Monday, 15 October 2012

UBS Inventory System - Bab 2



Nur Tuhan - Hijjaz
sambil belajar pasal UBS inventory bab 2, jom layan lagu ni dulu...


sue sgt terhutang budi dgn  "Lily Ashraf" krn ajar sue point2 penting tentang UBS inventory melalui online fb/online tel... tqvm.. semoga Allah gantikan dgn rezeki yg lebih berkat... Amiin...

Bab 2

keep in "product" --->> Item File Maintenance
page depan sekali tu... klik Item
Item kat atas (new) utk keep in product baru
Item kat bawah (search) utk summary pasal product

1.Enter Item No --->> cth : CDH350
2.Item Description  --->> cth : Compact Disposable Humidifier
3.Brand  ---->> bla..bla..
4.Supplier No : nama dan kod pembekal mesti sama dgn UBS account
5.Packing
6.Unit Of Measurement : Unit
7.Unit Cost Price
8.Remark
haaaa... yg ni... semua kena keep in...
"Product ni sue sengaja tulis kat sini sbg kenangan cadangan dan idea sue pd boss utk buat product dan brand sendiri sbg tanda bumiputera lepasan KUSZA mampu berdaya saing dlm medical supplier.
hasil kajian sue tentang product ni ----->>>  permintaan sgt tinggi dlm market dan tak banyak persaingan...
 sue sgt confident nk jual dgn syarat :-
product mesti berkualiti... terima kritikan yg membina dr customer... berdepan dgn customer bila ada masalah.... perbaiki kelemahan product..
Alhamdulillah... Product ni memang dapat tempat dlm pasaran medical..

taddaaa... inilah productnya..

kat page ni pulak... mesti keep in Supplier No.
baru senang nak cari berdasarkan supplier.
--->>> cari product boleh tahu sape suppliernya...
utk group dan category tak keep in pun tak pe...(yg ni sesuai utk pasaraya yg byk prodcut)

ini summary yg simple... boleh search slps keep in data

kat sini utk tengok report detail...
korang boleh tengok mcm2...
confirm x mampu buat secara manual..
gambar2 kat bawah ni contoh report yg sue suka view utk rujukan keje...
Report --->>> Item Status & Value

page ni kita boleh tengok...
*kuantiti terima barang...
*kuantiti keluar barang..
*baki stok
*nilai stock dlm tangan


Top Category - Product Sales
---->> kita boleh tengok product yang paling TOP setiap tahun atau setiap bulan.
tepi sekali tu ada RM... sue tak masukkan dlm gambar... Confidential okey.....

spt biasa... tak sah akaun kalu x convert ke excel..

Stock Aging - By Month
ini yg paling bagus...
setiap brg masuk... kita akan tahu bila barang keluar...
berapa lama tempoh brg tersebut beku dlm stor...


bab 3 nanti sue ajar... cara keep in Supplier dan Customer

so... su nasihatkan utk graduan2 yg tengah cari keje dan utk anak2 sue bila dewasa kelak...

"nekadkan dlm diri utk istikomah dlm satu2 bidang perkerjaan...
sabar dgn ujian... sabar dgn mata2 yg menjengkelkan kpd kita...
sabar dgn org yg iri hati pd kita... pertahankan diri dgn niat krn Allah...
InsyaAllah... Allah akan bagi kejayaan seiring dgn niat kita...
hmmm... satu lg nk bebel ni... jgn terlalu memilih keje dgn bidang yg kita belajar...
masuk jea kerja sbg kerani dulu... bila dah serasi dgn syrk... upgrade kan diri mengikut keperluan syrk...
bila dah lepas 5 tahun cari pengalaman... barulah pilih skop kerja yg anda minati spy jd lebih profesional...
sekiannnnn...


okeyy... korang baca doa ni kalu rasa diri tu kedekut ilmu...

"Ya Allah, setelah aku mengajar org lain ilmu yg sedikit ini... engkau gantikanlah utk aku dgn ilmu dan rezeki yg lebih BERKAT... aku yakin ENGKAU lah yg MAHA KAYA dan MAHA PEMURAH"

insyaAllah... sikap kedekut ilmu akan beransur hilang dgn izin Allah.


Tuntutlah Ilmu hingga ke menara gading!!!



tata titi tutu..
Sekian sudah pembelajaran hari ni dr SUEperb MaMa!!
Mmuaahhhh!!













1 comment:

  1. Salam. Boleh saya tahu macam mana nak dapat kan ubs ni? Berapa harga nya?

    ReplyDelete