Friday, 23 November 2018

Pagar tertutup rapat bukan sombong tapi inginkan "privacy"..


Pagar tertutup rapat ada berjendela.. Hehehe.. Biasalah.. Bila dtg idea yg ngok ngek sue ni.. Sue akan buat tanpa peduli kan org lain.. Tak pedulikan apa yg org cakap.. Janji sue tak usik duit org..


Pagar belah dlm tu ada jendela.. Kalau panas kitorang tutup lah.. Utk elakkan haba.. Bukan setakat ada jendela.. Boleh dibuka habis hingga kereta boleh masuk parking kat dalam.. 

Kalau matahari belah kanan.. Tutup lah Jendela belah kanan.. Kalau matahari belah kiri.. Bukak jendela belah kanan tutup belah kiri..

Memandangkan.. Rumah taman ni melekat dgn rumah jiran.. Jadi pintu jendela tu kena bukak belah dalam.. Tak boleh bukak pintu keluar.. Nanti mengganggu kawasan rumah jiran... 

Anak2 dpt bermain di ruang parking tak kacau ruang tamu tempat istirehat kami.. Mainan semua sepah kat ruang luar jea.. 


Cuba bayang.. Sedar tak sedar.. Dah hampir 3thn rumah kitorang cuma bersliding tanpa grill.. Kalau org lompat masuk dlm pagar.. Cungkil sliding.. Tak ada sape pun tahu.. Sebab nak cungkil sliding ni terlalu mudah. Jauh lebih senyap dr cungkil grill..

Sue ingat sliding ni cukup selamat.. Kalau org nak pecah masuk rumah.. Org kena pecahkan sliding.. Bunyi bising boleh kejutkan semua org.. Sekali sue dan asben tertinggal kunci.. Panggil tukang renovation.. Tlg buat apa yg patut sebab kunci rumah tertinggal kat dalam.. Hek elehhhh... Tak sampai 5minit tukang renovation buat.. Cungkil kat bawah.. Senyap tanpa curiga kalau org pandang dari luar.. Terus dpt bukak tanpa tinggalkan kesan pecah masuk. Aduh makkk aiii..

Risau dgn keselamatan sekeluarga.. Sue plan nak tambah sliding cermin kat pagar.. Tukang cermin tak nak buat.. Katanya.. Sayang nak usik.. Takut hilang pemandangan cantik design rumah Sue.. Ukuran cermin yg besar juga.. Takut mudah pecah bila angin kencang.. Bahaya... Kalau pasang bidai lagi bahaya.. Perompak lompat masuk dalam.. Pecahkan pintu.. Org dari luar tak nampak perompak sebab selindung dari bidai..

Tenung sana.. Tenung sini.. Panggil tukang besi pulak.. Sue cakap.. Nak cover penuh tp nak ada jendela.. Hahhaa.. Baru nampak kampung.. Termenung kejap tukang besi.. Pagar 2 lapis tak pernah dibuat org.. Hehehe..

Ruang parking terbuka cepat kotor memandangkan sue tak ada masa nak menyapu setiap hari.. Sempat berhabuk dulu.. Dah rimas sgt.. Barulah sue dan asben menyapu ataupun cuci lantai.. Kadang2 seminggu sekali.  Ataupun 2minggu sekali.. Sekali cuci.. Sekali #the_sufi_sisters melompat seronok terguling2 atas lantai bersih.. Bila lantai berhabuk . Diorang akan main kat dlm.. time ayahnya rimas penat keje.. bising sana sini... apa lagi.. kena sergah lah diorang... Pikir punya pikir.. Buat pagar tertutup selapis lagi laaa... Ada masa boleh bukak luas.. Ada masa boleh tutup rapat.. Secara automatik nya.. Ruang parking akan bersih spt ruang tamu dan tak berhabuk..

Ada yg tegur sue.. Lebih baik parking kat dlm pagar drp parking kat luar.. Bla.. Bla.. Bla.. Pada sue.. Lebih baik parking kat luar pagar drp biar anak2 bermain basikal atas jalan raya.. Kenapa? Bahaya kat nyawa anak adalah hal yg utama.. Mengganggu lalu lintas kereta motor.. Cuba bayang.. Kereta dah bawak slow.. Tiba2 meluncur basikal keluar dr pagar dgn laju.. Tak ke terkejut beruk drive kereta tu.. Sue dah byk kali terkena.. Budak2 bukan reti tengok kiri kanan.. Bukan reti brek kat simpang.. Main redah jea.. Utk elakkan mengganggu pengguna jalan raya yg lain.  Lebih baik sue kongkong anak2 bermain dlm pagar sendiri shj.. kalau nak bermain kat taman tempat terbuka... sue akan bawak bermain di taman. Setakat kereta parking di bahu jalan tu.. Itu adalah adat org hidup berumah di taman.. Tak ada masalahnya.. Yg jd masalah bila parking kat bahu jalan depan rumah org lain.. itu sudah mnyakitkan hati jiran.

bab kucing pulak... dengan adanya pagar tertutup ni... Dapat elakkan kucing kencing bersepah di ruang parking terbuka spt sebelum ni. bukak2 selipar jea.. terpijak air kencing kucing... aduh  mak aiiii... tertinggal stroller adik raina kat luar.. penuh bulu dan air kencing kucing. aduhhhh.. rimasnya.

Pagar tertutup tak nampak jiran tetangga.. alahai.. zaman teknologi ni... zaman uruskan keluarga masing2... kalau pagar terbuka pun.. bukan nya jiran dtg melepak sambil mkn colek asam mcm zaman dulu2.. skrg zaman facebook.. wasap.. bukan zaman terjerit terlolong nak panggil jiran utk bertanya khabar mcm org dulu. zaman skrg... usahkan sebelah rumah.. sebelah meja opis pun wasap tanya nak keluar lunch kul berapa kannnn... sepanjang rumah sue pagar terbuka... tak ada pun jiran dtg nak melepak.. sebab masing2 penat dgn urusan masing2.. nak tahu isu semasa.. wasap atau kat fb jea.. alang2.. dah gitu.. tutup terus.. senang anak2 nak bermain.. lantai pun bersih... boleh guling2 sampai ke pagar...

kelebihan pagar tertutup? ruang parking jadi tak panas... Alhamdulillah... seronok anak2 bermain.. lantai tak berhabuk... dah tak ada sinaran matahari... kalau duluuu... sekali anak keluar ke ruang parking... sekali jerit kat anak spy basuh kaki sblm masuk ke ruang tamu.

Ingat tauuu... tertutup bukan bermakna sombong... tapi tak nak tengok orang meracun tanaman kita.. Tak nak kenal pun org yg sembur racun tu.. opocot mak engkooo... hehehe.. gurau jea... muahhhh!!! tata.. titi.. tutu...

Sunday, 18 November 2018

Acar Pisang Gallo

Haaaa... Masakan Acar Pisang Gallo ni hanya ada di Kelantan.. Pisang ni banyak biji dan sangat kelat.. Kalau kena cara memasak.. Hilang lah kelatnya sedap dimakan..




BAHAN-BAHAN:
5-6 biji pisang gala/benggala/gallor muda
2 sudu makan cuka
1 1/2 sudu makan cili giling
3 ulas bawang merah | dikisar
2 ulas bawang putih | dikisar
Sedikit halia | dikisar
Sedikit garam
Gula dan gula melaka/manisan secukupnya
1 biji bawang besar | dihiris
2 biji cili merah | dibelah
Santan pekat dan santan cair secukupnya

CARA MEMASAK:

1.   Kelar pisang halus-halus jangan sampai putus. Rendam dengan air garam satu malam.

2.   Rebus/ celur pisang tadi seketika (jangan sampai betul-betul masak pula). Toskan airnya dan perah buah sebiji demi sebiji bagi mengeringkan air. ( jangan sampai pisang hancur).

3.   Tumis bawang merah, bawang putih, halia, cili giling bersama cuka. Masak hingga serasi dan naik minyak.

4.   Kemudian masukkan gula serta gula melaka/manisan secukupnya. Ia penting bagi mendapatkan warna acar yang cantik dan kemerah-merahan.

5.   Masukkan santan pekat. bila santan dah mendidih masukkan pisang yang telah diperah tadi. 

6.   Biarkan kuah dan pisang masak pekat. Perasakan dengan garam secukupnya.

7.   Kemudian bolehlah dimasukkan hirisan bawang besar dan cili merah. Setelah kuah kelihatan agak pekat, padamkan api.

Lalalala... 
Sedia untuk dinikmati.. Nyummy... Masakan kampung memang terbaikkkk... 

Tata.. Titi.. Tutu.. 

Monday, 12 November 2018

Makanan dan kuih muih di Phuket, Thailand


Bab makanan halal di Phuket.. Sgt banyak.. Kat situ diorang tulis jelas restoran nya halal ataupun tak halal.. 

Nak raikan besday Asben.. Tak perlukan kek.. Cukup lah sekadar mkn lebih mahal sedikit dari biasa.. Tp tak boleh membazir...  

Teh ais Thai ni.. Fuhhhh.. Memang terbaik . Sedap! 


Keng som.. Lain kedai lain rasanya... 
Yg penting.. Ada rasa pedas, masam dan belacan.. 

Sayur Leung di goreng dgn udang.. 
Sayur ni tak ada kat Malaysia... 

Ikan steam masak limau.. Memang terbaik.. 

Ini mantis.. Beli yg dalam akuarium.. 
Memang fresh giler.. Cuma mantis besar ni.. Isinya keras.. Kalu makan ayam.. Keras mcm ayam pencen laa... Hehehe

Mantis..  Ini pun kenyang sampai ke malam.. Kalau tak di halang.. Mau Asben nak beli ketam yg penyepit gemuk tu... Huhuhuhu.... Sue tak bagi.. Sebab kuota perut kitorang ni kecik.. Mkn udang sekor sorang pun dah kenyang.. 

Baru angkat dari akuarium.. 

Mantis yg hidup ni.. Sue tak reti sgt nak mkn.. Sebab rupanya mcm lipan.. Selalunya Asben beli yg kecik.. Sue takkan masak.. Tak akan tolong cuci.. Sebab geli giler.  Kat restoran phuket ni.. Sue belajar mkn jugak.. Sebabnya.. Mahal.. Drp Asben belasah sorang2.. Aihhh... Baik sue belasah sekali kannn.. Kah3.. Masa emas ni.. Jgn di lepas kan tauuu.. 

Service terbaik..  Mr Gino yg perkenal kan restoran ni.. Siap bukak tutup pintu kereta..  Kami org biasa2 saje.. Rasa kekok sgt bila dilayan spt super VIP..

Malam last.. Kitorang round tengah2 bandar.. Main redah jea.. Rupa2nya kitorang salah lorong.. Ini lorong gelap gelita.. Kawasan disko dan pelacuran.. Memang tak bagus utk anak2.. Iklan sexy show.. Gambar wanita tonggek bontot sana sini.. Aduhhh... Sekali kakak tengok.. "nape gambar dia mcm tu?" 

Aduhhh... Cepat2 kitorang keluar dari kawasan tu.. 

Sebelum ni.. Sue cuma dengar cerita jea.. Pelacuran terbuka ada di Thailand..  Sue tak boleh imagine.. Tp bila sue nampak sendiri.. Minah2 urut tarik tangan mat salleh utk urut.. Hadudududu.. 

Nasihat sue.. Kalau suami nak ke Thailand.. Lebih baik korang ikut sekali.. Bahaya.. Bahaya.. Bahaya.. 

Cari kedai makan kat dalam bandar.. Agak mengecewakan.. Semuanya penuh dgn arak dan perempuan urut shj.. Kalau ada yg halal cuma satu dua kedai jea.. Rasanya pun agak teruk dan service lambat.. Sebab customer islam ramai sgt.. 

Hari ketika kitorang tukar arah jalan.. Cari makan keluar dr bandar.. Cari di tepi2 jalan.. 


Haaaaa.. Ini baru betul selera kitorang.. 
Makanan siap bungkus.. Lambak dlm plastik... 

Dim sum kukus.. Ya Allah sedap nya.. Sos secukup rasa.. Mkn panas2.. 

Bungkusan di lambak dalam bakul.. Tp semua bersih.. 

Peniaga2 tepi jalan kat sini.. Sgt bersih.. 

Beli air tepi jalan pun sedap.. 





Tepung bungkus.. 

Pulut dimakan dgn kastard mangga.. Tak mungkin ada kat Malaysia.. 


Pulut mangga dan pulut ayam.. Memang terbaik rasanya

Pulutnya masak elok.  Tak lembik sgt.. Tak keras sgt.. 

Malam last.. Mr gino rekemen ke Night Market.. 

Kitorang ke sana tak shopping apa pun.. 
Sebab kitorang bukan kaki shopping.  
Lebih kpd tengok suasana kat sana.. 

Kebanyakan peniaga Kat sini jual air fresh.. Buah memang fresh.. 



Kuih muihnya byk guna bahan dan bekas semula jadi.. Spt daun pisang.. 


Colek . Memang terbaik sedap nya.. 
Nak jimat duit masuk sini.. Senang jea.. Sambil jalan sambil mkn colek.. Atau kuih-muih.. Bila perut kenyang.. Nafsu nak membeli tu terbantut.. Tp kena beli jugak sikit.. Kot balik hotel lapar berkiok pulak.. 

Kitorang tak membeli makanan sgt kawasan ni.. Sebab selang dua tiga gerai ada jual daging khinzir.. Jadi kami takut terjebak dgn kedai yg tak halal..  

Kalau korang nak membeli area sini.. Boleh tanya kat peniaga yg pakai tudung.. Gerai mana satu yg halal.. InsyaAllah . Hilang rasa was2... 


Peniaga tepi jalan.. Kebersihannya.. Memang A++.. 

Bihun goreng ya kasar sikit.. Nampak mcm tak selera.... Ada rencah asing ya.. Ada taucu.. Gula.. Kacang tanah.. Cili kisar.. Gaul jea semua.. Fuhhhh.. Memang sedap.. Mkn pulak dgn sayur mentah yg fresh.. 

Ini laksa Thailand.. Ya Allah.. Sedapnya.. 
Rasanya yg secukup rasa.. Kuah ikan hancur yg di masak lemak.. Makan pulak dgn sayur segar... 

Asben book hotel termasuk dgn breakfast.. Tp bila di tanya tentang halal.. Pekerjanya bgth.. Hanya roti + telur + planta jea yg halal.. Aduh.. Takkan 3hari nak breakfast itu jea.. Kami keluar cari makan tepi jalan di tepi jalan dekat hotel... Wowww.. Rasanya jauh lebih sempurna dari makanan hotel weiii.. 

Kalau korang ke sana.. Tak yah ambik breakfast pun tak apa.. Setakat makan roti.. Baik beli roti kat 7eleven jea lah.. 

Ini pulak mcm kuih abok2 yg emak mertua sue buat sebelum ni.. 

Trip kali ni rasa sempurna sgt.. Sebab dpt merasa local food... Percutian dah habis.. Tapi tak puas nak makan local food lagi.. ..

Hari Ketiga di Phuket - Rang Yai Island

Alhamdulillah.. Rezeki #the_sufi_sisters dapat ke Super VIP Island.. Atas bantuan personal tourist yg profesional iaitu Mr Gino.. Kami dpt ke pulau yg Sgt privacy.. Yesss.. Betul2 relaks.. Lupakan hal keje.. Lupakan masalah yg bertubi tubi yg tidak pernah berkesudahan.. Sgt tenang kat sana.. Confirm akan teringat2 dgn tempat ni bila balik Malaysia.. #the_sufi_sisters bebas bermain tanpa limit masa.. Mr Gino cakap.. Main sampai puas baru balik...

Cuma sue tak dpt nak tido di tepi pantai walaupun sgt mengantuk.. Sebab kena awasi #the_sufi_sisters.. Takut diorang main jauh2.. Dekna pun satu hal jugak.. Suka mencuba.. Cuba main pantai tanpa life jacket.. Sue dan Asben tak boleh terlelap walau sesaat.. Rasa mengantuk jea.. Terjun laut.. Hahahahaha

Thailand adalah negara yg paling Sue takut nak melancong.. Sebab trauma dengan adegan cerita dari negara Thailand byk sendiket.. Penculikan kanak2.. Culik dan lacur perempuan.. Sgt takut.. Bila pergi dgn family ni.. Asben berani jea.. Sue ikut jea lah.. Rupa2nya.. Sue bertemu dgn org yg baij di negara yg paling Sue takuti.. Personal tourist.. Private island.. Private boat.. Ini kali kedua kami dtg ke Thailand.. Sebelum ni sambut besday adik raina kat krabi..

Kat krabi kitorang ambik pakej utk round pulau.. 1 hari round 4 pulau.. Bergerak dlm kumpulan.. Berhenti setiap pulau cuma setengah jam atau 45 minit shj.. #the_sufi_sisters tak puas nak bermain air.. Masa habis atas boat... Kali ni Kat phuket.. Kami lebih kepada pakej private.. Sebabnya sue tengah pregnant dan anak2 ramai..

Tandas di setiap pulau sgt bersih dan selesa... Patut lah pulau2 di Thailand menjadi tumpuan dunia.. Alangkah indahnya.. Jika Port Dickson.. Langkawi.. Dan mana2 pulau kat Malaysia ni.. Sediakan tandas yg bersih... Setiap persinggahan.. Org pasti akan cari tandas.. Tandas ni keperluan yg wajib. Kalau tandas bersih.. Tak berbau.. Confirm dpt menarik pelancong asing.

Kitorang lunch kat pulau..  Semperna raikan besday Asben.. 



Ini kawasan jeti nelayan.. Tak ada tourists yg dtg sini.. Kecuali yg nak ke pulau Rang Yai yg super VIP dan privacy shj.. Memang sepi la.. Kitorang sampai sana.. Tunggu Mr gino.. Penduduk sana heran... Kenapa org luar terlepas masuk kawasan jeti ni.. Lepas Mr Alee explain... Baru lah lepas masuk.. 



Naik boat nelayan.. Long tail boat.. 
Kakak dan dekna terpinga pinga sebab boat buruk.. Hahahahaha . 
Boat nelayan ni pengalaman yg sgt bagus utk #the_sufi_sisters .. Belajar merasa naik boat lama.. Pendedahan utk diorang supaya jgn nak berada dalam keadaan selesa jea.. 










Air laut di Pulau Rang Yai ni tak sejernih di Pulau Coral.. Pastu tak ada ikan yg cantik.. Kalau ada pun ikan halus jea.. Anak ikan yg mcm massage kaki tu.. Cuma yg best kat sini nya "privacy"..