Thursday, 18 October 2012

Doa harian yg simple

Assalamualaikum semua... semoga rakan taulan SUEperb MaMa punyai hati yg riang2 belaka di pagi jumaat ni...... Amiin...

kali ni sue nk pokpek... pasal perkara yg simple tapi kita susah nak amalkan...

betul kata ustaz sue masa kat kusza dulu... kalu nk buat ibadah sunat... nk solat dhuha... solat tahajjud... khatam Al Quran... buatlah time bujang... krn masa bujang lah yg dikatakan "masa lapang sblm waktu sibuk"sue senyum sendirian (menafikan apa yg ustaz cakap) alaaa... bila dah ada anak nanti... tidokan anak dulu...pastu bangun tahajjud la... hmmm... skrg kena atah batang hidung sendiri... anak lentok kita lentok kepenatan... kita bangun ambik wudhuk kononnya nk solat mlm... anak bangun nak susu... pastu kita lentok sekali kali kedua pulak... pastu azan subuh... bangun solat subuh... nk berdoa pun sambil jalan... baca yasin pun sambil kejar anak... yea lah... budak baru dapat kaki... pusing sana pusing sini... jogek sana jogek sini... panjat sana panjat sini... pastu jatuh tertonggeng---->> nangisss... ini anak sorang... kalu dah kuar sorang lg ni... entah sempat berdoa lepas solat ke tak... haishh... belum kira daina bangun mlm2 ngamuk mcm nampak "setan"... huhuhu... mama gi keje kuar bintang berpinar2 kat mata mama NAK oiiiii...

memandangkan kita hidup di dunia terlalu sekejap... setiap saat takkan berpatah balik... kat sini sue nak bg tip yg sue dpt dr Kiyai..

sebagai khalifah Allah di dunia ini... kita hendaklah menyebut kalimah "Allah"  setiap saat dlm hati... tak kira di mana kita berada kecuali dlm tandas.  kat pasaraya ke... kat opis ke... dlm kete ke... yg penting setiap saat dan waktu... nk beribadah tak semestinya dlm masjid atau atas sejadah. inilah yg dimaksudkan "mengingati Allah di setiap saat dan waktu" bknnya ingat Allah time susah dan time terima musibah jea..."

sebenarnya... sue pun selalu lupa jugak...hahaha.. (fitrah manusia bernama INSAN bermaksud PELUPA)
namun kita kena latih utk INGAT!! tu sbb sue nk kongsikan kat sini... dgn keberkatan perkongsian ilmu ni... Allah permudahkan hati sue mengingatiNYA setiap saat dan waktu.

Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud :

"Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara.
1. Masa sihat sebelum sakit.
2. Masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin).
3. Masa lapang sebelum tiba masa sibuk.
4. Masa mudamu sebelum datang masa tua dan
5. Masa hidup sebelum tiba masa mati."
(riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi)

Pointnya kat sini la.... "apabila kita tak mampu melakukan ibadah yg berat dan besar pahalanya spt puasa sunat.. tahajjud... dhuha dgn istikomah... maka kita lakukan ibadah dgn perkara2 yang kecil"


spt doa2 di bawah ni.... jadikan amalan harian... dan istikomah


sblm masukkan rumah... baca bismillah 3x dan memberi salam kpd tuan rumah/malaikat yg menjaga rumah... pastu baca doa ni... 


alaaa... baca dlm hati jea... atau kalu nak didik anak kita... kena baca biar anak dengar... InsyaAllah anak kita pandai dgn ikutan tingakahlaku kita... tak perlu di suruh... tak payahlah nk tadah tangan kat depan rumah tu... takut terasa amalan ni jd beban sbb malu pd jiran tengok.. overrrrr... so... wak sekoda2 jah.


ini contoh doa2 harian yang sue tampal kat rumah..

doa masuk rumah... tampal lah kat pintu depan..
sambil buka kunci rumah tu... baca doa...

ini doa sblm dan selepas tido... kalu tampal kat katil... takut terlepas pandang...
so, bila masuk bilik tujuan nk tido... baca lah doa ni...

ini doa keluar masuk tandas...
time nk "on dan off" lampu tandas... haaa... bacalah doa..

sue tampal doa sblm dan selepas mkn kat sinki...
sambil basuh tangan sblm dan selepas mkn... 
bacalah doa... bila dan sampai kat meja mkn tu... baca bismillah sekali lg..

tak payahlah skima sgt... nk tadah tangan segala bagai... baca dlm hati pun tak pe... Allah dengar..
kita kat umah kan biasa pakai baju tak cukup kain... segan nk skima2 ni... wak skoda2 jah..

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

sape2 yg berminat utk print dan tampal tu... boleh copy yg kat bawah ni...

yg ni baca time nak pegi keje dan balik keje jea... 
kalu setakat kuar rumah nk buang sampah tu tak payah la...

doa ni sue amalkan dlm kereta... memang baca kuat2 sambil mengajar daina berdoa.
jgn lupa ajar anak IKRAR sbg org islam...

رَضِيْتُ بِاللهِ رَبَّا وَبِالإِسْلاَمِ دِيْنَا وَبِمُحَمَّدٍ نَبِيًّا وَرَسُوْلاً

Aku ridho Allah Tuhanku, Islam agamaku, dan Muhammad Nabi dan Rasulku.

kalu dah balik rumah tu... jgn harap nk belajar apa2 dah... daina dah sibuk nk tengok upin ipin... kalu kita ajar pun dia ckp "nanak!!... nanak!!" maksudnya... tak nak!!

yang ni doanya simple sgt... sambil jalan ke tandas tu... baca doa ni... (bg yg dah hafal)...
tak payah nak tadah tangan kat depan tandas... nanti org tengok pun pelik...
pastu mulalah segan nak amalkan doa... 

yang ni tampal kat pintu bilik...kalu tampal kat katil kang... tak boleh nak baca sbb bilik dah gelap...
bila kita ke bilik niat utk tido... bacalah doa ni... kalu niat nk mengemas bilik... tak yah lah baca...



yang ni pun sama... sambil jalan basuh tangan sblm dan selepas makan tu...
baca doa ni..

doa ni baca sendiri2 jea... wlpn mkn berjemaah dlm keluarga... 
kalu dlm majlis.. ikut tatatertib majlis la...
kalu doa berjemaah lagi bagus dan lebih berkat...
tapi... kalu perkara jemaah itu jadi beban dan penyebab malas nak lakukan...
baik kita amalkan utk diri sendri..



Sekian...
Amalkan yg sedikit tp istikomah... dr SUEperb MaMa!!!
zassssssssssssss............








2 comments:

  1. salam. saya ambil petikan doa diatas untuk simpanan sendiri, tq

    ReplyDelete
  2. wasalam...silakan dan selamat beramal..

    ReplyDelete