Monday, 22 December 2014

Johor Premium Outlet

Alhamdulillah... jalan-jalan luaskan padangan..



 cer dengar betul2 part ni 0.25... hihihi... ciri2 isteri seolehah..

Jom shopping di JPO..
ni asyik2 parkson... asyik2 sogo... asyik2 alamanda... cuba bukan pandangan sikit dgn langkah yg lebih jauh sikit...

balik keje kul 6.00pm.. asben call ckp nak gi JPO...
dlm hati.. Alhamdulillah, nasib baik ada cash kat tangan RM100 dan dlm current akaun ada RM100..
yeah! boleh shopping...

 
pukul 10.30am dah sampai JPO..  
 
 round2 dulu... tengok keadaan sekeliling JPO...
sue imagine rupanya mcm bangunan tinggi... shopping complek mcm KLCC.. atau pavillion..
rupanya meleset jauh dari sangkaan... dia mcm kedai2...

sue tengok brand pelik2... sue kenal brand POLO jea.. hahaha
tengok dr luar sale 70%... terus terkam masuk kedai... tanya harga lepas sale 70% RM499... ada yg beribu ribu gaban.. memang terkejut beruk lah sue... bawak cash RM100 nak shopping lah konon...
asben tergelak.. tp dia kontrol la kannn.. tergelak kat bini dia... nak shopping RM100 kat JPO.. hahaha

sue sendiri pun nak tergelak jugak bila bukak purse sendiri dan bandingkan dgn harga2 kat JPO... kah3

asben belanja sue handbag kulit... yg asben hulur ni RM499 selepas 50% sale.. sue tolak sbb mahal sgt.. mcm membazir jea... sue nak yg harga RM100-150 jea...  wlpn guna duit asben... tp sue tak nak lah asben rasa beban bila bawak sue gi shopping...

tu sebab asben sue tak takut bawak bininya masuk kedai2 branded.. dia tahu bininya bukan gila branded... bukan gila koleksi handbag... beli utk keperluan bkn utk koleksi...

keluar masuk dua tiga buah kedai... jumpa lah handbag yg warnanya belum pernah sue pakai lagi sebelum ni... warna hijauuuuu.... hureyyyy!! cuba beralih color... asyik pink jea...
dgn confidentnya... sue akan bawak handbag ni sepanjang thn 2015... kikiki
 

 
harga asalnya rm539... selepas less... rm161.70... haaaaa... harga ni ok... tak membazir..
kalu org tanya harga handbag berapa... kita jwb harga asal... bukan harga selepas sale... hehehe




 

 pastu beli baju anak2..3 helai sorang..

asben sue offer nak belikan sander utk sue... su tolak... yea lah, offernya kasut rm200 lebih,
sedangkan sue ni pakai kasut yg rm50 jea... rasa mcm membazir sgt beli yg mahal2...
alih2.. nak seret kat kaki jea pun...
sander yg sue pakai baru beli lg... rm50, harga asal rm89..
 
JPO ni sesuai utk org gila shopping... atau suka window shopping...
org yg boros pun sgt sesuai dtg sini... harga memang kebabow utk org kaya2 jea...
kalau diperhatikan... kereta yg keluar masuk dari JPO... bmw.. mecerdes... volvo.. velfire.. estima...
perghhhh... memang tmpt org kaya shopping...

daina dah penat berjalan... mintak naik kete sewa yg beroda... berlari lah sue nak sewa kete kat tmpt INFORMATION... berbekalkan RM100 dlm purse, dgn ber-spek mata hitamnya...

"Ms, berapa harga sewa utk kereta kanak2?"
"RM130 utk singgle... rm230 utk 2 kanak2"

lurp... mak aiiiii.... mahalnyaaaa..

 baik sue beli kete kanak2 kat KL terus... siap ada elektrik lg... baru rm150-rm200... perghhh... nasib baik sue pakai spek hitam... dapat kontrol bijik mata sue terbeliak terkejut beruk... kete sewa sampai rm130... memang JPO ni layak utk org kaya2 jea...

daina dah mengamuk nak ais krim pulak... ayahnya pun beli lah ais krim..



 

rm10 sebekas ni... huhuhu..  harga mcm tuti fruiti...
nasib baik asben yg gi beli... kalu sue yg gi beli?????

tempat shopping yg terbuka... memang elok sgt pakai spek mata hitam tau..
tambah2 lagi sue ni selalu terkejut beruk dgn harga2 brg kat situ kan...
hmmmm... memang sesuai lah pakai spek mata hitam...
 
warna handbag keje SUEperb MaMa utk thn 2015.. pakai lah sampai lunyai selama setahun..
org bisness sendiri ni shopping setahun sekali jea... bila semua payment dah masuk, baru berani nak usik duit company tu... yea lah duit masuk jea.. kena rolloing balik... nak usik rm100 pun takuttt...
Carlo Rino... yg buat sue teruja.. siap ada batu tu... muahahaha... jakung sungguh sue nih... kah3..
warna dan patern pilihan asben sue...
 



 

 
baru 2 jam round2 dlm tu.. dah 2 kali terkejut beruk... sebelum masuk kali ketiga... baik cabut duluuuu... lagi pun, shopping bawak anak2 ni.. menguji kesabaran sikit... alih2 sambung shopping kat alamanda jer laa.....

kasut yg sue pakai tu.. yg pink tu... yg kat gambar atas tu... tertinggal kat JPO... yg sebelah kiri tak masuk kete... atau pun hanna campak sebelum sue tutup pintu kete... nasib baik sue bawak selipar scholl, wak backup kalu sakit kaki jalan lama nanti... baru beli sebulan... tertinggal sebelah... huhuhu.. frush gilerrrrr... nyesal tolak offer asben nak belanja selipar td...
 
"abg, offer abg yg nak belanja ayg selipar td, ada lg tak?"
"tak de.." jwbnya dgn selamba...
 
uuwwwaaaaaaa... nyesal tolakkkkkkk rejeki td...
td tolak rejeki sbb tak nak bazirkan duit laki... sbb selipar sue elok lg... tp skrg dah hilang sebelah... :(

Destinasi seterusnya ke Taman Tema Hello Kitty..

sebelum nak masuk tu, kitorang lunch dulu... kat Kenny Roges.. 
"ape yg best yea ayah..?"
kakak buat lagak mcm dia yg nak membayar yea... hahaha
 
sue tengok harga yg nak masuk taman tema hello kitty...
 
"abg, nak masuk hello kitty tu RM55 satu kepala ke?"
"ahha... memang mahal nak masuk situ..."
"tak yah lah bang, membazir jea... budak pun dah penat... kang main sekejap dah nak keluar... tak berbaloi habis rm220 satu famili main satu jam jea.."
 
so, pujuk lah kakak daina dgn masuk kedai hello kitty...
 
beli mainan ni rm69...  yg ni lg elok dr habis rm220 masuk taman tema hello kitty tu...


 ni kawasan luar taman tema hello kitty..




 

 dalam kedai badman

 bergambar jea kat luar... pastu terus balik rumah...

esokkan tu... asben ajak gi alamanda lagi...
katanya nak beli seluar kejenya... rupa2nya nak beli sender utk sue... hihihi.. Alhamdulillah..
hilang yg rm50 tu... dpt ganti yg rm100... syukur2...
 tapi.. kalu sender yg pink tu tak hilang... sue ada 2 pasang kasut yg sama ngan handbag... huhuhuhu
 

 yg hijau asben beli utk sue... yg merah sue beli utk emak sue... hehehe
org pompuan keje utk diri sendiri... org lelaki keje utk family... kikikiki..


standby duit byk2 yea kalu nak ke JPO... jgn jd mcm sue... dtg bawak RM100... balik pun ada lagi RM100.. hahaha

tata.. titi... tutu..

 
 
 
 



Hotel Selesa di Johor Bharu


Alhamdulillah... setelah selesai semua job 2014, asben bawak family jalan2 di johor... wlpn percutian yg pendek... tp percutian ini percutian yg sgt bermakna buat sue.. krn percutian tanpa keje... betul2 rest kan otak... hahaha

maklum lah... setelah berpenat lelah keje di siang hari spt kudrat lelaki, angkat barang, heret troli... sambung pula keje2 dirumah sambil menguruskan anak... tup-tup kul 10pm baru dpt baringkan badan... sekali dapat bercuti, Alhamdulillah... nikmatnya...dapat kembangkan minda sue ni...

dalam opis, sue sorang jea yg handle akaun UBS system... memang rasa mcm hidup dlm penjara... dalam masa yang sama sue adalah medical supplier, secara officially nya... sue sudah pikul 2 guni tanggungjawab keje dalam bidang yg berbeza.... penatnya org bekerja satu bidang... penat lg org bekerja 2 bidang yg berbeza.. otak mesti cekap berfikir.. susunan keje mesti  smart dan tangkas...
jgn sampai boss dan client kita jumpa kelemahan kita... setiap kelemahan kita akan hilangkan confiden diorang pd kita... memang penaatttttt tp suka sgt bila dpt tengok hasilnya... Alhamdulillah..

wlpn wanita dilabel akal senipis rambut... hati ibarat spt kaca yg rapuh...
segala akan selesai sekiranya kita bersabar dan jgn sahut cabaran yg membawa kpd result yang negatif..

sekali dpt keluar dr kepompong... perghhh... memang mcm belangkas la kan...

kul 6pm, lepas ambik anak2.. asben call nak gi JPO...
wowwww! hatiku mula berbunga2.. ni mesti asben dah dpt bonus...

balik rumah... kemas rumah kejap, lepas maghrib bertolak... berenti kat r&r seremban... kenyangkan anak2 dan mamanya.. masuk kete anak2 lena...

kul 11.30pm sampai hotel.. anak2 segar bugar... uwwaaaaaaa...

si kakak dan adik tengah termenung... kat mana nak start terokai bilik hotel ni...
 


pandangan luar dari bilik hotel
 
kul 1 pagi... anak2 start aktive.. main belon sabun..


cantumkan kerusi... jadikan bahan mainan diorang...
 
ini gaya mood I LOVE YOU okey!
 
dah bosan dgn makanan hotel... beli nasi lemak bungkus depan hotel..
memang sedap, nasi dan lauk2nya masih panas dan fresh..
 
perut kenyang... hati senang... tido dgn nikmat lenanya... Alhamdulillah..
 
esokkan breakfast...

 
 
dah siap makan.... sampai masa utk main air...

sue ingat hotel Selesa ni hotel kecik... sbb namanya tak bunyi macam nama canggih kan... hahaha
sekali swimming poolnya kat tingkat 11... bilik kitorang tingkat 17... hotel ni sampai tingkat 27...
huhuhu... bkn hotel cakai lah yea...
mandi di tingkat 11 musim tengkujuh... fuhhh... angin sepoi2 lembut menyentuhi muka... memang sejuk giler siokkkk... kali ni giliran sue layan anak2 main air... dah siap pakai swimsuit ingat nak buat kuak kupu-kupu.. sekali anak dah sejuk menggigil... terbantut skill renang sue... huhuhuhu
dah 8thn sue tak pakai swimsuit ni... nasib baik elok lagi... beli pd thn 2007.. mujur tak merekah time main air ngan anak2... hahaha, topi dah hilang... pakai jea tudung siap inner silang... memang sesuai dipakai ketika main air dgn anak2... tudung yg sue pakai ni ada dijual di ROSSEcouture 
 
sejuk sgt main air kat swimming pool... diorang main air kat tab bilik pulak... boleh guna air panas..
kakak buat kuak rentang... hahaha
 

pukul 10am kami keluar hotel utk ke JPO... jom layan next entry, apa yg menarik di JPO...



 




 

jln utk ke JPO sgt mudah sbb guna google maps.... hihihihi


 hobi dan cita2 terpendam sue adalah merantau...
merantau  ke luar negara utk mengenali adab resam yg Allah takdirkan ke atas setiap kaum...
moga2 impian sue ni jd kenyataan... Amiin...

 

Sunday, 21 December 2014

Bahaya Sinaran Matahari



Assamualaikum... Salam sejahtera buat pembaca setia blog SUEperb MaMa...



kali ni sue nak share tentang pentingnya spek mata hitam... hehehe...

spek mata besar ni adalah impian sue masa bujang lagi... tp masa tu confident level sue sgt rendah..
malu nak pakai...

tp selepas diberi sokongan dan galakkan oleh asben sue... beranilah nak pakai spek besar ni...


kenapa kena pakai spek mata?

sue ni selalu drive tengah hari time panas2 terik tu... sue kena balik rumah pengasuh utk hantar susu hanna... terkena cahaya UV tu... mata senak dan berair...

lagi satu... aircond kereta kena tepat pd mata... mata putih jd kering dan kuning... jenuh dok tenyeh ngan airmore nak bagi lembab...

skrg, letak airmore jarang2 jea... sbb pakai spek mata time drive...

haaaa... 2 sebab utama ni punca sue kena jd spekky...
sue rasa korang pun alami masalah yg sama kan?

jom serbu kedai spek mata...
 
ini spek mata masa mula2 dpt kete myvi... thn 2007.
(foto hari ini)
spek ni masih elok lagi... cerminnya jd gelap kalau kena cahaya...

spek mata ni pulak sempena kete SU7100C
 hujung tahun dec 2014 aka 2015

 
 

laki bini dok try spek...
habis satu almari dok try...
kecik besar kecik besar je jual jual tu pandang... kalau kitorang tak jd beli...
hahaha

haishhh... susah jugak nak pilih spek yea...
nak pastikan match dgn muka tu... jenuh pakai bukak lah...
 


kakak tak suka lah yg ni ayah...
patern zaman P Ramlee... tak up to date langsung....
 

haaaa... yg ni kakak suka... spek mcm mama...

mlm2 sue dan asben akan letak timun kat mata... nk bg mata lembab..
setiap kali sue tutup mata sebab silau depan daina...
daina akan ckp "mama sakit mata ke? nanti kakak bg timun kat mama erk.. letak kat mata"
hahaha

akhirnya kitorang pilih yg ni...
suka ke... tak suka ke... senget ke... selesa ke tak...
hadap lah spek ni sepanjang berkereta SU7100C..
 
 
************
jom layan bahayanya sinaran UV
 


Bahaya Sinaran Matahari UV

Radiasi UV adalah sebahagian daripada spektrum elekromagnetik (cahaya) yang memancar daripada matahari ke permukaan bumi. Ianya mempunyai gelombang yang lebih pendek daripada cahaya yang boleh dilihat oleh mata biasa. Gelombang ini diklasifikasikan sebagai UVA, UVB atau UVC.

UVA adalah gelombang yang paling panjang di antara ketiga-tiganya iaitu 320-400 nanometer. Sementara UVB adalah di antara 290 hingga 320nm. Dengan gelombang sinaran yang lebih pendek, sinaran UVC kebanyakannya diserap oleh lapisan ozon dan tidak sampai ke permukaan bumi.

Namun begitu, UVA dan UVB yang menembusi atmosfera sangat memainkan peranan terhadap kehidupan bumi seperti mengakibatkan penuaan kulit pra-matang, kerosakan mata (termasuk katarak), dan kanser kulit. Ianya juga boleh melemahkan daya imunisasi, mengurangkan daya untuk melawan penyakit serta berbagai masalah lagi.

SINARAN UVA
Kebanyakan dari kita sentiasa terdedah kepada UVA yang banyak sepanjang hayat kita. Sinaran UVA adalah menyumbang sebanyak 95% daripada kesan radiasi UV yang mencecah permukaan bumi. Walaupun ianya ianya kurang terik berbanding UVB, sinaran UVA adalah 30-50 kali lebih tersebar luas berabanding UVB. Ianya hadir dengan intensiti yang lebih kurang sama semasa siang hari sepanjang tahun dan boleh menembusi awan dan cermin.



UVA yang boleh menembusi kulit lebih dalam berbanding UVB, telah diketahui sebagai penyebab penuaan kulit serta kedut (photoaging), namun para saintis percaya bahawa ianya tidak menyebabkan merosakkan yang teruk di kawasan epidermis (lapisan kulit paling luar) di mana kebanyakan kanser kulit terjadi.

Namun begitu, kajian telah mendapati bahawa UVA boleh merosakkan sel kulit yang dipanggil 'keratinocytes' yang terdapat di lapisan bahagian dasar epidermis. UVA adalah penyumbang serta memulakan pembentukan kanser kulit.

Sinaran UVA adalah penyebab utama kepada kegelapan kulit.

SINARAN UVB
UVB adalah penyebab utama sunburn dan cenderung untuk merosakkan kulit di permukaan lapisan epidermik. Ia juga memainkan peranan utama dalam pembentukan kanser kulit dan membantu dalam penggelapan serta penuaan kulit. UVB tidak boleh menembusi cermin sepenuhnya.

Secara ringkasnya, sekiranya anda berada di bawah terik matahari, anda akan terkena kedua-dua sinaran UVA dan UVB. Namun, sekiranya anda berada di bawah bayang-bayang pokok, payung atau di dalam kereta, anda akan hanya bebas daripada terkena sinaran UVB, namun sinaran UVA akan tetap mengenai anda.

LANGKAH-LANGKAH PERLINDUNGAN
Pastikan anda sering terlindung daripada sinaran UVA dan UVB dalam kedua-dua keadaan samada di luar atau di dalam rumah. Sekiranya anda berada di luar rumah pastikan anda sentiasa berada di bawah teduhan bangunan, pokok atau payung.

Memandangkan UVA mampu untuk menembusi cermin, gunakan lapisan perlindungan 'tinted' pada tingkap kereta atau rumah anda. Lapisan ini mampu untuk menghalang sehingga 99.9% sinaran UV.

Sekiranya berada di luar rumah, sentiasa memakai pakaian yang sesuai dan boleh mengurangkan pendedahan terhadap cahaya matahari. Gunakan topi dan cermin mata gelap yang boleh melindungi mata anda daripada kesan sinaran UV. Topi dan cermin mata gelap boleh melindungi bahagian kulit anda yang sensitif seperti muka, tengkuk dan kawasan di sekeliling kelopak mata.



Akhirnya untuk melindungi kulit muka dan bahagian yang terdedah dan sesitif, gunakan 'sunblock' losyen yang bersesuaian. Untuk perlindungan terhadap UVA dan UVB yang berkesan, pilih 'sunblock' losyen yang mempunyai faktor SPF (Sun Protection Factor) 15 dan keatas. SPF 15 boleh melindungi sehingga 93% sinaran UVB, SPF 30 sehingga 97% dan SPF 50 sehingga 98%. Yayasan Kanser Kulit (Skin Cancer Foundation) menetapkan bahawa SPF 15 atau keatas adalah mustahak bagi melindungi daripada kanser kulit.

Nota: Untuk maklumat tentang produk-produk House Of Healin, sila layariwww.myhealin.com