Thursday, 8 November 2012

career ------>>> analisis kerjayaku...


kata2 semangat dr my lovely asben...



The power of account
Accounting is possibly the most boring subject in the world.
It also be the most confusing. 
But if you want to be rich long term, it could be the most important subject.


hmmmm... masa sue kat kusza dulu... subjek yg paling benci dan malas ke kelas ialah AKAUN...
debit la... kredit la... creditor la... debtors la... wuuuuu... memang conpiussss dan sakit ati...
time nk exam tu... rasa nak nangis dan nak ponteng dr dewan exam...
sampai sue ckp... "kalu aku jumpa org yg cipta subjek akaun ni... memang aku bakar harta benda dia... menyusahkan org jeaaaaa!!!"
hahahaha... itu time kat kusza dulu....


skrg bila dah buat buat akaun bersystem... dah jatuh cinta ngan akaun...
yang benci dulu... jd sayang...
sue sanggup keje gaji kurang RM1000 dr sekarang asalkan buat akaun dan keje2 opis shj...
bila minat menguasai diri.. duit bkn ukuran...

cuba tengok bisness card sue... bermula thn 2005 hingga skrg...
maaf yea... nama company terpaksa di rahsiakan...
Business Coodinator

Business Executive

Asst. Business Manager

Sales Manager.

bila dah dpt title Sales Manager... hmmm.... sebelah kaki dah dpt tapak kat tmpt lain...
keinginan utk berubah angin sgt membara!!!!
kenapa????
Sales Manager/Sale Executive ----->> maksudnya JURUJUAL!!!!
jika sue ingin habiskan sisa hidup sebagai jurujual dan dgn tekanan target... 
baik bukak company sendiri... tak perlu tanggung expensess org lain... sendiri berjimat cermat... sendiri untung... sendiri boros sendiri rugi...
setiap org yg ingin ada bisness sendiri.. sebenarnya kena cari income sendiri bkn harapkan jurujual untuk majukan business... mana2 staff yg dpt tekanan target sale... confirm akan angkat kaki... blah jea...
sbb sape2 yg dah pandai jual barang... confirm akan bukak company sendiri... buat apa nk bg share profit dgn org lain.... yg belum tentu dihargai... time menebas semua lari... bila dah lapang semua nk join...
jika 5 thn sue dlm Sales Manager... confirm skill akaun sue akan hilang... so, kena pikir masak2 tentang career... 
utk dptkan ilmu perakaunan ni bkn senang... ia merupakan satu anugerah yg sgt bernilai dr Illahi buat sue seorang pelajar yg pasif masa di sekolah dulu.... soooo... jom kita muhasabah diri..

Sales Manager --->>> laku utk hari ini dan di company ini shj... itu pun jika sales tengah meletop... kalu sale merudum... bersedia utk kena tendang... kalu nak tukar bidang, confirm susah!!! confirm kena mula dr bawah balik... bila dah berusia... xde sape pun nk ambik jd jurujual... kuikuikui
Akaun Exec ---->>> boleh gunakan ilmu perakaunan di mana2 syrk dlm apa jua bidang sekali pun...
lagi kita berusia... lagi org cari sbb pengalaman!!!

renung2kan... selamat beramal...

InsyaAllah... sue akan latih anak2 spy minat dgn ilmu perakaunan...
keperluan akaun sgt luas... setiap company perlukan sistem perakaunan yg teratur.
skop keje sgt luasssssss....

cuba korang pikir... keluar selangkah dr opis korang... peluang pekerjaan terus ada... pandang jea syrk sebelah depan... kiri... kanan... confirm syrk tu perlukan pekerja yg mahir dlm akaun...

gerakkan tangan dan kaki... InsyaAllah ada rezeki...
Hasbunallah hawanikmal wakil...
cukuplah Allah tempat utk bertawakal...


tata... titi... tutu...
Pok pek.. pok pek dr SUEperb MaMa!!!



















No comments:

Post a Comment