Monday, 25 August 2014

Kerabu Sarang

Kerabu Sarang ni sejenis rumpai laut yg ada hanya musim ramadhan di pantai timur shj...
rumpai ni yg paling famous di kelantan... ia juga dikenali sebagai kolegen... awek muda oghe klate.. hehehe..

Kerabu Sarang @ loghat Kelantan Kerabu Saghe
**********************
 
ini cara penyediaannya..
rupa kerabu sarang kering yg blm dibasuh..
ada bau hanyir ikan sikit... rumpai ni asal dr laut.
 
 cuci bersih2... sue guna pencuci yg berbuih utk sayur..
ataupun boleh guna limau nipis atau tepung gandum utk hilangkan bau hanyir..
 
  ini rupa yg dah rendam satu mlm...
 
Rumpai dah siap... skrg kena buat kerabu dan tumis pulak...
 
Bahan-bahan tumis 14 biji bawang merah-ditumbuk
1 batang serai -diketuk
1/2 biji kelapa -santan pekat
3 sudu cili giling
1/2 inci halia - ditumbuk
1 keping asam keping
Gula dan garam

Cara-cara
Masak santan sehingga mendidih
Masukkan bahan2 yg ditumbuk bersama cili giling
Masukkan serai dan asam keping
Masukkan gula garam secukup rasa
Masak sehingga terbit minyak

Bahan-bahan sambal kelapa 2
1/2 biji kelapa - digoreng kemudian tumbuk halus
3 ekor ikan kembung - isi ditumbuk
4 biji bawang kecil -ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
Garam dan gula secukup rasa
Cara- cara
Gaulkan kesemua bahan -bahan diatas
Goreng tanpa minyak diatas kuali sehingga menjadi sedikit garing
( untuk tahan lama dan tidak mudah basi)
 
Kerabu Sarang
 Bahan-bahan 3 (akhir)
Kerabu sarang
Tumis
Sambal kelapa
1 biji limau nipis - diperah
4 sudu budu
8 biji cili padi - dipotong

Cara-cara
Gaulkan kesemua bahan-bahan diatas sehingga sebati
Lepas tu rasa ler ada rasa masam, manis sikit dan pedas
bila rasanya dah complete ikut citarasa korang... skrg boleh lah makan...
 
Opppttttsss... hidangan sue special sikit...
 hidangan breaksfat org kelantan memang suka mkn berat pagi2...
pagi ni sue makan nasi gulai timun + sambal udang + kerabu sarang..
 
Rumpai laut ni emak sue yg bagi... sue dah cuci dan bawak dtg opis..
pastu kelapa goreng dan tumis sue beli yg dah siap kat gerai yg jual nasi kerabu...
haaaaa... kang senang tu...
setakat sorang makan... baik beli rencah yg dah siap baru rm1..
kalau nak buat sendiri kelapa sebijik... bawang... dapur gas.. sabun basuh pinggang... air.. perang ngan anak... bla3.. nak makan nya sepinggan kecik jea... haishh... modal jea dah lebih rm10
 
jom makan..
 
sue memang tak suka suppliment2.. sue amalkan makanan yg ori tanpa diproses oleh perkilangan..
itu yg sue amalkan dan ikhtiar utk kesihatan badan...

kadang2 dtg musim tekak ni terigin sgt nk makan kerabu sarang... kita kena positif thinking... itu bermakna badan kita sgt perlukan khasiat yg ada pd kolegen ini... setiap apa yg Allah bg keinginan pd tekak kita.. jgn mengeluh.. jgn rasa beban nk mencari... positif thinking.. khasiat makanan yg kita teringin itu adalah ada khasiat yg tersirat utk keperluan badan kita spy menjadi lebih sihat...

kadang-kadang kita teringin sgt nak makan buah dragon fruit... hmmm.. buahan2 skrg bukan murah tau... suppliment2 lg murah dr harga buah fresh... kita kena positif thinking.. maknanya masa tu badan kita sgt perlukan khasiat dr buah Dragon Fruit... sama seperti tekak kita rasa haus.. maknanya badan kita perlukan air...  tp kita perlu ingat satu perkara... antara khasiat utk badan dan NAFSU makan adalah 2 perkara yg berbeza.. :)

tata.. titi... tutu..
selamat menjamu selera...:)

No comments:

Post a Comment