Monday, 29 July 2013

Shopping Raya di Jalan Tar

Assalamualaikum... shopping raya yg tak sudah2 ni...

Jom layan lagu ni sambil baca celoteh SUEperb MaMa...
 



Raya tahun ni... kami shopping kat Jalan TAR...


selalunya shopping baju raya kat butik2 dibangi... PKNS bangi... warta bangi... Metro Kajang..
sbbnya shopping last minit... so.. main rembat jea.. tak kira harga dah... janji ada baju raya..

asben sue suka shopping last minit... katanya baru ada feel nak raya.. hahaha.. feelnya dtg bila pilih baju raya sambil dengar lagu raya... haduiiiii...

sue pulak suka shopping awal2.. sbb kalu beli lambat nanti dah abis yg cantik2... kang tinggal yg lebih2 pilihan org pulak...

tp kena ikut lah rentak asben.. kang jd bini derhaka pulak kan... layan jea la..
thn ni kami dikirakan shopping awal la... iaitu 10 hari sblm raya... selalunya esok nk balik kampong... mlm tu kami shopping..

thn ni memang jimat sikit... Allah ketemukan dgn harga yg murah2 jea..
cuba bayang.. baju kat butik harga RM199... kat Jalan TAR RM110 jea..
bezanya kat butik baju nampak cantik sbb penyusunan dan ada cahaya lampu yg main peranan...
padahal sama sebijik laaa....

cuma sanggup tak sanggup nk berpusu-pusu.. bersesak-sesak di jalan TAR jea..

memangdangkan niat kuar shopping baju raya kali ni utk SUEperb MaMa... apa lagi..
lepas sahur sue terus berkemas... hahaha... semangat nih...
kul 8 dah kuar rumah dr sepang... sampai kat Jln TAR.. kira masih ada parking dan blm jem teruk lagi la...

pukul 10am.. dpt jumpa baju sue sepasang... Alhamdulillah... sambil2 berjalan ngan anak yg berderat2 ni.. jumpa jugak baju mama oiiiii...
kami tak survey harga atau jenis fesyen sangat..
sbb kejap lagi... confirm sesak...
so, terus beli dgn harga RM110..
kalu termahal ke... termurah singgit dua tu... anggaplah sedekah...
komisyen utk jurujual...
 
yg ni pulak RM80.. kami tak jadi belilah ...
sebab esok nak ke butik bangi pulak... nak beli design butik yg tersendiri..
 
 niat nak beli warna biru... alahai... pink jugak yg jd pilihan...
asal jea pink... sue nampak cantik... asal jea cantik sue nampak pink....


 rehat sekejap..
kakak Daina nak isi minyak jap...
penattt... haussss..
kakak kan dukung ayah... hahaha
 
lepak tersandar weiii... penat berjalan sambil dukung baby yg umur 4 bln nih...
nk tahu rasanya mcmana..
try dukung beras yg 5kilo setengah...
hmmm.. dpt lah rasa camner yea..
ayahnya dukung kakak...
kalu biarkan kakak berjalan... sampai ke subuh esok tak dpt beli baju pun...
 
 
pukul 12pm... kesesakan dah melanda..
kami bersiap utk balik.. wlpn baju sue baru dpt sepasang...
tak sanggup utk bersesak2 kat dlm kedai tu...
dlm keadaan dukung anak kecik ni...
 ohhhh tidakkkk...

alah balik tu... terserempak baju peplum yg kiut miut ni...
apa lagi... ayahnya pun beli la...
 

"hmmm... labuhnya ayahhh.."
 

"engok niii..."
 

"Kakak suka tak?"
"Shuke"
 

"hureyyy... kakak dpt baju raya lagi.."
 
Baju raya Kakak Daina dan Adik Hanana yg pertama..
Hadiah dari Cik suenya...

 
ni pun baju kakak jugak... pegi ke giant nk beli brg dapur... jumpa pulak baju ni..
beli lagi utk kakak daina..
 

keesokkan tu...
pegi ke bangi nak beli baju mama sehelai lagi kononnya...
 
jumpa tudung Syria utk kakak... hmmm... beli lagiiii...
 

 
kami masuk ke butik bangi pulak...
ada la yg sebijik2 partern ni...
memang sama... memang nampak cantik sbb di iron dan dipakaikan kat patung..
warna pun sama... pendek kata barang sama lah... tengok harga RM179...
 
pergggghhh... ingatkan nk beli kat butik utk elakkan dpt baju bundle...
rupa2nya... butik pun beli baju bundle jugak... bukan ada design sendiri pun...
tak jadi beli la...
 
ari isnin sue masuk keje... asben gi keje singgah kat jln TAR belikan baju utk sue..
tp tak dapat ngan harga RM80 dah... sbb taukenya tak de... beli ngan pekerjanya RM100...
huhuhu... terbang RM20... tak pe lah... mungkin itu komisyen pekerjanya...
apa pun.. Alhamdulillah sgt2 sbb tak terbang RM80 kat butik dibangi tu...
 

org dok sibuk beli tudung Fareeda...
sue malas nk beratur berjam-jam nk tunggu...
beli jea lah tudung ni... RM75..
janji jahitannya kemas..



kasut kakak yg sgt simple...
ayahnya dah bosan la tengok kasut kanak2 yg berenda sana... bereben sini..
skrg beralih ke style yg simple jea...
 
...................................................................
wlpn kita dah bekerja.. ada duit sendiri...
kita jgn biarkan suami kita menanggung dosa sbb tak bagi nafkah pakaian buat isteri..
kalau suami lupa hal ni... tlg ingatkan suami...
 si isteri kena tuntut...kita bkn nk bebankan suami pun..
islam dah suruh tuntut... kita tuntut lah...
kebanyakkan para suami lupa hal ni...
alasannya isteri dah ada duit sendiri... 
 
duit bini... duit bini oiiii...
tanggungjawab... tanggungjawab oiii....
 
setahun sue tuntut 4helai jea...
baju raya puasa dan baju raya haji... sekali raya sue tuntut 2 helai..
................................................................
 
ada kisah seorang wanita kaya... ada bisness sendiri...
suaminya tak pernah belikan baju utk nya...
beliau pun tak pernah mintak...
tp terdetik disudut hatinya...
"diakhirat kelak saya nak tuntut kat Allah tentang nafkah pakaian dr suami.."
hahaha...
wanita ni seorang yg teliti tauuuu..
diam tak bermakna halal... hahaha..
si suami jgm ambik mudah yea...
 
yg mana suami2 tak pernah beli baju utk isteri sblm ni...
cepat2 beli yea...
kalu yg dah tertunggak bertahun2 tu... cepat mintak halalkan...
sbb Timbangan Allah Timbangan yg Adil
................................
hadis nabi
...............................
 
Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:
"Sesiapa yang memberi nafkah kepada isterinya, anaknya dan ahli keluarganya, maka ia(iaitu nafkah) yang diberikan adalah sedekah."
 
Pengajaran hadis:
i) Allah S.W.T mengamanahkan tanggungjawab tertentu kepada pasangan suami isteri. Ia merupakan ibadat yang mesti ditunaikan oleh pasangan.

 ii) Si suami wajib memberi nafkah kepada keluarga yang mengikut kemampuannya. Dalam erti kata yang lain, berdosalah bagi suami yang menahan nafkah ke atas orang-orang yang di bawah tanggungannya.

 iii) Nafkah terbahagi kepada dua iaitu nafkah batin dan nafkah zahir. Nafkah batin adalah tuntutan naluri semula jadi dalam mengadakan hubungan seks manakala nafkah zahir pula adalah meliputi perkara-perkara berikut: i) perbelanjaan keluarga ii) makan minum dan pakaian iii) tempat tinggal iv) keselamatan dan perlindungan.

 iv) Dalam masyarakat hari ini, meskipun didapati kedua suami isteri sama-sama bekerja, namun tanggungjawab memberi nafkah masih tetap terpikul di bahu suami. Walau bagaimanapun isteri boleh membantu di mana yang sesuai. Sumbangan isteri kepada keluarga ini dikira sebagai sedekah yang akan dibalas dengan ganjaran yang besar oleh Allah S.W.T.

 v) Selaku umat islam kita hendaklah mencontohi rumah tangga Rasulullah s.a.w ke arah menjadikan keluarga sebagai syurga dunia. Untuk itu perjalanan hidup berumah tangga mestilah berpandukan ajaran Islam dan dijadikan tempat untuk merealisasikan ajaran tersebut secara menyeluruh.
 
 
 
 
New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di
 
 
 
 

 

No comments:

Post a Comment