Friday, 19 July 2013

Singa Mengaum Kembali dalam siri kedua Analisis kerjayaku

Assalamualaikum...

terasa ringan tangan ini untuk tulis tentang pengalaman kerja sue lagi sekali selepas penulisan pertama dulu...
http://sueperbmama.blogspot.com/2012/11/career-analisis-kerjayaku.html

sblm ni sue ada tulis tentang perletakkan jawatan sue SMSB
http://sueperbmama.blogspot.com/2013/04/akhirnya-resign-jua-genap-8thn.html

Setelah 8 thn dlm medical.. onak duri kehidupan sale rep semua dah rasa...
8thn sue dilatih buat dua kerja dalam satu masa... iaitu buat AKAUN + SALE.
sehingga ke hari ini... sue tak boleh tinggalkan salah satu... jika tinggalkan salah satu... otak sue akan beku sebelah... lama kelamaan akan jadi org blur2.. mesti kena buat dua2... bila keluar opis outomatik sue akan berfikir tentang sale...
bila masuk opis... outomatik sue akan berfikir utk uruskan akaun syrk..

lepas pantang sue keje sbg Akaun Executive sepenuh masa.. tiba2 rasa otak jd beku sebelah... hadoiii... kena wak sale jugak nih... nak active kan otak sebelah lagi...
................................................

Ramai pulak customer2 sue call dan terkejut dgn keputusan yg sue resign dr SMSB...
semuanya bg semangat spy sue teruskan lagi service dalam bidang medical..

biarlah sue abadikan sokongan dan kata2 semangat  yang diberikan oleh customer kpd sue kat sini... bila Hadaina dan Dhiahanna dah besar nanti... boleh ambil pengajaran dari pengalaman hidup mamanya.

---> Panggilan yg pertama sue terima dr En Khalid, seminit selepas sue publish kat blog..
"apo keputusan yg dah demo buat nih?"
"sy dah penat..."
"berapa sue dpt gaji kat SMSB"
"RM????.??"
"abis tu? apa yg demo nok lagi? gaji dah byk.."
"bila byk sgt tekanan sehingga hilang rasa ikhlas bekerja krn ALLAH... duit bukan ukuran lagi... tp keberkatan dan ketenangan yg sy cari.."

---> Panggilan kedua dari putrajaya...
"sue, bila ko masuk keje?"
"sy dah resign dr SMSB, MA call direct senior kat sanalah saya dah email penyerahan kerja sblm bersalin ari tu"
"kenapa ko resign?... kenapa ko xjumpa aku dulu?"
** menitis air mata krn masih ada yg ingatkan sue...

---> panggilan ketiga dari kuantan...
"sue, kenapa awak berenti dr SM, awak kan org paling lama kat sana.."
"jodoh pendek.."
"abis tu awak wak ape skrg?"
"saya keje bahagian akaun.. sambil tu wak sale medical la slow2.. sbb semua kena setup drp zero balik ni"
"awak bg profile company dan bisness card awk kat saya... ada bajetkan sy tolong nanti.. "
"terima kasih MA... saya masih tunggu product dr oversea ni... utk OEM brand SUEMED"
"bagus sue... dulu sue sbg manager product skrg sue adalah MANAGER HEALTHCARE"
"terima kasih bg semangat kat saya..."

panggilan keempat kota bharu... ini merupakan order pertama yg sue dpt order... Alhamdulillah..
"sue, awak dah resign dr SM ke?"
"ahha... kalu mcm tu... sy nk beli brg ngan awak lah... buatkan quotation utk ******....."
"okey..."
**perhgggg... mcm lipas kudung cari product.

Selepas sue jumpa client diputrajaya... menitis air mata sebak... kerana masih ada yang sudi membantu..
ikhlas sue ckp... sue memang tak nak bukak company sendiri... sue memang tak suka jadi boss... tp dah tiada pilihan.. terpaksa layan jugak..

sekang sue mula dr bawah balik spt sue mula2 keje di SMSB... cuma... permulaan sue kali ini lagi teruk bila komisyen ditunda dari June ke sblm raya... Yuppp.. memang perit... nasib baik ada simpanan...
wlpn ada yg nak invest tp sue sgt takut utk berhutang...

ada customer kecewa sue keluar dr SM tanpa bgth...
sue menyepikan diri utk muhasabah diri... sape suka mula dari bawah kali kedua.. semua org nak duduk kat atas untuk makan untung atas angin... semua org nak makan atas angin!!

tapi... apa yg sue hadapi hari ini... sue kena mula dr bawah kali keduaaaaa tauuuuu!!!
memang terduduk lah... tak cukup terduduk... sampai terbaringlah... tak cukup terbaring... hmmm.. memang tergolek lah...

ketika tu... sue muhasabah diri mencari kesilapan dalam diri sendiri...
menyepikan diri utk mencari hikmah disebalik kejadian...

tak dinafikan, pastinya ada pihak yg berkecil hati dgn sue sebab keluar dr SM tanpa bgthnya...
sedangkan dah 8thn beliau support sue..
beliaulah yg support sue menjadikan sue Top Sale Dispo Selama 8thn!!!

sue menyepikan diri utk mengelakkan telinga ini mendengar fitnah2 dr penghasad dengki... 

 

hinggalah sue dengar lagu ni...
sampai bila sue nak terus jatuh tersungkur akibat fitnah dan iri hati org lain.. 


mulakan dengan zikir harian..
 
 
 surah AlFatihah yg sue amalkan ketika mula2 keje di SMSB..


 
diiringi dgn Surah Insyirah..
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم: Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?,
وَوَضَعْنَا عَنْكَ وِزْرَكَ Dan Kami telah menghilangkan dari padamu bebanmu,
الَّذِي أَنْقَضَ ظَهْرَكَ yang memberatkan punggungmu?
وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu.
فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan,
إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا diulangi sekali lagi,sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.
فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain,
وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَبْ dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap

 
SUEperb MaMa bangkit kembali dalam dunia medical...
ketepikan segala tomahan2 manusia yg pengecut...
yang inginkan kesenangan dgn menjatuhkan org lain...
.............................................
 
okeyyy... bila sue dah siapkan setting akaun bersystem UBS di company White Solution...
Akaun pun dah bersystematik... yg penting skrg disiplinkan diri utk ikut system...
hmmm... kepala pun mula beralih utk fikirkan SALE pulak..
maklumlah...
..............................................
 
tiap2 ari kita berdoa spy Allah murahkan rezeki kita...
kalu kita bertahan kerja sbg kerani jea... tak ikhtiar utk sale langsung..
mcmana rezeki nak bertambah...
pastu salahkan majikan tak naikkan gaji... tak cukup tu...
salahkan Allah pulak tak bagi rezeki lebih...
jgn salah kan Allah... sbb segala kesalahan ada dlm diri kita sendiri!!
nak tak nak... kena buat SALE utk tambahkan rezeki seiring dgn doa harian kita...
 
dlm keadaan terguling tuuuu...
Allah ketemukan dgn product dari kilang di Taiwan...
bermulalah episode : "Aku Import Barang Dari Taiwan"
 
perghhh... ini memang ambik risiko yg besar..
tapi... hasbunallahawanikmal wakil...



PRODUCT Oooooo PRODUCT....


sue dah biasa import barang masa keje dulu... OEM semua product brand sendiri..
apalagi... google sana sini.. cari manufacturing kat oversea.. tak nak kacau yg supplier ex-company dulu...yakin dgn "Bumi Allah Luas... Rezeki Allah Melimpah Ruah"

akhirnya Allah ketemukan jua dgn manufacturing tuuuu..


ini salah satu productnya...
 
 
Alhamdulillah... satu per satu Allah buka jalan... yg tinggal sekarang "gerakkan tangan dan kaki... Allah pasti bagi rezeki" YAKIN!!!
 
 
muncul kembali bukan untuk bersaing... tapi sekadar mencari rezeki sementara menunggu kematian..
 

ada juga yang bertanya...
"mcmana awak uruskan masa untuk buat sale dan akaun dlm satu masa?"
"itulah anugerah Allah yg sgt bernilai kpd saya..."



Terima Kasih Ya Allah!!! kerana lapangkan dadaku dalam UjianMU..
SUEperb MaMa tak bijak... tapi... SUEperb MaMA smart!!!
tata... titi... tutu...

 


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di





3 comments:

  1. kisah ya sgt menarik...bukan calang2 mama nih..patut la superbmama..

    ReplyDelete
  2. Sy cuma ikhtiar n berusaha shj .. tawakkal hanya pd Allah...

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete