Tuesday, 16 July 2013

Didik anak untuk menabung

Assalamualaikum...

kita mulakan dgn doa duluuuuuu!!!
semoga pembaca2 blog SUEperb MaMa sihat walafiat dan beroleh keberkatan di bulan ramadhan ini... Aminnn.. dan tak lupa utk di sendiri jugak.. semoga Allah limpah ruahkan REZEKI dan SABAR  utk menempuh hari2 yg mendatang... aminnnnn...

okeyyyy... kita beralih ke topic kita hari ini... JOM Menabunggggg!!!!!

 ini tabung anak kedua sue... iaitu si kecil Nur Sufi Dhiahanna!!!

selepas bersalin.. ramai saudara mara dan rakan taulan bagi sedekah kat Hanana... wowww... memang lebih dari jangkaan sue... ingatkan anak kedua ni... income sedekahnya kurang dr anak pertama... rupa2 nya lagi banyak la... Alhamdulillah... terima kasih Ya Allah..


Jom ikuti cara mudah ini :

1) jgn guna duit yg org sedekahan utk anak walaupun 1 sen..

ini duit Hanana sejak lahir... yg org sedekahkan sebagai tanda
"Selamat Datang ke Dunia Wahai Umat Nabi Muhammad"
ada yg bagi ratusan ringgit spt boss biztari.. emak ayah..
ada yg bagi puluhan ringgit spt rakan taulan dan saudara mara..
ada yg bagi singit2..
semuanya sue kumpul sehingga cecah RM1200.
 
ini buku tabung haji anak kedua sue...
 
dgn bermodalkan RM1200
 
 
2) Bayar guna skim "TOLL TABUNG MASA DEPAN ANAK" --->>> skim ni kena disiplinkan diri sendiri... buat kat rumah jea... tak perlu register guna ic segala bagai lah... gua bekas atau botol kosng jea...
 
"nak bayar toll kat SKVE... tol sungai besi... ringan jea tangan yea..
cuba kita ringan2kan tangan utk bayar TOLL TABUNG MASA DEPAN ANAK pulak..."

 
ini pulak tol SUEperb MaMa dan SUEperb AyAh!!!
mcm biasa... setiap kali balik keje... semua duit syilling yg ada dlm poket tu akan dimasukkan dlm tabung anak2...
tabung ni bermula ketika bln puasa thn 2012..
skrg bln puasa thn2013..
 
cam ni la rupanya...
jumlah syiling ni... RM340..
sue topup RM60... jumlahnya RM400...
Kakak daina dpt RM200
Adik Hanana dpt RM200 utk dimasukkan dlm tabung haji masing2...
 
tak dinafikan... kadang2 kita terputus duit.. boleh guna duit anak, tp bayar balik dgn mengenakan keuntungan 10%... iaitu.. kalu pinjam RM2000... masukkan semula dlm tabung anak RM2200..
 
 inilah tuan punya badan... tabung haji tuuu...
 
ini gaya kakak yang dah berlagak lah yea... sebab duitnya dah cecah RM5k dlm tabung haji...
 
skrg tercungap2 adik Hanana nak kejar simpanan spy banyak mcm kakaknya...
 
 
 
 
okeyyyy... SUEperb MaMa sudahi entry kali ini dgn
berkonsepkan "Biarlah sedikit asal diberkati drpd banyak tidak mencukupi"
 
tata... titi... tutu...


New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di






2 comments:

  1. wah..banyaknye simpanan diorg kan..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah Mar.. sikit2 lama2 jd bukit...

    ReplyDelete