Tuesday, 2 September 2014

Tapai Pulut Hijau

Assalamaulaikum...

kali ni nak kongsi resepi Tapai Pulut Hijau..

 
tapai ni hanya boleh dijumpa kat rumah org banjar jea.. pertama kali sue jumpa kat umah emak mertua sue.. mula2 takut nk mkn... takut mabuk.. hahaha.. warnanya hijau kusam mcm kulat gituh.. hik3.. asben paksa sue makan... di suapnya ke mulut sue.. terpaksalah makan nak ambik hati..

sekali dah makan.. ... haaaa... hambek kauuu.. ketagihhhh...
tapai tu jd warna hijau bkn sbb pewarna hijau atau daun pandan tau...
tapi disebabkan daun pucuk manissss... mesti korang pelik kan? x percaya kan? sue cerita kat emak sue... berkerut lah dahi emak sue terkejut pelikk.. hahaha.. sampai sekarang emak sue tak pandai makan tapai hijau ni...

jom layan cara2 nak membuatnya :
redam pulut 1 mlm.. atau pun 4 jam pun boleh..
pastu kukus seround...

ini daun pucuk manis + kunyit sikit + lada putih
blender.. ambik patinya shj..
 
siram pati pucuk manis td ke atas pulut..
siram biar sebati..
 
kukus balik kali kedua...
 
dah siap kukus... letak pulut dlm loyang..
tunggu sejuk baru tabur ragi kat atas pulut...
tabur belah atas.. pastu terbalik kan pulut... tabur lagi...

 
pulut + ragi siap utk dibungkus..
 
 ini cara org rajin membungkus...
siap buat bulat2.. sue bulat2 guna sudu.. memang lambat..
kalau malas letak jea ngan sudu mcm bungkus tapai biasa tu...
 

 tapai yg dah sia dibungkus letak dlm bekas yg tertutup rapat..
pastu balut dgn kain... biar betul2 panas...
pastu simpan tempat gelap... dlm stor ke... dlm kabinet dapur ke...
 
 
emak mertua sue buat tapai xde pantang larang... janji pulut dan ragi elok..
manis lah tapai tu..
 
emak sue pulak buat tapai.. byk sgt pantang larangnya... kelakar pun yea...
kena ada wuduk lah.. tak boleh ckp kuat2 nak buat tapai.. kena bisik2 jea..
membungkus kena senyap2...
emak sue akan bungkus tapai bila tak de org kat dapur.. hahaha
sue memang tak dibenarkan bungkus tapai sbb sue selalu kutuk pantang larang emak..
yea lah... time bungkus tapai muka kena selalu senyum atau sengeh jea.. baru tapai manis...
memang sue kutuk laaaa...
adik sue jea lah yg layan emak... membungkus lah dua beranak tu sambil sengih2... hahaha
memang kalakar tengok gaya emak sue buat tapai...
 
Daina yg pok pek pok pek ni...
memang tak boleh join wak tapai ngan Tok Mak lah jawabnya...
confirm kena halau kat Tok Mak... hahaha
 
 

bila ngan emak sue.. sue layan jea pantang larang tu..
bila ngan emak mertua.. langgar jea pantang larang emak sue tu... hahaha
 
 haaaa... ini tapai yg sue bungkus ngan emak mertua tanpa pantang larang emak sue..
manis jeaaaa... manis giler tauuuu..
bukan manis sikit2... manis gillleerrrrrr...
kalu nak rasa mai umah sue laaaa....
nyummm.. nyummm..
sekali makan 5 bungkus... sedap tauuuuu...
 
makan pulak dgn ais krim.. memang terbaikkkkk punya..
 
tapai yg tersedap dan termanis yg sue suka adalah tapai emak sue...
tapai hijau yg tersedap dan termanis adalah tapai emak mertua sue...
 
hehehe... biasalah kannn...
air tangan ibunda dan emak mertua.. mestilah tiada tandingan..
 
 
 ************************
sue ada kuiz ni... selamat menjawab yea... :)
jawapannya ada kat picture niii...
 
bila kita sudah berkeluarga... cuba tanya diri kita sendiri..
adakah kita tergolang dlm A atau B
 
A) suka telefon emak pagi petang siang malam tapi jarang balik... sekadar sembang kosong.. time cuti pergi bercuti kat tempat peranginan spt cameran highland.. pulau2..
B) Jarang telefon, tapi bila ada kelapangan.. sanggup balik kampung drp bercuti ke tempat peranginan spt cameran highland atau pulau2..
 
Jangan tanya org lain... sekarang tepuk kepala sampai ke kaki.. tanya diri sendiri... hatuk ke dinding..
tergolong dalam A atau B???
 
tata... titi.. tutu...
selamat mencubaaa!!!

3 comments:

  1. Sue sy pun tak makan tapai..huhu..tp tgk resepi nie cam sedap lah pulak..hihi..

    Btw salam perkenalan dari sy..saya sarah..jemput ke blog saya www.ladysara84.blogspot.com ;)

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam... tqvm menjemput sy ke blog sis.. skrg jugak sy follow... :)

    ReplyDelete
  3. Salam, boleh bg sukatan resepi ni? Suami saya sejak arwah neneknya meninggal dah takde siapa yg boleh buat tapai hijau ni dlm family dia. kot la saya cuba leh jadi :D

    ReplyDelete