Wednesday, 28 November 2012

Susu formula utk si manja

Assalamualaikum...

ibu2 si manja... ooo... ibu2 si manja semua... jgn pening2 kepala nk pikir pasal susu formula yg terbaik utk si manja anda...jom kita kongsi pengalaman sue memilih susu formula utk si Daina...

Daina start minum susu formula pd umur 1 thn... sbb nurse kat klinik kesihatan dah bising suruh campur breastfeeding dan susu formula... katanya baby tak cukup susu kalau bergantung kpd susu badan shj...
tambah pulak mama daina ni ngandung ketika daina usia 1thn... lepas sebulan campur susu mama pun kering terus la... merajuk agaknya...


Daina sgt serasi dgn Mamil gold ni... tak sembelit dan tak cirit birit... Alhamdulillah sihat walfiat...
kata promoternya... kandungan "immunoforce" khas utk budak yg sembelit...

semenjak mamil pek baru ni... si daina ni sembelit pulak... melalak time nk membuang...
kalut ribut kitorang gi klinik beli ubat cucuk kat bontot... 
kesian betul tengok si kecik menangis dgn gaya manjanya tu...
mama dan ayah sebak NAK..
nangis sampai tertido kat atas bahu ayahnya... mama terpaksa drive sbb daina tak nak duduk ngan mama...





 kitorang pun tukar dugro honey pulak... kecewa ngan susu susu mahal tp sembelit...
beralih ke susu murah pulak...
hasil dr susu ni... daina cirit birit sampai melecek bontot...
melalak2 time nk cuci bontot...

bawak gi klinik nak mintak nasihat doc tentang susu dan ubat cirit birit..
asben sue pun explain masalah daina ni...

doctor pun bg suggestion utk daina:
1) bancuh susu dgn air sejuk bkn air suam
2) campur susu mamil dan susu dugro setiap kali bancuhan dlm botol
3)sukatannya mesti cair dari seukatan sebenar

<<<sue dan asben terkial2>>>

"betul ke doctor??? boleh ke campur???

"Yup betul... kalu mamil sembelit... dugro cirit birit.. campur kedua2 susu tu"

"nanti nurse bising la doc... sy campur nestum sikit pun nurse bising sbb tak ikut sukatan..."

"nurse belajar separuh... sy 20thn pengalaman menguruskan masalah baby... tu sbb mana2 baby yg masuk wad kat hospital... kalu ada 5 jenis susu formula... sy akan campur kelima2 susu... kmd ibu akan ckp... kenapa kat hospital anak sy minum susu... balik rumah tak nak minum susu... sebenarnya inilah rahsianya... :)"
.............................................
kitorang pun campur mamil gold honey dan dugro honey... Alhamdulillah... Daina dah sihat walafiat...
...............................................

iklan sikit...




ini ada tip dr SUEperb MaMa pulak... kalu nak bancuh susu utk si kecil gunalah air yg di isi dgn ayat2 suci Al Quran..
spt air SHIFA ni... ini ikhtiar terapi utk si kecil anda...
nak beli senang jea... beli kat kedai2 terpilih di atas...
harganya RM3.50 per 500ml...



selamat mencuba resepi terbaik dari SUEperb MaMa utk si kecil anda...
tata... titi... tutu...
muahhhhh!!



5 comments:

  1. thank u for da info.rupanya susu FM bleh campur ye..
    anak saya nak msk 7 bln...tengah train utk botol coz sselama ni DF sahaja
    but now saya dh mula nak kerja..so terfikir nak bg FM

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang boleh campur.... sbb isi kandungan FM sama jea ikut standard utk baby... cuma rasa dan brand jea yg beza... lamanya putri cuti... sampai 7 bln bercuti... jgn lupa kita follow di follow kat blog ni yea... :)

      Delete
  2. ish..2st time tahu nih..Fm leh campur..sbb saya rajin register itu ini semata nak dapatkan sample susu..tp ank stick dgn mamex gold (step 2)
    y lain sembelit..

    ReplyDelete
  3. Skrg daina dah start sembelit minum susu madu kurma.. sy try campur ngan yg perisa buah... Daina tak nak minum... Katanya masam... Hmmmm.. dlm proses start utk campur2 lg sekali la ni... Haduuuuiiii....

    ReplyDelete
  4. Skrg daina dah start sembelit minum susu madu kurma.. sy try campur ngan yg perisa buah... Daina tak nak minum... Katanya masam... Hmmmm.. dlm proses start utk campur2 lg sekali la ni... Haduuuuiiii....

    ReplyDelete