb MaMa


Assalamualaikum dan selamat hari raya semuaaa..

tahun ni sue tak buat openhouse.. wak makan2 jea..
korang ckp jea nk dtg beraya umah sue.. kang kami sediakan menu mengikut citarasa tetamu..
contohnya... kalau org melayu kami sediakan laksam.. kalau india kami sediakan nasi beriani.. kalu cina kami sediakan yong tau fu.. hehehe

minggu ni kwn2 asben nk dtg umah.. sue pun invite sekali geng surau sue..
nk wak open house bukak khemah memang malas.. sbb musim ni sue tahu sgt korang memang dpt byk jemputan... jd tema thn ni.. kami buat mkn2 ikut jumlah tetamu yg confirm dtg..

masa nk berborak dgn teman2 yg jumpa setahun sekali pun ada.. kalu buat openhouse.. tetamu dtg mkn dan terus balik sbb tuan rumah sibuk melayan tetamu yg ramai...

jadi masa utk mengulit kenangan tu tak ada..


menu simple dari asben sue tahun ini..
Laksam.. Mee Goreng.. Spegeti seafood... Koktail..
koktail ni pencuci mulut yg wajib ada dan yg paling cepat habis..
 
kami sediakn menu makan petang jadi jemputan yg diundang ialah lepas asar...
 
dapatkan tudung ni secara online di fb Page ROSSEcouture
 
gunting laksam sambil tunggu tetamu pertama sampai.. 
 
 haaaa... tahun ni Nurul menjadi tetamu pertama sampai...
standard lah kannnn.. jd tetamu pertama kat umah sue ni..
memang kena wak keje lah... hahaha..
sambung gunting laksam....
 
 Tukang masak tengah wak tester..

 makan sambil layan anak-anak lerrrr..
 
ini group lepas asar sampai...
riuh rendah hari raya...

 

sejarah wujudnya geng surau ni..
 
bln puasa 2008, sue rasa hidup sue sunyi sgt..
sue pun pegi terawih kat masjid... susahnya terawih kat masjid ni barisan solat pompuan byk terputus...
pk imam dah habis baca Alfatihah.. makmum pompuan ni masih dok betulkan barisan...
barisan tetap terputus... terasa spt solat berjemaah tak sempurna..
sue pun ke surau Taman Dahlia..
diorang ada buat Tadaruss Al Quran disiang hari...
sue pun join group makcik2 ni... masa tu sue sorang jea yg bujang dan yg paling muda... umur 26thn..
sue memang tak minat berkawan dgn org sebaya sbb kengkawan yg sebaya sue ni suka berpakaian cantik pastu lepak2 di pasaraya.. pastu berlumba-lumba utk cantik dan branded..
sue rasa spt buang duit dan masa..
sue pun join lah group mak cik2 ni..
jadi Geng Surau ni kenal sue dr sue duduk rumah bujang... sehingga lah sue dah anak dua..
Alhamdulillah dpt pulak rumah depan surau... :)
*************************


ini group lepas maghrib...
haaaaa.... yg ni lg riuh2 hari raya.. hahaha
 kanak-kanak lelaki bergabung... pastu ada mainan...  memang enjoy lah...
seronok sgt...
 Geng UPM asben..
 
ini group lepas isyak...
group yg terbesar... group ni memang book waktu yg xde org punya... hahaha
air oren+strawbery
 
 makan-makan... borak-borak...
keluar topik hantu selfie..
gara2 eida tunjuk gambar selfienya ada hantu kat sebelah...
 
hadoiii... kalu sue jenis yg berani sue dah upload gambar eida dan hantu selfie kat sini...
memandangkan sue ni xberapa nk berani... xyah uplaod lah..
ini pun sue masih dlm prosess nk lupakan wajah hantu tu..
 
pandai sis ni melilit..
 
**************
haaaaa... ini penutup... Group lewat malam.. hahaha
jiran sebelah rumah... tuan rumah dah pakai tuala... hahaha
wlpn sebelah rumah...
dpt bersembang setahun sekali jugak..
sbb masing2 keluar rumah awal pagi..
balik lewat mlm...
pun berborak pasal hantu jugak... eddie pun bukak cerita sejarah2 berparang
di area BBST ni... adehhh... tragisss...
 


Alhamdulillah... dgn kehadiran korang semua..
pukul 11.30mlm tutup lah pintu tuan rumah dgn hati yg tenang kerana makanan semua dah habis...
tidak ada pembaziran..
 
**************************
 
keesokkan nya... tetamu pertama kami tu jemput beraya kat umahnya...
apa lagi laju2 lah kami dtg...
sbbnya laki bini org kelate... konfirm menu klate nye...
buduuuuuuu... mu tunggu aku dtggggg...
 
alololo... budak encem ni...
panggil sue mama... maklum lah... bakal mak mertua kata kannn... hahaha
 rupa2nya... panggil mama sbb nk bodek utk tarik manik dibaju sue... adehhh... sodih :(
 
 makan laksa... lepak2...
makan cempedak goreng... lepak2..
makan lemang dan serunding... lepak2...
 
 tuan rumah siapkan hidangan menu utama...
 

haaaaa.... hambekkk kaauuuuu...
perut dah penuh ni... dihidangnya masak lemak udang+rebun buluh...
huhuhu... boleh pecah "perut dalam" kami nih...
ada budu dan ulam2 pulak tuh...
memang bukak zip kain lah sue...
mula2 sue nk makan sikit jea... siap buang nasi separuh yg tuan rumah letak dlm pinggan...
sekali dah rasa masak lemaknya...
pedas yg sedang2 elok tuu... perghhhhh... tambah lagi weiiii..
laki bini tambah lg banyak pd yg mula2 makan...
tuan rumah takut nak tambah nasi... sbb takut tetamu tak cukup..
nasib baik dah makan laksa... kalu takkan... mau tanak nasi lagii...
Alhadmulillah... kenyang giler2...
kul 11 mlm masih lagi sendawa masak lemak rebun udang tu...
kalu tengok jea gulai kuning tuuu... rasa meleleh air liurrrr siokkk...
 
 
Alhamdulillahh... selesai sudah beraya minggu ini...
kalu ada pembaca blog SUEperb MaMa nk dtg umah sue..
bgth jea... pintu rumah sentiasa terbuka buat kamu...
 
tata... titi... tutu...
jumpa lagi di next entry...
 

No comments:

Post a Comment