Thursday, 12 September 2019

Pertandingan Baju Merdeka PRA JAIS BBST - 6thn

Nur Sufi Dhiahanna... Nur Sufi Dhiahanna.. Tak pernah serik dgn kekalahan.. Nak bertanding lagi.. Dia siap cakap.. Mama.. Tempah baju dekna cantik2 tau.. Kali ni dekna nak menang..

Alhamdulillah.. Syukur laaa dpt jugak No 3... Plan asal sue nak buat baju princess sebab kanak2 tak boleh lari dari baju princess.. Diorang akan seronok baju kembang.. Sekali fesyen designer dari Juntaian Qaseh rekeman buat baju Puteri Perak.. Waaa... Cantik dan unik jugak fesyen ni...

Fitrah semula jadi kanak2.. Inginkan kecantikan.. Nak sentiasa kemas dan cantik.. Inginkan kemenangan..

Pukul 3.30pagi dekna kejut sue utk mekap.. Takut tak sempat katanya... Sue suruh tido balik.. Alahaiii.. Kesiannya... Pukul 5.30am kejut lagi... Baru lah bersiap.. Tak sabar nak pakai cantik2...



Good luck dekna... 
Ingat tauuu.. Pertandingan adalah latihan utk membina keyakinan diri... Bukan utk mengejar kemenangan.. Kemenangan sebenar yg perlu kita kejar ialah Redha Allah dan Syafaat Rasulullah.. 
















Yang nak bertanding nya sorang jea.. Demi menjaga hati anak2 dara yg lain.. Kena beli lah kasut ketiga2 utk anak dara..

Nasib baik sue beli kasut dekna jenama bata jea.. Rm70 sepasang.. Kalau ayahnya beli.. Rm250 sepasang utk anak2 dia kata murah jea tu.. Sue tengah pilih kasut dekna kat bata.. Ayahnya cakap.. Ayang pegi dulu.. Kejap lagi abang dtg.. Hmmmm... Dia singgah Al ikhsan... Huhuhu.rm250sepasang kasut setiap sorang utk anak2... Apa lagi.. Sue paw lah sepasang selipan Adidas.. Woww.. Patut lah mahal.. Memang selesa laaa.. Ngeng3..

Tuesday, 10 September 2019

Deko Dapur Minimalis


Sue dan Asben pilih deco dapur warna yg cerah.. Zaman warna warni dah habis dah... Skrg semua warna kuning atau coklat cerah... Warna2 papan lah lebih kurang... Esok2 sue mati kang.. Liang lahad ditutup dgn papan plywood jugak kan... 




Ramai yang tanya Sue... Tahun ni tak pergi melancong ke?

Macamana nak melancong.. Kalau bajet melancong dah di seleweng ke renovation Dapur.. Uwaaaa... 

Niat utama nak pecahkan dapur sebab nak mkn bersama-sama dgn anak2.. Skrg terpaksa mkn asing sebab sempit sgt.. Nak2 mkn sambil riba Aichan... Aduhhh.. Lemas.. Rimas... Anak2 lebih berselera bila mkn sama-sama.. Sebab time makan kitorang cuba elakkan bersembang tentang kesalahan Masing2.. Time makan tak boleh membebel... Kalau nak marah.. Nak bebel.. Marah Time diorang buat salah.. Marah terus.. Fire.. Fire.. Fire.. Bila sampai waktu makan.. Wajib mkn sama-sama.. Lupakan perkara yg dah marah td...

Bila ada dining area.. Selesa lah sikit bila tetamu dtg... Tuan rumah selesa.. Tetamu pun selesa.. Alhamdulillah.. 

Sblm ni dapur rumah flat... Bila Allah bagi rezeki dapur rumah teres.. Rasa syukur sgt.. Tak berlaga bontot bila kat dapur.. Tengok jiran sebelah exten dapur.. Aihhh.. Terliur weiii.. Extend lah jugak.. Tp  tak pecahkan table top lama sebab syg sgt.. Benda baru lagi.. Sblm ni buat table top sebab tak terlintas pun kat hati ada rezeki nak extend... Hidup lah beberapa tahun sinki kat tengah sebagai "island".. Bila dah penghuni rumah ni dah semakin ramai.. Lemas pulak meja makan kat tu.. Tengah nak suap nasi.. Anak dtg kat belakang nak ambik sudu.. Terlanggar siku yg tengah nak suap nasi ke mulut.. Terus selingkuh ke hidung.. Adeh..

Bajet melancong tarik ke renovation dapur.. Nak pecahkan table top lama.. Pasang table top baru. Nampak remeh kan? 

Tp hakikatnya pecah satu dapur.. Memang tak boleh memasak terus 2minggu lebih.. Kalau dah pecah table top.. Kawasan mozek dah lopong... Mozek zaman dulu dah tak ada kat market.. Alang2 nak tampal mozek.. kena pecah kan mozek lama.. Pasang Mozek baru.. Huhuhuhu.. Memang pecah weiii.. Pecah!!! 

Table top dah siap.. Mana tempat nak simpan barang? Aduhhh.. Kena pasang kabinet.. Alang2 nak pasang kabinet.. Apa lagi.. Full dapur.. Bentuk "U" terus lah.. Ukur dan survey harga.. Asben target nak yg latest lah.. 4G glass katanya... 

"Ayang.. Abang estimate rm10k jugak lah dapur kita ni.."

Sue iyea kan jea.. Sue nyahut dalam hati jea.. Tak mungkin kabinet rm4k.. Kah3..
Dah siap ukur... Biarlah Asben dgn angan2 rm10k nya.. Hik3

"bang.. Ini harga kabinet 3G dan ini harga kabinet 4G.. Abang nak yg mana"

Nampak muka Asben terkejut beruk dan telan air liur...
Kah3..

Asben pun jawab.. "kita ambik kabinet yg biasa2 jea lah.. Kah3.. 

Nampak tak penutup periuk yg tergantung tu.. Itu sue guna buat perangkap minyak.. Kah3 . Nak elak wap masakan kena dinding.. 

Asben tengah masak.. 
"abg... Ok tak perangkap minyak ayg yg manual ni.." 

Asben pun tutup api.. Stop memasak... 

"aik... Nape stop? dah siap ke masak? Lauk belum masak lagi tu..?" 

"sambung kejap lagi lah.. Stress pulak abg tengok perangkap minyak ayg nih..."


Kah3 . Sue hanya mampu gelak besar jea la... 

"Mana nak cari isteri solehah mcm ayg ni bang... Tak merungut pun dinding dapur jd kotor sebab tak ada perangkap minyak... Ayg diam dan pasang perangkap minyak manual (penutup periuk) ... Haaaa... Itulah tandanya ayg ni isteri solehah.. Guna jea apa yg ada... Modified jea ape yg ada.. "

Kah3... 

Asben diam sambil tengok TV.. 
#malasnaklayan .. Ngeng3 



Kat meja mkn ni tak ada kipas.. Suasana sgt panas dan berwap.. Time mkn sambal belacan  tempoyak tu.. Ishhh... Confirm berpeluh sampai ke belikat weiii... Point yg lampu tu kena pasang kipas.. 

Kat dining tu.. Berebut kuasa dgn asben sikit... Sue nak pasang lampu chandelier.. Asben nak pasang kipas.. Sekali keluar dalam group deko rumah ku syurgaku di fb.. Berpeluh masuk dapur sebab tak ada kipas.. Sue ambik pengajaran pengalaman org lain utk perbaiki dapur sue... 

Masalahnya.. Kalau pasang kipas.. Tak ada lampu Suasana meja mkn gelap.. Kalau mkn ikan.. Boleh tercekik nih.. Nak kena pasang lampu jugak... 

Survey punya servey.. Sue rasa kena pasang kipas yg berlampu.. Haaaa... Taddaaaa... Jumpa lah kipas ni... 

Kipas menyorok kat atas bila tutup.. Nak bukak kupas shj boleh.. Nak bukak lampu shj pun boleh... Sue cakap Asben.. Cepat rosak tak berang 2 dlm satu ni... Asben jawab.. 

"tak nak pikir sgt berapa lama usia lampu.. Kipas.. Kabinet... Mana ada yg kekal kat dunia ni.. Sampai masa perkakas2 ni rosak.. Kita beli lah baru.." 



Betul jugak..  Dok sibuk kumpul duit.. Nak mkn pun kedekut.. Bila mati duit dan dunia ditinggalkan jugak... Lebih baik kita guna rezeki yg Allah bagi utk kemudahan keluarga kita... Jgn membebankan diri utk mengumpul harta.. 

Dah siap!! Dah lebur duit.... 

Bila alihkan meja makan dan pecahkan table top lama.. Meja makan betul2 tepat kat pintu tandas.. 

Jadi Sue mintak tukang renovation alih kan pintu tandas pulak.. Kos alihkan pintu tandas tak mahal rm600 jea.. Kos kerosakan kesan alih tu yg mahal... 

Bila alihkan pintu tandas.. Bukak jea pintu.. Terus langgar mangkuk jamban lama... Alang2 pecah tandas.. Asben pun suruh tukang alihkan mangkuk jamban pulak.. Tambah lagi rm500... 

Korang tahu lah kan.. Alih pintu.. Alih mangkuk jamban.. Mozek lantai.. Mozek dinding pecah.. Nak cari kat kedai hardware mozek lama dah tak de.. Alang2 nak beli mozek baru.. Lebih baik Pasang mozek keseluruhan tandas.. Dah beribu kat situ.. Menangis lah kauuuu... 

Masalah tak habis kat situ.. Lantai mozek tandas atas dah rosak.. Bocor dan mengganggu dinding mozek tandas bawah..

Nak pasang mozek atas.. Tak tahan dgn habuk dan kotor dah.. 
Surveyppunya survey... Lebih baik Repair lah tandas atas dgn teknologi epoxy.. Bagusnya epoxy ni.. Tak berhabuk langsung dan siap dlm masa 5jam jea.. Sgt2 puas hati.. 
Dah siap 1 tandas atas.. Alang2.. Buat lah epoxy kat tandas master bedroom jugak..

 Alang2 punya pasal.. Ribuan lah habis bab tandas.. 

Teknology epoxy

Utk pastikan ruang tandas digunakan dgn smart nya.. Sue buat para 2 tingkat.. Utk letak perkakas mandian... Senang nak cuci... Tak ada rak atas lantai.. Tak ada rak kat dinding.. Simple kan? 

Makin byk brg atas lantai.. Mengundang lipan utk menyorok belakang rak.. Lagi pun.. Ruang tandas jd sempit.. 

....…........... 

KEBERSIHAN SEPARUH DARIPADA IMAN

Hari ini sue nak share bab bilik air.

Dalam Islam memang kita tahu bahawa Bilik Air adalah tempat tinggal SETAN & JIN. Malah di situ jugalah mereka beranak-pinak.

Adakah bilik air kita ada ciri-ciri seperti di bawah?

Tandas rumah hendaklah sentiasa bersih.. 
Bila bilik air kotor, Setan & Jin akan bersuka ria membiak dan beronggeng sakan.

Pintu bilik air kena sentiasa tertutup... 
Bila pintu bilik air sentiasa terbuka, maka seronoknya Setan & Jin keluar dan berjoget lambak dalam rumah kita.

Bilik Air Kotor Jadikan Rezeki Payah Masuk
Maka dari situ punca REZEKI KITA Tersekat! Sebab kebersihan itu separuh drp iman.. 

Setan dan Jin akan meruntuhkan KASIH SAYANG yang juga rezeki dalam sebuah keluarga. ANAK JADI BIADAP, ISTERI HILANG HORMAT PADA SUAMI, SUAMI Pemalas! Terlalu byk setan berkeliaran dlm rumah.. Hati kita cepat panas. 

SIFAT-SIFAT NEGATIF – akan banyak dalam diri kita contohnya – IRI HATI, CEPAT SENTAP, RASA DIRI SELALU BETUL ORANG LAIN SALAH, SOMBONG, BONGKAK, LUPA ALLAH (Tak solat, puasa dan berzakat).

☑ BILA KITA MELAKUKAN SESUATU PERNIAGAAN, EMOSI KITA HARUSLAH STABIL. Bila emosi tak stabil, mental lemah & sifat malas berkuasa. Macam mana nak berniaga?

☑ BERMULA HARI INI – KENA RAJIN BASUH BILIK AIR.

Dalil berkaitan TANDAS tempat tinggal JIN.

Dari Zaid bin Arqam, Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi WaSallam bersabda: “Sesungguhnya tandas-tandas itu dihuni oleh Jin. Oleh itu, apabila seseorang di antara kalian masuk tandas, maka katakanlah: Allahumma inni audzubika minal khubutsi wal khabaits (Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari gangguan jin laki-laki dan jin perempuan” (HR. Abu Dawud, Nasa’i, Ibnu Majah dan Ahmad)

Sampai ke sudah sue tak faham.. Macamana Asben sue boleh berkenan gambar Paris ni kat jamban.. Tak kena langsung.. Pintu jamban ni patutnya corak bunga2.. Warna warni yg lembut.. Hahahaha.. Tiba2 gambar Paris..  Lantak lahhh.. Paris pun Paris lah.. 

Korang jgn tanya berapa kos habis pecah dapur Pecah tabung... 

Ni dah round ke 9 dah sue nangis tauuuu.... Penyakit Alang2 dah dtg.. 
Tengok dapur seronok.. Tengok akaun menangis..  Dunia.. Dunia.. 



Sunday, 25 August 2019

Karnival Sukan PRA Sekolah JAIS




Alhamdulillah... Dekna terpilih wakil sekolah utk bola baling.. 



Latihan

Latihan setiap pagi dari jurulatih luar dan sokongan padu dari guru2.. 


Sue memang tak bagi tekanan wajib menang bila bertanding.. Sebab sue tak nak dekna stress.. Pada sue wakil sekolah dah cukup hebat utk melatih dekna ada keyakinan diri untuk ke depan.

Bila sue perhatikan dekna di Alam persekolahan.. Sue nampak dekna sentiasa nak tunjuk dirinya seorang anak yg hebat.. Dekna cakap.. Dah besar nanti dekna nak jadi boss mcm mama.. Dekna menonjolkan dirinya dalam nasyid wakil sekolah dan bola baling wakil sekolah.

Kumpulan Dekna selalu berdepan dgn kekalahan tipis.. Penentuan no 3 dan no 4.. Sepang kalah dpt no 4.. Semua kecewa.. Peserta kumpulan dekna sgt kecewa.. Menangis.. Dan berharap utk bertanding lagi.. Seolah2 tidak puas hati sebab tak cukup masa utk berlawan.. Diorang nak berlawan lagi sampai menang.. Masa Pertandingan ni sgt singkat sebab Kalah Mati..

Dekna tak nak balik dgn kereta.. Katanya nak naik bas.. Di sudut hati kecilnya.. Dekna malu dgn kekalahan.. Malu nak berdepan dgn Mama dan ayahnya.. 

Budak umur 6thn tahun dah pandai rasa kecewa.. Latihan berbulan2.. Dpt kekalahan tak sampai 2jam.. Ibubapa.. Cikgu2.. Jurulatih sedih.. Anak2 yg penat ni apatah lagi.. Nak2.. Dekna berharap dpt kasut roda baru pulak... 


Ayahnya sgt tegas.. Sebab pernah jadi Jurulatih bola baling jugak dulu.. Dia punya konsep.. Nak bertanding mesti menang.. Kena bg tekanan spy serius ketika berlawan. Ayahnya Belikan bola baling utk latihan kat rumah..  Tapi.. Kitorang teak sempat nak latih.. Masa kitorang kat rumah terlalu singkat setiap hari. Balik kerja pukul 6.. Wajib tido pukul 10mlm.. Kalau tido lambat.. Diorang akan bermasalah pada waktu pagi.. Dalam masa 4 jam tu lah.. Nak masak.. Nak mkn mlm.. Nak kemas dapur balik.. Nak ajar anak mengaji.. Nak paksa anak2 tido awal (Ibubapa kena tido awal).. Pada sue.. Utk usia 6thn.. Wakil sekolah dah cukup hebat utk membina keyakinan dirinya sendiri..

Sue cakap kat Asben.. Cuba abg pandang anak murid abg.. Berapa byk piala dan pingat yg dia susun atas kabinet kat rumahnya.. Skrg dia berada di takat mana?

Cuba abg pandang org di depan mata abg ni.. Uuuuu.. Cakk!!.. (sambil sue senyum tersipu2 nak puji diri sendiri..kah3) Semua Pertandingan di sekolah ayg masuk.. Dan semua kalah.. Muahahaha.. Adakah ayg seorang yg kalah skrg ni??? Masuk bertanding cukup utk melatih keyakinan diri shj.. Kalau menang itu bonus..
Byk kelebihan pada anak sekiranya kita sentiasa menyokong diorang dlm kekalahan.. Kekalahan hari ini adalah latihan utk dpt kemenangan di masa hadapan.

Kelebihan yg positif bila anak kita dpt wakil sekolah dalam apa2 pertandingan :

Melatih diri utk berani bersuara di depan..
Melatih diri mengawal emosi bila di marah oleh jurulatih..
Melatih diri utk berdisiplin dalam pasukan..
Pengalaman hidup sue yg selalu gagal dlm pertandingan la... 

Masa sekolah rendah dulu.. Sue selalu menang no 2 atau no 3 dalam pertandingan merentas desa.. Bila Sue terpilih wakil sekolah.. Sue kalah.. Kekalahan tipis.. Kalau pemenang dikira hingga 15pemenang.. Sue dpt no 16.. Kalau pemenang dikira sampai no 20.. Sue dpt no 22.. Setiap kali balik rumah.. Sue kena marah dgn emak ayah sue.. Masuk bertanding asyik kalah jea.. Kat situ sue jadi trauma nak masuk apa2 pertandingan.. Sue jd takut dgn kekalahan.. Kadang2 Sue termenung.. "adakah aku diciptakan seorang yang malang".. Sampai skrg pun.. Sue tak suka pertandingan tapi Sue suka dgn persembahan..

Pernah cikgu pujuk sue spy bertanding lumba lari.. Sue tolak.. Sebab sue takut kalah nanti kena marah.. Nanti kena kutuk.. Bila cikgu pilih jugak sue.. Sue masuk dgn terpaksa dah kalah.. Kalah lagi.. Sue masuk pertandingan senyap2.. Menerima kekalahan pun senyap2.. Hahahaha.. Simpan dlm hati.. Hik3.

Alhamdulillah.. Emak ayah sue hantar sue ke sekolah agama.. Dalam bidang Islamic Sue di titik beratkan apa itu takdir Qodor & Qadar. Kekalahan adalah latihan untuk kemenangan di masa hadapan.

Kerap sgt dikutuk dgn kekalahan jadikan sue tak suka bekerja dlm organisasi yg besar.. Tak suka Organisasi yg byk persaingan.. Sue takut dgn kekalahan.. Bila ex company sue semakin besar... Sue undur diri dan membina organisasi kecil sendiri..  Yg paling sue benci.. Yg paling sue takut.. Yg boleh meninggalkan parut yg pedih dalam hati bila ada perbandingan ialah "you kena jadi spt si polan.. Si polan bagus.."

Pada sue.. Semua insan itu bagus.. Kita tak boleh paksa kucing jd arnab.. Sebab dah memang semulajadi nya.. Arnab adalah arnab.. Kucing adalah kucing.. Seorang ketua tak perlu buat perbandingan... Setiap insan diciptakan bagus dan baik dgn kelebihan nya tersendiri.. Ibu jari diguna utk menunjuk dgn sopan.. Jari telunjuk diguna utk korek hidung.. Boleh tak korek hidung dgn ibu jari? Tak boleh kannnn.. Itu lah ibaratnya utk org waras yg berfikir menggunakan akal..

Lagi pun.. Kerana kita kalah lah diorang dpt kemenangan kan? Cuba kita tak bertanding.. Diorang boleh dpt kemenangan tak sorang2.. Tak boleh kannn... Muahahaha...

Bila kalah.. Dekna sgt sedih.. Terkial2 keluar padang.. Sebab dekna masih ingat kata2 ayahnya.. Kalau menang ayah hadiahkan kasut roda baru.. 



Sue sedaya upaya utk positif dalam segala sudut.. Andai kata kantoi.. Mula lah nak jd singa.. Pagi td kakak dan dekna kontai.. Beli air mineral kat sekolah.. Apa lagi..  Sue mengamuk pukul guna sikat rambut kat betis lah... Ayahnya bg rm2 pagi Rm2 petang.. Mengadu kat sue lapar tak cukup duit nak belanja.. Sue bagi rm3 pagi rm3 petang.. Bukan beli makanan.. Dia pegi beli air mineral.. Apa lagi.. Mcm org sewel lah sue mengamuk Pagi2 buta... Ayahnya pun menyampuk.. Dah tak payah bagi duit belanja lebih.. Tengah sue bersiap.. Tengok diorang dah senyum... Ayah nya dah bg duit belanja lebih jugak.. Hahahaha..
Tapi ok laaa... Time sue naik hantu.. Ayah nya cover line.. Time ayahnya naik hantu Sue backup.. Sebab anak2  dah tak ada org lain dah tempat mengadu kecuali org tuanya.. Sue pernah jumpa remaja lari dari rumah sebabnya kedua2 org tuanya marah serentak.. Nak balik rumah takut.. Last2 lari dari rumah. 







Ayahnya yang tegas... 



Terima Kasih cikgu2 dan jurulatih bola baling kerana beri peluang dan kepercayaan kpd Nur Sufi Dhiahanna utk wakil sekolah nasyid dan bola baling... 

Ibu bapa datang jd tukang sorak jea dah penat terjelir.. Cikgu2 dan jurulatih apatah lagi.. 



Wednesday, 7 August 2019

Spa Unisex Halal


Semalam sue buat facial product forever dgn kak ina.. Sebelum ni kak ina dah bagitahu tentang product ni.. Sue tak endah pun.. Maklum lah.. Dah pernah tukar product yg kat farmasi Kulit jadi teruk.. Penuh berjerawat dan sakit2 kat muka.. Jadi sue setia nak mati kat mustika ratu lah.. Dah 14thn pakai mustika ratu.. 
Cumanya.. Kulit dok takat tu.. Tunggu masa dimamah usia..

Buat facial kat opis sebab ada anak bertuah kat sebelah ni...
Kalau kat opis baring atas karpet.. Senang nak jaga.. Kalu buat kat spa.. Baring atas katil.. Sue Terlelap kang.. Jatuh Aisar nanti... Nauzubillah... 


Ada 1 lagi skill yg terpendam dalam diri Sue.. Iaitu skill facial.. Sue pernah bekerja di salon kerabat di raja.. Kalau sue nak bukak spa.. Ini sebagai hobi shj.. Bukan sumber pendapatan utama.. Sebab spa unisex yg sue nak buat ni.. Comfirm tak dpt sambutan.. Muahahaha.. Tak pe... Spa unisex jugak menjadi fardhu kifayah skrg.. Sebab ramai org stress dan perlukan suasana Spa dan releks.. 

Memandangkan bisness Medical sue tak jumpa client hari2.. time free kat opis layan customer facial..

Nak jual nasi kerabu.. Family tak terurus.. Anak2 kecik lagi.. Kalau buat spa.. Customer dtg ikut appointment.. Kalau su tak jumpa client medical.. Sue terima customer facial..
Mcm ok je buat spa unisex kan? Alaaaa.. Kalau tak ada customer.. Bilik spa tu boleh jadi bilik privasi Sue.. Nak relaks2.. Nak tenang2...

"Spa Muslim Unisex".. Opts.. Utk mengelak dosa.. Bilik utk customer lelaki bercermin... Terapis jugak dikalangan lelaki... Tapi.. Ada ke customer lelaki nak dgn terapis lelaki? Lelaki membelai muka lelaki.. Muahahaha.. Cer pikir.. Cer pikir... Hahaha.. Tak sanggup kannnnn...

Cuba bayang.. Skrg ni.. Spa unisex hanya diusahakan oleh org bukan Muslim shj.. Zaman skrg pompuan dah bekerja mcm lelaki.. Lelaki pulak jaga kecantikan dah mcm perempuan.. Buat facial setiap bulan.. Ambik pakej tu.. Ambik pakej ni.. Maklumlah kat kedai bukan Muslim.. Bilik facial nya tertutup..tutup lampu.. Dikira berkhalwat kan? Mcm2 fitnah boleh timbul kan? Kalau dah gosok2 muka.. Gosok2 telinga.. Gosok2 leher... Picit2 kepala.. Korang rasa yg kendur boleh tegang tak? Opts... Kenapa Org pergi spa? Sebab nak releks kan? Kat rumah bersepah sebab anak2 ramai.. Yg sue herannya.. Kenapa nak kena tutup lampu baru relaks? Kalau Sue laaa... Buat spa dgn lelaki pastu tutup lampu.. Lari tak cukup tanah oiiii... Takut pencegah maksiat dtg.. Jeng3...

Kat spa unisex Muslim ni.. Suami isteri boleh berdua kat dlm dan tutup lampu.. Mesti yg cakap.. Kalau mcm tu.. Baik buat kat rumah jea kan? Dgn tegas Sue jawab.. Beza.. Beza sgt.. Kat rumah tak ada suasana Spa.. Tak ada bilik yg wangi.. Tak ada mesin yg urut muka.. Tak ada tuala2 spa... Tak ada katil Spa..

Kalau mcm tu.. Baik buat bilik Spa sendiri kat rumah.. Dgn tegas Sue jawab.. Beza.. Beza.. Kalau hari2 suami isteri tengok bilik spa kat rumah.. Akan rasa bosan.. Kalau Jarang2 dtg ke spa unisex yg halal.. Suasana akan rasa lain... Bila isteri urut suami dalam suasa kenikmatan spa nya lain macam... Hehehe.. Kalau isteri sentuh geli2.. Itu lain macam kan? .. Dgn Terapis perempuan elok jea disentuh.. Pelik kan?
Tak payah pikir lelaki yg jd customer.. Cuba pikir perempuan yg jadi Terapis tu.. Dok gosok2 muka lelaki.. Agak2 menggeletar tak.. Dari muka jatuh ke leher.. Nak pulak terapi tu janda.. Bujang.. Atau  isteri tengah gaduh dgn suaminya... Ermmm... ada ke suami bagi isteri keje kat spa unisex?  Kuat sgt ke iman seorang lelaki yg serah diri di atas katil terbaring di tutupi tuala... Sue sendiri buat facial tak bukak baju.. Segan sesama org perempuan luar.. Kalau bukak baju.. Confirm diurut sampai ke leher.. Kalau ditanya sue.. Sue memang tak sanggup nak gosok muka lelaki lain kecuali suami shj..

Planning spa unisex yg sue nak buat ni... Memupuk kemesraan antara suami isteri.. Bila dtg ke spa sue.. Isteri yg akan urut muka suami.. Bukan sue yg urut.. Sue cuma ajar isteri teknik mengurut shj.. Lelaki tak dibenarkan masuk spa kecuali bersama isteri.. Spa unisex halal namanya.. 😁😁😁 Lelaki tak dibenarkan masuk kecuali bersama isteri.. Akan ditulis besar2 kat depan tu.. Mesti tunjuk kad kahwin baru dpt masuk.. Sue tak nak lah tanggung dosa.. Apa yg paling sue bangga adalah bila melihat pasangan yg makin tua makin romantik... Makin ramai anak.. Makin romantik...

Tujuan bukak spa unisex ni.. Utk galakan suami isteri buat facial sama-sama.. Bukannya.. Suami ke spa senyap2 digosok oleh terapis pompuan.. Isteri pulak ke spa senyap2 di gosok oleh terapi lelaki.. Lama2 rosak rumahtangga.. Masing2 diselubungi dosa penuh di muka.. Jatuh ke leher.. Dan boleh merebak lagi ke kawasan2 lain..
Tp Org lelaki pun nak buat facial jugak kan?

Haaaa... Sue ada idea.. Nama spa kasih sayang.. Isteri buat facial utk suami.. Hanya isteri yg gosok suami.. Sue cuma monitor step by step buat facial shj..

Bila di usia yg nabi suruh beringat ni.. Di usia nabi suruh menghitung pahala setiap hari.. Sue pulak menghitung dosa dok tenyeh muka Org lelaki.. Nauzubillah.. Belum kira spa kena bakar sebab isterinya cemburu....

Ingat satu perkara.. Ini antara slogan yg akan terpampang kat depan bilik spa.. Hahahaha

"Sekali suami pandang perempuan lain cantik.. Ramai lagi lelaki lain pandang isteri kamu cantik"
Apa perasaan anak2 bila tengok ayahnya diurut perempuan lain.. Ibunya diurut dengan lelaki lain.. Bangga tak anak2 tengok bila ibunya urut ayahnya.. Mencari keberkatan dalam hidup itu tanggung jawab pasangan .. 

Sue tengok lelaki yg dtg spa ni.. Sayu jea hati bila ingat isteri diorang kat rumah... Cuba korang bayang kan.. Si suami dah buat isterinya mengandung Beranak.. Mengandung beranak.. Berderet2 anak.. Tp suaminya ambik package spa utk diri sendiri.. Bukan untuk isteri.. Pastu complain isteri serabai.. Inilah namanya meletakkan sesuatu tidak kena pd tempatnya... Mungkin suami nya terlupa.. Terlepas pandang.. Badan atau muka yg patut direpair adalah isterinya.. Bukan suaminya.. Tepuk dahi Sue tengok diorang... Aduh mak aiiii..

Kesian isterinya.. Dah rasa cukup sempurna melayan suami.. Pandang suaminya seorang insan yg mulia.. Tp suaminya keluar diurut pempuan lain.. Padahal kat spa tu boleh buat couple dlm satu masa.. Maksudnya suami isteri boleh buat sama-sama.. Kenapa suaminya dtg sorang2.. Mesti ada selingkuh di hati si suami kan? Itulah namanya nafsu.. Suaminya pandang pompuan lain cantik.. Tp tak sedar.. Ramai lagi lelaki pandang isterinya cantik.. Hidup kan seperti roda..

Yg paling ditakuti.. Hilangnya kepercayaan.. Isteri boleh jadi kurang hormat...
Biasa kita pernah dengar isteri anak 6 ada skandal dgn rakan sepejabat.. Yg kita nampak isterinya jahat kan? Kita tak tahu cerita sebenar.. Entah2 suaminya suka ulang alik rumah urut.. si isteri yg stress nak Mati ni.. Apa lagi.. Gosok rakan lelaki sepejabat lah kannn... Aduhhh.. Rosak rumah tangga...

Terapis kat spa muslimah.. Pakaian dan mekap biasa2 jea.. Tp.. Kalau kat spa unisex.. Mak aiiii... Pakaian nya... Seksi ni.. Yea lah.. Nak urut jantan nak kena cantik2 kannn.. Nak tunjuk cantik kat sesama perempuan nanti ada unsur2 dengki.. Tunjuk cantik kat lelaki.. Lelaki terpesona...
Islam suka kan kita bersih.. Cantik.. Tp biarlah kena dgn cara yg betul...

Sue pernah pergi spa unisex kat port dgn client masa bujang dulu.. Bawak client lelaki... Masa tu diberi pilihan.. Nak Terapis lelaki atau perempuan.. Alhamdulillah... Allah jaga sue.. Sue pilih Terapis perempuan.. Yg client lelaki.. Sue wajibkan ambik Terapis lelaki... 

Sue pernah jumpa dgn seorang sales rep lelaki.. "You are so lucky Sebab Tak terjebak dgn benda2 haram ketika buat marketing" 

Sue jawab.. Bukan luck.. Tp Allah jaga saya... 

Menjadi fardhu kifayah utk bukak spa unisex yg halal... Sekali jea perempuan buat facial dgn terapi lelaki.. Menjadi Fitnah selama-lamanya... Begitu lah sebaliknya...



Saturday, 3 August 2019

Tuisyen #the_sufi_sisters


Demi biya... kakak2nya kena tuisyen di hari sabtu.

pada pendapat sue la... budak2 sekolah rendah tak perlu tuisyen sebenarnya... ibu bapa cuma perlu pantau buat homework sendiri kat rumah. setiap hari ibu bapa perlu monitor anak2 buat latihan paling sikit jawab 10 soalan setiap malam.. hari ni matematik jawab 10 soalan... esok bahasa inggeris jawab 10 soalan... begitu lah seterusnya...

buku latihan yg dijual kat kedai buku semua ada jawapan... lepas anak jawab soalan.. kita akan buat semakkan jawapan betul ke tak? kalau salah kita bagi penerangan... andaikata.. ibubapa tak pandai nak bagi penerangan tentang matematik... mintak anak bawak buku latihan matematik ke sekolah.. jumpa cikgu yang mengajar matematik.. mintak cikgu bagi penerangan. Nampak tak penjimatan ni.. duit dan masa tak habis untuk ulang alik hantar anak3 tuisyen.. ini adalah padangan sue sebelum ni...

memandangkan... Biya susah nak serasikan diri dgn persekitaran sekolah... sue terpaksa cari jalan penyelesaian. pikir punya pikir... tergerak dihati sue utk hantar  semua tuisyen setiap pagi sabtu kecuali aisar...
Alhamdulillah.. perancangan ni berjaya..
biya nak belajar..tapi.. biya nak kakak dan dekna dalam 1 kelas... aduhhh..
kakak sepatutnya kelas utk tahap 2... dah terpaksa dok sekelas dgn dekna dan biya... kalau kakaknya dok dikelas tahap dua.. biya akan tunggu kat luar keras membatu hingga lah kakak masuk kelasnya.. aduh mak aiiii...

Jadual baru dihari minggu setiap Sabtu.. 
sue akan keluar hantar diorang tuisyen dan breakfast..
ayahnya jaga aisar sambil buat keje2 rumah... hehehe
iron baju... kemas rumah... sambil basuh baju... sambil buaikan aisar...

lepas hantar diorang tuisyen... jeng jeng jeng...
sue, asben dan aisar.. keluar breakfast bertiga sambil membeli bahan basah utk masak dihari minggu.. 

Alhamdulillah...biya dah makin banyak bercakap..cuma sebutannya tak jelas lagi...



Tahun depan.. Kiraan ikut tahun biya 4thn.. Kalau kiraan ikut bulan 3thn 2bulan..
Terlalu kecil utk sekolah... 
Andaikata.. Biya tak nak sekolah lagi tahun depan.. Tak de lah sue risau sgt.. Sebab biya dah tuisyen bersama kakak2nya.. Sekurang kurangnya biya ada pengetahuan tentang basic persekolahan.. 


Tata.. Titi.. Tutu... 


Wednesday, 24 July 2019

Eczema


Anak2 sue tak boleh lari dari masalah eczema.. sebab sue dan Asben memang jenis kulit kering... anak2 pun eczema laaaa...

betapa teruknya eczema aisar masa seminggu lepas lahir.. ruang tamu rumah yg berwap jadikan kulit kepala dan dahi aisar jadi ada biji air.. bila pecah akan jadi kupingan kuning dan berbau busuk.. 

Makin hari makin teruk keadaan kulit Aisar... 
asben pun pasang aircond kat ruang tamu... bila ada aircond... lain pulak ceritanya... biji2 air dah tak ada... tapi kulit jadi kering.. merekah.. dan gatal.. 

aisar jadi tak lena tido... asyik nak garu jea.. tido setengah jam manangis sebab kesan yg digarunya berdarah dan pedih..

Aunty Chiness jiran sebelah office datang dukung aisar... pastu tengok eczema penuh kat badan aisar.
aunty terus video call anaknya kat JB untuk tunjuk lotion kedai ubat cina.. Lotion ni hanya ada di kedai ubat cina shj.

masa pergi kuala pilah.. tak sempat nak berhenti beli kat kedai ubat cina... 
Pusing sana.. Pusing sini..  Tengok jam pukul 6pm.. Kedai ubat cina dah tutup.. 

Nak dikatakan rezeki Aisar... 
esokkan tu... aunty kedai sebelah dtg hantar lotion... sue nak bayar... aunty tak nak ambik duit dan tak bagitahu berapa rm sebotol... 

".. Bila Allah sudah takdirkan rezeki seseorang hamba tu.. Rezekinya akan dtg dgn pelbagai cara.." 

sue hanya mampu balas dgn sebekas biskut famous Amos dan asben bagi sebekas Durian D2 sebagai tanda berterima kasih... 

dalam bekas putih tu...pelembab kulit dari klinik pakar kanak2 kat kajang...
tak tahu jenama ape... tapi sangat berkesan utk kulit bayi yg kering dan sensitif...


ini betis aisar yg eczema..
sapu jea lotion Celamine siang hari.. lepas mandi petang, sue sental sikit dgn towel utk hilangkan kuping... pastu malam pakai pelembap Baby  tebal2...

jangan sekali2 korang try letak apa2 krim yang dijual di internet atau mana2 kedai/kios sesuka hati utk bayi tanpa rujukan pakar.

jgn mudah terpengaruh dgn iklan dan promoter. ibu2 ni.. kalau bab anak tak sayang duit... main beli jea.. try krim tu.. try krim ni... silap hari bulan boleh mati sel kulit. apa2 pun rujuk lah pakar kanak2 dulu...

sue pernah try "lotion buds".. benda mahal.. 1 tube kecil harganya rm50 lebih... lotion tu elok utk kakak2nya sebelum ni... sue sapu kat aisar malam tu... kawasan eczema jadi merah dan aisar mengelupur keraskan badan tak boleh tido... mungkin pedih tapi tak boleh cakap... 
sue bukak baju aisar... masukkan aisar dlm besen yg  ada air suam... aisar pandang sue dan senyum...

pengajarannya... tak semestinya yg mahal itu sesuai utk semua lapisan kulit...

masa lahir aisar mandi dgn sabun Buds... sebotol kecil rm50... kulit jadi eczema...
pastu... doc mintak tukar ke cetaphil yg tak ada buih.. lepas guna cetaphil... kulit kering semakin teruk... baru sue ingat... kalau guna cetaphil kat muka sue... muka jd kering dan pedih.

sakarang aisar tak guna apa2 sabun... Alhamdulillah... kulit aisar semakin sembuh...






Amalkan cara hidup berjiran dgn bertegur sape... Info dikongsi bersama.. 
hati akan jadi tenang...

Jgn time susah baru nak cari jiran... Nanti jiran lariiiikkkk... 

Monday, 22 July 2019

Beyblade

Biya main bayblade dgn abang Aqil.. Kakak2nya pun teringin nak main jugak.. Walaupun itu mainan utk budak lelaki.. Pada sue tak jadi masalah utk budak perempuan bermain jugak.. Sebab permainan ini tidak lasak..


Nape laaa.. Kilang mainan bayblade tak buat bentuk princess menari.. Hahaha.. 

Confirm laku gila kan? .. 
Ibu bapa mana boleh tahan tengok anak perempuan menangis manja nak mainan.. 

Gara2 teruja dengar biya sebut perkataan baru.. "tarik... Lepas kannn..." 

Mama hadiahkan #the_sufi_familly bayblade.. 

Selama 8 tahun lebih sue ada anak.. Tak pernah sue masuk Toyrus.. 
Sebab Asben pernah cakap... "jgn sekali2 ajar anak masuk Toysrus . Situ harga potong leher.." 

Sue ingat harga potong leher tu double dr pasar malam jea.. Rupa2nya.. Harga tak masuk akal Sue langsung.. 

Surprise Egg.. Harga rm20 - ke Rm50.. Makkk aiii.. Gila mahal.. 

Sue tak nafikan.. Kualitinya berbeza dgn kualiti pasar malam.. Tapi permainan kat situ tak sesuai utk #the_sufi_familly.. Sebab diorang ni tak pandai menyimpan.. Beli yg rm100 dia jaga mcm harga barang rm10.. Beli yg rm5 pun dia jaga mcm barang tu nilai rm10.. 

Jadi.. Korang rasa? 

Patut beli utk harga berapa? 

Tapi.. Kali ni.. Sue nak belanja anak2 bayblade.. Ayahnya bawak masuk Toys Rus.. Habis kena ketuk weii.. 

Bayblade sorang satu dan stadium Rm300.. Terhangguk2 sue kat situ kejap.. Ngeng3... 

Berbelanja sedikit utk anak2 tak ada masalah lah kan.. Drp anak2 sibuk dok berebut mainan org lain.. 



Dah siap beli bayblade.. 
Jalan2 kat kios depan tu.. Ada jual mainan mcm puzzle ni.. Siap ada bateri boleh gerak semua.. 

Biya turun dari stroller.. Senyum tengok alat ni.. Bila ajak balik tak nak.. 
Nak dukung dia lari.. Bila dibawa ke mainan ni.. Biya senyum.. Ayahnya pun beli lah satu set benda ni.. 

Dah beli bayblade tak pandai nak main.. dah pandai main tak pandai nak kira menang kalah lah pulak... sape menang sape kalah? nak kira markah macamana pulak ni?

macamana nak menang kalah kalau stadium pun pasang salah..aduh mak aiii... hahaha

wasap lah Aqil.. tanya tentang pengiraan main bayblade..
katanya.. sape yg terkeluar dia kalah.. yg menang dpt  markah.
sape pecah dia kalah... yg menang dpt 1 markah..
sape yg stop pusing cepat dia kalah... yg menang dpt 1 markah.
pastu... aqil bagi gambar cara pasang stadium dgn betul... hik3

Banyak kelebihan main bayblade dgn anak2 :
ketika bermain kita mendidik anak2 spy berlapang dada sekiranya kalah... 
"kalah atau menang.. itu adat bertanding.."
memang fitrah semulajadi anak2.. asyik nak menang jea... kalau kalah menangis..
masa ni lah.. kita nak didik diorang spy terima kenyataan kalau kalah..

Syarat sebelum mulakan permainan:
jangan bergaduh 
jangan keluarkan kata2 negatif 
jgn terlalu sensitif...

"sape2 yg tak mematuhi syarat... dia tak dibenarkan bertanding.. "

#ingatmama #ingatsinga

Sibuk macamana pun dgn keje.. Hiburkan hati anak2 tidak dilupai... 
bermesra dgn anak2 dpt pahala.
Tata.. Titi.. Tutu..