Monday, 3 December 2012

Tempat-tempat menarik di Melaka




Haiii... Assalamualaikum... Salam ceria dr SUEperb MaMa!!!


minggu ni aktiviti kami round2 melaka... program  ni di anjur oleh PMO asben... iaitu Project Management Office... 4 family yg hadir.. setiap family melayan kerenah family masing2... tak perlu paksa utk gerak sama2... sape yg sampai awal... round dulu... sape yg sampai lambat... round kemudian... hihihi... trip yg sgt enjoyyyy!!!


sambil tu renung ayat al quran ni... spy perjalanan kita sampai maksud di sisi Allah SWT.

"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal. Yaitu orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata), “Ya Robb kami, tiadalah Engkau ciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka dipeliharalah kami dari siksa neraka.”
(QS.3:190-191) Surah Al Imran



Jom jelajah utk merenung ciptaan tuhan...

kami org pertama sampai melaka...

Destinasi pertama : Taman mini malaysia, Pembukaannya 1 December 2012... kami lah perasminya... hihihi
masih lg under renovation... kat tmn ni ada contoh rumah2 setiap negeri...

Rumah Kedah
 
Rumah Perak
 

Rumah Selangor
 
Rumah Negeri Sembilan
 
Rumah Melaka

Rumah Johor

Rumah Kelantan
 
Rumah Perlis
 

Rumah Pulau Pinang

 
kita boleh masuk utk bergambar dlm setiap rumah tu...




Destinasi kedua : Zoo Melaka

first round : naik tram... survey jalan dulu..

Tram

masa atas tram... daina akan lambai kat semua org yg jln kaki... dia rasa mcm dirinya ratu kot... hahaha

kami perkenalkan binatang2 yg dlm zoo tu kat Daina..
selalunya daina tengok dlm TV jea... skrg kami tunjuk mcmana binatang tu cara real pulak..

respon daina bila nampak binatang secara live... huuuu... raut wajah yg sgt mengagumi ciptaan Tuhan...


Second round : jalan kaki... tengok muka daina tu... tak tahan bau busukkkk.... hahaha
dah biasa dok umah pengasuh pembersih.. sekali bau tahi2 binatang... camtu lah rupanya...
 
tak sah masuk zoo kalu tak jalan kaki... sbb tram cuma lalu ikut laluan utama jea..
kalu kita nak tengok binatang dgn lebih dekat lg... kena jalan kaki la... masuk dlm semua sarang2 binatang tu... hihihi
memang penat gilerrr... jauhhhhh..

burung kakak tua
badak sumbu
kuda padi

burung Kasawari



<<<<<<<< siap sudah di zoo>>>>>>

cari hotel pulak..

ini family pertama yg kami jumpa... lepak mkn kat kedai mamak depan hotel jap..
Pn Jaja!!!!... beliau yg bertanggungjawab menguruskan program ni...
menguruskan hotel.. dan bajet utk mkn malam beramai2... hahaha
dr mana bajet dpt tuu... bos bg komisyen lebih dr permintaan diorang kot... hik3 :)

ambik kunci bilik ngan Pn Jaja...
rest kan badan jap...

kanak2 riang... 

kali ni daina dah ada baju mandi!!!
daina tak mandi telanjang lg... sbb malu kat haziq..

haaiiiii... Daina memang suka main air...
cuaca mendung... kolam kat tingkat 10... angin sepoi2 sejuk... badan dah menggigil pun masih nk main air...
renang bersama ayah..

video
aksi daina dlm kolam!!

Destinasi ke tiga : Daina lentok kepenatan... hihihi... kami ke tmpt yg byk beca warna warni tu... jln2 round tmpt bersejarah... Jonker Walk

siap mandi kolam.. daina baca yasin dlm kete jap...
pastuuuuu....
tido.. hadoiii.. apalah daina nih... ni baru jln2 kat melaka...
belum pegi oversea lg... dah kepenatan sgt..
 
video
bangun tido... sambung baca yasin balik... ikut style dia jea la...
 
skrg kami naik beca...

haippp... tak pernah daina lena dlm kesibukan kota... selalunya bunyi cicak pun dah bangun... inikan hon2 beca... ini dah betul2 penaaaaatttt mama..

korang tengok tu... mcm ikan sardin kan?... mengurut ler kaki abg beca mlm nanti...
itu masa mula2 naik beca..

ni alah balik pulak...
kedua2 kakak tu... berebut nak naik ngan kitorang.... hambbekkk kauuuu...
kitorang pulak mcm ikan sardin... kah3
mat saleh tepi jln siap kira lg... berapa org dlm beca kitorang... hahaha
sue ingatkan... budak2 suka ngan sue time sue bujang jea... rupa2nya dah kawin pun masih ada aura "Bujang Penyayang"... hihihi

Bapak beca tu akan berhenti di tmpt2 sejarah utk kitorang ambik gambar... kereta api lama

Muzium Dunia Melayu Dunia Islam



kapal lama






 
siap naik beca... baru jumpa ngan family ke tiga... "Family Ubai"

ni family yg keempat... "Family Pok Cik" byk mkn buah langsat... (sesat)
hahaha

dah jumpa dgn 4 family ni... kami pun bertolak ke Restoran Terapung Umbai, Melaka...
menu2nya ialah...

3 ekor ikan

3 pinggan udang
3 pinggang ketam
sekilo kepah kepong...
dan 3 pinggang sotong goreng tepung... tak sempat nk ambik gambar.. 
daina dah mengamuk...

siap makan... mata dah ngantuk... badan dah penat...
anak2 dah merenget nk tido...
tak sempat nk round2 dah... masing2 balik bilik... tido... 
krrrooooo...krrroooo..

kuar pagi esoknya... jumpa2 kat meja breakfest di hotel...

3 keluarga jea yg kuar hotel dulu...
1 keluarga lg masih berehat... hihihi..
penaattt... 

lepas tu... semua bertolak ke tmpt yg belum dilawati lg..
yg belum lawat zoo... pegi zoo lah...
yg belum lawat tmn buaya pegi tmn buaya lah...


kereta lembu ada kat sebelah taman buaya...

kitorang pun cabut balik... sambung tido kat rumah pulak... peace :)


selesai sudah hujung minggu bersama PMO trip..
 
Nasihat dr Pak Kiyai : "apa pun masalah di luar iaitu keje, kawan atau lawan adalah masalah kecil... yg penting jaga hubungan dlm keluarga (suami, isteri n anak)... bahagia yg ni... bahagialah hidup kita"
 
tata... titi... tutu... dr SUEperb MaMa!!!
muaahh!!
















































9 comments:

  1. Selamat dtg ke Melaka.. kalau dtg ke Melaka lagi, jgn la lupa singah ke Homestay hamba.. bawa keluarga atau kwn2 sekali pn blh.. :)
    www.homestaydimelaka.blogpsot.com..

    ReplyDelete
    Replies
    1. okey... InsyaAllah bln 5 ni nk ke sana lg... ada kenduri kwn asben... bg boleh harga murah tak?

      Delete
    2. Blh.. tp jgn lupa bgtau dari sueperbmama ya..
      tp bulan 5 ni brp hb ya.. sbb bulan 5 ni punya dah hampir penuh tempahan terutama cuti sekolah.. :)
      blog saya dah beralih arah ke sini ya.. huhu

      http://anugerahhomestay.blogspot.com/

      Delete
  2. minta maaf... program saya berubah ke perak bln ni... sbb ada saudara mara kawin.. tqvm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke..x pe.. jadi bila pula ya plan berikutnya nak ke Melaka pula ya,.
      Skrg dah makin banyak pilihan kalau nak pilih,, skrg dah buka 8 unit Anugerah Homestay. insyaAllah akan genapkn sepuluh unit dlm tahun ni.

      www.anugerahHomestay.com

      Delete
  3. Assalam,
    info bagus ni..kebetulan tengah mencari tempat menarik di melaka..survey dulu sebelum pergi bercuti..heee

    sambil sambil tu jom singgah & follow blog saya http://sascima78.blogspot.com/
    mekasih..

    ReplyDelete
  4. okey salwa... saya dah follow blog salwa... salwa jgn lupa follow blog sy yea.. tambah2kan kenalan alam cyber..

    ReplyDelete
  5. salam perkenalan,

    perkongsian yang menarik mengenai Melaka. InsyaAllah, ujung minggu nie akan berkunjung ke sana. Harapnya masih sama seperti setahun yang lalu. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat bercuti dear.. insyaAllah, rasanya melaka lebih cantik yg sy pergi dulu.. :)

      Delete