Pages

Thursday, 2 July 2015

Acar Masak Pisang GGalo...

Acar Masak Pisang GGalo...

Bahan-bahan
1 sisir pisang ggalo (putik @ masih muda) -dibuang juring dan kulit nipisnya.. pastu dikelar halus... direndam ke dalam air garam.. kemudian celur hingga lembut...
Santan pekat secukup kegunaan
Garam, gula, cuka secukup kegunaan
Lada besar, dibelah 2
Bawang besar di belah 4

Bahan-bahan bumbu (kisar)
5 -6 tangkai lada kering (jika suka lebih pedas, boleh ditambah)
5 biji bawang merah
sedikit halia

Cara :
Didihkan santan sampai pecah, campurkan bahan2 kisar dan didihkan lagi sampai bahan kisar masak. Campurkan garam, gula dan cuka secukup rasa, kemudian masukkan pisang. Bila pisang telah lembut, baru dimasukkan bawang besar dan lada hidup yang dihiris. Bila bawang setengah layu,

addushhhhh... terliur nak makan lagi weeeiiii...
dah 10thn tinggal di selangor ni... tak pernah jumpa masakan ni...
pisang ni tak de isi dalamnya... ada biji banyak jea...
 bijik nya mcm bijik bendi... tp tak berlendir...
 
haaaa... ini menu iftar 2015... air tangan bonda sue...

ohhhh... budu... awek muda ku...
acar pisang ggalo ni... makan dgn nasi... cicoh ngan budu gak...
memang tak angkat kepala laaa....
ikan percik... hohoho sedapnya...
puding caremel... aduhaiii... emak sue potong tak cantik..
tapi makan sodapppp...
cendol... lochong... dan buah kabung...
disiram dgn air gula yg dimasak dgn daun pandan..
pencuci mulut ni hanya di klate...
takkan jumpa diluar kelantan cendol mkn dgn air gula tauuuu...
wakakaka...
 
 
Air tangan ibunda tak ada tandingan...
tata...titi...tutu..

No comments:

Post a Comment