Wednesday, 17 July 2013

Tempat -tempat menarik di Kelantan


Assalamualaikum...

Entry kali ni sue nak cerita tentang kemeriahan negeri Cik Siti Wan Kembang...
salah satu destinasi yg menarik adalah Rantau panjang... sehingga ada yg beri gelaran Syurga Membeli Belah...

setiap kali balik Kelantan sue mesti singgah di pasar ni...


korang jgn lah imagine tmpt ni secantik KLCC.. sbb tmpt ni tak de aircond... beratapkan zink  jea...


model entry sue kali ni... mcm biasa lah... adik sue sendiri!!!
 haaa... ini dia model SUEperb MaMa!!!
 kat rantau panjang ni... memang terkenal dgn barangan mainan kanak atau dewasa..
iaitu.. teddy bear.. anak patung peluk...
 tudung memang murah2...
lagi pun tudung wanita ni bermusim...
sekejap selimpang sana... selimpang sini... confirm rugi kalu beli yg mahal2..
so, baik shopping kat rantau panjang...
 kat sini semua barangan dari Thailand...
shopping kat sini sama dgn shopping golok...
 kraf2 tangan dr Thailand pun bermusim...
musim ni bunganya ala2 kain net dan daiwai..
memang cantik!!!
 skrg musim peplum... memang berlambak... boleh dikatakan setiap kedai ada jual baju atau kain peplum..
RM15 sehelai... itu blm tawar menawar harga lagi...
kebiasaan pelancong suka membeli dodol sebagai buah tangan utk rakan taulan..
 jeruk2 pun adoooo...
 adik sue akan beli bawang jeruk setiap kali balik Kelantan utk dijual kat taiping....
 makanan ringan pun kebanyakan dari siam...
 sekarang musim tudung bemanek..
kalu nak beli yg berjenama tu confirm harga RM200 - RM300..
sedangkan nk pakai dlm masa setahun jea... lepas tu keluar patern baru pulak...
so, lebih baik beli kat rantau panjang yg harganya RM30 - RM50 shj..
tp, kalu duit dah berkepuk... layan jea lah tudung yg berjenama..
 krongsang jugak jd buruan pelangcong...
memang separuh harga murahnya...
ori ke.. tak ori ke... itu belakang kira...
sebabnya... dua2 akan berkarat...
yg ori akan berkarat... yg tak ori pun akan berkarat...
tepuk dada tanya kemampuan...
 colek daun kadok...
sue sendiri pun tak pernah makan...
memang pelik... cara makannya ala2 makan daun sirih..
 limau bali...
 parking depan kedai jea...
 ini tmpt jual buah...
pertama kali keropok yg sue jumpa warna warni n cantik...
diperbuat dr buah kelapa...
hasil air tangan org Thailand...
 
video
model sue tengah beli bawang jeruk yg dipesan oleh opismatenya...
segan nak tawar menawar... takut hilang keayuan katanya...
 
 
apa pun... pengalaman yang xdpt sue lupakan..
bila terpandang sorang makcik kebaya terpijak tikus mampusss sampai pecah kepala tikus tuh...
darah tikus tu melekat kat ibu jari kakinya...
tp, terus jalan control ayu wlpn ada kegelian diraut wajahnya... wakakaka..
 


kat sini bkn tmpt melepak mcm KLCC yea..
 "tmpt ni touch --->>> bayar and go"
ikuti entry seterusnya tentang...
Pasar Besar Siti Khadijah di Kota Bharu!!!
tata... titi.. tutu..
New batch will b soft awning+plain colour.. It's cool..! Can mix n match easily rite?.. Stay tuned peeps, we will update soon..! HOOHIE hanya di


No comments:

Post a Comment