Thursday, 30 July 2015

Nasi Kerabu Warisan Mok Aji Yah Kemahang 1


Alhamdulillah...

Tahun ni seronok sangat beraya di rumah sendiri ni.... jiran tetangga... sahabat handai datang beraya di rumah sue, selalunya bertemu dlm group Hawa Al Islah jea kenal hanya pd NAMA di wasap alam maya... kali ni, sue panggil semua utk bersua muka... bermesra dgn jiran tetangga... hidup sebagai seorang boss dan kuli dlm satu masa menjadikan sue spt kera sumbang dgn jiran tetangga... hingga ada ada yg kenal sue... tp sue tak kenal jiran... hadoiii, tragis sungguh..

kali ni sue jemput jiran tetangga menjamu selera...
"Nasi Kerabu Warisan Mok Aji Yah Kemahang 1"
yepppp... warisan nasi kerabu bukan Waris Jari Hantu... 33thn resepi ini dalam pasaran kemahang 1... tahun ni tahun pertama emak dan ayah sue pencen dari berniaga... pencen ketika usianya cecah 65thn... kini... anaknya no 3 mewarisi masakan turun temurun zaman berzaman.... iaitu ---->>> Blogger SUEperb MaMa!!!!!

Nasi Kerabu Warisan Mok Aji Yah Kemahang 1
Dibuka utk tempahan...

ini Kak yan... org pertama sampai... kami kenal sejak tahun 2005 lagi... masa kat rumah sewa bujang dulu... silaturahim dgn kak yan memang susah nak terputus... sbb kak yan ni suka ziarah sahabat handai... tak dpt lepak lama... mkn dan salam sekejap pun dia tetap datang.... i loikeeeee...
nak harapkan sue bertenggek kat rumah kak yan tu... memang tak merasa lah... habis waktu keje... sibuk dgn hal2 rumahtangga pulak...

 ini jiran tetangga sue... kenal masa sue bujang lagi 2005...
bestnya diorang ni... jemput jea terus datang...
wlpn sue ni tak berkunjung ke rumah diorang... diorang tetap dtg rumah sue...
bagus3... sue ni pemalu nak ke rumah orang... dan sgt suka org sudi berkunjung ke rumah sue...
hehehe...

haaaa.... yg ni kenal dlm group wasap Hawa Al Islah...
biasalah kan... asal jea bergroup...
mesti share itu... share ini...
pastu ada yg komen "Yes" ada yg komen "No"
nama dah pendapat... tak mungkin sama pendapat bila kita bermesyuarat...
org yg paling byk NO ---->>> sue ler... hahaha...
org sambut hari ibu... su tak sambut...
sue bukan org yg YES BOSS...
otak sue sentiasa berfungsi utk berfikir yg mana YES dan yang mana NO...
tidak ada siapa pun boleh paksa sue utk kata YES kalau sue kata NO...
hahaha....

pada sue simple jea... kalau tak nak org komen nagetif lebih baik jgn share dlm group...
kalau share jugak... bersedia utk di komen...

bagusnya ibu2 dlm group Hawa Al Islah ni... semuanya open minded...
sedia terima kritikan... tidak mudah berkecil hati... dan suka bersilaturahim...
bila bersua muka dgn sue.... semua menjerit terkejut tengok sue...
"alahaiiiiii... kecik jea org nya..."
"kannnn... kecik kannnn... asyik pang ping pung... pang ping pungg... dlm wasap... kali ni baru dpt kenal tuannya yea...."




haaaa... satu lagi jemputan yg sue buatnya...
sape jea yg komen kat fb picture atas tu, sue jemput... hahahaha...
so, jemputan secara rambang jea... sue masak pulak bukan ikut jumlah tetamu yg sue jemput...
tapi ikut bilangan yg confirm datang... hahaha...
kenapa? skrg ni musim openhouse... sana sini openhouse... diorang byk pilihan... mungkin tak sempat nak datang rumah sue yg jauh ni.... utk elakkan pembaziran... sue akan tanya sorang2... sape yg confirm datang...kikikiki... Membazir itu amalan syaitannnnnn...

asben terlupa ada tetamu khas yg confirm nak datang,..
kul 11pm baru sampai...
apa lagi... bahan yg serba sedikit tu... asben masak nasi goreng kerabu...
alahai kesian nya.... mkn dgn telur goreng...
sebenarnya... asben sue tak sempat makan... tetamu bukannya ramai pun... goreng ikan 40 ekor jea...
tp semua dtg serentak mlm...
memang kelam kabut lah kan....
goreng ikan celup tepung dan ayam goreng kari last minit... supaya tetamu dapt makan yg fresh...
memang semput tak cukup nafas la.... hahaha


esokkan nya... sue buat nasi kerabu lagi... family abg kandung sue confirm nak datang...
batch ni tak ramai org... so, asben sempat lah merasa nasi kerabu warisan mok aji yah kemajang 1 ni... air tangan isterina... hahaha
yg baju oren --->> itu SUEperb MaMa...
kalu kurang tampal bedak kat muka kang... nampak lah kurang putihnya...
kalau kurang tenyeh liptics kat bibir... nampak lah pucatnya...
wakakaka....

Rumah sue sentiasa terbuka utk tetamu yg confirm datang dihujung minggu...
jgn malu jgn segan... meh berjabat salam dgn sue...
mh bersilaturahim dgn sue... nanti sue masak Nasi Kerabu Warisan Mok Aji Yah Kemahang 1 yea....
tata.. titi... tutu...

No comments:

Post a Comment