Sunday, 26 October 2014

Dataran Bulatan Masjid Putrajaya



Assalamualaikum...

Minggu ni family SUEperb MaMa free... makan tido... makan tido... alahai kesian pulak kat anak2..
5 hari dah kena kurung dlm rumah pengasuh... hari minggu kena kurung kat rumah sendiri pulak...

utk elakkan kebosanan si anak2 ni... ayahnya pun ajak ke Dataran Bulatan Masjid Putrajaya...
15 minit jea dr rumah sue.. tp ni firstime Daina & Hanna sampai sini... kikiki...

tak sangka pulak Bulatan ni boleh jadi meriah... tempat family lepak2... berkelah... heran jugak sue...
biasanya tempat lepak2 ni kat pantai atau air terjun... tp ini dataran depan masjid boleh jadi meriah giler... last sue dtg lepak kat dataran ni thn 2009... masa tu tak meriah sgt la... sbb tak ada peniaga2..
skrg byk peniaga2 sediakan mainan utk disewa.. mcm basikal.. skuter..skating..  kereta remote... rollerblock.. memang meriah...


mula2 sampai... kakak dan adik tergamam kejap.... tak tahu nak start main kat mana...
dia pandang kiri... padang kanan... pastu tersenyum...

kakak pun mula beraksi... adehhh..
kalau kakak dan mula lebarkan sayap tuuu..
standaby duit lah jawabnya...

tak nak kecewa hati si kecil kami...
sewa lah kereta rm10 utk 20 minit...

pusing2... amboi bukan main seronok lg anak2 ni...


ayahnya tukang tekan remote... adik tukang tekan brekkk...  terhangguk2 lah kereta tuuu..
dah siap main kereta...

sewa belon pulak... rm2 dgn sebekas air sabun..
main sampai habis air sabun tuu..


seronoknya main belon besarrr...

sue beli colek buah rm3...

si adik RATU MENGUNYAH..
haaaa... dia memang suka mkn dan kunyah.. mcm sue...
kalau nk gi mana2 mesti standby makanan dlm kereta utk adik kunyah2..
 dah dpt makanan.. adik tak heran kat mainan dah...
isi tangki penuh2 dulu... baru pikir nak main ape...
yg kakak pulak mcm ayahnya... dpt mainan lupa nak makan... hihihi
dah siap main belon... sewa basikal pulakkk... rm10 utk 20 minit...
naik lah 4 beranak kat atas basikal kecik ni... hihihi..
nasib baik tak terangkat tayar depan basikal tu...
posing japppp...


tengok adik tu...dpt minum air miloooo... tak heran pun kat basikal... hahaha

Kalau korang dtg sini... kena standby makanan anak2 lah...ala2 mcm berkelah.. terutamanya minuman... dataran ni luas... diorang lari sana lari sini... confirm hausnya...
pastu kena kosong kan "tangki" siap2... sbb takde tandas... kalu nk ke tandas ke ke masjid, jauh jugak lah nk berjalan... :)

bisness yg blm ada org buat lg kat sini... "Tandas Bergerak".. kalu charge RM2 sekali masuk pun laku rasanya... hahaha


okey... sekian sudah coretan aktiviti kami minggu ini...
kalu korang dtg putrajaya jgn lupa singgah sini tau...
dtg petang2 sampai ke mlm... anak2 confirm sukanya...
tata.. titi.. tutu...




Monday, 20 October 2014

Corus Paradise - Resort / Hotel di Port Dickson


Assalamualaikum...

minggu ni family SUEperb MaMa jalan - jalan makan angin kat Port Dickson... sepatutnya dapat stay kat hotel Corus Paradise, tp asben sue tak nak stay... sbb penat ke terengganu minggu lepas pun tak habis lagi...

kami ambik keputusan lepak2 kat Cafe Corus Paradise jea... sementara asben sue settlekan kejenya...

Selfie dulu... sementara tunggu makanan sampai... hahaha
 
cam biasalah... kalu ke pantai..
anak2 pun pakai baju pantai lah...
 
 Senarai menunya sgt simple...
sue order Oriental Chicken Chop..
asben sue order Hawaii Pizza...
lupa nak snap picture laa...
sibuk layan anak2... takut mengganggu ayahnya yg dgn client tu...
 
 
 
bestnya Corus Paradise ni... Cafe nya kat tingkat atas...
kita boleh tengok gelagat2 diorang main air kolam..
 
Pemandangan kawasan Corus...
 
 
 bukan main excited kakak dan adik tengok budak2 main kolam...
diorang imagine kejap lagi dapat main kolam...
rupa2nya... terus balik... apalagiiii...
kakak mengamuk... manangis... melalak....
hadoiiiii... kesian pun ado...
tapi ayahnya banyak keje yg belum settle... tak dapat lah nak stay..
 
puas melalak dalam kete... berenti kat petrol pump... pujuk ngan coklat kit kat sepeket..
haaaa... terus diam... siap gelak2dukung ngan ayahnya... fuhhh... lega..
 



okey... tata... titi... tutu...
 
 
 
 
 

 
 
 

Thursday, 16 October 2014

Jeruk Mangga Sedap


Assalamualaikummm...

Kali ni sue nak kongsi resepi jeruk mangga.. sangat sedap... senang nak buat..
confirm korang sekali makan jea semangkuk besar ni...

sblm balik keje semalam, ada lah group ibu menyusu di fb publish gambar jeruk mcm ni...
hadoiiiii... kecur air liur weiii...

sue hantar gambar jeruk tu kat asben... hahaha... bekebuk asben sue cari mangga dan asam boi kat pasar malam... hahaha...

bahan2nya mudah sgt...
 mangga mentah.. asam boi... dan cili..

sue dah sampi rumah... tengok mangga 4 biji... perghhhh... melompak lerrrrrr...
asben potong mangga... sue racip2 asam boi... asben patah2kan cili... gaul-gaul...
terus makan... Alhamdulillah... sedapnyaaaaa...

kalu perap 4 jam dlm peti ais lagi sedap... masam masin asam boi tu serap dalam mangga...


selamat mencuba!!!... menyesal tak cuba!!!

maaf jika gambar ini mengganggu emosi anda utk bekerja hari ni... hahaha

sue tahu korang semua dok telan air liur dan dok pikir... kat mana ada jual mangga mentah erkkkk... hahaha..

udah2... cepat wak keje! boss tengok tuuu... hik3

Monday, 13 October 2014

Percutian di Pulau Kapas

 
Assalamualaikum...

entry kali ni sue nak memorikan pengalaman percutian pendek di terengganu ---> Ke Pulau Kapas.

selepas breakfast kat kedai mamak PELITA di Cyberjaya... kami pun terus bertolak ke Terengganu..

dlm kul 2pm sampai lah di Sutra Beach Resort. dlm dok mabuk2 naik kete yg tak berapa nak baru tuh... hahaha.. asben check in pastu bawak kitorang lalu jalan belakang... adehhh..


haaaa... ni pemandangan nya...
biar betik laki aku nih, sewa resort rm200 satu mlm dok kat dlm hutan rimba yg terbiar nih...

dah masuk bilik.. sue pun mandikan anak2.. tukar baju pantai...
tadddaaaa... inilah baju pantai sy yg seksi meksiiii...
 

bukak slidding... waaaaa... cantiknya..
view pantaiiii...
 

kali ni lalu jln tengah antara resort pulak..
 


amboiii seronoknya...
 

kakak yg suka posing... hahaha
 

pemandangan resort dipintu masuk... 


memandangkan masa dah suntuk... jam dah pukul 5,
kami tak nak buang masa cari kedai makan kat luar...
kami mkn jea di cafe resort punyer...
menu yg berbalut dgn kain batikkk...



asben sue order nasi+tomyam
 
sup ayam + nasi utk budak2
dan sue punya ayam masak merah + nasi..
rasanya memang sedap la..
tambah lagi kitorang lunch kul 5pm... masak apa pun memang sedap lah...
sbb kelaparan... hahaha
total semua rm45
 


kakak membuat persembahan pakaian seksi...
bukan main seronok lagi dia beraksi kat pentas tu...
sbb nya xde org...
kalau pertandingan betul2.. mulalah tersimpul malu... puas tonyoh tak nak ke depan.. hahaha

siap makan main pantai...
dan mandi kolam...
 
dah siap layan kerenah anak2... kami pun masuk bilik...
landing2... sembang2... sambil belek2 fb..
tengok2 Rohaya Ishak jemput sue dtg dinner kat umahnya..
 
kitorang segan sikit nk berjalan rumah org mlm2 buta ni... takut menggangu tuan rumah..
tp atas perlawaannya yg iklas... nak berjumpa selepas 10thn berpisah... sue & asben pun setuju dinner di rumahnya... sue ngan aya ni kenal ketika sekolah menengah padang siam hingga lah belajar di UNISZA.. pastu satu kos pulak... Diploma Pentadbiran Islam..
berpisah bila menempuh alam pekerjaan...
 
ini kenangan yg sue simpan dari wasap group PERINTIS..
hasil seni sape yg buat video ni.. sue dah lupa... maaf yea... hehehe
 

ini kami... Sue & Aya..
 
diorang ni panggil sue --->> suzi..
 
bila sue masuk alam pekerjaan... sue perkenalkan diri atas nama "Suzi"
client semua gelakkan... sbb diorang ingat itu nama glamour awek kampung datang kuala lumpur..
bosan dgn persendaan client.. sue pun tukar suzi kpd SUE..
haaaa... baru diorang boleh terima... Addehhh...
 
setiap rakan taulan yg tegur sue di fb guna profile baby ke... gambar laut ke.. 
tegur sue atas panggilan suzi..
sue boleh agak lah... ini mesti rakan taulan sekolah rendah... menengah dan unisza.. hahaha
 
 

asben borak kat depan...
kami borak kat dapur...

masa utk makan...
 
ya ampunnnn... budu weeiiiiiii.... budduuuuuu... petai.. ikan bakar...
daripada nak makan satu senduk... dah bersenduk2... sampai 5 senduk lah...
kalu dah ada budu tu... memang sue xmalu dahhhh... makan jea...
senduk yg ke 5 tu.. aya letak lg byk dr senduk yg pertama... mak datukkkk...
kesan kenyang tu, sampai ke pagi esok lah... hahaha
 

bergambar sambil tunggu aya ambik budu semangkuk lagi... hahaha
 
siap makan... balik hotel tidoooooooo...

 
esokkannya... breakfast kat resort..
 

pagi tu baru perasan... kakak atau adik... bawak balik mainan anak aya... hahaha

 mintak halal lah yea...
 
asben jumpa client kejap... kitorang tunggu dlm kete... 
dah siap keje... plan nk gi lunch kat Pulau Redang...
pegi lah ke jeti Meran... trip ke pulau sekali jea sehari... kul 9.30am.
 
oooo... sue ingat mcm pulau pangkor... setengah jam sekali ada feri...
 
asben buat keputusan nk balik KL... sue terpaksa pasrah lah.. tak dapat kenal Pulau2 di Terengganu...

 tengah jalan nak masuk highway... kami nampak signboard Jeti Pulau Kapas...
follow lah signboard tu... folow.. follow..
sampai ke pekan Marang...
 
 kat sini ada byk kedai yg buat service trip ke Pulau Kapas..
 
 korang boleh buat bandingan harga lah...
 
 kitorang jarang buat bandingan harga ni... sbb bila dah bertegur tu..
terus sembang mcm dah lama kenal... jd rasa segan nak keluar nk bandingkan harga kat tempat lain...
kalau terlebih sikit2 tu... anggaplah rezeki diorang... :)
dewasa rm40.. kanak2 rm20 utk trip boat pegi balik...
 
 asben ckp.. "ayang jgn imagine feri mcm pulau pangkor tau... tu pulau besar..
ni biasanya guna boat2 kecil jea..."
"Oooooo... okey. jap ayg nak imagine.."
 
ini driver boat.. pak cik ni 20thn pengalaman bawak boat...
pak cik cakap :
Semua Pulau di kawasan ni akan tutup pertengahan Oct.. dan akan dibuka balik Feb thn depan..
musim tengkujuh tak boleh ke pulau...
ombak bergelora... bahaya.. kitorang yg tak tahu ape ni... main redah jea... datang Pulau Kapas semata2 nak Lunch... hahaha...
 
 
 dlm boat ni kami 4 beranak jea..
ala2 kitorang sewa satu bot la... padahal tak ada orang nak ke pulau sbb baru lepas hujan... hik3
 
 kul 2.15pm naik boat... 2.30pm dah sampai..
masa kitorang naik tu... angin tengah kuat.. gelora ombak pun ada...
sbb lepas hujan... fuhhh... memang ngeri lah...
driver bot cakap... ada yg sampai nangis2 lah kalau nk ke pulau redang... sbb pulau redang jauh... sejam setangah baru sampai...
 
 dah sampai tu... terus cari restoran...
 
kat sini menunya terhad jea...
 
sepinggang nasi goreng rm15
segelas air rm5
 
haaaaa.. standard harga pulau lah..
 
 
 
dah siap makan.. kami pun jalan2 di pesisir pantai...

bentuk resort di pulau..
udara memang nyaman lah kalu sewa resort kat pulau ni... cuma sue geli sikit nk tinggal siki...
sbb takut ada MAKHLUK HALUS... mcm ulat bulu... maklum lah.. resort tu bawah rimbunan pokok..
 
 
 
sue malas nak main air pantai... sbb mcm susah nk tukar baju jea...
tandasnya ada... tp sue takut ada ulat bulu... huhuhu sbb bawah pokok tu byk tahi ulat buluuuu...

Daina & Hanna pun main pasir lah...
 
 
xcukup sapu kat muka... tabur atas kepala sekali... wak mcm syampuuuu... haduiiiii..























"mama... bersediaaaaaa... adik nak baling niiii..."






 pok balik... kena tiup kat angin... masuk ke mata sendiri... hahaha..












tak nangis tapi malu nak angkat muka...
puas pujuk... tak nak angkat muka.. sbb mama gelakkan adik... hahaha

nampak tak mulut hanna dah jebek2 tuuu...











habis satu pulau di tarahnya dgn kuku..
pastu main kejar2 baling2 pasir pulakkkk...
 
Pulau ni memang kecik... kalau korang nk datang... bawak siap2 makan ringan, sbb kat sini tak ada kedai runcit atau pun pasaraya yea... hahaha

 
tengah tunggu bot... EN Khalid call sue... jemput ke rumahnya...
 
mula2 rasa segan nk jejak kaki ke banglo org kaya ni...
tp bila dah di ajak berkali-kali... kami pun setuju utk singgah...
 dah sampai tu... sue solat... asben siapkan kejenya secara online...
 
sue mngintai ke dapurnya..
mak datukkkkk.... cantiknya kabinet dapur diaaaaa...
warna merah pulak tuhhhh...
I loikeeeee color merahhhh...
rasa nak panjat... nk guling2 kat table top tuh... huhuhu..
warna idaman sue dah jd milik org... ohhh merahhhhh!!!!

dah makan dan borak2 sambil tunggu maghrib..
kami terus solat jamak maghrib dan isyak... sbb perjalan masih jauh lagi....


pukul 7.30pm bertolak... kul 12am sue dah terhangguk mengantuk... pastu tertido..
sampai kat tol gombak... asben dah tak tahan mengantuk... tido dlm kete dekat 2 jam setengah jugak lah... sambung balik perjalan ke opis asben sue... kul 4am melepak di opis asben...

kul 4pagi budak2 ni boleh bergurau senda... hadoiiii..

 berjogek berdansa...

 tengok ayah sibuk keje... diorang sibuk nak bekeja lah...
kul 5.30 am bertolak balik rumah... sedang elok sampai depan pintu...
azan berkumandang di surau depan rumah...
 
asben mandi... solat... iron baju... kul 7am keluar utk hantar tender...
tinggal lah sue utk siap anak2 yg dok tengah merengek kepenatan... adehhh..
sorang nak susu... sorang nak popok... huhuhuh
 
siap hantar diorang ke rumah pengasuh... sue pun dtg keje dalam keadaan nampak komputer berlapis2 jea depan meja sue nih... adehhhh... mabukkkk... pening tak cukup tidoo
 
 Tips utk ke pulau :
1) bawa sunblok yg SPF tinggi utk elakkan kulit terbakar
2) bawa ubat mabuk kalu yg spesis mabuk laut
3) bawa air meneral dan makanan ringan yg mencukupi.. maggi cawan.. roti... makanan kat pulau mahal2.. makanan yg ada karbohidrat jugak sgt penting... sbb nak snockling kena ada tenaga... bawak air kotak spt milo.. utk tambah tenaga..
4) bawak IC jea... kad2 bank, barang kemas.. semua tinggal..
5)pastikan anda terjun laut tidak bersama hp yea..
6) beli kamera yg boleh guna dlm laut... nak simpan memori kehidupan laut...
7) call travel agen, nak snockling tu pastikan bukan musim obor-obor bersantai yea..
8) bawak air bergas, spt coca cola.. utk skegunaan emergency jika terkena obor2..
 
 sekian sudah... Percutian sehari yg sgt bermakna... :)
tata... titi... tutu..